66ff0bef1e2691737fed4410f4245760

Ο εξοπλίσμός, δεν είναι προαιρετικός... 


Το γνωστό γνωμικό της ελληνίδας μάνας, ''ζακέτα να βάλεις'', θα έπρεπε να ακούγεται ανάλογα και σε κάθε περίπτωση που κάποιος αναβάτης ξεκινά την βόλτα του με το αγαπημένο του δίτροχο, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Τον απαραίτητο, όχι τον προαιρετικό. Γιατί ο εξοπλισμός αναβάτη στην καθημερινή μετακίνηση, δεν είναι προαιρετικός. Αυτό πρέπει να μας είναι ξεκάθαρο όταν οδηγούμε μοτοσυκλέτα, scooter, παπί. Άσχετα με το αν θα κινηθούμε σε μεγάλη διαδρομή ή σε μικρή ακτίνα γύρω από το σπίτι ή την δουλειά μας.

 Έρευνες έχουν δείξει ότι το 70% των θανατηφόρων συμβαίνουν με ταχύτητες κάτω των 60χ.α.ω. και σε απόσταση έως και 20 χιλιόμετρα από το σπίτι ή την εργασία μας. Γιατί είναι τα μέρη που γνωρίζουμε καλά, και μπορούμε να είμαστε χαλαροί.

 ''Εδώ δίπλα πάω, που να φοράω κράνος τώρα'', ή, ''τα ξέρω τα στενά, δεν περνάει κανείς''. Και περνάει, και σε χτυπάει, και δεν φοράς εξοπλισμό και, δυστυχώς, δεν έχεις άλλο ''κανονάκι'' να παίξεις.

Το κράνος δεν είναι αξεσουάρ του δίτροχου. Ούτε το μπουφάν με τα προστατευτικά. Ούτε τα γάντια.

Δεν θα χαλάσει το make up ή το μαλλί αν βάλεις κράνος - αυτά, φτιάχνονται εύκολα.

Στα Riding Tips, στην σελίδα 115, αφιερώνουμε την ενότητα στον εξοπλισμό. Αφιερώστε κι εσείς λίγο χρόνο να τον επιλέξετε, και να τον φορέσετε. Και καλές βόλτες!

Τάκης Μανιάτης