city2 WHITE DDIAFANES

social media texting driving

Σύμφωνα με τους ίδιους τους οδηγούς!

 

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου είναι και η πιο επικίνδυνη συνήθεια κατά την οδήγηση, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το βρετανικό ινστιτούτο οδικής ασφάλειας Ιnstitute of Advanced Motorist (IAM).  

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 οδηγοί διαφόρων ηλικιών και ιδιοτήτων (επαγγελματίες, αυτοκινητιστές, δικυκλιστές), οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικών με την οδική ασφάλεια, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να ιεραρχήσουν τις πρακτικές που ακολουθούνται από τη θέση του οδηγού-αναβάτη βάσει επικινδυνότητας (χαμηλή, μέτρια, υψηλή). 

Στην ερώτηση «Ποια θεωρείτε την πιο επικίνδυνη συνήθεια ενός οδηγού;», πρώτη στη λίστα ήταν η χρήση του κινητού τηλεφώνου. Όχι όμως και η ομιλία. Η έρευνα ανέδειξε το… χάζεμα στα social media ως την πιο επικίνδυνη πρακτική με ποσοστό 93%. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε το… chatting (92%), η ανταλλαγή δηλαδή γραπτών μηνυμάτων, το αλκοόλ και οι ναρκωτικές ουσίες κατέλαβαν τις δύο επόμενες θέσεις με την πεντάδα να κλείνει από την ομιλία στο κινητό.

Στην ερώτηση για το πώς πρέπει να αναθεωρηθούν ΚΟΚ και πρόστιμα, οι απαντήσεις συνέπλεαν με εκείνες των επικίνδυνων πρακτικών. Οι περισσότεροι ζήτησαν αυστηρότερους νόμους και κυρώσεις για χρήση κινητού, είτε αυτό αφορά περιήγηση στα social media (96%), είτε ομιλία χωρίς σύστημα ανοικτής ακρόασης (95%). Από την λίστα δεν απουσιάζουν ούτε οι ηλικιωμένοι με τους συμμετέχοντες να ζητούν αυστηρότερες ποινές (4η θέση) και συχνότερες επανεξετάσεις (5η θέση),  σε ποσοστά άνω του 90%.