gachaco 00003  Aπό Honda, Yamaha, Kawasaki, Suzuki και την ENEOS

Οι 4 μεγάλοι Ιάπωνες κατασκευαστές μοτοσυκλετών -Honda, Yamaha, Kawasaki, Suzuki- μαζί με την εταιρεία πετρελαιοειδών ENEOS, ανακοίνωσαν τη δημιουργία της νέας εταιρείας Gachaco από την 1η Απριλίου 2022, μια εταιρεία που θα παρέχει διαμοιρασμό μπαταριών κοινού τύπου για ηλεκτρικά δίκυκλα και όχι μόνο, ενώ θα εξελίξει και τις υποδομές ανταλλαγής των συγκεκριμένων μπαταριών.

Καθώς η Gogoro έχει αποδείξει πόσο επιτυχημένο μπορεί να είναι ένα σύστημα με σταθμούς ανταλλάξιμων μπαταριών για ηλεκτρικά δίκυκλα, έχοντας σαρώσει την αγορά της Ταϊβάν, οι Ιάπωνες κατασκευαστές σηκώνουν τα μανίκια για το δικό τους κοινό αντίπαλο πρότυπο, που θα βασίζεται στις μπαταρίες που έχει ήδη εξελίξει η Honda.

Η συνεργασία των 5 ιαπωνικών εταιρειών κάνει λόγο για μια πλατφόρμα BaaS (Battery as a Service, με τους πελάτες να ανταλλάζουν άδειες με γεμάτες μπαταρίες αντί να τις αγοράζουν), μέσω της οποίας θα αντιμετωπίζονται τα κλασικά προβλήματα της πολύωρης φόρτισης και της μικρής αυτονομίας των σύγχρονων ηλεκτρικών δικύκλων.

Οι 5 Ιάπωνες συμφώνησαν στο κοινό πρότυπο των ανταλλάξιμων μπαταριών (βλ. Honda Mobile Power Pack e:), και τώρα οδεύουν προς τη δημιουργία των υποδομών μέσω των οποίων θα γίνονται οι ανταλλαγές.

H Gachaco προτίθεται να ξεκινήσει την υπηρεσία ανταλλαγής μπαταριών για ηλεκτρικά δίκυκλα το φθινόπωρο του 2022, ξεκινώντας από το Τόκιο και άλλες μεγάλες ιαπωνικές πόλεις.

Οι σταθμοί ανταλλαγής μπαταριών θα τοποθετηθούν σε βολικά μέρη όπως π.χ. σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, και στα καταστήματα της ENEOS.

Στο μέλλον, πέρα από τα ηλεκτρικά δίκυκλα, η Gachaco θα προωθήσει την χρήση των μπαταριών κοινού προτύπου και σε άλλες εφαρμογές, όπως σε εμπορικές εγκαταστάσεις και σπίτια. Επιπρόσθετα, οι μπαταρίες που φτάνουν στο τέλος της ζωής τους θα συλλέγονται στους σταθμούς της Gachaco και θα χρησιμοποιούνται σε εναλλακτικές χρήσεις, για να οδηγηθούν τελικά στην ανακύκλωση.

CEO της Gachaco ορίστηκε ο Kazunari Watanabe, ενώ τα μερίδια στην εταιρεία έχουν ως εξής: ENEOS 51%, Honda 34%, Kawasaki Motors 5%, Suzuki 5%, Yamaha Motor 5%.