city2 WHITE DDIAFANES

ar africa

Μείωση του χρόνου όχι σε ώρες αλλά σε μέρες!

Ακούμε συχνά για Παναμερικανικές, Υπερσιβηρικές και άλλες μαραθώνιες διαδρομές που ορίζονται από την διάσχιση ηπείρων από άκρη σε άκρη. Η Αφρική σπάνια αποτελεί πεδίο για να επιχειρήσει κανείς κάτι τέτοιο, υπάρχει ωστόσο ενεργή κατηγορία ρεκόρ που αφορά την  πιο γρήγορη “Παναφρικανική διάσχιση” και συγκεκριμένα από το Κάιρο της Αιγύπτου, μέχρι το Κέϊπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής (ή το αντίστροφο).

Το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο κρατούσε από το 2016 ο Ελβετός αναβάτης Urs Pedraita, ήταν 13 ημέρες και 23 ώρες και αυτό τον χρόνο ήθελε να κατεβάσει ακόμη περισσότερο, ο Andrew Russell, από την Νότιο Αφρική.

Ο Russell είχε αποπειραθεί και άλλες δυο φορές να κάνει αυτό το ταξίδι αλλά δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει. Το 2015 στα σύνορα Αιθιοπίας και Κένυας, περίπου στα μισά της διαδρομής, του έκλεψαν τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, ενώ το 2017, αντιμετώπισε σημαντικά μηχανικά προβλήματα που ακινητοποίησαν την μοτοσυκλέτα του.

Στις αρχές του 2018 όμως, στην τρίτη του απόπειρά, ο Russell τα κατάφερε και μάλιστα σε χρόνο που συνέτριψε το προηγούμενο ρεκόρ. Αντί για 13 ημέρες και 23 ώρες, η διαδρομή των 11.000 χιλιομέτρων, ολοκληρώθηκε μέσα σε 7 ημέρες, 18 ώρες και 52 λεπτά!

Που οφείλεται αυτή η τεράστια διαφορά; Στην βελτίωση των υποδομών, όπως εξηγεί και ο Russell, αφού πλέον μόνο 250 χιλιόμετρα από όλη αυτή την διαδρομή γίνονται σε χωματόδρομο, με όλο το υπόλοιπο οδικό δίκτυο να είναι άσφαλτος.

Επίσης, μια νέα χερσαία συνοριακή διάβαση μεταξύ Σουδάν και Αιγύπτου, επιτρέπει πολύ πιο γρήγορη μετάβαση από το ένα κράτος στο άλλο, ενώ μέχρι πρότινος, χρειαζόταν να χρησιμοποιήσει κανείς μια αργή ακτοπλοϊκή σύνδεση στη λίμνη Νάσερ για να συνεχίσει το ταξίδι του.