city2 WHITE DDIAFANES

prosay

Ποιες θα είναι – τι κατατέθηκε στην Βουλή

Όπως είχε γίνει γνωστό, στο νέο νομοσχέδιο του ΚΟΚ, προβλεπόταν μεταξύ άλλων και η προσαύξηση στα επιβαλλόμενα λόγο παραβάσεων πρόστιμα, βάση εισοδηματικών κριτηρίων. Με λίγα λόγια, το ύψος των προστίμων, θα προσαρμοζόταν βάση του εισοδήματος των παραβατών.  

Η λογική πίσω από αυτό το μέτρο, είναι ότι οι οδηγοί που ανήκουν στα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα, ενδέχεται να θεωρούσαν ασήμαντο το πόσο που καλούνταν να πληρώσουν όταν παρέβαιναν τον ΚΟΚ, γεγονός που μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη της παράβασης.

Με το νομοσχέδιο να έχει κατατεθεί προς ψήφιση στην βουλή, έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο άρθρο. Αναλυτικά λοιπόν, οι προσαυξήσεις βάση εισοδήματος στα πρόστιμα, θα έχουν ως εξής:

-Για ατομικό εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ, δεν θα υπάρχει προσαύξηση
-Για ατομικό εισόδημα 50.001 έως 100.000 ευρώ, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται
-Για ατομικό εισόδημα πλέον των 100.000 ευρώ, το πρόστιμο τριπλασιάζεται

Ξεκαθαρίζεται δε, ότι το κριτήριο είναι καθαρά το ατομικό εισόδημα και όχι το περιουσιακό, ενώ οι ποινές αφορούν μόνο τα πρόστιμα, δεν υπάρχει δηλαδή προσαύξηση στο χρονικό διάστημα που προβλέπεται στέρηση διπλώματος και αφαίρεση πινακίδων.  

Τι μπορεί λοιπόν να σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί;

Για παράδειγμα, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη τιμωρείται με 700 ευρώ πρόστιμο , αφαίρεση του διπλώματος για δύο μήνες και αφαίρεση πινακίδων για είκοσι ημέρες. Με το νέο άρθρο, όσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 50.001 έως 100.000 ευρώ θα πληρώνουν 1400 ευρώ, ενώ όσοι έχουν ατομικό εισόδημα 100.001+ ευρώ, θα πληρώνουν 2.100 ευρώ.

Ωστόσο υπάρχουν ενστάσεις που αφορούν στην αντισυνταγματικότητα του νέου νομοσχεδίου, όπως μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.