city2 WHITE DDIAFANES

Kymco

kymco ionex p 1 8

Ολιστική προσέγγιση που ξεπερνά τους e-περιορισμούς 

Παρουσιάστηκε σήμερα τα ξημερώματα (22/03/2018), το concept iONEX της KYMCO. Η εταιρεία μας είχε προετοιμάσει για αυτό, αναφέροντας ότι πρόκειται για κάτι που θα αλλάξει τους κανόνες στον τομέα της δίτροχης ηλεκτροκίνητης μετακίνησης, προσφέροντας λύσεις στα γνωστά ζητήματα πρακτικής φύσεως, που καθιστούν μη αποτελεσματική την χρήση των e-scooter.

kymco ionex p 1 7

Αυτονομία, χρόνος φόρτισης, πρακτικότητα στην αλλαγή μπαταριών και ουσιαστικά ένα ανύπαρκτο ακόμη δίκτυο e-ανεφοδιασμού, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές και οι χρήστες των ηλεκτροκίνητων scooter, με την διάδοση τους να είναι ακόμη πολύ περιορισμένη.

Η KYMCO λοιπόν, με μια “γενναία” δήλωση ισχυρίζεται ότι δίνει λύσεις σε όλα αυτά μέσω του project iONEX, το οποίο αποτελεί μια “ολιστική” προσέγγιση πάνω στο θέμα, που πέρα από το όχημα, συμπεριλαμβάνει και το δίκτυο ανεφοδιασμού υπό την ομπρέλα του. Ξεκινώντας από το scooter, πρόκειται για ένα ρετροφουτουριστικής σχεδίασης όχημα, το οποίο φέρει τρεις μπαταρίες.

kymco ionex p 1 1

Οι δύο από αυτές είναι αφαιρούμενες και αποθηκεύονται στην ποδιά του scooter. Το βάρος τους είναι μικρότερο από 5 κιλά για την κάθε μια, ενώ το σχήμα τους είναι ένα “καθαρό” παραλληλόγραμμο, φέροντας ένα χερούλι στην κορυφή. Με το πάτημα ενός κουμπιού, ανασηκώνεται και αποκαλύπτεται αυτόματα ο χώρος αποθήκευσης τους, καθιστώντας εύκολη την αφαίρεση τους, ακόμα και με το ένα χέρι, ενώ το ίδιο ισχύει και για την επανατοποθέτηση τους.


Το iONEX scooter όμως, έχει και μια τρίτη, μη-αφαιρούμενη μπαταρία η οποία και αποτελεί την κύρια πηγή για την τροφοδότηση του ηλεκτροκινητήρα. Οι αφαιρούμενες μπαταρίες ουσιαστικά επιτελούν ένα διπλό ρόλο, από την μια λειτουργούν ως “power bank” για την κύρια μπαταρία και από την άλλη, μπορούν επίσης να μετέχουν στην τροφοδότηση του μοτέρ, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Η ουσία αυτής της διάταξης, είναι ότι ακόμα και αν οι αφαιρούμενες μπαταρίες εξαντληθούν, το scooter μπορεί να συνεχίσει να κινείται με την χρήση της κύριας μπαταρίας.

kymco ionex p 1 6

Σύμφωνα με την KYMCO, αυτό επιτρέπει στους αναβάτες καλύτερη διαχείριση χρόνου και ευκολία προγραμματισμού στις φορτίσεις. Ερχόμαστε λοιπόν σε ένα άλλο τεράστιο ζήτημα, στην φόρτιση και στον χρόνο που απαιτείται για αυτή. Με το project iΟΝΕΧ, η φόρτιση των αφαιρούμενων μπαταριών, μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

kymco ionex p 1 5

-Συνδέοντας το scooter στο οικιακό δίκτυο, χωρίς αφαίρεση των μπαταριών. Ένας μικρός σε διαστάσεις και ελαφρύς φορτιστής παρέχεται μαζί με το scooter

Untitled 1

-Συνδέοντας τις μπαταρίες σε ειδική πλατφόρμα φόρτισης. Ότι θα έκανε κάποιος με την φόρτιση μπαταριών από φωτογραφικές μηχανές και άλλες συσκευές. Υπάρχει ειδική βάση - φορτιστής με πολύ ωραία λιτή σχεδίαση, κάτι που σε συνδυασμό με τις επίσης ωραία σχεδιασμένες μπαταρίες, σημαίνει ότι η φόρτιση μπορεί να γίνει άνετα στο γραφείο ή στο σπίτι.

 kymco ionex p 1 4

-Αλλάζοντας τις μπαταρίες, με νέες, πλήρως φορτισμένες. Σε αυτή την περίπτωση η KYMCO προσφέρει περισσότερες από μια λύσεις. Βασικό στοιχείο είναι σε κάθε περίπτωση ο φορητός σταθμός φόρτισης του project iONEX. Το μέγεθος του, δεν ξεπερνά κατά πολύ αυτό ενός ATM και έχει την δυνατότητα για ταυτόχρονη φόρτιση δεκάδων μπαταριών. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα, χωρίς να απαιτούνται εργασίες εγκατάστασης, σχεδόν παντού.

H ΚΥΜCO αναφέρει πως με αυτές τις ιδιότητες, ο σταθμός φόρτισης και εναλλαγής μπαταριών, έχει την δυνατότητα να εγκατασταθεί προσωρινά η μόνιμα, σε εταιρείες, εμπορικά κέντρα και κομβικά σημεία μέσα στις πόλεις. Σε ότι αφορά στο καθεστώς ιδιοκτησίας του, πέραν της KYMCO, θα μπορεί να δοθεί σε νεοφυής εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται στην ανταλλαγή μπαταριών, ενώ η πλατφόρμα του θα είναι ανοικτή, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλες εταρείες που θα χρησιμοποιούν τον ίδο τύπο μπαταριών στα e-scooter τους.

kymco ionex p 1 8

Υπάρχει φυσικά εφαρμογή, μέσω της οποίας, οι κάτοχοι του iONEX scooter θα μπορούν να εντοπίσουν που βρίσκεται ο πλησιέστερος σταθμός εναλλαγής μπαταριών, ενώ θα παρέχεται επίσης η δυνατότητα για... delivery μπαταριών στο σημείο που θα επιλέξει ο αναβάτης, από τις εταιρείες ανταλλαγής μπαταριών που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

kymco ionex p 1 9

Λεπτομερή τεχνικά χαρακτηριστικά δεν έχουν ακόμη δοθεί, οπότε αυτονομία, χωρητικότητα μπαταριών, τύπος μοτέρ, είναι στοιχεία που θα τα μάθουμε εν καιρώ. Αυτό που αναφέρθηκε για την αυτονομία, είναι πως στον μεγάλο αποθηκευτικό χώρο του scooter κάτω από την σέλα, μπορούν να χωρέσουν τρεις μπαταρίες, κάτι που σε συνδυασμό με τις άλλες δύο στην ποδιά, προσδίδει αυτονομία μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων.

Video: