city2 WHITE DDIAFANES

Εταιρίες - Διάφορα

 tainies anoigma 2  Οι δύο τροχοί στην μεγάλη οθόνη 

Ο καιρός δεν είναι ιδανικός την τελευταία περίοδο για βόλτες, αλλά είναι ότι πρέπει για μια γαβάθα pop corn και άραγμα στον καναπέ, βλέποντας ταινίες!

Πόσο μάλλον, όταν οι ταινίες αυτές, σχετίζονται άμεσα με την μοτοσυκλέτα! Επιλέξαμε λοιπόν 5 από αυτές και σας τις παρουσιάζουμε στο mini - αφιέρωμα που ακολουθεί:

The Wild One (1953)  

wildone

Mε τον Μάρλον Μπράντο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, “O Ατίθασος”, όπως έχει αποδοθεί ο τίτλος της ταινίας στα ελληνικά, αφορά στην σύγκρουση δυο μοτοσυκλετιστικών λεσχών και στα προβλήματα που δημιουργούνται από την παρουσία τους στις πόλεις που επισκέπτονται.
Μέρος της πλοκής, αφορά σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν το 1947 στην Καλιφόρνια, όταν μοτοσυκλετιστές που είχαν συρρεύσει για να παρακολουθήσουν αγώνες με δίτροχα στην πόλη Hollister, τα έκαναν… άνω κάτω, προκαλώντας την αγανάκτηση των πολιτών και την άμεση επέμβαση των αρχών. 

Δείτε το ως μια καταγραφή εκείνης της εποχής και όχι φυσικά ως προτροπή για ανάλογες συμπεριφορές… οι καιροί έχουν αλλάξει! 

Easy Rider (1969)

easyrider

Πρόκειται για τη μνημειώδη μοτοσυκλετιστική road movie που σκηνοθέτησε το 1969 ο Denis Hopper, βασισμένη σε σενάριο του ιδίου και του Peter Fonda, με τους δύο φίλους να πρωταγωνιστούν στους κεντρικούς ρόλους δύο “τσοπεράδων”, που ταξιδεύουν προς τη Νέα Ορλεάνη για το Madri Gras. 

H υπόθεση είναι φυσικά πιο περίπλοκη από αυτό αλλά αν προσπαθήσουμε να την περιγράψουμε αναλυτικότερα, θα αρχίσουμε τα spoiler. 

Το Easy Rider είναι μια από τις πιο γνωστές ταινίες με θέμα την μοτοσυκλέτα και αποτελεί το “ευαγγέλιο” των απανταχού αναβατών που αρέσκονται στην cruiser – chopper φιλοσοφία.

Ανοικτοί ορίζοντες, ατέλειωτες ευθείες, φανταστικά τοπία και μποέμ φιλοσοφία ζωής, σε ένα φιλμ που καθιέρωσε στερεοτυπικά την εικόνα των “bikerάδων” στο ευρύτερο κοινό. 

On Any Sunday (1971) 

onanysunday

Θεωρείται το καλύτερο “ντοκιμαντέρ” με θέμα την μοτοσυκλέτα και τους αγώνες, σκηνοθετημένο από τον Bruce Brown. To διάρκειας 90 λεπτών “On Any Sunday”, παρουσιάζει τον κόσμο της μοτοσυκλέτας εκείνης της εποχής, μέσα από τους αγώνες. Ταχύτητα, Flat Track, Speed Track, MX, Enduro, Scramble, Rally, Dragster, Τrial, Hillclimbing, ότι αγώνα με δύο τροχούς μπορεί να φανταστεί κανείς, βρίσκεται στο ντοκιμαντέρ αυτό, το οποίο αποτέλεσε τον καλύτερο πρεσβευτή της μοτοσυκλέτας για την δεκαετία του 70.

Ανάμεσα σε όλους όσους εμφανίζονται στο φιλμ και ο ηθοποιός Steve McQueen,  γνωστός λάτρης της μοτοσυκλέτας και αγωνιζόμενος.
    
Το On Any Sunday έχει μείνει στην ιστορία όχι μόνο για τα θεαματικά πλάνα, αλλά πολύ περισσότερο, για το ότι προσέγγισε την φιλοσοφία των αγωνιζόμενων και παρουσίασε το πάθος τους, χωρίς την  προκατάληψη και τις συνήθεις αγκυλώσεις που είχε για την μοτοσυκλέτα η Αμερική -αλλά και ο περισσότερος κόσμος- του 1970.

Long Way Round (2004) 

longwayround

Δεν πρόκειται για ταινία αλλά για μια mini σειρά, που καταγράφει το επικό ταξίδι 31.000 χλμ. του γνωστού ηθοποιού Ewan Mc Gregor και του Charles Boorman, από το Λονδίνο στην Νέα Υόρκη, ταξιδεύοντας ανατολικά και διασχίζοντας περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αλάσκα. 

Στα επτά επεισόδια της σειράς, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ένα πλήρες ιστορικό του ταξιδιού, από την προετοιμασία στο Λονδίνο, μέχρι την άφιξη στην Νέα Υόρκη, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά φυσικά στο ενδιάμεσο, στις δυσκολίες, στα απρόοπτα αλλά και στην μαγεία που βίωσαν οι δύο αναβάτες σε αυτή την… μεγάλη τους βόλτα. 

Αν και το Long Way Round, είχε προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις, σχετικά με το πόσο “περιπετειώδες” και αυθεντικό είναι ένα ταξίδι που γίνεται με συνεργείο υποστήριξης και μεγάλο budget, αξίζει σίγουρα να το δείτε και γιατί όχι; να εμπνευστείτε από αυτό. 
 
The World Fastest Indian (2005) 

fastestindian

Το “World Fastest Indian” είναι μια ταινία αφιερωμένη στον Νεοζηλανδό Burt Munro, ο οποίος αποτελεί έναν από τους “θρύλους” στον χώρο της μοτσυκλέτας.  

Ο Herbert James “Burt” Munro (25 Μαρτίου 1899 - 6 Ιαν. 1978) ήταν οδηγός αγώνων μοτοσυκλέτας  και μηχανικός, ενώ έγινε διάσημος για το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας που έθεσε, για μοτοσυκλέτα κάτω των 1000 κυβικών, στη Bonneville των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 26 Αυγούστου του 1967. Το ρεκόρ αυτό, το οποίο υφίσταται μέχρι και σήμερα, το κατάφερε ο Munro σε ηλικία 68 ετών, πάνω σε μια μοτοσυκλέτα 47 ετών. 

Αυτό που ξεχώρισε τον Munro, τον οποίο στην ταινία ενσαρκώνει ο Anthony Hopkins, ήταν το τρομερό πάθος του και η επιμονή του να πετύχει κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο, με βάση τα λιγοστά μέσα που είχε στην κατοχή του.