city2 WHITE DDIAFANES

Εταιρίες - Διάφορα

Cannot find afieromata/worldsfastestindian subfolder inside /home/cityrider/domains/cityrider.gr/public_html/images/stories/afieromata/worldsfastestindian/ folder.
Admiror Gallery: 5.0.0
Server OS:nginx/1.24.0
Client OS:Unknown
PHP:5.6.40-68+ubuntu22.04.1+deb.sury.org+1

 

Indian-Motorcycle-21 Original-web

 Η αναβίωση του μύθου


Ανάμεσα στα 1926 και 1961, ο Burt Munro, κάτοικος μια μικρής πόλης της Νέας Ζηλανδίας, έβαλε σαν στόχο την κατάκτηση του ρεκόρ ταχύτητας εδάφους πάνω σε μια μοτοσυκλέτα Indian Scout του 1920. Το έτος 1962, στις αλυκές της Bonneville, στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών, το όνειρό του αυτό έγινε πραγματικότητα.

Η ιστορία του Burt Munro αποτυπώθηκε στην ταινία του 2005 “The World’s fastest Indian” με πρωταγωνιστή τον Άντονι Χόπκινς, η οποία πραγματεύεται την αποφασιστικότητα παρά τις αντιξοότητες ενός ηλικιωμένου άνδρα από τη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος ταξιδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προκειμένου να τεστάρει τις επιδόσεις της μοτοσυκλέτας του. Ο Herbert James “Burt” Munro (25 Μαρτίου 1899 - 6 Ιαν. 1978) ήταν οδηγός αγώνων μοτοσυκλέτας από τη Νέα Ζηλανδία και έγινε διάσημος για το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας που έθεσε, για μοτοσυκλέτα κάτω των 1000 κυβικών, στη Bonneville των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 26 Αυγούστου του 1967. Το ρεκόρ αυτό, το οποίο υφίσταται μέχρι και σήμερα, κατάφερε ο Munro σε ηλικία 68 ετών, πάνω σε μια μοτοσυκλέτα 47 ετών.
Από το σπίτι του στο Invercargill, ο Munro εργάστηκε για είκοσι συναπτά έτη πάνω στην τροποποίηση της μοτοσυκλέτας Indian του 1920 που αγόρασε την ίδια χρονιά. Το πρώτο του ρεκόρ σημείωσε το 1938 και ακολούθησαν άλλα επτά, ενώ ταξίδεψε δέκα φορές στις αλυκές Bonneville Salt Flats, επιδιώκοντας και εκεί να καταγράψει παγκόσμια ρεκόρ ταχύτητας. Κατά τη διάρκεια των δέκα αυτών ταξιδιών του, ο Munro κατάφερε να σημειώσει τρία ρεκόρ ταχύτητας, ένα εκ των οποίων υφίσταται μέχρι και σήμερα.
Η μοτοσυκλέτα Indian Scout του Munro υπήρξε η μόλις 627η που βγήκε από τη γραμμή παραγωγής του αμερικανικού εργοστασίου, καθώς τέθηκε από πολύ νωρίς εκτός παραγωγής. Η τελική της ταχύτητα των 89 χ.α.ω. δεν ικανοποιούσε τον Munro, έτσι το 1926 αποφάσισε να την τροποποιήσει.

Οι δύο μεγαλύτερες προκλήσεις για τον Munro στην προσπάθειά του να τροποποιήσει την αγαπημένη του Indian ήταν αφ’ ενός η έλλειψη χρημάτων, αφ’ ετέρου η έλλειψη χρόνου, καθώς ο ίδιος απασχολείτο ως πωλητής μοτοσυκλετών. Πολλές ήταν οι φορές, όπου ο Munro δούλευε πάνω στις μοτοσυκλέτες του (είχε στην κατοχή του και μια Velocette MSS του 1936 επίσης) όλη τη νύχτα και πήγαινε κατ’ ευθείαν για δουλειά το πρωί.
Όντας άνθρωπος με λιγοστά μέσα, ο Munro συχνά κατασκεύαζε ο ίδιος τα εξαρτήματα και εργαλεία που χρειαζόταν για τις εργασίες του. Για παράδειγμα, μεταλλουργούσε ο ίδιος τα δικά του μπουλόνια, πιστόνια, κ.ο.κ, ενώ το μικρόμετρό του (ένα όργανο μέτρησης ακριβείας) δεν ήταν άλλο από μια παλιά ακτίνα.
Στα τελικά στάδια της τροποποίησης, η Indian του Munro είχε φτάσει τα 950cc από 600cc, και διέθετε σύστημα τριπλής κίνησης της αλυσίδας. Η “Munro Special” όπως αποκαλούσε την μοτοσυκλέτα του ανήκει σήμερα σε έναν Νεοζηλανδό λάτρη των μοτοσυκλετών και εκτίθεται στο κατάστημα “E Hayes & Sons,” στο Invercargill.

• Το 1962 έθεσε ρεκόρ ταχύτητας στην κατηγορία των 883cc, σημειώνοντας 288 χ.α.ω. με κινητήρα 850 cc
• Το 1966 έθεσε ρεκόρ ταχύτητας για την κατηγορία των 1000cc, σημειώνοντας 270,476 χ.α.ω. με κινητήρα 920cc
• Το 1967 ο κινητήρας του έφτασε τα 950cc, θέτοντας ρεκόρ κατηγορίας για μοτοσυκλέτες κάτω των 1000cc, στα 295,453 χ.α.ω. Στα προκριματικά κατάφερε την ταχύτητα των 305,89 χ.α.ω. την υψηλότερη επισήμως καταγεγραμμένη ταχύτητα μοτοσυκλέτας Indian. Η ανεπίσημη υψηλότερη ταχύτητά της είναι στα 331 χ.α.ω. στο event “Flying Mile”.
• Το 2006 ο Burt Munro μπήκε στο AMA Motorcycle Hall of Fame.

Αποτίνοντας φόρο τιμής στο ένδοξο αυτό παρελθόν και δίνοντας ώθηση για το μέλλον, η εταιρεία Indian Motorcycle κατασκεύασε την “Spirit of Munro”, μια εξ’ ολοκλήρου μεταλλική μοτοσυκλέτα, με τον νέο κινητήρα Thunder Stroke 111™. Στις 5 Μαίου 2013, η Spirit of Munro έτρεξε πάνω σε μια αποξηραμένη λίμνη στην Καλιφόρνια, μια αφιέρωση στον μεγάλο Burt Munro και μια γιορτή για την εταιρεία Indian Motorcycle, για όλα αυτά που θα έρθουν. Είναι μία εξ’ ολοκλήρου custom, μεταλλική κατασκευή, φόρος τιμής σε όλους εκείνους τους αναβάτες και μηχανικούς, οι οποίοι σε όλη την ιστορία της Indian Motorcycle, συνέλλεξαν κομμάτι-κομμάτι την κληρονομιά αυτή των ρεκόρ ταχύτητας και δύναμης της εταιρείας.
Η ονομασία της προέρχεται από την “Munro Special”, την ιστορική Indian Scout του 1920, με την οποία ο Burt Munro έσπασε το ρεκόρ ταχύτητας για μοτοσυκλέτα κάτω των 1000 κυβικών, το 1967 στις αλυκές Bonneville. Η ιστορία του μάλιστα έχει μεταφερθεί και στην μεγάλη οθόνη, με την ταινία “The World's Fastest Indian."
H “Spirit of Munro” κατασκευάστηκε από το συνεργείο “Jeb's Metal and Speed” του Jeb Scolman, στο Long Beach της Καλιφόρνια και σχεδιάστηκε έτσι ώστε να φέρει τον νέο Thunder Stroke 111™ κινητήρα, προβάλλοντας την εντυπωσιακή του δύναμη και τις επιδόσεις του.
Το μεταλλικό πλαίσιο, η σύγχρονη βαφή, τα σύγχρονα ελαστικά και φρένα, μαζί με τον νέο κινητήρα, συναντούν στα κόκκινα και μαύρα κλασικά δερμάτινα ρούχα που φόρεσε ο δοκιμαστής στην πρώτη βόλτα της Spirit of Munro στην California.Το video και οι φωτογραφίες που ακολουθούν, σε μαγεύουν, αλλά όσοι δεν έχετε δει την ταινία “The World’s Fastest Indian”, προγραμματίστε την προβολή στο σπίτι σας, μόνοι ή με φίλους.