city2 WHITE DDIAFANES

Δίκυκλο

ducati monster 25 xronia

Γενέθλια για το ομορφότερο “τέρας”!

Σαν σήμερα, στις 2 Οκτωβρίου του 1992, στο περίπτερο της Ducati στην ΕΙCMA, παρουσιάζεται μια πρωτότυπη μοτοσυκλέτα, η οποία έμελε να παίξει ένα καθοριστικότατο ρόλο όχι μόνο για την εταιρεία από την Μπολόνια αλλά γενικότερα για τον κόσμο των δύο τροχών και το πως αυτός εξελίχθηκε στην μετάβαση της χιλιετίας.

Το όνομα της μοτοσυκλέτας,  Monster, “il Mostrο” στα ιταλικά, το “τέρας” δηλαδή. Δημιουργός του ο αργεντίνος σχεδιαστής Miguel Angel Galluzzi. Ένα μοντέλο επιτομή του minimal, σοκαριστικά γυμνό και προκλητικά μυώδες, που ξυπνούσε αρχετυπικές δίτροχες μνήμες.

Ανάστατος ο κόσμος της μοτοσυκλέτας, προσπαθούσε να “κατανοήσει” το Monster! Δεν ήταν απλά κάτι πραγματικά διαφορετικό μετά από χρόνια, ήταν και η πρώτη απόπειρα της Ducati έξω τα αυστηρά superbike και supersport πλαίσια που η ίδια είχε περιορίσει τον εαυτό της στη νέα της εποχή.

Το M900, είχε βαθύ κόκκινο χρώμα, είχε πλαίσιο χωροδικτύωμα, είχε L2 αερόψυκτο με desmo και περιφερειακά που για την εποχή τους ήταν κορυφαία. Ναι, ήταν Ducati 100%!  Με αυτά τα δεδομένα και με την εμφάνιση του, το “τέρας” συγκριτικά με τα naked της εποχής εκείνης ήταν κατ’  αντιστοιχία σαν cross fit γυμναστήριο απέναντι σε συνοικιακό ΚΑΠΗ… τόσο μεγάλη η διαφορά. 

Μετά από ένα χρόνο, το 1993, το Monster βγαίνει στην παραγωγή. Διθυραμβικές οι κριτικές! Δεν ήταν μόνο το άριστο στήσιμο του και η εκπληκτική συμπεριφορά του για τα “γυμνά” δεδομένα της εποχής, ήταν πολύ περισσότερο το ότι το M900 έφερνε και πάλι στο προσκήνιο μια ξεχασμένη αίσθηση που αποτελούσε και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του “oικοδομήματος” μοτοσυκλέτα: Διασκέδαση μόνο.  

Δισκέδαση, ανόθευτη, άγνη και πλούσια παρεχόμενη χωρίς τους… ψυχαναγκασμούς που προσδιορίζονταν από κατηγορίες, χρηστικότητες και οικονομοτεχνικά κιτάπια.  Απλά μοτοσυκλέτα δηλαδή! 

Το “τέρας” στην 25ετή πορεία του, παρουσιάστηκε σε πληθώρα εκδόσεων, από 400άρι αερόψυκτο μέχρι υγρόψυκτο 1200άρι με 160 ίππους και εξελίχθηκε σχεδιαστικά,  διατηρώντας όμως πάντα το “δωρικό” στην εμφάνιση του. 

Θεωρείται επί της ουσίας ο πρόγονος όλων των σύγχρονων streetfighter, το μοντέλο  που θεμελίωσε την συγκεκριμένη κατηγορία και αυτό που (υπεν)θύμισε σε όλο τον κόσμο ότι η μοτοσυκλέτα δεν χρειάζεται να είναι κατ ανάγκη χρηστική ή απόλυτα εξειδικευμένη, απλά πρέπει να είναι… μοτοσυκλέτα! Κινητήρας, πλαίσιο, ρεζερβουάρ και δύο τροχοί! 

Πρόκειται λοιπόν για ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα της σύγχρονης ιστορίας και σίγουρα ένα από αυτά τα λίγα, τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, που όντως άλλαξαν τα δεδομένα και επαναπροσδιόρισαν τους δύο τροχούς.

Χρόνια πολλά και τερατώδη λοιπόν!