city2 WHITE DDIAFANES

Beta

 

beta alp 4 test cityrider Πασπαρτού

 

 

Του Βασίλη Κωστάκου

Φωτογραφίες: Του ιδίου

Η μοτοσυκλέτα “όλα σε ένα” αποκτά πραγματική υπόσταση στην περίπτωση του Beta Alp 4.0. Εάν ψάχνετε για ένα δίτροχο ικανό για καθημερινή μετακίνηση αλλά παράλληλα να μπορείτε να ικανοποιήσει τις εξερευνητικές σας ανάγκες σε χωμάτινες διαδρομές, τότε η πρόταση της Beta είναι σίγουρα στη λίστα των επιλογών σας.

Η ιδέα ήταν απλή. Μια trail μοτοσυκλέτα που θα μπορούσε να κινηθεί και εκτός ειδικών διαδρομών. Έχοντας λοιπόν την εμπειρία της κατασκευής μιας αγωνιστικής trial, πριν από αρκετά χρόνια η Beta δημιούργησε το Alp, που δεν ήταν παρά ένα trial με μεγαλύτερο ρεζερβουάρ και σέλα. Εκείνο το πρώτο μοντέλο βασιζόταν στο αγωνιστικό και έτσι αυτό έθετε από μόνο του κάποιους περιορισμούς. Το μικρό βάρος, οι συμπαγείς διστάσεις και εν γένει το στήσιμο μιας trial μοτοσυκλέτας δημιουργούν ένα ευκολοδήγητο σύνολο. Η ιδέα εκείνη αγαπήθηκε, για να φτάσουμε στις μέρες μας, όπου η οικογένεια Alp έχει εξελιχθεί και μεγαλώσει, διαθέτοντας πλέον τα δικά της μοντέλα αλλά και αντίστοιχη ταυτότητα.

Το Alp 4.0 είναι το μεγαλύτερο στην εν λόγω οικογένεια και καταφέρνει να ξεχωρίσει χάρη στην πληθωρική προσωπικότητά του. Διαθέτει τον αερόψυκτο κινητήρα του Suzuki DR 350, και πάνω σε αυτόν έχει κτιστεί μια συμπαγής μοτοσικλέτα. Ο μίνιμαλ σχεδιασμός στα πλαστικά των trial ακολουθείτε και στην περίπτωση του Alp, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν πρόκειται για μια μοντέρνα κατασκευή. Και φυσικά η Beta έχει βάλει τη σφραγίδα της όσο αφορά το καλό στήσιμο του Alp, με αναρτήσεις της Paioli με πολύ καλό σετάρισμα, και φρένα που υπερκαλύπτουν τις επιδόσεις.

Καταρχήν πολλοί θα μπερδευτούν από την (πολυ) προσωπικότητα της ιταλίδας, καθώς το Alp αν και είναι ένα εξελιγμένο χωμάτινο μοντέλο, τα καταφέρνει ιδιαίτερα καλά στην κίνηση της πόλης, παρά τα “τρακτερωτά” λάστιχά του. Και είναι ακριβώς αυτές είναι οι αρετές που το κάνουν πολύ ικανό μέσα στο αστικό περιβάλλον. Οι συμπαγείς διαστάσεις και η μινιμαλιστική σχεδίαση του, δημιουργούν την αίσθηση ότι πρόκειται για μια μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτα, και μόνο όταν απελευθερωθεί η μανέτα του συμπλέκτη θα αντιληφθεί κανείς ότι ακριβώς ανάμεσα στα πόδια του κρύβεται ένας παλιομοδίτικος αλλά πολύ ψυχωμένος κινητήρας. Ελαστικότητα και μπόλικη ροπή είναι τα προτερήματά του, που σε βοηθούν να κινείσαι σε σαφώς “τραϊαλίστικους” ρυθμούς.

Το μεγάλο τιμόνι βοηθά και αυτό δίνοντας μια πολύ καλή λαβή, αν και το βάρος είναι ιδιαίτερα χαμηλό (μόλις 133 κιλά), και έτσι ο αναβάτης έχει μια εύκολη αποστολή ανάμεσα στα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Ακόμα και όταν αυξηθεί η ταχύτητα το μίνιμαλ Beta δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, διατηρώντας την παιχνιδιάρικη αίσθηση που προσφέρει, χωρίς κανένα πρόβλημα όσο αφορά τη σταθερότητα, χάρη στο στιβαρό πλαίσιο και το μπροστινό σύστημα των 46 χιλιοστών. Η θέση οδήγησης είναι αρκετά καλή, τοποθετεί τον οδηγό “μέσα” στη μοτοσικλέτα, έτσι στις στροφές, ακόμα και με αυτά, τα λιγότερο ασφάλτινα λάστιχα, αποπνέει σιγουριά και ευκολία. Έτσι, προσφέρει ακόμη και στον εφήμερο αναβάτη του την ευκαιρία να εξερευνήσει το όριο κλίσης με την ασφάλεια που πρόσφεραν κάποτε οι ονομαζόμενες «ψευδο-εντούρο» μοτοσικλέτες.


Την ίδια αίσθηση ευχαρίστησης θα αποκομίσει και κάποιος όταν οδηγήσει το Beta Alp 4.0 στο χώμα. Έχουμε, θα λέγαμε, μια επιστροφή στα παλιά, καθώς οι απόλυτες, σχεδόν αγωνιστικές μοτοσικλέτες που μπορείς να επιλέξεις για μια βόλτα στο δάσος δεν προσφέρουν το ίδιο πράγμα. Είναι μεν προσανατολισμένες για να οδηγούνται πιο εύκολα, αλλά όχι με γνώμονα τη διασκέδαση αλλά την ταχύτητα. Με το χρόνο στο σύγχρονο τρόπο ζωής να κυλά σαφώς πιο γοργά από τις παλαιότερες δεκαετίες, χάσαμε και πράγματα απ’ τη ζωή μας που κάποτε ήταν αναπόσπαστα κομμάτια. Τα χειμωνιάτικα χρώματα της φύσης, οι μυρωδιές του δάσους, ακόμα και η βροχή που μούσκευε όλα τα ρούχα και ύστερα ψάχναμε κάποιο μέρος για να προσπαθήσουμε να ζεσταθούμε, αλλά πάντα χαμογελαστοί, γιατί νιώθαμε “ζωντανοί”.

Έτσι μοιραία, το Alp γεννά “θύμισες” και επαναφέρει μνήμες, εκπληρώνοντας έτσι το λόγο ύπαρξής του. Μην ξεγελαστείτε όμως πως πρόκειται απλά για μια μοτοσικλέτα με την οποία θα κάνεις απλά μια βόλτα στο δάσος. Εάν χρειαστεί θα κοντράρει στα ίσια πιο σύγχρονες κατασκευές, αντιτάσσοντας το μικρό του βάρος, τις συμπαγείς του διαστάσεις και την ομοιογενή συμπεριφορά του. Μέσα στις πολλές δυνατότητες του Alp είναι και οι δύσκολοι δασικοί δρόμοι αλλά και το σκαρφάλωμα σε κάποιο μονοπάτι. Εξάλλου η Beta είναι μια εταιρία με μεγάλο αγωνιστικό παλμάρες, και έχει μπολιάσει με αρκετή δόση τεχνογνωσίας το Alp 4.0 χωρίς όμως αυτό να προβεί σε βάρος της διασκέδασης.    


Αν και είναι μια μοτοσυκλέτα που τα καταφέρνει πολύ καλά και στο χώμα αλλά και σε αστικό περιβάλλον, το Beta ALP 4.0 αναζητά κατασταλαγμένους οδηγούς. Αυτούς που όλη την εβδομάδα θα κυκλοφορούν –γρήγορα και ακούραστα- μέσα στην κίνηση και τα σαββατοκύριακα θα εξερευνούν χωμάτινες διαδρομές. Η πολυχρηστικότητά του δίνει τη δυνατότητα στον απλό χρήστη να ανακαλύψει τα όριά του και μαζί με αυτά, μία διαφορετική πτυχή της πόλης στην οποία μένει. Με αποδεδειγμένη αξιοπιστία του απλού σε κατασκευή κινητήρα, θα αποτελέσει την επιλογή των συνειδητοποιημένων, οι οποίοι θα βάλουν στην άκρη την ελαφρώς τσιμπημένη τιμή, κόντρα στην απόλαυση που το Alp θα τους προσφέρει.

Κατασκευαστής Beta
Μοντέλο Alp 4.0
Αντιπρόσωπος The Fuoristrada Co
Τιμή 5.690 euro
Εγγύηση 2 χρόνια
www.betamotor.com  
   
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, 1ΕΕΚ, τετραβάλβιδος, αερόψυκτος
Κυβισμός (κ.εκ.) 349
Συμπίεση (:1) 9,5
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 79Χ71,2
Τροφοδοσία Καρμπυρατέρ Mikuni BST 33
Σύστημα εξαγωγής 1 σε 1
Λίπανση Υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Μετάδοση Αλυσίδα
   
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Μεταξόνιο (χιλ) 2208
Ύψος σέλας (χιλ) 850
Βάρος (κ) 133
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 10,5/3
Αναρτήσεις  
Μπροστά Πιρούνι 46 χιλ, 220 χιλ διαδρομή
Πίσω 1 Αμορτισέρ, 220 χιλ διαδρομή, Π/Ε
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21
Πίσω 130/90-18
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 260 χιλ, δαγκάνες 2 εμβόλων.
Πίσω Δίσκος 240 χιλ
   
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ  
Ψηφιακός όργανο με στροφόμετρο και κοντέρ, ολικό και μερικό χιλιομετρητή, ώρα, μέγιστη ταχύτητα, μέση ωριαία, χρονόμετρο, στάθμη καυσίμου, λυχνίες για λάδια, φλας, ρεζέρβα

beta_alp_4_test_cityrider_3.JPGbeta_alp_4_test_cityrider_1.JPGbeta_alp_4_test_cityrider_6.JPGbeta_alp_4_test_cityrider_5.JPGbeta_alp_4_test_cityrider_2.JPGbeta_alp_4_test_cityrider_4.JPGbeta_alp_4_test_cityrider.JPG


beta_alp_4_test_cityrider_3.JPGbeta_alp_4_test_cityrider_1.JPGbeta_alp_4_test_cityrider_6.JPGbeta_alp_4_test_cityrider_5.JPGbeta_alp_4_test_cityrider_2.JPGbeta_alp_4_test_cityrider_4.JPG