city2 WHITE DDIAFANES

BMW

 

bmw r ninet scrambler 2016 germany

Η αναβίωση των Scrambler

 

Του Thierry Sarasyn

Η BMW δεν χρειάστηκε να ψάξει προκειμένου να εισέλθει στον μοδάτο κόσμο των scrambler, αρκούσε ένα ταξίδι πίσω στις ρίζες της, μερικές δεκαετίες πίσω. Και το αποτέλεσμα, είναι το R NineT Scrambler!


Οι μοτοσυκλέτες τύπου Scrambler είναι πολύ “hot” τον τελευταίο καιρό. Η δημοφιλία τους αυτή όμως, δεν βασίζεται σε καμία καινούργια ιδέα. Τα γονίδια των μοτοσυκλετών scrambler φτάνουν πίσω στα τέλη της δεκαετίας του '60, όπου οι αναβάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής άρχισαν να χρησιμοποιούν τη μοτοσυκλέτα τους για μια σειρά διαφορετικών χρήσεων: από off road μέχρι μίνι αυτοσχέδιους αγώνες ταχύτητας. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε το “scrambling”, το ανακάτεμα δηλαδή διαφορετικών και ετερόκλιτων στοιχείων πάνω σε μια μοτοσυκλέτα.

Και έγινε μόδα. Μια μόδα που επέστρεψε τώρα, πέντε δεκαετίες μετά.
Η συνταγή είναι απλή: παίρνεις μια μονοκύλινδρη ή δικύλινδρη μοτοσυκλέτα και την μετατρέπεις σε all-rounder. Δηλαδή, η εξωτερική σχεδίαση θα πρέπει να είναι αρκετά ψηλή ώστε να θυμίζει λίγο oldies εκτός δρόμου, τα ελαστικά κατάλληλα για κάθε έδαφος και το τιμόνι φαρδύτερο και ψηλότερο από εκείνο μιας τυπικής μοτοσυκλέτας δρόμου. Εκείνα τα παλιά χρόνια, οι μοτοσυκλέτες που επιδέχονταν τέτοιας μετατροπής, ώστε να υπηρετήσουν το νέο κόνσεπτ, ήταν κυρίως εγγλέζικες, η BMW όμως είχε κι εκείνη τους δικούς της οπαδούς.

Τα προηγούμενα χρόνια, κι άλλες εταιρείες θέλησαν να καταθέσουν τη δική τους πρόταση μοτοσυκλέτας scrambler, τώρα ήρθε και η σειρά της ΒΜW να το πράξει, με τη νέα R NineT Scrambler. Η αδημονία για το νέο αυτό μοντέλο ήταν μεγάλη, από το περσινό κιόλας σαλόνι του Μιλάνου όπου πρωτοπαρουσιάστηκε. Σύμφωνα με τη BMW λοιπόν, το ρετρό δεν σημαίνει απαραίτητα “παλιό” και το βίνταντζ μπορεί κάλλιστα να συνάδει με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και να καλύπτει τις απαιτήσεις Euro4. Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο φυσικά, από τη βαυβαρική εταιρεία.


Αν μη τι άλλο, η BMW ξέρει από κλασσικά μοντέλα. Και έτσι ήξερε από την πρώτη στιγμή πώς να προσδώσει στο RnineT το μοναδικό του στυλ. Φαρδύ τιμόνι, ψηλή εξάτμιση με διπλό τελικό εξαγωγής, μεγάλα στρογγυλά φωτιστικά σώματα, φυσούνες στο μπροστινό συμβατικό σύστημα, όλα μα όλα τα στοιχεία που καθιστούν μια μοτοσυκλέτα “κλασική” είναι παρόντα.
Το ραντεβού για να οδηγήσουμε το νέο RnineT δόθηκε στο Μόναχο, όχι μακριά από το εργοστάσιο όπου γεννήθηκε. Βρεθήκαμε εκεί στο μέσον του καλοκαιριού, στη νότια Γερμανία, οπότε πόσο χάλια θα μπορούσαν να είναι οι συνθήκες οδήγησής μας, θα σκεφτείτε. Πολύ χάλια, διότι οδηγήσαμε σε συνθήκες σχεδόν αποκάλυψης. Καταρρακτώδης βροχή, ολισθηρό οδόστρωμα και αέρας, πολύς αέρας. Τα στενά μεταλλικά φτερά και η ορθή στάση οδήγησης δεν προσφέρουν κάποιου είδους προστασία, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο σε μια τέτοιου είδους μοτοσυκλέτα.

Μας εξέπληξε όμως ευχάριστα το άριστο κράτημα στο δρόμο, καθώς και η ευελιξία και το κοντρόλ που προσδίδει ο μπόξερ αερολαιόψυκτος κινητήρας των 110 ίππων. Ακόμη και το φρενάρισμα, χάρη στα τεράστια μπροστινά διπλά δισκόφρενα με τα συνδυασμένα φρένα και το ABS, το οποίο ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό. Το Traction Control είναι προαιρετικό, αλλά οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι χάρη στα Metzeler Tourance Next ελαστικά, με την εξαιρετική πρόσφυση στο βρεγμένο οδόστρωμα, δεν μας έλειψε καθόλου.
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, καταφέραμε να οδηγήσουμε και κάμποσα χιλιόμετρα σε στεγνό οδόστρωμα, ώστε να δοκιμάσουμε τις κορυφαίες επιδόσεις και αρετές του. Η θέση οδήγησης δεν είναι τίποτα λιγότερο από τέλεια. Ενδείκνυται τόσο για ήρεμες βόλτες, όσο και για πιο σπορ και επιθετική οδήγηση.


Ο κινητήρας είναι εντυπωσιακά ευέλικτος, είτε βρίσκεσαι σε δρόμο με στροφές, είτε σε πιο ανοιχτά κομμάτια. Δεν παίζει τόσο ρόλο η ταχύτητα που έχεις κουμπώσει, αφού η επιλογή σου στην ουσία είναι ανάμεσα σε δύο, άντε τρεις ταχύτητες το πολύ. Ευελιξία ωστόσο δεν σημαίνει τεμπελιά κι εκεί που περισσότερες scrambler κρατιούνται (αρκετά) κάτω από τα 100 άλογα ιπποδύναμης, το Rnine T βγαίνει με 110 και σε κάνει να νιώθεις ότι “κρέμεσαι” από το γκάζι του. Την αίσθηση αυτή εντείνει και ο υπέροχος ήχος που βγαίνει από το διπλό τελικό της Akrapovic.

Ο λοιπός εξοπλισμός είναι λιτός, όπως θα περιμέναμε φυσικά από μια μοτοσυκλέτα τέτοιου είδους. Κανένα περιττό διακοσμητικό στοιχείο, ούτε καν στροφόμετρο ή δείκτης θερμοκρασίας ή ένδειξη της επιλεγμένης ταχύτητας. Με άλλα λόγια, αυτή τη μοτοσυκλέτα θα την οδηγήσεις με το συναίσθημα και μόνο. Καθόλου αριθμοί και υπολογισμοί δεν υπεισέρχονται εδώ, μόνο η διαίσθησή σου σαν οδηγός. Αλλά μη φοβάσαι, δεν πρόκειται να κάνεις κανένα λάθος. Ο κινητήρας είπαμε ότι είναι πολύ ομαλός. Αυτό που υπάρχει είναι ταχύμετρο, χιλιομετρητής και ένδειξη βενζίνης. Για την ιταλική και τη βελγική αγορά διαθέσιμη θα είναι επίσης και η διπλή σέλα, δυστυχώς όμως για καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Ο λόγος έχει να κάνει με τους κανονισμούς ομολογκαρίσματος, καθώς η διπλή σέλα δεν επιτρέπεται σε κάποιες χώρες. Αυτή η ομοιομορφία της Ευρώπης, άλλο πράγμα!


Η οδήγηση της νέας BMW RnineT scrambler έρχεται φυσικά για τον αναβάτη και σε εντυπωσιάζει όχι μόνο από την απίστευτη ευκολία στον χειρισμό της, αλλά και από την αστείρευτη απόλαυση που σου παρέχει. Και μπορεί αυτή να είναι η εντύπωσή μας απλά, αλλά ο κινητήρας νομίζουμε ότι είναι ακόμη πιο ευέλικτος από του απλού ΝineT. Σε στεγνό δρόμο το scrambler πάντως συμπεριφέρεται σαν μια σπορ naked μοτοσυκλέτα: “πικάντικο”, με καλό μοχλισμό και μια γερή δόση επιθετικότητας. Στο βρεγμένο, είναι ομαλό και με άνετο κοντρόλ. Καρέ του άσου δηλαδή!

Κατά την άποψή μας μόνο, η πίσω ανάρτηση θα έπρεπε να είναι λίγο πιο μαλακιά. Η παρούσα ρύθμιση έρχεται σε αντίθεση με το μαλακό μπροστινό σύστημα κι έτσι κάθε πέρασμα πάνω από κάποια ανωμαλία του οδοστρώματος γίνεται έντονα αισθητή. Αυτό βέβαια είναι απλώς θέμα ρύθμισης και προσαρμογής στα γούστα του αναβάτη.
Η μπροστινή ανάρτηση είναι μαλακή με καλή πληροφόρηση του δρόμου. Το ίδιο ισχύει και για το κιβώτιο ταχυτήτων, η αλλαγή ταχύτητας γίνεται ομαλά και με ακρίβεια. Σε κάνει να νιώθεις ότι όλα είναι σωστά και μελετημένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Και είναι.

Η BMW κατασκεύασε μια μοτοσυκλέτα με πολλή γοητεία και χαρακτήρα. Εξαιρετικά αποδοτική στη χρήση της, δυναμική και εύκολη στην οδήγηση. Κατάλληλη τόσο για σύντομες αποδράσεις, όσο και για ελαφρώς μεγαλύτερες διαδρομές. Πάνω απ΄ όλα όμως, κατασκεύασε μια εμπνευσμένη μοτοσυκλέτα. Με φινίρισμα υψηλής ποιότητας, εξαιρετικό στυλ και έναν μπόξερ κινητήρα που την καθιστά μία και μοναδική. Η RnineT Scrambler μοιράζεται ταυτόχρονα την κοινή καταβολή όλων των μοτοσυκλετών BMW, αλλά και την κοινή φιλοσοφία των μοτοσυκλετών τύπου scrambler. Αυτή είναι η ερμηνεία της BMW στη νέα μόδα των scrambler και είναι λίγο πιο απλή και ανεπιτήδευτη: μοτοσυκλετάδικο παντελόνι, δερμάτινο τζάκετ, το αγαπημένο σου κράνος κι έφυγες.


Σε αυτό το τελευταίο θα θέλαμε λίγο να σταθούμε: η νέα BMW RnineT Scrambler ίσως να μην απευθύνεται (μόνο) στον τυπικό αναβάτη μιας BMW, ξέρετε, εκείνον με τέλειο εξοπλισμό και τις γυαλιστερές βαλίτσες πάνω στην R1200GS του, που αναζητά την περιπέτεια. Ίσως απευθύνεται στον αναβάτη που περιγράψαμε μόλις πιο πάνω. Για αυτόν το αναβάτη λοιπόν, το RnineT Scrambler δεν είναι ακριβώς “budget friendly”. Mε την τιμή του να αγγίζει τα € 13.390 δεν το λες και οικονομικό. Οι BMW δεν υπήρξαν όμως και ποτέ budget friendly μοτοσυκλέτες. Αυτό που παίρνεις όμως, είναι η απαράμιλλη ποιότητα κατασκευής, η αίσθηση “αποκλειστικότητας” και ο μοναδικός χαρακτήρας μιας BMW. Και σε αυτά, το RnineT Scrambler δεν υστερεί καθόλου των υπολοίπων μοντέλων της γκάμας. Ήδη, η βάση του, που είναι το RnineT είναι αρκετά δημοφιλής. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τα “έξτρα” του scrambler, τότε λέμε ότι η συνταγή πέτυχε.

Ο προαιρετικος εξοπλισμός μπορεί να τοποθετηθεί με την παράδοση ή αργότερα, κατόπιν παραγγελίας και περιλαμβάνει: Ακτινωτούς τροχούς, λάστιχα off road, Traction control ASC (Automatic Stability Control), θερμαινόμενα γκριπ, led φώτα, αλουμινένιο ρεζερβουάρ, επιλογή χρωματισμών, διπλή σέλα, συναγερμό. Βέβαια, υπάρχει μία λίστα με αξεσουάρ που μπορεί ο καθένας να τοποθετήσει μετά την αγορά, όπως διαφορετικό υποπλαίσιο, νέο κοντέρ, προστατευτική γρίλια στο φανάρι, προστατευτική ποδιά στον κινητήρα, αλουμινένιο Number plate στα πλαϊνά, Scrambler ζελατίνα. Και φυσικά, τα αξεσουάρ του RnineT, όπως πλαϊνές βαλίτσες και tank bag, ελαστικά παρεμβάσματα στο ρεζερβουάρ, άνετη σέλα συνεπιβάτη με χειρολαβή, την σέλα του RnineT (μόνο όταν τοποθετηθεί και η αντίστοιχη του συνεπιβάτη, τελικά εξαγωγής της Akrapovic, αλουμινένια περιφερειακά, γυαλισμένα καλύμματα κυλίνδρων.
Υπάρχει λοιπόν κάποιος που δεν θα δημιουργήσει την Scrambler των ονείρων του, χρησιμοποιώντας ως βάση αυτό το ήδη έτοιμο Scrambler;

Κατασκευαστής BMW
Μοντέλο R NineT Scrambler
Τιμή (euro) Αναμένεται
Εγγύηση Δύο χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, A/Ψ, boxer, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (c.c.) 1170
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 101  x 73
Συμπίεση (:1) 12
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός
Συμπλέκτης Ξηρός, μονόδισκος
Μετάδοση Με άξονα, δεξιά τοποθετημένος
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Σχέσεις ταχυτήτων  
Πρωτεύουσα 1.737
1η σχέση 2.375
2η σχέση 1.696
3η σχέση 1.296
4η σχέση 1.065
5η σχέση 0.939
6η σχέση 0.848
Τελική σχέση μετάδοσης 2.91
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, δύο τμημάτων, στηριγμένο πάνω στον κινητήρα
Κάστερ (°) 25,5
Ίχνος  (mm) 110,6
Μεταξόνιο (mm) 1.527
Ύψος σέλας (mm) 820
Πλάτος (mm) 880
Μήκος (mm) 2175
Ύψος (mm) 1450
Βάρος άνευ καυσίμου / γεμάτο καύσιμο (kg) 207 / 220
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt) 17l
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό μπροστινό σύστημα με καλάμια διαμέτρου 43mm και διαδρομή τροχού 125mm 
Πίσω Paralever με μονό αμορτισέρ  /  διαδρομή τροχού 140mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70 R 19
Πίσω 170/60 R 17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με τετραέμβολες δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης της Brembo και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 265mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και ABS
   
Εξοπλισμός  
  Αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, σχέσεων, καυσίμου, ψεκασμού, φώτα, νεκρά, υπολογιστής trip computer, ASC, ABS, led φλας
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 110/7.500
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/σαλ) 11,6/6.000

bmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_5.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_4.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_10.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_7.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_9.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_3.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany.jpgbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_11.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_8.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_6.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_2.JPG

bmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_17.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_5.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_13.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_18.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_20.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_10.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_7.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_9.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_3.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_19.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_14.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_11.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_12.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_8.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_15.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_16.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_6.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_2.JPGbmw_r_ninet_scrambler__2016-germany_1.JPG