city2 WHITE DDIAFANES

Honda

 

honda cb500x 2016 test

Βελτιώσεις στα σημεία

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Για το 2016 η Honda έκανε ένα φρεσκάρισμα στο best-selling CB500X, βελτιώνοντας στο στα σημεία. Οικονομικό σε απόκτηση, φειδωλό στην κατανάλωση, και έτοιμο να οδηγηθεί με δίπλωμα Α2, το CB500X φιλοδοξεί να συνεχίσει την καριέρα του ως best seller στις μοτοσυκλέτες μεσαίου κυβισμού. 

Το CB 500X είναι η On-Off πρόταση της Honda στην οικογένεια CB της μεσαίας κατηγορίας (CBR500R, CB500F, CB500X). Ένα οικονομικό, φιλικό και ευέλικτο Α2 μοντέλο-πασπαρτού για κάθε μέρα, πλέον με Euro4 προδιαγραφές & μικρές χρηστικές βελτιώσεις.

Στην πόλη, στον επαρχιακό, χαλαρά και σβέλτα, σε άσφαλτο, αλλά -συντηρητικά- και στο χώμα. Το CB500X οδηγείται με δίπλωμα Α2, τα κάνει όλα, και συμφέρει, τόσο όσον αφορά στο αντίτιμο που πρέπει να καταβάλλει κανείς για να το αποκτήσει, όσο και στο κόστος κατανάλωσης σε καθημερινή χρήση.

Aς ρίξουμε μια ματιά σε ότι άλλαξε για το 2016 σύμφωνα και με το επίσημο δελτίο της Honda.

  • Το CB500X διαθέτει LED φώτα, με νέο προβολέα, μικρό σε μέγεθος αλλά αρκούντως δυνατό.
  • Νέα είναι η ψηλή ζελατίνα, η οποία μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να είναι ακόμα και 10 εκατοστά ψηλότερη από τη ζελατίνα του προηγούμενου μοντέλου! Δυστυχώς, για τις ρυθμίσεις χρειάζονται εργαλεία, καθώς αυτές δεν μπορούν να γίνουν απλά με το χέρι.
  • Στο πιρούνι έχει προστεθεί ρύθμιση προφόρτισης, ενώ ρυθμιζόμενη είναι πλέον και η μανέτα του φρένου, χαρακτηριστικό που δίνει ποιοτικότερο αέρα στη μοτοσυκλέτα.
  • Βελτιωμένο είναι το κιβώτιο, για πιο ομαλές αλλαγές.
  • Ελαφρώς μεγαλύτερο είναι το ρεζερβουάρ των 17,5 λίτρων (από 17,3 στο προηγούμενο μοντέλο).
  • Τέλος, νέα χρώματα, νέα γραφικά, και βαμμένα πλαϊνά πλαστικά -ήταν μαύρα στο προηγούμενο μοντέλο- αποτελούν μέλος του φρεσκαρίσματος.
 

Το CB 500X διαθέτει μεγάλο αριθμό πλαστικών μερών, από τη μάσκα, στο φτερό, στα προστατευτικά του ψυγείου, στην ποδιά, στα πλαϊνά της μοτοσικλέτας, και τέλος στο πίσω μέρος. Η Honda έπαιξε έξυπνα βάφοντας τα πλαϊνά πλαστικά με λευκό και κόκκινο χρώμα, χαρίζοντας τους και γραφικά, και έσπασε έτσι την μονολιθική μαυρίλα του προηγούμενου μοντέλου.

Παράλληλα τα μαύρα πλαϊνά τμήματα έχουν και ανάγλυφη υφή, μειώνοντας έξυπνα τον όγκο της μοτοσικλέτας. Όμορφο και στιλάτο είναι το σχέδιο με τα βέλη που θυμίζουν και... ροδιές, που κοσμεί το ρεζερβουάρ, ενώ όμορφα είναι και τα νέα αυτοκόλλητα στις ζάντες. Τα φλας είναι ιδιαίτερα ευμεγέθη, διαθέτουν όμως φιμέ «κρύσταλλα», κι έτσι και θα σας δουν όλοι, αλλά και δεν θα σας χαλάσουν αισθητικά. Ελαφρώς διαφορετικό είναι το ρύγχος μπροστά -πιο προτεταμένο.

To CB500X έρχεται εξοπλισμένο με το κλασικό HISS, δηλαδή το immobiliser της εταιρείας στο στάνταρ εξοπλισμό, που παραμένει άγρυπνος φρουρός όσο εσείς βρίσκεστε μακριά από τη μοτοσυκλέτα.

Οι διακόπτες είναι η σύγχρονη σειρά της Honda, υψηλής αισθητικής αλλά και ιδιαίτερα χρηστικοί. Το τιμόνι όρθιο, με σωστές χαλαρές γωνίες, και αρκετά πλατύ, προσφέρει πολύ καλό έλεγχο.

Η σέλα είναι άνετη και χαμηλή, αν και δεν επιτρέπει στον αναβάτη να κλείσει εύκολα τα γόνατα γύρω από το ρεζερβουάρ. Στα 100 χιλιόμετρα περίπου, ένιωσα ένα πρώτο πιασιματάκι στα μαλακά μόρια, όμως αυτό δεν επιδεινώθηκε, και ακόμα και μετά από 300 χιλιόμετρα στη σέλα δίχως στάση δεν ήμουν πιασμένος. Οι γωνίες που τοποθετούνται τα γόνατα είναι λίγο πιο κλειστές από όσο θα ήθελα, και αυτό με αναβάτη, 1.70. Έτσι, στο πολύωρο ταξίδι, αν έχετε σεβαστό ύψος, θα θελήσετε να τεντώσετε λίγο τα πόδια σας να ξεπιαστείτε.

Τα όργανα διαθέτουν μια κίτρινη ζελατίνα από πάνω -υποθέτουμε για να μειώνει τις αντανακλάσεις- ενώ οι ενδείξεις τους είναι λιγότερες από όσες θα θέλαμε, και η οθόνη αρκετά μικρή ώστε να είναι εύκολα ευδιάκριτη.

Η ανακοινώσιμη ιπποδύναμη είναι ακριβώς 35kW (Α2), δηλαδή 47Hp, στις 8.500σαλ. Και το επίσημο νούμερο για τη ροπή είναι τα 4,4 κιλά στις 7.000σαλ. Ακριβώς ίδια νούμερα με του προηγούμενου μοντέλου δηλαδή, ενώ το μοντέλο του 2016 είναι Euro4!

O δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας, διαθέτει 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο, 2 εκκεντροφόρους επί κεφαλής, υγρόψυξη και ψεκασμό, με τετράγωνες διαστάσεις, και αντικραδασμικό άξονα, πίσω από τους κυλίνδρους. Η διάταξη του κινητήρα είναι παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιούν τα μεγάλα αδέλφια του (RR), βοηθώντας τις διαστάσεις να παραμείνουν compact.

Ο κινητήρας αποτελεί ενεργό μέρος του πλαισίου, συμβάλλοντας στην ακαμψία του, με τέσσερις βάσεις που πιάνουν στην κυλινδροκεφαλή. Όμορφο είναι και το ματ τελείωμα της βαφής στους κυλίνδρους και τα κάρτερ, που δίνουν πόντους στο design και μικραίνουν κι άλλο, οπτικά, το μέγεθος του μοτέρ.

Στην πράξη τώρα, ο κινητήρας του CB 500X είναι πρώτα από όλα φιλικός, φειδωλός στην κατανάλωση, ελαστικός και αρκούντως ισχυρός για την κατηγορία.

Το πλαίσιο είναι ατσάλινο, τύπου διαμάντι, προσφέρει ιδανική στιβαρότητα, αλλά και καλή πληροφόρηση στον αναβάτη του CB 500X. Η Honda αναφέρει πως μελετήθηκαν προσεκτικά τόσο το σχήμα όσο και η θέση των ελαστικών βάσεων στον κινητήρα, για μειωμένους κραδασμούς, όμως όταν ανεβαίνουν οι στροφές ο αναβάτης θα νιώσει αρκετούς κραδασμούς, κυρίως στο τιμόνι και λιγότερο στα μαρσπιέ. Οι αναρτήσεις αποτελούνται από ένα συμβατικό πιρούνι μπροστά και από μονό αμορτισέρ πίσω, ενώ διαθέτουν 20χλστ. μεγαλύτερη διαδρομή από ότι στα άλλα δύο CB (CBR 500R και CB 500F). Εδώ βρίσκουμε το μοναδικό τμήμα πάνω στο CB500X που δείχνει από που προήλθε το χαμηλό κόστος της μοτοσυκλέτας, καθώς η απόδοση τόσο του πιρουνιού όσο και του αμορτισέρ δεν μας ικανοποίησαν.

Το πιρούνι των 41 χιλιοστών είναι μαλακό σε απόσβεση, ενώ παρουσιάζει μέτρια απόδοση στην πόλη, με μικρές ταχύτητες. Στα κοφτά σαμαράκια, δεν λειτουργεί όπως θα θέλαμε, μην απορροφώντας τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, μεταδίδοντας κοφτά χτυπήματα στα χέρια του αναβάτη. Παρόλα αυτά στο ταξίδι το χαρακτηριστικό αυτό εξομαλύνεται, ενώ σε δρόμο δίχως ανωμαλίες δεν παρουσιάζεται καν. Το αμορτισέρ τώρα ήταν τόσο μαλακό, που χάριζε ένα ελαφρύ αλλά συνεχή κυματισμό στη μοτοσυκλέτα. Έτσι σε σβέλτη οδήγηση οι αναρτήσεις θα βάλουν φραγμό στις ορέξεις του αναβάτη, ενώ εκείνος πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης, τα οποία έχουν απόδοση κάτω του μετρίου στην ελληνική άσφαλτο, γλιστρώντας απότομα πριν καν πάρετε κλίση στο ολισθηρό οδόστρωμα. Σε πιο χαλαρούς ρυθμούς το σύνολο πλαισίου, αναρτήσεων και ελαστικών δουλεύει καλά.

Το ψαλίδι δεν είναι από αλουμίνιο, αλλά από ατσάλι. Οικονομικότερο, και βαρύτερο, αλλά τη δουλειά του την κάνει. Τώρα, παρά το… on-off προφίλ του CB 500X -έστω στα χαρτιά- οι τροχοί των 17 ιντσών (όχι, ούτε καν 19 ίντσες δεν έχουμε μπροστά), διαθέτουν ελαστικά με street διαστάσεις, και δείχνουν με ακρίβεια τον προσανατολισμό του X. Ασφάλτινη χρήση, και διελεύσεις με μικρή ταχύτητα από βατούς χωματόδρομους. Το φρενάρισμα έχει αναλάβει η Nissin, και μπροστά βρίσκουμε ένα μονό δίσκο-μαργαρίτα 320χλστ. με διπίστονη δαγκάνα, ενώ πίσω, ένα δίσκο-μαργαρίτα ακόμη στα 240χλστ., με μονοπίστονη δαγκάνα. Το δικάναλο ABS -που βρίσκεται στο στάνταρ εξοπλισμό και δεν απενεργοποιείται- είναι καλό, και σύγχρονο, δίχως τα ενοχλητικά τινάγματα στη μανέτα, που είχαν τα παλαιότερου τύπου συστήματα. Όπως στα περισσότερα μοντέλα, έτσι κι εδώ το ABS παρουσιάζεται αρκετά πιο παρεμβατικό στον πίσω τροχό.

Χαμηλή σέλα; Από τις χαμηλότερες! Το πόδι ακόμα και από αναβάτη κάτω από 1.70 θα περάσει άνετα και εύκολα πάνω από τη σέλα, και στη συνέχεια ο αναβάτης θα ανακαλύψει πως πατάει με ευκολία και τα 2 πέλματα στο έδαφος. Αντίστοιχη ευκολία, σιγουριά και ηρεμία πνεύματος θα εμπνεύσει το CB500X και στην οδήγηση, τόσο σε αστικές συνθήκες, όσο και στο ταξίδι. Στον χαρακτήρα είναι ώριμο και κατασταλαγμένο, και δεν συμπαθεί την οδήγηση τέρμα γκάζι (το ακούς και το αισθάνεσαι ζορισμένο όταν ανεβαίνουν οι στροφές), ούτε και τα καγκουριλίκια.

Ο αναβάτης θα οδηγήσει με ρυθμό σε δρόμο με στροφές, ενώ στη γυαλισμένη άσφαλτο μπορεί αν θέλει να παίξει με πλαγιολισθήσεις του πίσω τροχού με το γκάζι -όμως μέχρι εκεί. Το Χ ακούει “σούζα” και ανατριχιάζει από αντιπάθεια, ενώ ο συμπλέκτης γρήγορα θα μυρίσει αν τον ζορίσετε. Αν είστε κάγκουρας, όχι, δεν κάνει για εσάς. Σε καθημερινή χρήση, οι επιταχύνσεις είναι θετικές, οι ρεπρίζ άριστες και οι προσπεράσεις άνετες, ενώ ο κινητήρας εκτός από οικονομικότατος είναι και τέρας ελαστικότητας, ελαχιστοποιώντας τις απαραίτητες αλλαγές στο κιβώτιο.

Στο ταξίδι σπανίως θα χρειαστεί να αλλάξετε σε 5η. Βάζεις μια 6η και την αφήνεις εκεί μέχρι να φτάσεις. Τα όργανα του CB 500X έχουν δύο ενδείξεις κατανάλωσης, μία για άμεση κατανάλωση, και μία για τη μέση. Εκεί είναι που το X θα εντυπωσιάσει με τα χαμηλά νούμερα που θα δείξει στον αναβάτη του. Μέγιστη κατανάλωση; 5,2 lt / 100χλμ! Κατανάλωση ταξιδιού; 4,2 lt / 100χλμ (με 120-140χλμ/ώρα). Αστικές συνθήκες; 3,5 lt / 100χλμ! Άντε γεια!

Έτσι η αυτονομία στο ταξίδι φτάνει ή και ξεπερνάει τα 400 χλμ/ώρα, ενώ αν είστε χαλαροί μπορεί να ξεπεράσετε ακόμα και τα... 450 χιλιόμετρα μεταξύ ανεφοδιασμών!

Το καλό πλαίσιο, με τη συνεργασία των μαλακών αναρτήσεων, χαρίζουν άνεση στη μοτοσικλέτα σε μια πλειάδα συνθηκών. Ο ψεκασμός είναι πολύ καλός, εκτός από την κίνηση με πολύ χαμηλές ταχύτητες στην πόλη, εκεί όπου στο κλείσε-άνοιξε του γκαζιού αποδεικνύεται λίγο νευρικός, και χρειάζεται γλυκούς χειρισμούς στο γκάζι, για να κινηθείτε δίχως κάποια ενοχλητικά τινάγματα.

Ένα αρνητικό χαρακτηριστικό είναι οι κραδασμοί που περνάνε από τα γκριπ στα χέρια του αναβάτη, φαινόμενο που εντείνεται όταν κινείστε με περισσότερα από 130χλμ/ώρα. Αποτέλεσμα των κραδασμών αυτών είναι ένα μούδιασμα στα χέρια του αναβάτη.

Τελική ταχύτητα του Χ αποτελούν τα 187χλμ/ώρα στα οποία επεμβαίνει ο κόφτης. Η μοτοσικλέτα της Honda ταξιδεύει απίστευτα άνετα με 120-140χλμ/ώρα, έχοντας καβάτζα και αρκετό γκάζι για γρήγορες προσπεράσεις, ενώ με αυτή την ταχύτητα θα παραμείνετε φρέσκοι για πολλές ώρες πάνω της.

Οι καθρέπτες είναι λειτουργικοί, προσφέρουν πολύ καλό οπτικό πεδίο, ενώ θολώνουν λίγο μετά τα 150χλμ/ώρα.

Η νέα ζελατίνα κάνει καλή δουλειά όσον αφορά στον αέρα, τον οποίο εκτρέπει μακριά από τον αναβάτη, αν και σε δυνατό άνεμο παρατηρήσαμε και αρκετό θόρυβο από τις αναταράξεις.

Τα LED φώτα είναι πολύ καλά (καλά ήταν και τα προηγούμενα), αφού και οι δύο σκάλες έχουν σωστή δέσμη, και ικανή ένταση, και θα κινηθείτε με ασφάλεια.

Η Honda φαίνεται πως άκουσε τις κριτικές που είχε δεχθεί το best seller και στη χώρα μας CB500X, και προχώρησε σε λίγες, αλλά ουσιαστικές βελτιώσεις. Ψηλότερη ζελατίνα που προσφέρεται για ταξίδι, και πιο όμορφο design που έχασε τη μαυρίλα του προηγούμενου, κερδίζοντας σε ποιοτικό look.

Παράλληλα η μοτοσυκλέτα διατήρησε την ευκολία, την προσβασιμότητα, την φιλικότητα και τον οικονομικό χαρακτήρα του προηγούμενου μοντέλου, ενώ πλέον πληροί και τις Euro4 προδιαγραφές. Με ένα ζευγάρι μαλακότερα ελαστικά θα μεταμορφωθεί σε κράτημα, ενώ συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα πλέον ευέλικτα σύνολα στην μεσαία κατηγορία. Τέλος, πόντους παίρνει και από το γεγονός πως μπορεί να οδηγηθεί με δίπλωμα Α2.

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο CB500X
Αντιπρόσωπος Αφοι Σαρακάκη ΑΕΒΕ
Τιμή 6.960
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Δικύλινδρος, εν σειρά, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, SOHC
Χωρητικότητα (cc) 469
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 67mm x 66.8mm
Συμπίεση 10.7:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI με σώματα διαμέτρου 34mm
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 1.7
Εκκίνηση  Μίζα
Σχέσεις 6
Τελική σχέση Γρανάζια - αλυσίδα 
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, διπλό, σωληνωτό
Μήκος (mm) 2095
Πλάτος (mm) 830
Ύψος  (mm) 1290
Μεταξόνιο (mm) 1420
Γωνία κάστερ 26,5° 
Ίχνος  (mm) 108
Ύψος σέλας (mm) 810
Απόσταση εδάφους  (mm) 170
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 17,5
Βάρος (kg) 195
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 41mm, διαδρομή τροχού 140mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ με σύστημα Pro Link, διαδρομή τροχού 120mm 
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 120/70 ZR17
Πίσω 160/60 ZR17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 320m με δαγκάνα δύο εμβόλων (προαιρετικό ABS)
Πίσω Δίσκος 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου (προαιρετικό ABS)
   
Μέγιστη ιπποδύναμη 47hp / 8500
Μέγιστη ροπή 4,38 / 7000

honda_cb500x_2016_test_4.JPGhonda_cb500x_2016_test_11.JPGhonda_cb500x_2016_test_12.JPGhonda_cb500x_2016_test_2.JPGhonda_cb500x_2016_test_9.JPGhonda_cb500x_2016_test_6.JPGhonda_cb500x_2016_test_14.JPGhonda_cb500x_2016_test_5.JPGhonda_cb500x_2016_test_8.JPGhonda_cb500x_2016_test_1.JPGhonda_cb500x_2016_test_13.JPGhonda_cb500x_2016_test_10.JPGhonda_cb500x_2016_test_7.JPGhonda_cb500x_2016_test_3.JPGhonda_cb500x_2016_test.JPG

honda_cb500x_2016_test_4.JPGhonda_cb500x_2016_test_11.JPGhonda_cb500x_2016_test_16.JPGhonda_cb500x_2016_test_12.JPGhonda_cb500x_2016_test_2.JPGhonda_cb500x_2016_test_9.JPGhonda_cb500x_2016_test_6.JPGhonda_cb500x_2016_test_14.JPGhonda_cb500x_2016_test_17.JPGhonda_cb500x_2016_test_5.JPGhonda_cb500x_2016_test_20.JPGhonda_cb500x_2016_test_8.JPGhonda_cb500x_2016_test_1.JPGhonda_cb500x_2016_test_13.JPGhonda_cb500x_2016_test_10.JPGhonda_cb500x_2016_test_15.JPGhonda_cb500x_2016_test_7.JPGhonda_cb500x_2016_test_3.JPGhonda_cb500x_2016_test_19.JPGhonda_cb500x_2016_test_18.JPG