city2 WHITE DDIAFANES

Kawasaki

 

kawa versys 650 se lep 5

Κρυφό αστέρι

 

Του Frank Slabbynck 

Φωτογραφίες Target Press

Το νέο Kawasaki Versys 650 SE λειτουργεί στο παρασκήνιο. Δεν χαίρει όλου αυτού του buzz που δημιουργήθηκε γύρω από το Refined Raw Ζ300 και τη νέα γενιά των Ζ. Αφού όμως το οδηγήσαμε στην Πορτογαλία, σας έχουμε μερικά πολύ καλά και ενδιαφέροντα νέα.

Οδηγήσαμε το Versys 650 SE στο Algarve και μείναμε κατευχαριστημένα από αυτή την επαφή μαζί του. Με σταθερό ρυθμό, διανύσαμε στη σέλα του περίπου 100 χλν. Σε μισή ημέρα σε πανέμορφες ορεινές διαδρομές γεμάτες στροφές. Και αυτό που νιώσαμε, τόσο στο δρόμο όσο και στην πίστα αργότερα, ήταν σχεδόν μια αποκάλυψη.


Κατά τη διάρκεια της διήμερης παρουσίασης που πραγματοποίησε η Kawasaki είχε προγραμματιστεί και η δοκιμή του νέου Ζ1000R. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε το μεγάλο γυμνό 4κύλινδρο στην πίστα του Portimao, ενώ το ίδιο κάναμε και με το μεσαίου κυβισμού Versys. Με άλλα λόγια, πιο ενδελεχή δοκιμή δεν θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει.

Ας πούμε όμως πρώτα δυο πράγματα. Οδηγήσαμε το νέο Versys 650 χωρίς χωρίς να έχουμε κάποια επαφή ούτε με αυτό αλλά ούτε και με τα προηγούμενα μοντέλα, καθώς είναι το λιγότερο διαδεδομένο μοντέλο της γκάμας (σ.σ. στο Βέλγιο). Δεύτερον, αυτή η μεσαία κατηγορία των Kawasaki πολύ μας αρέσει. Η απόλαυση που εισπράξαμε, και στο δρόμο και στην πίστα, μας εντυπωσίασε. Και σημειωτέον, ο κινητήρας είναι σχεδόν ο ίδιος. Μόνο τα χρώματα και η νέα ενσωματωμένη στον πίνακα πληροφοριών ένδειξη ταχύτητας κάνουν το νέο Versys των προδιαγραφών Euro 4 να διαφοροποιείται από το προηγούμενο μοντέλο. Είναι όμως σαν τις αγάπες εκείνες που κρατάνε στο χρόνο: η καθημερινότητά τις κάνει να “ξεθωριάζουν” αλλά μια μέρα σηκώνεις το βλέμμα και κοιτάς την αγαπημένη σου σα να είναι η πρώτη φορά.


Το Versys 650 άρχισε να μας δίνει σωστές εντυπώσεις από την πρώτη κιόλας επαφή που είχαμε μαζί του. Μια κομψή μοτοσυκλέτα με σπορ στοιχεία στο σχεδιασμό της και με τον Special Edition χρωματισμό να της πηγαίνει πολύ. Με το που περάσεις μάλιστα το πόδι σου πάνω από της σέλα ύψους 840 χλστ. και κάτσεις πάνω της, η ευρύχωρη άνετη και όρθια θέση οδήγησης, σε κάνει να θέλεις να φύγεις αμέσως για ταξίδι.

Μερικά χιλιόμετρα αργότερα, η δεύτερη “ανάγνωση” επιβεβαιώνει τις αρχικές μας εντυπώσεις. Ξεκινήσαμε με μια μικρή βόλτα, προοίμιο του τι θα επακολουθούσε πάνω στα βουνά αργότερα. Ήταν αρκετή για να καταλάβουμε ότι ο συμπλέκτης είναι προοδευτικός και η μανέτα του μαλακή στη χρήση και πως η απόκριση του γκαζιού είναι ομαλή και προβλέψιμη. Η προστασία από τον αέρα είναι επίσης καλή.

Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας, των 649 κυβικών εκατοστών αποδίδει 69 ίππους και 6,5 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 8.500 και 7.000 στροφές αντίστοιχα και η απόδοσή του είναι γλυκιά και γραμμική.

Ξεκινάμε την ορεινή διαδρομή και ο πλοηγός μας έχει κέφια και “βιάζεται”, κάτι που δεν μας πειράζει καθόλου. Κάπως έτσι έρχεται και η τρίτη εντύπωση που μας προκάλεσε το Versys η οποία μας άφησε μια ευχάριστη έκπληξη. Πολύ απλά μπορείς να το οδηγήσεις πολύ δυναμικά χωρίς να νιώσει ότι υστερεί σε κάποιον τομέα. Το μοτέρ ανεβάζει άνετα μέχρι τις 10.000 σ.α.λ., ο επιλογέας του κιβωτίου είναι ακριβής σε αίσθηση και η αίσθηση που παίρνεις από την μοτοσυκλέτα καθώς την πιέζει θυμίζει αμυδρά πιο σπορ μοντέλα, όπως ένα supermoto.

Οι 17ρηδες τροχοί, το ανεστραμμένο πιρούνι με διάμετρο καλαμιών στα 41 χλστ. και τα εξαιρετικά φρένα κάνουν το Versys μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να προσφέρει διασκέδαση στον αναβάτη της, με το πιρούνι να ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση αλλά και την επαναφορά, ενώ το αμορτισέρ φέρει εξωτερική ρύθμιση για μεγαλύτερη ευκολία.


Το μεγάλο ρεζερβουάρ των 21 λίτρων και ο ιδιαίτερα οικονομικός χαρακτήρας του κινητήρα προσφέρουν συνδυαστικά μια πολύ μεγάλη αυτονομία: ακόμη και με δυναμική οδήγηση μπορείτε να ξεπεράσετε τα 300 χλμ. , ενώ με πιο νορμάλ ρυθμούς θα διανύσετε περισσότερα από 400 χλμ. πριν χρειαστείτε ανεφοδιασμό. Το Versys είναι μια μοτοσυκλέτα για όλους τους δρόμους, όπως είναι στα αυτοκίνητα μία Porsche Cayenne. Περισσότερο φυσικά για την άσφαλτο αλλά σου επιτρέπει να περάσεις και από χωματόδρομο (όπως κάναμε και εμείς πολλές φορές) με ασφάλεια αλλά φυσιολογικό ρυθμό.

Μοιάζει να είναι ιδανικό, για καθημερινή οδήγηση στην πόλη, για αποδράσεις το Σαββατοκύριακο, ακόμη και για μακρινά ταξίδια, ίσως ακόμη και για μία όμορφη μέρα στην πίστα. Το τελευταίο ίσως ξαφνιάσει πολύ κόσμο, εμείς όμως είχαμε δύο δεκαπεντάλεπτα στην πίστα του Portimao. Μόνο στις ευθείες θα θέλαμε περισσότερη δύναμη για να μην περιμένουμε τόσο πολύ μέχρι να φτάσουμε στη επόμενη στροφή. Λόγω όμως της σχετικά χαμηλής ταχύτητας που μπορεί να πιάσει το Versys, στις μεγάλες ευθείες, ήμασταν σε θέση να φρενάρουμε με ηρεμία και εξαιρετικά αργά και αυτό ακριβώς είναι που προσφέρει μεγαλύτερη διασκέδαση από ό,τι η απόλυτη ταχύτητα στην ευθεία. Στις γρήγορες καμπές μπορούσαμε να κρατήσουμε σχετικά μεγάλη ταχύτητα χωρίς να παρουσιάζονται αστάθειες και αυτό ήταν πολύ διασκεδαστικό. Μην μας παρεξηγήσετε, το Versys δεν είναι “εργαλείο για track days” αλλά μπορείς να διασκεδάσεις στη σέλα του, με μέτρο, ακόμη και εκεί. Άψογο!

Εν ολίγοις, η Kawasaki κατάφερε να τελειοποιήσει το Versys 650, από την πρώτη γενιά μέχρι σήμερα και να δημιουργήσει μία επιτυχημένη και ολοκληρωμένη all-round μοτοσυκλέτα. Αν προσθέσει κανείς σε αυτό και την τιμή του τότε είναι εύκολο να καταλάβει ότι οι ανταγωνιστές που βρίσκονται στη ίδια κατηγορία με το μοντέλο της ιαπωνικής εταιρίας έχουν απέναντί του έναν άκρως υπολογίσιμο “παίχτη”. Το μόνο αρνητικό σε αυτό το σημείο ήταν η… διάρκεια της παρουσίασης, η οποία θα μπορούσε να κρατήσει μερικές μέρες ακόμη.

kawasaki_versys_650_se_test_13.JPGkawasaki_versys_650_se_test_7.JPGkawasaki_versys_650_se_test_9.JPGkawasaki_versys_650_se_test_6.JPGkawasaki_versys_650_se_test_4.JPGkawasaki_versys_650_se_test_2.JPGkawasaki_versys_650_se_test_12.JPGkawasaki_versys_650_se_test_11.JPGkawasaki_versys_650_se_test_1.JPGkawa_versys_650_se_lep_5.JPGkawasaki_versys_650_se_test.jpgkawasaki_versys_650_se_test_10.JPGkawasaki_versys_650_se_test_5.JPGkawasaki_versys_650_se_test_8.JPGkawasaki_versys_650_se_test_3.JPG

kawasaki_versys_650_se_test_7.JPGkawasaki_versys_650_se_test_6.JPGkawasaki_versys_650_se_test_4.JPGkawasaki_versys_650_se_test_2.JPGkawa_versys_650_se_lep_4.JPGkawasaki_versys_650_se_test_1.JPGkawa_versys_650_se_lep_1.JPGkawasaki_versys_650_se_test_5.JPGkawa_versys_650_se_lep_3.JPGkawa_versys_650_se_lep_2.JPGkawasaki_versys_650_se_test_3.JPG

Κατασκευαστής Kawasaki
Μοντέλο Versys 650 Special Edition
Αντιπρόσωπος TEOMOTO A.E.
Τιμή 8.690 ευρώ
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας  
Τύπος δικύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 8βάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 649
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 83Χ60
Συμπίεση (:1) 10,8
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό, τύπου διαμάντι
Μήκος (mm) 2.165
Πλάτος (mm) 840
Ύψος  (mm) 1.400
Μεταξόνιο (mm) 1.415
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος  (mm) 108
Ύψος σέλας (mm) 840
Απόσταση εδάφους  (mm) 170
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 21
Βάρος, πλήρες (kg) 217
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm, απόσβεση επαναφοράς, προφόρτιση, 150mm διαδρομή
Πίσω Μονό αμορτισέρ με ρυθμιζόμενη προφόρτιση, 145mm διαδρομή
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 120/70ZR17’’ 
Πίσω 160/60ZR17’’
Φρένα  
Μπροστά Δύο ημίπλευστοι δίσκοι 300 mm, τύπου μαργαρίτα, διπίστονες δακγάνες
Πίσω Δίσκος 250 mm, τύπου μαργαρίτα, μονοπίστονη δαγκάνα
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) 68,4/ 8.500
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) 6,5/7.000