city2 WHITE DDIAFANES

KTM

Cannot find tests/naked-sm/ktm/duke125/texnika/ subfolder inside /home/cityrider/domains/cityrider.gr/public_html/images/stories/tests/naked-sm/ktm/duke125/texnika// folder.
Admiror Gallery: 5.0.0
Server OS:nginx/1.24.0
Client OS:Unknown
PHP:5.6.40-68+ubuntu22.04.1+deb.sury.org+1
Cannot find tests/naked-sm/ktm/duke125/odigika/ subfolder inside /home/cityrider/domains/cityrider.gr/public_html/images/stories/tests/naked-sm/ktm/duke125/odigika// folder.
Admiror Gallery: 5.0.0
Server OS:nginx/1.24.0
Client OS:Unknown
PHP:5.6.40-68+ubuntu22.04.1+deb.sury.org+1

 

IMG 7423-web Έφηβος σε σώμα bodybuilder!

anigifΤης Τζο Λαδά

Από παλιά η ΚΤΜ έδειχνε να έχει μια “ευαισθησία” στους εκκολαπτόμενους αναβάτες. Τους σκεφτόταν και τους πρόσεχε, πράγμα που φαινόταν στη συνεχή παραγωγή χωμάτινων μοντέλων για νεαρούς αναβάτες, λανσάροντας κι ανανεώνοντας διαρκώς το στόλο των SX. Ο κυβισμός των 60, 65 και 85 ήταν κάτι στο οποίο μας είχε συνηθίσει η αυστριακή εταιρία, πάντα όμως με χωμάτινο προσανατολισμό. Και ήρθε η ώρα να γίνει το άνοιγμα στην άσφαλτο. Ποιος καλύτερος τρόπος υπήρχε για να γίνει αυτό παρά με ένα μικρό Δούκα;


Η πρώτη σου αντίδραση είναι “OYAOY!”, καθώς καθόλου μα καθόλου δε σου φαίνεται πως πρόκειται για μοτοσυκλέτα μικρού κυβισμού. Ο επιθετικός σχεδιασμός του, με τις αιχμηρές ακμές και τα τολμηρά “κοψίματα” φτιάχνουν ένα σύνολο “Ready to Race” – αυτό, άλλωστε, είναι και το σλόγκαν της εταιρίας και θα σου το θυμίζει κάθε φορά που θα γυρνάς το διακόπτη στο ΟΝ, πετώντας την ατάκα για λίγα μόνο δευτερόλεπτα στο ψηφιακό πολυόργανο. Έτσι, για να σε φτιάξει.

Ενθουσιασμένη περιεργάζομαι το πορτοκαλί (τι άλλο;) “δουκάκι” και καταλαβαίνω ότι απ’ όπου και να το κοιτάξω με εκπλήσσει!  Ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα, το οποίο δείχνει να έχει αναμονή για φέρινγκ – κάτι streetάδικο φαίνεται να έχουν στο μυαλό τους εκεί “στας Αυστρίας”! Πληθωρικό τιμόνι για “αυτοκρατορική” αίσθηση, κινητήρας με anorexia nervosa, όσον αφορά τις διαστάσεις, πλαστικά εξαιρετικής ποιότητας, αν εξαιρέσεις μόνο το γεγονός ότι δεν είναι όλα τα αυτοκόλλητα πάνω σε αυτά περασμένα με βερνίκι.
Και η εξάτμιση που είναι ρε παιδιά; Ψάχνω, ψάχνω… Επειδή άκρη δε βρίσκω, ξεκινάω από την κινητήρα, ακολουθώ και φτάνω…ωχ! Έλα τώρα, πλάκα μου κάνεις! Κι όμως, αυτό το μικρό κομμάτι μετάλλου κάτω από το δεξί μαρσπιέ είναι η εξάτμιση! Μα τι ωραία! Και πραγματικά, πόσο ελαφριά δείχνει η ουρά της μοτοσυκλέτας! Μήπως γιατί είναι; Με την κίνηση αυτή οι σχεδιαστές της ΚΤΜ πέτυχαν το 2 σε 1: Kαι σωστά συγκεκτρωμένο το βάρος στο κέντρο μάζας της μοτοσυκλέτας, αλλά και υψηλή αισθητική, την οποία συμπληρώνει το λαχταριστό καρενάκι!

Κάθομαι στη μεγάλη σέλα και καταλαβαίνω πως η μοτοσυκλέτα δεν είναι “γρήγορη” μόνο στην όψη αλλά διαθέτει το πλήρες πακέτο, που περιλαμβάνει και σελάκι συνεπιβάτη!
Απλώνω τα χέρια στην “καρατιμόνα” και νιώθω αυτοπεποίθηση! Ανοίγω το διακόπτη και ωπ! Το ψηφιακό πολυόργανο είναι ένα στοιχείο του Duke που θα σου φάει αρκετή ώρα για να περιεργαστείς, όχι με την πολυπλοκότητά του, η οποία είναι μηδενική, αλλά με το πόσα πολλά μυστικά κρύβει! Εκεί θα βρεις τα κλασσικά όπως ταχύμετρο, στροφόμετρο, οδόμετρο κι έπειτα θα περάσεις στα πιο εξειδικευμένα όπως η ώρα και η σχέση την οποία έχεις στο κιβώτιο. Ακόμη και μεγάλες μοτοσυκλέτες δεν τα έχουν όλα αυτά!

Μετά, όμως, περνάμε σε άλλο επίπεδο: Μιλάμε για ένδειξη ανοιχτού stand και (κρατήσου καλά) ενδείξεις κατανάλωσης σε δύο μορφές: λίτρα ανά 100km αλλά και χιλιόμετρα ανά λίτρο, έτσι για να καλύπτουμε όλα τα γούστα! Πραγματικά, η ΚΤΜ δεν τσιγκουνεύτηκε τίποτε στον εξοπλισμό του ταπεινού 125 της και θα νομίζεις ότι λέω παραμύθια αλλά εκτός του ότι ο ψηφιακός πίνακας φωτίζεται μ’ ένα γλυκό πορτοκαλί (α τώρα που δεν το είχες μαντέψει!) φως το βράδυ, όλα τα χειριστήρια, δηλαδή το Run/Off, το κουμπί για τα φλας, αυτό για τις σκάλες των φώτων, της μίζας αλλά και της κόρνας….(wait for it…) φωτίζονται εσωτερικά με λευκό φως! Πόση ποιότητα πια; Απλά “κλαπ-κλαπ-κλαπ-κλαπ” (χειροκροτήματα για να μην μπερδευόμαστε!).

Θα κλείσω το stand, θα βάλω πρώτη, αποσύμπλεξη και ωωωωωπ! Τα γόνατά μου βρίσκουν καταφύγιο στο πλάι του πλαστικού ρεζερβουάρ, που είναι λες και κόπηκε και ράφτηκε στα μέτρα μου.

Στο χαμηλό φάσμα στροφών ο μονοκύλινδρος κινητήρας απλά ανεβάζει στροφές ενώ από τις 5,000rpm και μετά θ’ αρχίσει να δείχνει χαρακτήρα. Δευτέρα, τρίτη, τέταρτη σχέση, το δουκάκι επιταχύνει ομαλά και ο κινητήρας θα φτάσει στα όριά του μόλις “πατήσω” τα 111km/h. Εκεί αν επιμείνεις λιγάκι δεν θα δεις κάτι παραπάνω αλλά θ’ ακούσεις ένα θόρυβο “σβήνω-χάνομαι” από τον κινητήρα που μπαίνει στον κόφτη, οπότε δεν έχει νόημα να το ζορίζεις.

Μέσα στην κίνηση της πόλης θα νιώσεις τον σκληρό συμπλέκτης, αλλά και το λίγο σφιχτό κιβώτιο ταχυτήτων. Ίσως το γεγονός ότι η μοτοσυκλέτα ήταν καινούρια, να δικαιολογεί την λειτουργία του. Στο ψάξιμο της νεκράς, κάποιες φορές βοηθάει και η ένδειξη στην οθόνη του ηλεκτρονικού οργάνου.

Το μεγάλο τιμόνι θα περιορίσει κάπως την κίνηση ανάμεσα στα σταματημένα αυτοκίνητα αλλά στον αντίποδα βρίσκεται ο εξαιρετικός έλεγχος της μοτοσυκλέτας στις στροφές, οπότε είναι κάτι που δεν θα άλλαζα για κανένα λόγο. Και μιλώντας για στροφές, αυτές αποτελούν το αγαπημένο τερέν του Duke, καθώς θα πλασαριστεί με χάρη στην είσοδο κάθε είδους στροφής και θα βγει με τέρμα το γκάζι, χωρίς να “κοσκινήσει” καθόλου και να αγχώσει το νέο οδηγό. Η δύναμη του δεν μπορεί να ζορίσει το πλαίσιο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να “σηκώσει” στο μέλλον και μεγαλύτερες σε κυβισμό εκδόσεις.

Η άριστη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας είναι αποτέλεσμα τΗς γεωμετρίας της, με το πλαίσιο να είναι στιβαρό κι ακλόνητο σε κάθε περίπτωση και τις αναρτήσεις να παίζουν το δικό τους ρόλο στο ολοκληρωμένο σύνολο. Δεν θα περίμενε κανείς, άλλωστε, κάτι λιγότερο από το ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα των 41mm διαδρομής με 160mm διαδρομής και το μονό αμορτισέρ μοχλισμού της WP πίσω. Οι αναρτήσεις του είναι ρυθμισμένες κατάλληλα για βόλτα αλλά και γρήγορη οδήγηση, και ο αναβάτης που θέλει να κινηθεί γρήγορα, θα απολαύσει πρόσφυση.

Τα φρένα είναι πολύ καλά σε αίσθηση, με το δίσκο των 280mm με διπίστονη δαγκάνα μπροστά και αυτό των 230mm με μονοπίστονη πίσω ν’ αγκαλιάζουν όμορφα τις χυτές αλουμινένιες ζάντες με το “κακό” μαύρο χρώμα. Το συνολικό στήσιμο του Duke 125, οι αναρτήσεις, το πλαίσιο, η γεωμετρία, τα φρένα, δημιουργούν ένα 125 που είναι περισσότερο μοτοσυκλέτα απ’ ότι νομίζαμε!

Η ΚΤΜ πέτυχε αυτό που ήθελε: Κατασκεύασε μια ποιοτικότατη μοτοσυκλέτα που πράγματι έλειπε από το παλμαρέ της, με χαμηλό κόστος, στοεργοστάσιό της στην Ινδία. Με αυτό τον τρόπο μπόρεσε να προσφέρει στο οριακά ενήλικο κοινό της ένα ολοκληρωμένο σύνολο σε μια λογική τιμή: Η ποιότητα στην κατασκευή αντανακλά την καταγωγή και τα 3.890€ που κοστίζει το μικρό Duke αν σκεφτεί κανείς τα κορυφαία περιφερειακά που διαθέτει, τελικά δεν είναι πολλά. Ότι πληρώνεις παίρνεις σε αυτό τον κόσμο και η επιλογή της μοτοσυκλέτας που θα σε οδηγήσει στα πρώτα σου ενήλικα χιλιόμετρα, πρέπει να είναι κορυφαία. Τόσο κορυφαία, όπως είναι οι αναρτήσεις της WP, το μπροστινό σύστημα που έχει εξωτερική διάμετρο όσο και του RC8 που είναι 1000 κυβικά, αλλά και το εκπληκτικής σχεδίασης ψαλίδι, στα πρότυπα του Duke 690, και τα φρένα της Brembo! Στην περίπτωση του KTM Duke 125, παίρνεις πολλά παραπάνω από αυτά που πληρώνεις!

Κατασκευαστής ΚΤΜ
Μοντέλο Duke 125
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή 3.890euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, 4Τ υδρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 125
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 58Χ47,2
Συμπίεση Δ.Α.
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Aλυσίδα
Σχέσεις 6
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια - 22:72
Τελική μετάδοση Γρανάζια - Αλυσίδα / 14:45
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο χωροδικτύωμα
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1361
Γωνία κάστερ 25
Ίχνος  (mm) 100
Ύψος σέλας (mm) 810
Απόσταση εδάφους  (mm) 170
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 10,5
Βάρος (kg) 1125
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP διαμέτρου 43mm - διαδρομή τροχού 150mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού της WP - διαδρομή τροχού 150mm
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 110/70-17"
Πίσω 150/60-17"
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 280mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 230mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo
   
Επιδόσεις  
Ίπποι / Στροφές 20.6 / 10.500
Χιλιόγραμμα / Στροφές 1.2 / 8.000