city2 WHITE DDIAFANES

Suzuki

 

suzuki inazuma test cityrider Mικρός Κεραυνός

 

 

 

του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε η Τζο Λαδά

Inazuma ακούγαμε και Inazuma δεν βλέπαμε, αλλά να που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και η νέα μικρή γυμνή μοτοσυκλέτα δρόμου της Suzuki είναι μια πραγματικότητα.


Σαν τις παλιές καλές εποχές, όταν δικύλινδρα “μοτοσυκλετάκια” μεσουρανούσαν στις πωλήσεις και γέμιζαν τους δρόμους των πόλεων. Μοντέλα όπως οι Honda CBN, Suzuki GS/GSX, Yamaha XS και Kawasaki Z/GPZ κέρδιζαν τις καρδιές των μοτοσυκλετιστών από τα μέσα της δεκαετίας του '70 και αποτελούσαν αφενός καθημερινά ¨εργαλεία” μετακίνησης και αφετέρου μια πρώτης τάξεως βάση για βελτιώσεις και πειραματισμούς. Στην πορεία του χρόνου όμως  οι απαιτήσεις της αγοράς για περισσότερα κυβικά και γκάζια σχεδόν τις αφάνισαν από τον χάρτη, αλλά να που η οικονομική κρίση του σήμερα τις επαναφέρει στο προσκήνιο. Η Inazuma είναι εξοπλισμένη με έναν τελείως νέο κινητήρα και με σχεδιαστικές καταβολές που παραπέμπoυν στο θηριώδες B-King 1.400, δείχνοντας σαν μοτοσυκλέτα μεγαλύτερη από αυτό που είναι.

Η καρδιά της "μικρής” Suzuki είναι ένας υγρόψυκτος δικύλινδρος σε σειρά, χωρητικότητας 250 κ.εκ., με μονό εκκεντροφόρο επικεφαλής για μεγαλύτερη ευστροφία και για να ταιριάζει καλύτερα με τον αστικό χαρακτήρα της όλης κατασκευής. Οι διαστάσεις του είναι συγκρατημένες, το βάρος του χαμηλό και η συνολική του αίσθηση απόδοσή απόλυτα στοχευμένη.
Το Inazuma ήρθε για να προσφέρει καθημερινή μετακίνηση με άνεση και να αναδείξει τις ευκολίες που μία μοτοσυκλέτα 250 κυβικών μπορεί να προσφέρει.


Με naked χαρακτήρα, όρθια θέση οδήγησης, ομορφιά και ποιότητα, εμφάνιση, το Inazuma δείχνει από την αρχή ότι διαφέρει. Άλλωστε, στην κατηγορία naked των 250 κυβικών είναι το μοναδικό δικύλινδρο – ο άλλος ανταγωνιστής προέρχεται από την SYM και είναι το μονοκύλινδρο Wolf 250. Πάντως, αν και πρώτη η SYM έκανε την κίνηση και βγήκε στην αγορά με τέτοιου στυλ μοτοσυκλέτα, αναμένονται εκδόσεις και από την Kawasaki βασισμένο στο ZX 250R, αλλά και από την Honda, από το CBR 250R, ενώ μέχρι και η Triumph ανακοίνωσε Street Triple στα 250 κυβικά. Αναμένεται πόλεμος δηλαδή στην κατηγορία και το Inazuma, φαίνεται ότι έχει τις προδιαγραφές για να γίνει γρήγορα αποδεκτό από την αγορά.

Με διαστάσεις που θυμίζουν οπτικά μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα,( συνολικό μήκος 2.145 mm) θέση οδήγησης που απέχει μόλις 780mm από το έδαφος και το ψηλά τοποθετημένο τιμόνι, διευκολύνουν κάθε μέγεθος αναβάτη στον έλεγχο του. Η σέλα είναι διπλή, σε ξεχωριστό επίπεδο για αναβάτη και συνεπιβάτη και φαρδιά, αλλά και άνετη. Δύο επιβαίνοντες θα βολευτούν άνετα ενώ ο συνεπιβάτης έχει την δική του υπερυψωμένη θέση, που του εξασφαλίζει άπλετη ορατότητα, αλλά και μελετημένες χειρολαβές για να αισθάνεται πιο άνετα. Ο πινάκας οργάνων, με το κεντρικά τοποθετημένο αναλογικό στροφόμετρο και το ψηφιακό ταχύμετρο, δεν φείδεται πληροφορίας, αφού περιλαμβάνει οθόνη LCD με οδόμετρο, διπλό μερικό χιλιομετρητή, ρολόι, στάθμη καυσίμου, καθώς και ξεχωριστή ρυθμιζόμενη λειτουργία παρακολούθησης του προγράμματος συντήρησης.
Ο αναβάτης μπορεί πολύ εύκολα να επιλέξει να ειδοποιείται αυτόματα για επικείμενο service σε διάστημα 500 - 5.000 χιλιόμετρων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η μακροζωία και η καλή λειτουργία της μοτοσυκλέτας.


Το ειδικά σχεδιασμένο πλαίσιο έχει φτιαχτεί με γνώμονα την ακαμψία, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και σε γρήγορους ρυθμούς οδήγησης. Σε αυτό συνηγορεί και ο σχεδιασμός της ανάρτησης, με το τηλεσκοπικό πιρούνι οπτικά δεν σε κερδίζει, να είναι τελικά όσο σκληρό χρειάζεται για σταθερότητα και εμπιστοσύνη αλλά κα και τα δύο αμορτισέρ να ρυθμίζονται (το ελατήριό τους) σε επτά στάδια προφόρτισης. Η αίσθηση που σου δίνει το Inazuma κατά την οδήγηση είναι στιβαρή, ποιοτική, με κορυφαία κύλιση σε κάθε ρυθμό που επιλέγεις να κινηθείς. Η μικρή Suzuki αποπνέει μια ευχάριστη οδηγική συμπεριφορά, καθιστώντας την ευκολοδήγητη κάτω από κάθε συνθήκη. Καλή θέση οδήγησης, μαλακός συμπλέκτης, θετικό κιβώτιο ταχυτήτων και προβλέψιμες αντιδράσεις είναι στοιχεία που της προσδίδουν φιλικότητα και ευχρηστία. Έτσι μπορείς να στρίψεις με ασφάλεια σε γρήγορες στροφές, να κινηθείς μέχρι την τελική του που φτάνει με σχετική άνεση τα 140χ.α.ω. και να βολευτείς ανάμεσα στα αυτοκίνητα, στην κίνηση, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Το μαζεμένο σύνολο αλλά περισσότερο η συμπαγής αίσθηση του Inazuma ευθύνονται για την πολύ καλή λειτουργία σε καθημερινή βάση, γεγονός που σε κάνει να το… προτιμάς για τις μετακινήσεις σου.

Η ασφάλεια είναι μέσα στα δεδομένα του “πακέτου” και παρά το ότι το Inazuma δεν διαθέτει σύστημα αντιμπλοκαρίσματος ABS, τα φρένα του λειτουργούν εξαιρετικά. Τα δύο δισκόφρενα δεν είναι αυτό που θα λέγαμε βέβαια, κορυφαίων προδιαγραφών, πλην όμως κάνουν τη δουλειά τους έτσι όπως πρέπει. Προσφέρουν καλή αίσθηση και απαιτώντας αρκετή δύναμη, ακινητοποιούν τη μοτοσυκλέτα σε ικανοποιητικούς χρόνους και αποστάσεις. Έτσι μπορείς να εκμεταλλεύεσαι την ταχύτητα σου και να φρενάρεις με εμπιστοσύνη εκεί που θες.


Ξεχωριστή θέση στο πάνελ οργάνων έχει η ψηφιακή ένδειξη επιλεγμένης σχέσης στο 6τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ, για την απόλυτη προσαρμογή στις οδηγικές σας επιθυμίες, η Suzuki έχει προσθέσει μια ακόμα πρωτοποριακή λειτουργία, με ρυθμιζόμενη ένδειξη στροφών κινητήρα (shift light) – που συναντάμε σε μεγαλύτερες supersport μοτοσυκλέτες, προγραμματισμένη έτσι ώστε να ανταποκρίνεται σε τρεις προεπιλεγμένες λειτουργίες. Στην “Normal” ανάβει μόλις το στροφόμετρο αγγίξει τις 4.500 στροφές, στην “Eco” λίγο πριν τις 8.000 και στη “Sport” μένει μόνιμα σβηστό. Ο εξελιγμένος ηλεκτρονικός ψεκασμός (EFI) και το σωστά κλιμακωμένο 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων, μαζί με τη λειτουργία ECO mode, υπόσχονται την καλύτερη δυνατή απόδοση σε συνδυασμό με  χαμηλή κατανάλωση και εκπομπή ρύπων.

To Inazuma δίνει τον καλύτερό του εαυτό στις ψηλές στροφές, όταν ο δείκτης του στροφομέτρου ξεπεράσει τις 7.000σ.α.λ. Ακριβώς εκεί όπου η Suzuki ανακοινώνει την μέγιστη ιπποδύναμη των 24,5 ίππων στις 8.500 στροφές, ενώ η ροπή κορυφώνεται στα 22 Nm, τιμές που αμφότερες βρίσκονται στο άνω άκρο της κατηγορίας. Μπορείς ωστόσο να το κρατήσεις άφοβα στις ψηλές στροφές και να εκμεταλλευτείς τα χαρακτηριστικά του δικύλινδρου και αυτός δεν θα παραπονεθεί όσο και αν τον πιέσεις.

Ωστόσο, αν και οι δικύλινδροι μικρής χωρητικότητας δεν δρέπουν δάφνες για την λειτουργία στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, ο κινητήρας του Inazuma μπορεί να λειτουργεί άνετα με όποια σχέση θες μέσα στην πόλη. Παρουσιάζει ελαστικότητα στις χαμηλές στροφές και με όποια σχέση και αν επιλέξεις σε μετακινεί με χάρη, ενώ ποτέ δεν θα μπουκώσει, ή θα μπερδέψει, σε πολύ χαμηλές ή μεσαίες στροφές, με μεγάλη σχέση επιλεγμένη στο κιβώτιο. Ο κινητήρας διαθέτει άμεσο -ηλεκτρονικά ελεγχόμενο- ψεκασμό, απόλυτα κόμπακτ διαστάσεις και κατανάλωση αντίστοιχη με αυτήν ενός scooter 200-250 – εξίσου σημαντικό για την καθημερινή μετακίνηση. Και εκτός ότι δείχνει οπτικά για δικίλυνδρος… 125, η ποιότητά του είναι κορυφαία.


Οπτικά, το νέο Inazuma φέρνει στοιχεία τόσο από το B-King 1300 αλλά και τα μικρότερα naked μοντέλα της σειράς GSR. Είναι όμορφο, είναι ποιοτικό, είναι ξεχωριστό. Η ποιότητα στην βαφή είναι εμφανής, τόσο και στα πλαστικά αλλά και τα μεταλλικά μέρη. Αυτό το μπροστινό φτερό μόνο που καλύπτει και από την μπροστινή του πλευρά σχεδόν όλο τον τροχό σου “ξινίζει” και το κάνει να δείχνει μεγαλύτερου κυβισμού.

Ωστόσο, Inazuma στα ιαπωνικά σημαίνει «κεραυνός που χτυπά μέσα στην καταιγίδα» και η μικρή γυμνή Suzuki αναμένεται να σκαρφαλώσει με το καλημέρα την κορυφή των πωλήσεων στην ανερχόμενη κατηγορία των 250 κ.εκ naked. Στα 3.995 ευρώ δείχνει έτοιμο να κοντράρει κάθε αντίπαλο και το γεγονός ότι κατασκευάζεται στην Κίνα, έρχεται για να σε αφήσει άφωνο αναφορικά με την ποιότητα, την εμφάνιση αλλά και την αίσθηση που αποκομίζεις από την οδήγηση. Συνοδεύεται μάλιστα από μια πλούσια γκάμα γνήσιων αξεσουάρ, προκειμένου ο εκάστοτε νέος ιδιοκτήτης να τη βελτιώσει, αισθητικά και λειτουργικά, στα σημεία που επιθυμεί. Σαν τον παλιό καλό καιρό δηλαδή..

Αντιπρόσωπος Σφακιανάκης
Μοντέλο Inazuma 250
Τιμή 3995 euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4χρονος, 2κύλινδρος, υδρόψυκτος, SOHC
Κυβισμός (κ.εκ.) 248 cc
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 53,5 x 55,2 
Συμπίεση (:1) 11,5:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1
Λίπανση υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση Γρανάζια - αλυσίδα
Σχέσεις ταχυτήτων 6
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο δύο δοκών τύπου D
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (χιλ) Δ.Α.
Μεταξόνιο (χιλ) 1.430 mm
Ύψος σέλας (χιλ) 780 mm 
Συνολικό ύψος (χιλ) 1.075 
Μήκος (χιλ) 2.145
Απόσταση από έδαφος (χιλ) 145
Πλάτος (χιλ) 760
Βάρος (kg)  182 kg
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ) 13,3 lt
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω Μονό αμορτισέρ
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/80-17M/C 57H
Πίσω 140/70-17M/C 66H
   
Φρένα  
Μπροστά Δυο δίσκοι διαμέτρου 310mm με δαγκάνες δύο εμβόλων της Tokico
Πίσω Δίσκος με δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 24,5 @ 8.500 rpm
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ) 22 Nm @ 6.500 rpm

suzuki_inazuma_test_cityrider_2.JPGsuzuki_inazuma_test_cityrider_4.JPGsuzuki_inazuma_test_cityrider_19.JPGsuzuki_inazuma_test_cityrider_15.JPGsuzuki_inazuma_test_cityrider_10.JPGsuzuki_inazuma_test_cityrider_3.JPGsuzuki_inazuma_test_cityrider_6.JPGsuzuki_inazuma_test_cityrider_12.JPGsuzuki_inazuma_test_cityrider_5.JPGsuzuki_inazuma_test_cityrider_9.JPGsuzuki_inazuma_test_cityrider_17.JPGsuzuki_inazuma_test_cityrider_1.JPGsuzuki_inazuma_test_cityrider_7.JPGsuzuki_inazuma_test_cityrider_11.JPGsuzuki_inazuma_test_cityrider.JPGsuzuki_inazuma_test_cityrider_16.JPGsuzuki_inazuma_test_cityrider_13.JPGsuzuki_inazuma_test_cityrider_8.JPGsuzuki_inazuma_test_cityrider_14.JPGsuzuki_inazuma_test_cityrider_18.JPG