city2 WHITE DDIAFANES

Triumph

 

triumph bonneville t120 2016 test porto

Τρίτη και καλύτερη!

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Triumph
 
Καλυμμένη κάτω από την ρετρό εμφάνιση, βρίσκεται μία γνήσια Bonneville με σύγχρονη τεχνολογία και αίσθηση που σε κάνει να θες να την οδηγάς καθημερινά: Η νέα T120.

Αν μετρήσουμε τις Bonneville σε γενιές, αρχής γενομένης από το 1959 (1η γενιά: 1959 - 1983, 2η γενιά 1985-1988, 2001 - 2015), αυτή η τρίτη γενιά, δείχνει να είναι η καλύτερη απ' όλες. Συνδυάζοντας και τις τρεις γενιές μαζί, δίνοντας όμως την σύγχρονη αίσθηση που απαιτείται, η Triumph επανατοποθετεί στην αγορά την Bonnevile T που αυξάνει τον αριθμό στο 120, δίνοντας της ότι της έλειπε: Ροπή, δύναμη στις χαμηλές στροφές, ελαφρύτερη αίσθηση, καλύτερες αναρτήσεις και ισχυρότερα φρένα.

Πέρασαν βέβαια αρκετά χρόνια από τότε που μία Bonneville προσπαθούσε να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας στην έρημο Bonneville της Αμερικής - εξ ου και το όνομα. Ωστόσο, στο πέρασμα των χρόνων άλλαξε στυλ, αλλά παρέμεινε η κλασική μοτοσυκλέτα που σηκώνει την σημαία της Triumph αδιάκοπα.
Από τα 650 κυβικά εκατοστά του δικύλινδρου κινητήρα της αρχικής έκδοσης, φτάσαμε στα 1200 ενός νέου υγρόψυκτου κινητήρα, δικύλινδρου εν σειρά, νέου πλαισίου και περιφερειακών, με κλασική εμφάνιση "Bonnie".

Μάλιστα, το όνομα της μοτοσυκλέτας δεν έχει καμία σχέση πλέον με την έκταση αλατιού της Αμερικής, αφού το μόνο που έχει απομείνει είναι η ιστορία πίσω από αυτό, και φυσικά, η παράδοση των μοτοσυκλετών που πήγαιναν εκεί. Στην εμφάνιση της, η νέα Bonneville έχει διατηρήσει τα στοιχεία που την συνδέουν με το παρελθόν της, με τις χαρακτηριστικές ψύκτρες στους κυλίνδρους να παίζουν πλέον διακοσμητικό ρόλο. Επίσης διακοσμητικό ρόλο παίζουν τα εξωτερικά περιβλήματα των σωμάτων ψεκασμού, που σε κάνουν να πιστεύεις ότι και η νέα Bonneville διαθέτει καρμπυρατέρ!

Αυτά όμως ήταν τα πρώτα που διαπιστώσαμε στην νέα Bonneville T120, που μας περίμενε στην επίσημη παρουσίαση της, στην Πορτογαλία.

Όντας χωρίς αλλαγές για πολλά - πολλά χρόνια, ουσιαστικά από το 2001 που ήρθε η τρίτη γενιά στο προσκήνιο, η Bonneville T100 είχε αρχίσει να δείχνει τα σημάδια κόπωσης - τα όμορφα γηρατειά θα έλεγαν οι πιο φανατικοί του στυλ.

Ο παλιός κινητήρας πήγε στο ράφι για χάρη της υγρόψυξης και στην θέση του, τοποθετήθηκε ένας μεγαλύτερης χωρητικότητας, υγρόψυκτος. Πλέον στα 1200 κυβικά εκατοστά, από 900, με στρόφαλο 270 μοιρών από 360, με ψυγείο άριστα ενσωματωμένο στο πλαίσιο ώστε να περνάει απαρατήρητο, δηλώνει και σημαντικά νούμερα σε σχέση με τον προκάτοχο. Η Triumph ανακοινώνει 105Nm ροπής στις 3.100σ.α.λ. σε σχέση με τα 67Nm στις 5.500σ.α.λ. του T120, κάτι που σημαίνει ουσιαστικά, αύξηση της τάξεως του 54%! Η δύναμη του, έρχεται αυξημένη κατά 50% στις μεσαίες στροφές, στις 4.500σ.α.λ. με γεμάτη καμπύλη σε όλες τις στροφές, αλλά και αύξηση στις ψηλές κατά 18%, αγγίζοντας τους 80 ίππους στις 6.550σ.α.λ., σε σχέση με τους 70 στις 7.500σ.α.λ. του T100!

Όλα αυτά, σε έναν κινητήρα ο οποίος οπτικά δείχνει ίδιος σε όγκο, όμορφος, κλασικός, χωρίς να προεξέχει ή να προδίδει τον έξτρα κυβισμό.
Στα πλαίσια της τεχνολογικής εξέλιξης, το νέο T120 δέχτηκε ηλεκτρονικό γκάζι Ride-by-Wire, σύστημα αντιμπλοκαρίσματος ABS, σύστημα σταθερότητας Traction Control που απενεργοποιείται, δύο χάρτες ρύθμισης της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, συμπλέκτη Torque assist για υποβοήθηση στα κατεβάσματα, DRL μπροστινό φανάρι και LED πίσω, immobilizer για ασφάλεια, πρίζα USB για φόρτιση, νέο δείκτη ταχυτήτων, και θερμαινόμενα γκριπ. Σημαντικές, και πολλές αλλαγές για μοτοσυκλέτα του είδους, τις οποίες θα βλέπαμε στην πράξη αμέσως!


Με την έντονη ''βρετανική'' συννεφιά και την θερμοκρασία να κυμαίνεται κοντά στους 18 βαθμούς κελσίου, θα λέγαμε ότι θα είχαμε πετύχει τις κατάλληλες συνθήκες για οδήγηση - αν απουσίαζε και ο αέρας. Τα κύματα λυσσομανούσαν στις πανέμορφες παραλίες του Cascais καθώς οδηγούσαμε στον παραλιακό με κατεύθυνση την Sintra. Η πορτογαλική εξοχή στα καλύτερα της, έχει αφήσει πίσω της τον Χειμώνα, φοράει τα ανοιξιάτικα και ετοιμάζεται για ένα ζεστό καλοκαίρι. Όλα πράσινα ακόμη, κόσμος που τρέχει και κάνει ποδήλατο στους άριστους ποδηλατόδρομους, η άμμος έχει παρασυρθεί από τους αμμόλοφους και ένα συνεργείο την επιστρέφει στην θέση της.

Παρατηρώ και ένα ξύλινο πεζοπορικό γεφυράκι που έντεχνα έχει χτιστεί πάνω στον αμμόλοφο, προκειμένου να δώσει την δυνατότητα στους επισκέπτες να κάνουν την βόλτα τους και να φωτογραφίσουν το τοπίο, ξεκούραστα.
Τόσο χαλαρά οδηγούσα την νέα Bonneville T120, που είχα τον χρόνο να απολαύσω το μέρος, να αφήσω το βλέμμα μου να πλανευτεί στον ωκεανό, να τσουλήσει στις αμμώδεις πλαγιές, να ελιχθεί στις ορεινές διαδρομές, να γεμίσει εικόνες τον διψασμένο μου εγκέφαλο.

O κινητήρας του έχει ροπή από τις χαμηλές στροφές, δεν μπερδεύει ούτε κομπιάζει στο απότομο άνοιγμα του γκαζιού - το ηλεκτρονικό γκάζι Ride by Wire δίνει ωραία αίσθηση θυμίζοντας καλολαδωμένη ντίζα. Ακόμη και από τα 30 χ.α.ω. μπορείς να ανοίξεις τέρμα το γκάζι με 4η σχέση στο κιβώτιο, και μάλιστα, η παροχή δύναμης μέχρι τις 6.500σ.α.λ. είναι ασταμάτητη. Δουλεύει και ακούγεται σαν V2 λόγω του στροφάλου 270 μοιρών, ενώ κάποιοι υψίσυχνοι κραδασμοί εμφανίζονται στις 4.500σ.α.λ. και πάνω, που δεν είναι όμως καθόλου ενοχλητικοί. Οι γυαλιστερές εξατμίσεις του παράγουν ωραίο ήχο, ήπιο για την βόλτα, αρκετό όμως για να σε "φτιάξει".


Ο νέος δικύλινδρος κινητήρας του, αν και γραμμικός σε όλη την καμπύλη, ακόμη και με απενεργοποιημένο το Traction Control, στις χαμηλές στροφές περιστροφής δεν προκαλεί γλιστρήματα του τροχού και απότομες αντιδράσεις. Πιστεύαμε ότι θα ήταν χρήσιμο σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού, με την αύξηση ροπής που ανακοινώνει η Triumph.

Όμως, ακόμη και σε άμμο που βρέθηκε στην μέση του δρόμου, ο τροχός δεν γλίστρησε καθόλου στο άνοιγμα του γκαζιού, δείχνοντας ότι η ροπή του έρχεται ομαλά. Βέβαια, δεν συναντήσαμε βρεγμένο δρόμο για να το δοκιμάσουμε, οπότε κρατάμε τις επιφυλάξεις μας, μιας και με το δυνατότερο Thruxton R, διαπιστώσαμε ότι το Traction χρειαζόταν. Η Triumph, έχει τοποθετήσει δύο ρυθμίσεις, Road και Rain στο menu, όπου επιλέγεις την γραμμικότητα ή όχι της απόδοσης - η δύναμη δεν διαφοροποιείται, αλλά επηρεάζεται η απόκριση στο γκάζι.

Οδηγώντας το σε συνεχείς στροφές, μου προσέφερε μία φιλική συμπεριφορά, αλλά ωστόσο, δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητο οδηγικά, ακόμη και από πολύ γρήγορους αναβάτες. Όλα τα νούμερα της γεωμετρίας είναι μικρότερα σε σχέση με το παλιό Bonneville γι' αυτό και η μοτοσυκλέτα είναι τόσο εύκολη στην οδήγηση. Χαρακτηριστικά, στην διαδρομή από το Cascais έως την Sintra, με συνεχόμενες εναλλαγές στροφών με εξαιρετική άσφαλτο, σίγουρα θα είχα πρόβλημα και θα είχα κουραστεί με το παλιό Bonneville T100. Με το νέο Bonneville, η βόλτα έγινε με άνεση, χωρίς κόπωση και κυρίως, απολαυστικά. Τελικά, δεν είναι απλά μία ακόμη retro μοτοσυκλέτα με στυλ και χαρακτηριστικά Bonneville, αφού σε στριφτερή διαδρομή σε βουνό, θα την απολαύσεις.


Η συνέχεια της βόλτας μας έγινε πάλι σε διαδρομή με μπόλικες στροφές, όπου καταλάβαμε αμέσως ότι το T120 βρίσκει πολύ εύκολα κάτω, ακόμη και σε απότομες στροφές με λίγα χιλιόμετρα. Βρίσκουν τα μαρσπιέ και σου σηκώνουν τα πόδια, ενώ βρίσκουν κάτω και οι μπότες του αναβάτη - θέλει προσοχή γιατί το μπιλάκι των μαρσπιέ το λιώνεις για πλάκα. Βέβαια, η μοτοσυκλέτα ποτέ δεν μάγκωσε στην άσφαλτο ώστε να δημιουργήσει πρόβλημα, απλά ξύνει το έδαφος, το συνηθίζεις, και το απολαμβάνεις.

Οι αναρτήσεις του είναι σωστά ρυθμισμένες από την εταιρία ώστε να συνδυάζουν άνεση με sport οδήγηση, στα όρια που το Bonneville επιβάλλει. Στις ελάχιστες λακκούβες που συναντήσαμε, αναρτήσεις και πλαίσιο συνηγορούσαν στην απροβλημάτιστη οδήγηση και η λειτουργία τους προσέφερε πληροφόρηση και άνεση, με σωστές αποσβέσεις, είτε κινείσαι σε ρυθμούς βόλτας, είτε την πιέσεις. Επίσης, είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι έχεις δύο αμορτισέρ στο πίσω τμήμα, όπου κατά την οδήγηση, πιστεύεις ότι διαθέτει μονό αμορτισέρ με μοχλισμό.

Η άνεση συνεχίζεται στην νέα σέλα - το υλικό της έχει αλλάξει, όπως και στο σχήμα του κάτω μέρους, που προσφέρει περισσότερο υλικό πλέον. Όλη την ημέρα, δεν ένιωσα καθόλου πίεση στα μαλακά μόρια, ούτε κουράστηκα από τις αναρτήσεις, που έχουν σχεδιαστεί για αναβάτες με 75 κιλά. Αν κρίνω από το μέγεθος μου, τότε με ελαφρύ δικάβαλλο, θα παραμένουν άνετες και στιβαρές. Έχοντας ως σύμμαχο τα θερμαινομενα γκριπς, με το πιο έξυπνο κουμπί που έχω δει ποτέ σε μοτοσυκλέτα να βρίσκεται στην δεξιά εσωτερική μεριά του αριστερού γκριπ, επέστρεψα στο ξενοδοχείο για την παρουσίαση, και την συνέχεια της βόλτας.


Η παρατήρηση της νέας Bonneville T120 έξω από το ξενοδοχείο μας βάζει στην διαδικασία να βρούμε τις λεπτομέρειες που μας αρέσουν, και δεν μας αρέσουν. Στην κλασική θέση της μίζας, για το Bonneville T120 συναντάμε το κουμπί επιλογής χάρτη ηλεκτρονικής ανάφλεξης, κάτι που στο Thruxton βρίσκεται αριστερά, στον διακόπτη και επιλέγεται με πάτημα του αντίχειρα.

Στην Bonneville T120, το ρεζερβουάρ έχει πρόσθετα πλαστικά εκατέρωθεν, και ανοίγει περισσότερο τα πόδια - ούτως ή άλλως, δεν είναι φτιαγμένο για sport οδήγηση.
Κάποιες λεπτομέρειες δεν ταιριάζουν με την μοτοσυκλέτα, όπως ας πούμε η χειρολαβή / κάγκελο του συνεπιβάτη, που ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό - δεν μας αρέσει γιατί σχηματίζει καμπύλη και δείχνει φτηνό. Το χρώμα του, μαύρο, δεν είναι τόσο πρόβλημα, αν και σε κάποιες διαφορετικές χρωματικά εκδόσεις που είναι νίκελ, δείχνει πιο όμορφο.

Έχει πανέμορφες γυαλισμένες λεπτομέρειες όπως οι βίδες συγκράτησης των λαιμών των εξατμίσεων, οι εξατμίσεις διπλού τοιχώματος που διατηρούν το χρώμα τους, οι εξωτερικές βίδες της κεφαλής, το μεταλλικό πίσω φτερό, το ατσάλινο ψαλίδι. Όλα με το στυλ της πρώτης T120 του 1959. Παράγεται σε τέσσερις κλασικούς χρωματισμούς, Jet Black, Cinder Red, jet Black & Pure White και Cranberry Red & Aluminium Silver. Αυτές οι εκδόσεις διαθέτουν γυαλισμένες νίκελ εξατμίσεις και γυαλισμένα καπάκια κινητήρα, συμπλέκτη, μετάδοσης και καπάκι κεφαλής. Η έκδοση Black, τα έχει όλα μαύρα: Μαύρα στεφάνια τροχών, καπάκια κινητήρα, εξατμίσεις, φλας, φανάρι, καθρέπτες, φτερά, καθώς και καφέ σέλα - η Jet Black, είναι πιο όμορφη σαφώς από την Matt Graphite.

Μαθαίνουμε όμως ότι η Triumph έχει δημιουργήσει ήδη 160 και περισσότερα αξεσουάρ για να δημιουργήσει κάποιος την προσωπική του T120 Bonneville. Ότι έχει κάνει συνεργασία με την Vance & Hines που κατασκευάζει καταπληκτικές εξατμίσεις, αλλά και ένα έτοιμο κιτ, σχεδιασμένο για να προσαρμόζεται αμέσως στις T120.
Το κιτ ονομάζεται Prestige και προσδίδει αυθεντικό βρετανικό στυλ. Περιλαμβάνει αυτοκόλλητο με τέσσερις χρωμιωμένες μπάρες για τα πλαϊνά του ρεζερβουάρ, διαφορετική σέλα με ραβδώσεις, μικρά LED φλας με διάφανα κρύσταλλα, χρωμιομένες εξατμίσεις της Vance & Hines, διαφορετικά μαύρα γκριπ, χρωμιομένα καπάκι συμπλέκτη, εναλλάκτη μίζας, μετάδοσης και καπάκι σωμάτων ψεκασμού.


Επιστροφή στην οδήγηση, με τον κινητήρα του νέου Bonneville T120 να λειτουργεί στις 3.000σ.α.λ. με 90χ.α.ω., στο ευανάγνωστο και πληρέστατο καντράν, και πραγματικά, δεν νιώθεις τίποτα, κανέναν κραδασμό. Ανοίγεις το γκάζι, και νιώθεις λες και ακούγεται ο κινητήρας της διπλανής μοτοσυκλέτας, ενώ εσύ επιταχύνεις γραμμικά.

Προφανώς, έχει γίνει εκπληκτική δουλειά στο ζύγισμα του στροφάλου κι έτσι, με 4.000σ.α.λ. φτάνεις στα 120 που είναι μία αρκετά καλή ταχύτητα ταξιδίου ή βόλτας, χωρίς κραδασμούς, με την μοτοσυκλέτα να στέκεται καταπληκτικά στην διαδρομή. Ο κινητήρας βέβαια δεν είναι αυτός που θα περίμενες από 1200 κυβικά εκατοστά, αφού δεν σε κερδίζει με την απόδοση του στο πρώτο άνοιγμα του γκαζιού, είναι όμως ευχάριστος σε λειτουργία και καταφέρνει να δημιουργήσει μία ιδανική σχέση με τον αναβάτη, στο πέρασμα της ώρας.

Το νέο T120 διαθέτει πάρα πολύ καλά φρένα, η αλλαγή κατεύθυνσης γίνεται με άνεση, τα Pirelli Phantom 18 και 17 ιντσών αυξάνουν τα περιθώρια πρόσφυσης, ενώ όλες οι αλλαγές που έγιναν, ειδικά με την περισσότερο μπροστόβαρη τοποθέτηση του βάρους, έδωσαν στην μοτοσυκλέτα την ικανότητα να αλλάζει κατεύθυνση με ευκολία. Η Triumph έδωσε σημασία στην οικονομία καυσίμου που σύμφωνα με τις δηλώσεις της έφτασε στο -13%, αλλά και στα αυξημένα διαστήματα service, από 10.000 στα 15.000 χιλιόμετρα. Νούμερα αρκετά σημαντικά για μία μοτοσυκλέτα που έχει κατασκευαστεί να χρησιμοποιείται άνετα, κάθε μέρα. Η νέα Bonneville T120, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καθημερινή μετακίνηση, προσδίδοντας στυλ και άνεση στον αναβάτη.

Όσο καλή και αν είναι όμως, η αλήθεια είναι μία: Η Bonneville βρισκόταν στην αγορά προτού ανοίξουν σχεδόν σε κάθε γειτονιά barber shop's και τατουατζίδικα και γίνουν μόδα. Και με την νέα της έκδοση, θα συνεχίσει να βρίσκεται, και όταν όλα αυτά γίνουν παρελθόν.
Η τιμή της νέας Bonneville T120 βρίσκεται στα 12.900euro στην Ελλάδα.

Κατασκευαστής Triumph Motorcycles
Μοντέλο Bonneville T120
Αντιπρόσωπος ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε.
Τιμή βασικής έκδοσης 12.900euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος σε σειρα, στρόφαλο 270μοιρών, 1 εκκεντροφόρος επικεφαλής SOHC, 4 βαλβίδες / κύλινδρο, υγρόψυκτος
Κυβισμός (c.c.) 1200
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 97,6 Χ 80
Συμπίεση (:1)  11
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός με σύστημα ride by wire
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 2 με καταλύτη
Λίπανση  υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος 
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Κλειστού τύπου από ατσάλι υψηλής αντοχής με αλουμινένιο ψαλίδι
Κάστερ (°)  25,5
Ίχνος (mm)  105,2
Μεταξόνιο (mm)  1.445
Ύψος (mm)  1125
Ύψος σέλας (mm)  785
Μήκος (mm) 2170
Πλάτος (mm) 785
Βάρος (kg)   224
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  15
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά  Συμβατικό μπροστινό σύστημα της Kayabaμε διάμετρο 41mm και διαδρομή 120mm / καμία ρύθμιση
Πίσω Δύο αμορτισέρ της Kayaba με διαδρομή τροχού 120mm / Προφόρτιση ελατηρίων
   
Ελαστικά   
Μπροστά 100/90R18 - Pirelli Scorpion
Πίσω  150/70 R17- Pirelli Scorpion
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκοι διαμέτρου διαμέτρου 310mm με διπίστονες δαγκάνες της Nissin και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 255mm με  δαγκάνα 2 εμβόλων της Nissin  και ABS
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακό ταχύμετρο, ολικός και 2 μερικοί χιλιομετρητές, ώρα, αυτονομία, στάθμη βενζίνης, επιλεγμένη ταχύτητα, απενεργοποιούμενο ABS και Traction Control, riding modes - ρύθμιση χάρτη ηλεκτρονικής ανάφλεξης, LED φώτα μπροστά και πίσω, ενδείξεις για φώτα, φλας, πίεση λαδιού, διαγνωστικό ψεκασμού, κατανάλωση καυσίμου
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  80 / 6.550
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ)  105 / 3.100

triumph_bonneville_t120_2016_test_porto_3.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_13.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_12.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_6.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_11.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_19.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_18.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_8.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_9.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_16.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_15.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_10.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_14.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_17.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_7.JPG

triumph_bonneville_t120_2016_test_porto_1.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_3.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_13.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_12.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_6.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_4.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_11.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_8.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_5.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_9.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_15.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_10.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_14.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_7.JPGtriumph_bonneville_t120_2016_test_porto_2.JPG