city2 WHITE DDIAFANES

Yamaha

 

yamaha xsr700 2015 sardi cityrider

Φιλοσοφία "Faster Sons"

Του Thierry Sarasyn
Fotos: Henny B.Stern, Jonathan Godin, Alessio Barbanti.
Η προκατάληψη δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος, διότι σε οδηγεί μονίμως προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση (η οποία σπάνια είναι και η σωστή). Έτσι την πατήσαμε με το νέο Yamaha XSR700. "Α, ωραία", είπαμε όταν το πρωτο-αντικρίσαμε, "ένα αντίγραφο του δημοφιλούς ΜΤ-07, με λίγο custom πάνω, για να ικανοποιήσει η Yamaha και τη νέα μόδα των retro μοτοσυκλετών που εξαπλώνεται διαρκώς". Αλλά κάναμε λάθος.

 


Και για να μπούμε κατ’ ευθείαν στο θέμα, καμία σχέση δεν έχει το XSR με το ΜΤ-07. Μπορεί να μοιράζονται αρκετά στοιχεία με το ΜΤ, κατά τ’ άλλα όμως πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό κινητήρα και μάλιστα έναν από τους καλύτερους των τελευταίων ετών, τουλάχιστον στην κατηγορία του. Αυτά είναι μερικά που πρέπει να γνωρίζετε από την αρχή για το νέο Yamaha XSR, αλλά αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, συνεχίστε το διάβασμα.

Το παραδεχόμαστε άλλωστε, κατά την αποβίβασή μας στη Σαρδηνία είχαμε υψηλές προσδοκίες, οι οποίες από άποψη φιλοξενίας τουλάχιστον, ικανοποιήθηκαν στο ακέραιο. Η τοπική κουζίνα είναι εκπληκτική, το ντόπιο λικέρ Mirto επίσης και ο καιρός τυπικός για ένα νησί της Μεσογείου στα μέσα του φθινοπώρου. Οδηγώντας το νέο XSR 700 στους δρόμους του νησιού κι από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα, διαπιστώσαμε πόσο εντυπωσιακό κινητήρα διαθέτει. Η γνώμη μας είχε ήδη αλλάξει από την προηγούμενη ημέρα, κατά τη διάρκεια της press conference. Όχι, δεν πρόκειται για ένα ΜΤ-07 με διαφορετικό ντεπόζιτο, τιμόνι και σέλα.

Πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα με πολύ προσεκτικά μελετημένο consept και το μόνο κοινό στοιχείο που μοιράζεται ουσιαστικά με το ΜΤ, είναι το πλαίσιο. Το XSR όμως έχει ξεχωριστό ντιζάιν, ξεχωριστό χαρακτήρα και πάνω απ’ όλα ένα ξεχωριστό οδηγικό στυλ.
Οι γνώστες της ιστορίας της Yamaha, στο άκουσμα του XSR, αμέσως καταλαβαίνουν ότι το όνομά του προέρχεται από το κλασικό XS 650, παρόλο που δεν υπάρχει ευθεία σύνδεση με τα δύο μοντέλα. Αυτό που υπάρχει όμως είναι μια κοινή φιλοσοφία: “Υπάρχει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στα «νέα κλασικά» μοντέλα, αυτά που αποκαλούμε neo retro”, μας εξηγεί ο Shun Myazama.

“Στην κατηγορία αυτή των νέων κλασικών υπάγονται μοντέλα όπως το SR400, το Triumph Bonneville και το Kawasaki W800. Ρέπλικες – μέχρι ενός σημείου – παλαιότερων μοντέλων δηλαδή. Για το νέο XSR ψάξαμε στην καρδιά του μοτοσυκλετισμού από τη δεκαετία του ’70, χρησιμοποιήσαμε όμως υλικά και τεχνικές του σήμερα. Έτσι προέκυψε ένα μίγμα retro στυλ και τεχνολογίας αιχμής”.

Το νέο XSR λοιπόν είναι μια μοτοσυκλέτα με πολύ μελετημένο κόνσεπτ. Κάποια από τα μέρη της, όπως το ντεπόζιτο, η σέλα, ή η εξάτμιση, είναι εύκολο να αντικατασταθούν ή να τροποποιηθούν, προκειμένου η μοτοσυκλέτα να αποκτήσει μια περισσότερο εξατομικευμένη εικόνα, στα πλαίσια της φιλοσοφίας της Yamaha “Faster Sons”, το νέο τρεντ που η ιαπωνική εταιρεία όχι απλώς ενθαρρύνει, αλλά στηρίζει και προωθεί ενεργά (διαβάστε περισσότερα σχετικά με την έκδοση “Faster Sons” εδώ).
 
Το XSR 700 δείχνει όμορφο ακόμη και στη στάνταρ μορφή του, πάνω απ’ όλα όμως, το συνολικό του πακέτο προσφέρει μια απολαυστική εμπειρία οδήγησης που σε μεταφέρει στην ουσία του μοτοσυκλετισμού. Χωρίς εντυπωσιακή ιπποδύναμη, που ούτως ή άλλως λίγοι είναι οι αναβάτες εκείνοι που ξέρουν να την εκμεταλλευτούν στο έπακρο, αλλά 75 σεμνά άλογα πλήρως διαχειρίσιμα. Τις δυνατότητες του νέου XSR 700 δοκιμάσαμε στους επαρχιακούς ελικοειδής δρόμους και τις παραθαλάσσιες διαδρομές της Σαρδηνίας και πραγματικά καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεσαι τίποτα περισσότερο. Πίσω από την κλασική εμφάνιση κρύβεται ένας δικύλινδρος παράλληλος κινητήρας με στρόφαλο 270° cross-plane, που προσφέρει έναν ιδιαίτερα ευχάριστο χαρακτήρα, με καλή κατανομή της ροπής και άψογη απόκριση.
 
Σε αυτά προσθέστε κι ένα όχι πολύ άκαμπτο πλαίσιο (η έκδοση της δοκιμής μας έχει αφαιρούμενο υποπλαίσιο προκειμένου να διευκολυνθεί η μετατροπή) – σχετικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, καθώς και ένα σετ φρένων άρτιων λειτουργικά, με ABS - αυτή είναι η βασική δομή του XSR 700.
Την εικόνα ολοκληρώνει η θέση οδήγησης που ισορροπεί ανάμεσα στο σπορ στυλ και την άνεση, παρέχοντας καλό οπτικό πεδίο, όπως αρμόζει στο neo retro concept. Το στυλ του XSR είναι διαχρονικό και κλασικό, τα υλικά κατασκευής του όμως προέρχονται από το σήμερα, κι έτσι η Yamaha πέτυχε να περιορίσει το συνολικό βάρος στα μόλις 186 κιλά.

Όμως τίποτα από τα παραπάνω δεν σου εγγυάται ότι το νέο Yamaha XSR 700 έχει σωστό χειρισμό. Αυτό το διαπιστώσαμε αφού το οδηγήσαμε για 200 και πλέον χιλιόμετρα. Μόνο τότε κατανοήσαμε πλήρως το όραμα της Yamaha, και πώς αυτό πήρε σάρκα και οστά στο νέο XSR. Το XSR λοιπόν σε καλεί να φορέσεις το στενό σου τζιν, τις μοτοσυκλετάδικες μπότες σου, το δερμάτινο τζάκετ σου και το open face κράνος σου και να το καβαλήσεις. Ναι, φυσικά υπάρχουν outfits που σου παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια, όμως η επιστροφή στα ’70’s απαγορεύει δια ροπάλου τη χρήση οποιουδήποτε φλούο χρώματος. Το φλούο τελειώνει εκεί που το XSR, το Ducati Scrambler, το BMW R NineT και τα Bonneville αρχίζουν!
 
Κι αφού τελειώσαμε με τις ενδυματολογικές μας ανησυχίες, ας περάσουμε στο οδηγικό κομμάτι, μιας μοτοσυκλέτας από την οποία απουσιάζουν το traction control, το wheelie control, η χαρτογράφηση, ακόμη και τα θερμαινόμενα γκριπ! Ε λοιπόν ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία. Από τα πρώτα κιόλας μέτρα αισθάνεσαι άνετα πάνω του, ακόμη κι ένας αναβάτης ύψους 1.85μ. Η στάση οδήγησης είναι ελαφρώς κυρτή και ακόμη και τις φορές που ανοίξαμε το γκάζι στις ευθείες, η πίεση του αέρα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Οι μεγάλες ευθείες όμως δεν είναι το “φυσικό περιβάλλον” του νέου XSR έτσι κι αλλιώς. Οι επαρχιακές διαδρομές με στροφές είναι το σπίτι του. Εκεί, τα δυνατά φρεναρίσματα, το μπάσιμο στις στροφές με ταχύτητα, όλα γίνονται αβίαστα, χωρίς να ανησυχείς μην.... σπάσεις τον πίσω τροχό - όπως πιθανότατα σε μία τέτοιου στυλ, παλιά μοτοσυκλέτα.
 
Το XSR όμως δεν θέλεις να το οδηγείς έτσι, σε προδιαθέτει για ένα πιο χαλαρό στυλ οδήγησης. Οι 75 ίπποι του δικύλινδρου κινητήρα είναι παραπάνω από αρκετοί για κάθε είδους παιχνίδι. Ο κινητήρας μάλιστα ικανοποιεί το (αυστηρό) Euro 4 standard του 2016, έτσι είναι βέβαιο ότι ένα μέρος της διασκέδασης χάνεται στον καταλύτη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι αξιέπαινος ένας τέτοιος κινητήρας που υπόκειται σε τόσο αυστηρές προδιαγραφές εκπομπών ρύπων και παρ’ όλα αυτά παραμένει ενδιαφέρον και διασκεδαστικός.

Στο απογευματινό μας διάλλειμα, η Yamaha είχε στο πρόγραμμα κι έναν αγώνα drag, κι εκεί παρατηρήσαμε ότι στην εναλλαγή από πρώτη σε δεύτερη ταχύτητα ο μπροστινός τροχός σηκώνεται μόνος του, κι έτσι, δεν έλειψαν και οι σούζες. Με άλλα λόγια, όποιος θέλει, μπορεί να κάνει πολλά με αυτό το μηχανάκι, χωρίς να γίνεται χούλιγκαν φυσικά. Αυτό που θέλουμε να πούμε απλώς είναι ότι το νέο XSR 700 διαθέτει κρυφές ικανότητες, που δεν υποψιάζεσαι και που καλείσαι να ανακαλύψεις μόνος σου. Το φινίρισμά του δε, αγγίζει την τελειότητα. Η διαιρούμενη σέλα, ο μετρητής με σαφή παραπομπή στο XS 650 (το πράσινο), το τιμόνι, εν ολίγοις, η προσοχή στη λεπτομέρεια δεν είναι τίποτα λιγότερο από ό,τι θα περιμέναμε από τη Yamaha.
 
Και ας μην ξεχνάμε τη δυνατότητα του customizing που σου παρέχει το XSR. Αν και δεν είναι απαραίτητο, το αφαιρούμενο υποπλαίσιο, το καρό κάλυμμα στο ντεπόζιτο και ένα σωρό άλλα σημεία που μπορούν να αντικατασταθούν ή να τροποποιηθούν, αποτελούν κομμάτι της φιλοσοφίας “Faster Sons” της Yamaha. Κι όταν το πρότζεκτ μιας εταιρείας καλεί τον τελικό αποδέκτη, που δεν είναι άλλος από τον ιδιοκτήτη, να εμπλακεί στη διαδικασία κατασκευής της μοτοσυκλέτας του, τότε της αξίζουν συγχαρητήρια, διότι αυτή είναι άλλωστε και η ουσία του μοτοσυκλετισμού, ας μην ξεχνάμε. Και θεωρούμε βέβαιο ότι το όλο κίνημα “Faster Sons” θα έχει πολλά να μας δώσει και στο μέλλον, και γιατί όχι, και στη βάση του ΜΤ-09, έχοντας προηγηθεί το XSR 700 από το ΜΤ-07.

Είναι μύθος ότι όλα στο παρελθόν ήταν καλύτερα. Σίγουρα όμως, αν υπάρχουν καλά γονίδια, τότε ο συνδυασμός τους με τις καλύτερες πρακτικές του "σήμερα" έχουν ως αποτέλεσμα κάτι πολύ δυνατό. Αυτό είναι το νέο XSR 700 της Yamaha. Ένας χαιρετισμός στο XS 650, με μια εκλεπτυσμένη, μοντέρνα πινελιά, σύγχρονο πλαίσιο και αρρενωπό στυλ. Ναι, κάποια στοιχεία θα μπορούσαν να βελτιωθούν, όπως για παράδειγμα η ευκρίνεια του ταχύμετρου, ή τα κυματιστά δισκόφρενα, τα οποία, ταπεινή μας άποψη, δεν ταιριάζουν ιδιαίτερα στο νέο-ρέτρο στυλ. Από την άλλη βέβαια, ένα κυματιστό δισκόφρενο μας ενοχλεί λιγότερο από ό,τι μια τσουχτερή τιμή και σε αυτό το κομμάτι το XSR παίρνει άριστα, με τιμή στα 8.000 ευρώ (στο Βέλγιο).
Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο XSR 700
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική Α.Ε.Ε.
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, DOHC, 4Β/Κ
Κυβισμός (cc) 689
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 80x68,6
Συμπίεση (:1)  11,5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός TCI
Σύστημα εξαγωγής  2 σε  1
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 1.925(77/40)
1η σχέση 2.846(37/13)
2η σχέση 2.125(34/16)
3η σχέση 1.632(31/19)
4η σχέση 1.300(26/20)
5η σχέση 1.091(24/22)
6η σχέση 0.964(27/28)
Δευτερεύουσα μετάδοση 2.688(43/16)
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινένιο τύπου "διαμάντι"
Κάστερ (°)  24,5°
Ίχνος (mm) 90
Μεταξόνιο (mm) 1.405
Ύψος σέλας (mm) 815
Μήκος (mm) 2075
Πλάτος (mm) 820
Ύψος (mm) 1130
Απόσταση εδάφους (mm) 140
Βάρος (kg)   186
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  14lt
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 3lt
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό μπροστινό σύστημα με διάμετρο 43mm, διαδρομή  τροχού 130mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση επαναφοράς
Πίσω  Μονό αμορτισέρ μοχλισμού με διαδρομή τροχού 130mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-ZR17
Πίσω  180/55-ZR17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 282mm με  δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 245mm με δαγκάνα ενός εμβόλου 
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, χιλιομετρητή ρεζέρβας, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  74,8 / 9.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  6,9 / 6.500

yamaha_xsr700_2015_sardi_cityrider_5.JPGyamaha_xsr700_2015_sardi_cityrider.jpgyamaha_xsr700_2015_sardi_cityrider_2.JPGyamaha_xsr700_2015_sardi_cityrider_6.JPGyamaha_xsr700_2015_sardi_cityrider_4.JPGyamaha_xsr700_2015_sardi_cityrider_3.JPGyamaha_xsr700_2015_sardi_cityrider_1.JPGyamaha_xsr700_2015_sardi_cityrider_8.JPGyamaha_xsr700_2015_sardi_cityrider_7.JPG

yamaha_xsr700_2015_sardi_cityrider_9.JPGyamaha_xsr700_2015_sardi_cityrider_5.JPGyamaha_xsr700_2015_sardi_cityrider_2.JPGyamaha_xsr700_2015_sardi_cityrider_6.JPGyamaha_xsr700_2015_sardi_cityrider_4.JPGyamaha_xsr700_2015_sardi_cityrider_3.JPGyamaha_xsr700_2015_sardi_cityrider_1.JPGyamaha_xsr700_2015_sardi_cityrider_8.JPGyamaha_xsr700_2015_sardi_cityrider_7.JPG