city2 WHITE DDIAFANES

Yamaha

 

yamaha mt07 2015 test cityrider

Μοτοσυκλέτα αποκάλυψη

 

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης, Κ.Γ.
 
Το Yamaha MT-07 είναι μία από εκείνες τις σπάνιες μοτοσυκλέτες που δείχνουν το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον στους 2 τροχούς. Δήλωση υπερβολής; Όχι, και λίγα λέμε. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους κατασκευαστές, παρέχοντας απίστευτη οδηγική εμπειρία, με εξωφρενικά χαμηλή τιμή, καταλήγοντας δικαίως να αποτελεί best-seller στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια αγορά.

Η πρόσφατη οικονομική κρίση δεν είναι ελληνική, είναι παγκόσμια, το γνωρίζουμε. Το γνωρίζουν κι οι εταιρείες. Όμως μία εταιρεία έκανε τη μεγάλη διαφορά στον κόσμο της μοτοσυκλέτας, και αυτή ήταν η Yamaha. Έτσι, μετά από σκληρή επαναδιαπραγμάτευση των οικονομικών συμφωνιών που είχε με τους προμηθευτές της, κατάφερε να πετύχει εκπληκτική μείωση τιμών σε όλα τα περιφερειακά του ΜΤ-07. Ως αποτέλεσμα, μπόρεσε να διαθέσει τη μοτοσυκλέτα της στην φοβερή τιμή γνωριμίας των 5.590 ευρώ για τη βασική έκδοση δίχως ABS, που με την πάροδο του χρόνου έγινε 5.990 ευρώ, τιμή που παραμένει αχτύπητη.


Καλές οι χαμηλές τιμές στα περιφερειακά, όμως η Yamaha ήθελε τιμή δίχως αντίπαλο για το εφτάρι το καλό, και τέτοια τιμή δεν θα πετύχαινε με την υιοθέτηση εξεζητημένων τεχνολογικών λύσεων, οπότε αν είστε λάτρεις των τελευταίων τεχνολογιών, των ηλεκτρονικών και των gadget, κοιτάξτε αλλού. Για εσάς υπάρχουν τόσο το ΜΤ-09, όσο και το νέο υπέρ-τούμπανο ΜΤ-10. Στο MT-07 θα βρείτε συμβατικό πιρούνι δίχως ρυθμίσεις, ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο και ride by ntiza (σε αντίθεση με το ride by wire ρε παιδί μου), ενώ απουσιάζουν τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, τα LED φώτα, οι συνδέσεις με το internet, οι συνδέσεις με μπουφάν-αερόσακους, κλπ.

Εδώ έχουμε μία ΜΟ-ΤΟ-ΣΙ-ΚΛΕ-ΤΑ. Απλά και ξάστερα. Και το κόλπο, το μυστικό, το επίτευγμα, ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε, είναι πως αυτή η μοτοσυκλέτα δεν αποτελεί ένα συνονθύλευμα φτηνών εξαρτημάτων, αλλά ένα άρτιο σύνολο που γαζώνει σε όλα τα τερέν, όπως κανονικά δεν θα έπρεπε να έχει δικαίωμα! Αλλά το κάνει. Και σε κάνει να απορείς. “Τι τα χρειάζομαι λοιπόν τα μπλιμπλίκια;”


Η στατική επεξεργασία αποτελεί φετίχ των απανταχού της Γης μηχανόβιων, και αυτή θα πράξουμε και εδώ. Το MT-07 είναι όμορφο, δίχως να σε κάνει να αναφωνείς “Παναγίτσα μου τι είσαι συ μανίτσα μου”. Είναι όμως όμορφο. Κρυμμένο καλά το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο από τους πλαστικούς αεραγωγούς, και από δυο αλουμινένια πλαϊνά κομμάτια, παρόλα αυτά ένα τριγωνάκι κάνει τσαχπίνικη εμφάνιση πίσω από το ψυγείο, εκατέρωθεν των κεφαλών. Το μάτι κάνει στάση στο ψαλίδι. Συγγνώμη. Στην ψαλιδάρα ήθελα να πω. Μμμ, αυτό μάλιστα. Αλουμινένιο, στιβαρό, με ελαφρά κλίση που θυμίζει τα ψαλίδια τύπου μπανάνα. Η εξάτμιση κομψή, και σωστά τοποθετημένο το κοντό τελικό κάτω από το ψαλίδι, για συγκέντρωση μαζών. Πανέμορφα τα καπάκια του κινητήρα, λεπτή η σέλα αναβάτη, αγωνιστική εκείνη του συνεπιβάτη.

H Yamaha τοποθέτησε την αποστολή του ΜΤ-07 σε αστικές διαδρομές, άντε και σε μικρές εξορμήσεις, και έδωσε περισσότερο βάρος στην επιθετική αισθητική, παρά στην άνετη πολύωρη διαβίωση του συνεπιβάτη. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Όπως έχει, η ανασηκωμένη ουρά δίνει bonus points στο αγωνιστικό πνεύμα της κατασκευής. Όμορφος, αν και όχι πολύ όμορφος, είναι και ο χαμηλά τοποθετημένος προβολέας. Τι μας χαλάει; Το κενό από πάνω του. Προσωπική ίσως άποψη. Αν όμως δείτε το ΜΤ με μια aftermarket κοντή ζελατίνα, ίσως να συμφωνήσετε. Και με λίγα λόγια, αν το... πρόβλημα διορθώνεται τόσο εύκολα, δεν είναι και πρόβλημα. Κάποιες παραχωρήσεις στην ποιότητα γίνονται ορατές, ειδικά μετά από κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα, με τους σωλήνες των εξατμίσεων και το τελικό να ταλαιπωρούνται σχετικά εύκολα, ενώ τα αυτοκόλλητα Yamaha στο ρεζερβουάρ δεν διαθέτουν βερνίκι. Οι πλεξούδες με τα καλώδια στον λαιμό, αλλά και στο κοντέρ ενοχλούν οπτικά από κάποιες γωνίες, ενώ το πίσω γρανάζι θα χάσει το χρώμα του με τη χρήση.

Ικανοποιητική όμως, παρά τις όποιες μικρές ατασθαλίες, η συνολική εικόνα της κατασκευής, και σίγουρα εξαιρετική αν αναλογιστεί κανείς την τιμή της μοτοσυκλέτας. Οι διακόπτες είναι λιτοί, με την κόρνα να είναι σε δύσκολο σημείο, αφού όταν πας να κορνάρεις, πρώτα βρίσκεις τον διακόπτη των φλας. Όμορφος ο νέου τύπου διακόπτης που συνδυάζει μίζα και kill switch, ενώ το MT-07 έχει και αλάρμ. Εντυπωσιακή σε design η ψηφιακή οθόνη (δυσδιάκριτη όμως στον δυνατό ήλιο), διαθέτει ενδείξεις κοντέρ, μπάρας στροφών, ένδειξη σχέσης κιβωτίου, 2 ενδείξεις κατανάλωσης, ένδειξη χιλιομέτρων με ρεζέρβα, δείκτη βενζίνης, χιλιομετρητές, θερμοκρασία περιβάλλοντος, ένδειξη Eco, ρολόι και τις απαραίτητες ενδεικτικές λυχνίες.


Μικρή σε διαστάσεις η μοτοσυκλέτα, και ελαφριά στα 179 γεμάτα κιλά (είχαμε την έκδοση χωρίς ABS, ενώ σημειώστε πως στην έκδοση με το ABS, το σύστημα ΔΕΝ απενεργοποιείται). Άριστη για χαμηλά αναστήματα και μικροκαμωμένους αναβάτες, δεν θα βολέψει το ίδιο καλά τους ιδιαίτερα ψηλούς ή ογκώδεις τύπους. Έχοντας ύψος 1.70 και βάρος... 62 κιλά, μπορώ να πω πως το MT-07 όχι μόνο μου ταίριαξε γάντι, αλλά ήταν παιχνιδάκι σε όλες τις καταστάσεις και μανούβρες, με τιμόνι που κόβει και αίσθηση κατηγορίας "φτερού", αλλά και άνετη στάση οδήγησης σε όλες τις βόλτες. Μιζιά και φύγαμε.

Ήχος ωραίος, υπόκωφος, που δεν ενοχλεί. Συμπλέκτης μαλακός, εύκολος στο τράβηγμα και το κυριότερο; Ακριβής! Εκεί που ακόμα και στα τελευταίας γενιάς Ride by Wire συστήματα ψάχνεις με το λυχνάρι να βρεις ακρίβεια και γραμμικότητα, η ντιζούλα έχει αυτό που ζητάς. Για να πούμε όλη την αλήθεια, ένα πολύ μικρό τίναγμα στο άνοιγμα του γκαζιού από τέρμα κλειστό υπάρχει, αλλά είναι πραγματικά ανεπαίσθητο σε σχέση με οτιδήποτε άλλο έχουμε συναντήσει. Φρένα με αίσθηση και δύναμη, ενώ μόνο σε ακραία οδήγηση θα θέλαμε ελαφρώς περισσότερη ισχύ. Ο κινητήρας είναι πραγματικά απίθανος. Άριστος για ότι χρήση βάλετε στο μυαλό σας. Από χαλαρή βόλτα (άψογη μετάδοση, υποδειγματική ελαστικότητα, παραδειγματική ροπή, άριστο κιβώτιο, σωστά σχεδιασμένη κλιμάκωση ταχυτήτων), μέχρι λυσσασμένες επιταχύνσεις, και υψηλότατη τελική 215 χλμ/ώρα. Κι όλα αυτά με 74,8hp / 9.000 rpm., και 6,9Kgm ροπής / 6.500 rpm. Οι πιο απολαυστικοί 75 ίπποι της αγοράς, τελεία και παύλα.

Και πάμε και στις αναρτήσεις. Μαλακές, άνετες, ενδοτικές. Κι όμως, σε αφήνουν να παίξεις, και να πιέσεις, εφόσον οδηγείς με γραμμές και όχι σπαστικά, δίχως ενοχλήσεις, πέρα από μια προοδευτική ταλάντωση. Τα μαρσπιέ θα βρουν εύκολα κάτω σε δημόσιο δρόμο, ενώ αν θέλετε να... τσιμεντώσετε λίγο τα πράγματα για ακραία οδήγηση / track days, ένα σετ ελατήρια και λαδάκι μπροστά, κι ένα άλλο αμορτισέρ πίσω θα κάνουν θαύματα. Όμως για το υπόλοιπο 98% των χρήσεων, το ΜΤ-07 δεν θέλει τίποτα. Κι αυτή είναι η μαγεία του. Το ότι δεν σε ενοχλεί τίποτα και πουθενά. Καβαλάς κι έφυγες, άσχετα με την εμπειρία σου, τα κάνεις όλα εύκολα, βολτάρεις, παίζεις, και τίποτα μα τίποτα δεν σε ενοχλεί. Αυτή. Είναι. Ηρεμία. Πνεύματος. Το κερασάκι; Η εφτάρα σκοτεινή πλευρά της Ιαπωνίας έχει τα κότσια και τη δυναμική να γίνει το απόλυτο stunt / play bike, αποτελώντας τον καλύτερο δάσκαλο για να βελτιώσετε τις ζογκλερικές σας ικανότητες. Αδιανόητες σούζες -σηκώνεται και με τετάρτη παρακαλώ, αν έχετε κάποιο σαμαράκι-ανηφόρα στο δρόμο-, οδήγηση με drift, rolling burnouts, endo, και, και...


Δεν υπάρχει. Χα. Σας πιάσαμε. Νομίζατε πως ήμασταν έτοιμοι για τη μεγάλη δήλωση, αλλά όχι, όλα είναι θέμα προσωπικού γούστου. Όμως... όπως και να έχει, το MT-07 είναι από τις καλύτερες μοτοσυκλέτες που μπορείτε να αγοράσετε σήμερα, καθώς προσφέρει εμπειρίες και διασκέδαση που απλώς δεν υπάρχουν σε αυτή την τιμή. Και commuter (4-4,5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα παρακαλώ), και stunt bike, να σου φτιάχνει τη διάθεση όλη μέρα, κάθε μέρα, μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει, and so on and so forth. Ναι, έχει μαλακές αναρτήσεις, ναι, η ποιότητα κατασκευής δεν είναι στην κορυφή του κόσμου, όμως, όμως... για σταθείτε γιατί πολλή φόρα πήραμε.

Στα 5.990 ευρώ αποτελεί την καλύτερη βάση για τους junkies των μετατροπών, με άπειρα επίσημα και ανεπίσημα αξεσουάρ, ενώ για όλους τους υπόλοιπους δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε ούτε βίδα πάνω της. Όπως είναι, είναι για φίλημα, και για αυτό άλλωστε βρίσκεται και στην κορυφή των πωλήσεων για το πρώτο 10μηνο του 2015, με 197 ταξινομήσεις, με μόνο αντίπαλο το MT-09 Tracer, που μαζί με το γυμνό ΜΤ-09 έχει σημειώσει 256. Διάνα!

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο MT-07
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.
Τιμή 5.990 ευρώ, 6.550 (ABS)
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Δικύλινδρος, τετράχρονος, τετραβάλβιδος, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός (c.c.) 689
Συμπίεση (:1) 10,9
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 80x68.6
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής Δύο σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ με αντλία λαδιού
Συμπλέκτης Μηχανικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο, σωληνωτό
Κάστερ (°) 24,5
Ίχνος (mm) 90
Πλάτος  (mm) 745
Μεταξόνιο (mm) 1400
Ύψος (mm) 1090
Ύψος σέλας (mm) 805
Απόσταση εδάφους (mm) 140
Βάρος γεμάτο (kg) 179 (182 ABS)
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 14 / Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω Μονό αμορτισέρ
   
Ελαστικά  
μπροστά 120/70-17
Πίσω 180/55-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 282 mm / δαγκάνα δύο εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 245 mm / δαγκάνα ενός εμβόλου
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) 74 / 9.000
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) 6,9 / 6.500

yamaha_mt07_2015_test_cityrider_2.JPGyamaha_mt07_2015_test_cityrider_4.JPGyamaha_mt07_2015_test_cityrider_3.JPGyamaha_mt07_2015_test_cityrider_1.JPGyamaha_mt07_2015_test_cityrider.jpgyamaha_mt07_2015_test_cityrider_5.JPG

yamaha_mt07_2015_test_cityrider_2.JPGyamaha_mt07_2015_test_cityrider_18.JPGyamaha_mt07_2015_test_cityrider_1.JPGyamaha_mt07_2015_test_cityrider_21.JPGyamaha_mt07_2015_test_cityrider_19.JPG

yamaha_mt07_2015_test_cityrider_14.JPGyamaha_mt07_2015_test_cityrider_6.JPGyamaha_mt07_2015_test_cityrider_20.JPGyamaha_mt07_2015_test_cityrider_4.JPGyamaha_mt07_2015_test_cityrider_7.JPGyamaha_mt07_2015_test_cityrider_15.JPGyamaha_mt07_2015_test_cityrider_11.JPGyamaha_mt07_2015_test_cityrider_16.JPGyamaha_mt07_2015_test_cityrider_10.JPGyamaha_mt07_2015_test_cityrider_17.JPGyamaha_mt07_2015_test_cityrider_18.JPGyamaha_mt07_2015_test_cityrider_8.JPGyamaha_mt07_2015_test_cityrider_5.JPGyamaha_mt07_2015_test_cityrider_19.JPGyamaha_mt07_2015_test_cityrider_9.JPG