city2 WHITE DDIAFANES

BMW

 

bmw c650gt 2016 test cityrider

Πολύπλευρη πολυτέλεια

 

 

Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Θανάσης Μαρινόπουλος
 
Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη παρουσία του, το C 650 GT της BMW ανανεώνεται, στοχεύοντας σε μεγαλύτερο μερίδιο της αγοραστικής πίτας. Και είναι σίγουρο ότι θα το πετύχει!
 

Με την κατηγορία των mega scooter να έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας εδώ και χρόνια, η BMW τόλμησε και πήρε ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς που φτάνει στο 20% σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λανσάροντας το 2012 τα C 600 Sport και C 650 GT. Τα δύο όμοια σε πλαίσια, τροχούς, αναρτήσει και κινητήρες, scooter, με διαφορετικά περιφερειακά και ανάλογους στόχους, έδειξαν την δυναμική τους.

Ωστόσο, η BMW τα έβαλε στο σχεδιαστήριο ξανά και άλλαξε πράγματα που θεωρούσε ότι θα βελτίωναν και άλλο την εικόνα τους. Μπορεί το Sport να τράβηξε περισσότερο τα μάτια των μηχανικών που άλλαξαν σημαντικά την μορφή του, αλλά και το GT, συνδύασε τα θετικά που ξέραμε, με βελτιώσεις που είχαμε δει κι εμείς ότι χρειαζόταν.

Το πρώτο όμως που αξίζει αναφοράς, είναι το σύστημα SVA-Side View Assist το οποίο είναι ένα σύστημα ασφάλειας, δείγμα πως η BMW επενδύει στην ασφάλεια των αναβατών με κάθε τρόπο. Κάτω από τους καθρέπτες, τοποθετημένα στις βάσεις τους, βρίσκονται δύο τριγωνάκια εκατέρωθεν, τα οποία ανάβουν σε κίτρινο χρώμα, όταν πλησιάσει αυτοκίνητο σε απόσταση κινδύνου. Το σύστημα Side View Assist λειτουργεί μέσω αισθητήρων που βρίσκονται τοποθετημένοι στα πλαϊνά σημεία του GT, τόσο στο μπροστινό, όσο και στο πίσω τμήμα, οι οποίοι ενεργοποιούνται ανάμεσα στα 30 έως 80 χ.α.ω.

Η BMW έχει κάνει έρευνες και μέσω αυτών κατέληξε στο ότι σε αυτές τις ταχύτητες θα πρέπει ο αναβάτης να γνωρίζει αν κάποιο όχημα πλησιάζει, ώστε να μπορεί να αντιδράσει και να προφυλαχτεί. Κάτω από τα 30χ.α.ω. άλλωστε, βρίσκεσαι ανάμεσα από αυτοκίνητα, στην πόλη, άρα δεν έχει σημασία η λειτουργία του. Επίσης, πάνω από τα 80, κινείσαι σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας ή ταξιδεύεις, οπότε και εκεί είναι κάπως δύσκολο να έρθει κάποιος προς τα επάνω σου. Ή αν έρθει, δεν θα προλάβεις να αντιδράσεις αφού τα χιλιόμετρα του θα πρέπει να είναι αρκετά περισσότερα από τα δικά σου. Για να ενεργοποιηθεί το σύστημα θα πρέπει το ερχόμενο όχημα να κινείται με τουλάχιστον 10χ.α.ω. περισσότερα, ώστε να γίνει αντιληπτό από τους αισθητήρες. Ασφάλεια σε πρώτο πλάνο λοιπόν!

Η BMW, προκειμένου να αποφύγει τους κραδασμούς του κινητήρα που δημιουργούσαν προβλήματα στους αισθητήρες του Side View Assist,τοποθέτησε σύστημα υπέρηχων στους αισθητήρες, και βρήκε έτσι την λύση. Είναι η πρώτη φορά που τοποθετείται τέτοιο σύστημα σε δίκυκλο γενικότερα, πρώτη φορά και για την BMW που έκανε την αρχή με το C 650 GT και ευελπιστούμε να το δούμε και σε άλλες μοτοσυκλέτες, αφού, όταν το συνηθίσεις, το αναζητάς και σε άλλες μοτοσυκλέτες.

Η ασφάλεια συνεχίζεται με την τοποθέτηση συστημάτων ABS και traction control στο C 650 GT. Το ABS λειτουργεί ιδανικά για την χρήση του mega scooter χωρίς να σε τρομάζει, φροντίζοντας πάντα για το σωστό φρενάρισμα χωρίς μπλοκάρισμα. Το μπροστινό φρένο όμως ίσως χρειαζόταν περισσότερη δύναμη για τα κιλά του mega scooter. Το σύστημα ABS προέρχεται από την Bosch με μονάδα 9.1MB που ανήκει στον standard εξοπλισμό, όπως και το Automatic Stability Control - ASC. Αυτό το σύστημα Traction Control, στους γλιστερούς δρόμους της Αθήνας γίνεται κουραστικό, αφού ενεργοποιείται με το παραμικρό γλίστρημα και ''κόβει'' τον κινητήρα. Από την άλλη, διαπιστώνεις ότι αν δεν το είχες, θα έφερνες σβούρες και ίσως θα έπεφτες, ακόμη και στις απότομες επιταχύνσεις. Η ροπή του δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα είναι μεγάλη, και η απόκριση αντίστοιχα, κι έτσι, το Traction Control αποδεικνύεται από κουραστικό, σωτήριο!

Τα προβλήματα στην μετάδοση φαίνεται να έχουν λυθεί, αφού η BMW τοποθέτησε νέες σχέσεις στις τροχαλίες μετάδοσης του αυτόματου φυγοκεντρικού συμπλέκτη CVT, ενώ έκανε και αλλαγές στον ίδιο τον συμπλέκτη, όπως και διαφοροποίησε την χαρτογράφηση της ηλεκτρονικής ανάφλεξης. Πλέον, είναι αισθητή η διαφορά στην απόδοση της δύναμης σε σχέση με το παλαιότερο μοντέλο, αφού η εκκίνηση γίνεται με γραμμικότητα, χωρίς κοψίματα ή πατινάρισμα. Το ίδιο ομαλά κόβει ο κινητήρας την απόδοση του στο κλείσιμο του γκαζιού, χωρίς να μειώνει απότομα την ταχύτητα, ενώ αποσυμπλέκει τελείως όταν πέσει η ταχύτητα κάτω από τα 20χ.α.ω.

Οι αναρτήσεις είναι αρκετά άνετες ακόμη και για δύο γομάρια αναβάτες, ενώ ακόμη και με τόσο βάρος, τα αμορτισέρ, δεν μεταφέρουν χτυπήματα στην μέση, παρά μόνο σε εξαιρετικά λίγες περιπτώσεις.

Το αμορτισέρ διαθέτει μαλακότερο ελατήριο, ενώ συνολικά οι αναρτήσεις έχουν δεχθεί νέες ρυθμίσεις με γνώμονα την άνεση κατά την οδήγηση.

Η στιβαρότητα φροντίζει για την διατήρηση της γραμμής και της πρόσφυσης μέσα στην στροφή, ενώ και τα ελαστικά, ταιριάζουν άριστα στον χαρακτήρα του.

Εκπλήσσει η ευκολία και η άνεση με την οποία κινείται σε αργές ταχύτητες. Το ζύγισμα του σου επιτρέπει να στρίβεις ακόμη και επιτόπου χωρίς να βάζεις πόδια κάτω, και να κρατάς ισορροπία χωρίς προσπάθεια.

Με 1591 χιλιοστά μεταξόνιο και 2235 χιλιοστά συνολικό μήκος, δεν περιμένεις φυσικά να αποτελεί την ευκολότερη λύση για μετακίνηση στην πόλη. Ωστόσο, το χαμηλό ύψος σέλας στα 805 χιλιοστά έρχεται να συμβάλλει στο εύκολο πάτημα στο έδαφος, μιας και το βάρος του στα 261 κιλά, εξαφανίζεται διά μαγείας. Το ζύγισμα του C 650GT είναι άριστο κι έτσι ο αναβάτης θα καταβάλει ελάχιστη προσπάθεια για να το κατευθύνει. Την δυσκολία θα την συναντήσει μόνο όταν το scooter γύρει σταματημένο, όπου και θα φανούν τα κιλά του.

Η σταθερότητα και ασφάλεια που σου μεταδίδει είναι τα σημαντικότερα θετικά στοιχεία του C 650 GT, το οποίο διαφοροποιείται τελείως σε αυτό τον τομέα από το αδελφάκι του Sport, δικαιολογώντας πλήρως τα αρτικόλεξα που τα χωρίζουν.

Περισσότερο ανοίγει η ψαλίδα στις ανοικτές διαδρομές, όπου το C 650GT ξεχωρίζει για την άνεση που προσφέρει. Η άριστη προστασία από τον αέρα, η διαυγής διάφανη ζελατίνα που σηκώνεται ηλεκτρικά με το πάτημα ενός κουμπιού, προστατεύει άριστα τον αναβάτη από τις καιρικές συνθήκες - στο ψηλότερο σημείο, κρατάει μακριά και την βροχή! Στο χαμηλό σημείο της, δεν περιορίζει το οπτικό πεδίο, και μπορείς να βλέπεις μέσα της χωρίς διάθλαση.

Η μεταφορά τεχνογνωσίας από τα αυτοκίνητα, έχει έρθει χρόνια στις μοτοσυκλέτες της BMW. Σε μοτοσυκλέτες τουρισμού, υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες για τοποθέτηση εξοπλισμού άνεσης, αν και έχουμε δει Cruise Control, ακόμη και στο superbike της BMW, S 1000RR! Τέτοιο σύστημα δεν υπάρχει εδώ, ωστόσο η BMW έχει επενδύσει στην άνεση των επιβαινόντων. Η σέλα είναι υπέρ του δέοντος άνετη, και σε στηρίζει σωστά στην μέση, ώστε το σώμα να διατηρείται μόνιμα στην θέση του χωρίς πρόσθετη δύναμη στα χέρια. Είναι θερμαινόμενη σε δύο διαφορετικά επίπεδα θερμοκρασίας, γεγονός που κατά τις κρύες μέρες τις δοκιμής, χρησιμοποιήσαμε αρκετά.

Το ρυθμιζόμενο σε τρεις θέσεις μαξιλαράκι, αλλά και οι τρεις διαφορετικές θέσεις τοποθέτησης των ποδιών στην ποδιά, μπροστά, κάτω ή και προς τα πίσω, θα δημιουργήσουν γρήγορα την κατάλληλη στάση σώματος για τον αναβάτη. Της ίδιας περιποίησης τυγχάνει και ο συνεπιβάτης, με το κουμπί που ενεργοποιεί τις δύο σκάλες θερμοκρασίας της θερμαινόμενης σέλας να βρίσκεται στο δεξί της μέρος - ακόμη και ο αναβάτης μπορεί να εκτίνει το χέρι του εκεί για να την ενεργοποιήσει αν χρειαστεί.

Κατά τ΄ άλλα, ο αναβάτης, εκτός από την θερμαινόμενη σέλα, δίπλα στο κουμπί ενεργοποίησης της δικής του μπροστινής, στον δεξιό διακόπτη του τιμονιού, θα βρει και το αντίστοιχο κουμπί για τα θερμαινόμενα γκριπ - πάντα σε δύο σκάλες. Έτσι, αν θελήσεις να μετακινηθείς τον χειμώνα, ή ακόμη και να ταξιδέψεις, ξέρεις ότι οι άνετες θερμαινόμενες σέλες για αναβάτη και συνεπιβάτη, τα θερμαινόμενα γκριπ, αλλά και η ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, θα σου προσφέρουν την μέγιστη άνεση. Και στο ταξίδι, η δύναμη του κινητήρα θα σε συντροφεύει μέχρι την τελική των 180χ.α.ω. περίπου, με τον μπάσο ήχο από το νέο διπλό τελικό της εξάτμισης, και κάποιους κραδασμούς να εμφανίζονται κάπου στα 140χ.α.ω. να ενοχλούν σε συγκεκριμένους ρυθμούς οδήγησης.

Η ποιότητα ξεχειλίζει και η αναβάθμιση στα πλαστικά μέρη είναι εμφανής παντού. Το πάνελ των οργάνων είναι πληρέστατο και περιλαμβάνει όλες τις ενδείξεις που θα χρειαστεί κάποιος. Αυτό είναι κάτι αναμενόμενο άλλωστε για τέτοιου είδους scooter, και περισσότερο για την BMW.

Αυτό που εντυπωσιάζει στην αναβαθμισμένη έκδοση του GT είναι η ποιότητα των πλαστικών μερών, η συναρμογή και η βαφή τους. Η νέα βαφή σε καφέ-χρυσό τονίζει την ποιοτική αναβάθμιση και ταιριάζει γάντι άλλωστε με το στυλ του μεγάλου αυτού scooter.

Τα κορυφαία φώτα με την άπλετη δέσμη κάνουν την νύχτα μέρα επιτρέποντας ατελείωτες βόλτες με ασφάλεια, ενώ ακόμη και στο κλείσιμο του διακόπτη, το φως ημέρας, παραμένει ανοιχτό για ικανό διάστημα έως ότου απομακρυνθείς από τον χώρο που βρίσκεσαι με ασφάλεια. Η ξανασχεδιασμένη ουρά θυμίζει περισσότερο αυτοκίνητο πλέον, αλλά διατηρεί τον άπλετο αποθηκευτικό χώρο. Κάτω από την σέλα που ανοίγει εύκολα με το πάτημα και στρίψιμο του διακόπτη χωρούν πλαγιασμένα δύο full face κράνη, ή αρκετά πράγματα τοποθετημένα στα πλαϊνά - το αμορτισέρ που κρατάει την σέλα ανοιχτή και το φως, βολεύουν στο φόρτωμα.

Δύο ντουλαπάκια εκατέρωθεν του τιμονιού προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για αποθήκευση μικροπραγμάτων πρώτης ανάγκης, ενώ η πρίζα για φόρτιση κινητού, θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη.

Το σύστημα αερισμού στο fering που ανοίγει έξυπνα για να κλείνει το πέρασμα του αέρα για τις κρύες μέρες του χειμώνα, είναι ένα ακόμη "κολπάκι" της BMW για άνεση κατά την οδήγηση.

Όμως, το C 650GT είναι φαρδύ στο σημείο του ''τούνελ'' στην ποδιά, κι έτσι, ο αέρας χτυπάει τα πόδια όταν είναι τοποθετημένα στην μπροστινή θέση. Είναι το μοναδικό σημείο στο οποίο μπορείς να νιώσεις κρύο, αφού όλο το υπόλοιπο σώμα προστατεύεται τέλεια.

Και σαν κερασάκι στην ποιότητα και απλοποίηση της οδήγησης με όσο γίνεται περισσότερη ασφάλεια και ποιότητα, έρχεται και το πλαϊνό stand να σβήσει τον κινητήρα και να φρενάρει τον πίσω τροχό σαν χειρόφρενο, όταν το κατεβάσεις. Έτσι, για να μην έχεις να ασχοληθείς με κάτι όταν παρκάρεις, αφού μέχρι και ο συναγερμός, ενεργοποιείται μόνος του, μόλις τραβήξεις το κλειδί από τον κεντρικό διακόπτη!

Η κίνηση της BMW να εισαχθεί σε μία κατηγορία που θα αποτελέσει το μέλλον των δίτροχων μεταφορών στην καθημερινότητα, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το C 650GT αναβαθμίστηκε σε τομείς που έπασχε, έγινε ακόμη πιο πολυτελές και ποιοτικό, στοχεύοντας στο ειδικό κοινό που θέλει ένα mega scooter για μετακίνηση με στυλ και άνεση.

Η προτεινόμενη λιανική βασική τιμή με φόρους φτάνει στα 12.450euro και περιλαμβάνει standard το σύστημα ABS και το σύστημα σταθερότητας, ASC. Το συγκεκριμένο scooter της δοκιμές διαθέτει επίσης τον παρακάτω πρόσθετο εργοστασιακό εξοπλισμό:

Πακέτο Highline (€600) το οποίο περιλαμβάνει: Θερμαινόμενα Γκριπ, θερμαινόμενη σέλα, ένδειξη Πίεσης Ελαστικών και, πακέτο Safety (€550) το οποίο περιλαμβάνει: Side View Assist και φώτα Ημέρας LED.

Επιπλέον χρεώνεται το χρώμα Frozen Bronze metallic (€110) αλλά και ο συναγερμός (€250).

Το συνολάκι φτάνει στα 13.960euro για το μοντέλο της δοκιμής, διαθέτοντας όλο τον εξοπλισμό που θα μπορούσε κάποιος να τοποθετήσει στο C 650GT. Αν είναι ακριβό; Κοιτώντας το απλά σαν άλλο ένα scooter, ναι, είναι. Είναι όμως ένα mega scooter με ανέσεις λιμουζίνας, και σαν γνήσιο BMW του αξίζει να το κυκλοφορεί "ντυμένο" ακριβά.

Κατασκευαστής BMW
Μοντέλο C 650 GT
Αντιπρόσωπος BMW Hellas
Τιμή 12.650euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Δικύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, τετράχρονος, εν σειρά
Χωρητικότητα (cc) 647
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 79 x 66mm
Συμπίεση 11.6 : 1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση CVT - Συνεχώς μεταβαλλόμενη
Τελική σχέση Με αλυσίδα, σε μπάνιο λαδιού
   
Πλαίσιο  
Τύπος Αλουμινένιο τύπου γέφυρας, με αλουμινένιο υποπλαίσιο
Μήκος (mm) 2155
Πλάτος (mm) 916
Μεταξόνιο (mm) 1591
Γωνία κάστερ 25,4
Ύψος σέλας (mm) 805/785
Βάρος (kg) 261
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 16
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 40mm, διαδρομή τροχού 115mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ, διαδρομή τροχού 115mm 
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 120/70 15
Πίσω 160/60R 15
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκοι διαμέτρου 270mm με δαγκάνες δύο εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 270mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη (hp/rpm) 60/7.500
Ροπή (Nm/rpm) 63/6.000

bmw_c650gt_2016_test_cityriderr_9.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_4.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_7.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_8.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_6.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_14.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_3.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_12.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_10.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_11.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_2.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_15.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_1.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityrider.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_5.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_13.JPG


bmw_c650gt_2016_test_cityriderr_9.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_4.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_16.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_7.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_8.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_6.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_14.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_3.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_12.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_17.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_10.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_11.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_2.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_15.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_1.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_5.JPGbmw_c650gt_2016_test_cityriderr_13.JPG