city2 WHITE DDIAFANES

Honda

 

honda pcx 150 2016 test city rider

Ολοκληρωμένο City Fighter

 

Κείμενο: Θοδωρής Ξύδης
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Από την πρώτη κιόλας χρονιά που κύλισε τους τροχούς του στους δρόμους της Ευρώπης πριν από πέντε χρόνια, το Honda PCX κατάφερε να πείσει τον απαιτητικό Ευρωπαΐο αναβάτη για τα χαρίσματά του. Δεν ήταν ένα ακόμη scooter από την Honda. Ήταν ένα scooter που έδειχνε το μέλλον. Ενσωμάτωνε, για πρώτη φορά σε δίκυκλο, το Idle Stop, το σύστημα που εκκινεί και σβήνει τον κινητήρα για εξοικονόμηση καυσίμου σε στάση. Ήταν παράλληλα το δεύτερο δίκυκλο παραγωγής, μετά το Zoomer, που έλεγε αντίο στη μίζα και χρησιμοποιούσε το ίδιο ηλεκτρικό μοτέρ για την εκκίνησή του αλλά και για τη φόρτιση της μπαταρίας του.

Δύο χρόνια μετά την παρουσίασή του PCX, η Honda αναβάθμισε σε μεγάλο βαθμό τον κινητήρα του, ο οποίος κόλλησε στο όνομά του τα αρχικά eSP (enhanced Smart Power), για να δείξει την δουλειά που έκαναν οι μηχανικοί της ιαπωνικής εταιρίας στα σωθικά του. Αυτή η δουλειά είχε σαν στόχο την μείωση των τριβών και την περαιτέρω βελτίωση της απόδοσης χωρίς να αυξηθεί η κατανάλωση καυσίμου. Σε αυτή του τη μορφή το PCX πραγματικά ολοκληρώθηκε. Για κίνηση στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον ήταν ένα πραγματικό όπλο που μπορούσε να σκοτώσει το μποτιλιάρισμα αφήνοντας παράλληλα στην ησυχία του το πορτοφόλι του ιδιοκτήτη του.

Το 2014 το αστικό όπλο που ονομάζεται PCX βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο. Τώρα θα ρωτήσετε γιατί, αφού ήταν ήδη τόσο ολοκληρωμένο. Γιατί έτσι επιτάσσει η πρόοδος της τεχνολογίας, οι παρατηρήσεις των μέχρι τότε ιδιοκτητών του PCX και φυσικά το μάρκετινγκ, θα απαντήσουμε εμείς. Το PCX λοιπόν, στην τελευταία του μεγάλη αλλαγή, απέκτησε πιο δυναμικές γραμμές στα πλαστικά του, χωρίς να χάσει στο ελάχιστο το άμεσα αναγνωρίσιμο σχήμα του. Έχει επίσης LED φώτα παντού αλλά και ελαφρώς μεγαλύτερο ντουλαπάκι ποδιάς, το οποίο φέρει και 12βολτη παροχή ρεύματος. Μία ακόμη σημαντική αλλαγή ήταν η τοποθέτηση μεγαλύτερου ρεζερβουάρ, η χωρητικότητα του οποίου ανέβηκε από τα 5,9 στα 8 λίτρα και έδωσε στο PCX αυτονομία που ξεπερνά εύκολα τα 250 χλμ. Ψηφιακό ρολόι βλέπουμε πλέον στον πίνακα οργάνων, που απουσίαζε από την προηγούμενη έκδοση του scooter, ενώ η Honda πρόσθεσε και λειτουργία για τα αλάρμ στο γκριπ, μία λειτουργία που θα έπρεπε να υπάρχει σε όλα τα δίκυκλα. Στην ψηφιακή οθόνη του ανανεωμένου πίνακα πληροφοριών έχουν προστεθεί επίσης μερικός χιλιομετρητής αλλά και μέση και στιγμιαία κατανάλωση κάνοντας τον εξοπλισμό του PCX πιο πλούσιο και ολοκληρωμένο. Θετική εντύπωση και αίσθηση χλιδής αυτοκινήτου και προχωρημένου ντιζάιν αφήνει και η φωτιζόμενη βελόνα του ταχύμετρου που ξεκινά από την περιφέρεια και όχι από το κέντρο του, δίνοντας την εντύπωση πως δεν στηρίζεται κάπου αλλά αιωρείται.

Αλλαγές βλέπουμε και στη σέλα που έχει αποκτήσει πιο ενιαίο σχήμα με την μικρή προεξοχή που χώριζε τους δύο επιβαίνοντες και πρόσφερε μια κάποια στήριξη στη μέση του αναβάτη να έχει εξαφανιστεί. Η Honda λέει πως αυτή η λύση προσφέρει περισσότερη ελευθερία και δεν θα διαφωνήσω μαζί της πάνω σε αυτό. Εκεί που θα διαφωνήσω είναι στο μεταλλικό λαμάκι που κλείνει αυτόματα όταν τραβάω το κλειδί από τον κεντρικό διακόπτη. Θα προτιμούσα να έχω εγώ αυτή την επιλογή πιέζοντας κάποιο κουμπί. Ακόμη περισσότερο όμως θα ήθελα αυτή η περιοχή να φωτίζεται. Έτσι σε συνθήκες σκότους θα ήξερα ακριβώς που είναι η τρύπα φέρνοντας γρήγορα το λαμάκι στη θέση του με το πίσω μέρος του κλειδιού, αντί να ψάχνω και να προσπαθώ να φωτίσω με το κινητό μου. Δίπλα στον κεντρικό διακόπτη θα βρείτε κουμπί διπλής ενέργειας: απελευθερώνει τη σέλα αλλά και το πορτάκι για την τάπα βενζίνης. Η βελτιώσεις στην εργονομία συνεχίζονται στη σέλα, η οποία φέρει πλέον ελατήριο σε μορφή ελάσματος που την κρατά σταθερή στην ανοιχτή θέση χωρίς κίνδυνο να πέσει στα χέρια σας. Υπάρχουν και κάποιες τροποποιήσεις που δεν πρόκειται να γίνουν αντιληπτές και έχουν να κάνουν με το εξαιρετικό σε λειτουργία Idle Stop. Πλέον το σύστημα της Honda μπορεί να “διαβάζει” την κατάσταση της μπαταρίας και να απενεργοποιείται αυτόματα στην περίπτωση που πάει να την ξελιγώσει, ενώ η ίδια η μπαταρία είναι πλέον μεγαλύτερη YTZ8V από YTZ7S.

Όλες οι αλλαγές που πραγματοποίησε η Honda στο PCΧ, δείχνουν να έχουν πιάσει τόπο. Το scooter της ιαπωνικής εταιρίας παρουσιάζεται ελαφρώς πιο άνετο στο δρόμο από την προηγούμενη έκδοσή του, ειδικά αν ξεπερνάτε σε ύψος τα; 1,8 μ.: πλέον μπορείτε να κινηθείτε ελεύθερα μπρος-πίσω στη σέλα του, ελλείψει “πλατούλας”. Όχι ότι υπήρχε πρόβλημα στον τομέα της άνεσης πριν, απλά, τώρα τα πράγματα είναι αισθητά καλύτερα. Χρήσιμες είναι και όλες οι επιπλέον πληροφορίες που έχουν προστεθεί στην LCD οθόνη, με τις ενδείξεις να είναι αρκούντως διακριτές και να απαιτούν ελάχιστο χρόνο για την ανάγνωσή τους. Οι αισθητικές αλλαγές δείχνουν επίσης να γίνονται αντιληπτές. Λιγότερο βέβαια για τον ίδιο τον αναβάτη, που ουσιαστικά θαυμάζει το νέο πίνακα οργάνων αλλά και το πολύ καλό οπτικό πεδίο που προσφέρουν οι καθρέπτες. Ο περίγυρος είναι αυτός που θα προσέξει τα LED φώτα που αποδίδουν καλά για τις ταχύτητες που αναπτύσσει το PCX και δεν ξεχωρίζουν μόνο για τη σχεδίασή τους. Η μεγαλύτερη αυτονομία είναι επίσης κάτι που δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής αφού με ένα σωστό γέμισμα θα κάνετε πολύ καιρό να δείτε τον βενζινά σας, με την κατανάλωση να ξεπερνά δύσκολα τα 2,4 λίτρα στα 100 χλμ. Παράλληλα το μεγαλύτερο ρεζερβουάρ, που έδωσε και τη μεγαλύτερη αυτονομία δεν επηρέασε αρνητικά τον χώρο κάτω από τη σέλα. Έτσι μπορείτε να τοποθετήσετε εκεί ένα κράνος κλειστού τύπου, αρκεί οι αεραγωγοί του τελευταίου να μην είναι τεράστιοι, αλλά και μερικά ακόμη μικροπράγματα. Αν θέλετε να μεταφέρετε και άλλα πράγματα υπάρχει και μικρή σχαρίτσα ενσωματωμένη στις χειρολαβές του συνεπιβάτη αλλά και Top Box της Honda.

Είπαμε για τις αλλαγές που έδωσαν νέα πνοή στο compact scooter της Honda. Δεν είπαμε όμως για όλα εκείνα τα πράγματα που παραμένουν αναλλοίωτα, τα οποία έκαναν το PCX εμπορική επιτυχία από την πρώτη κιόλας στιγμή. Το μαζεμένο σε διαστάσεις, αλλά όχι και μικροκαμωμένο PCX, συνεχίζει να συμπεριφέρεται το ίδιο υποδειγματικά μέσα αλλά και γύρω από την πόλη. Χάρη στους τροχούς των 14 ιντσών με τα στενά ελαστικά μπορείτε να αλλάξετε κατεύθυνση σχεδόν με τη σκέψη, με τα 130 ανακοινώσιμα κιλά του βάρους να μοιάζουν με τυπογραφικό λάθος. Στο τελευταίο βοηθούν τα μέγιστα, το εξαιρετικό ζύγισμα του PCX, η χαμηλή σέλα που αφήνει και τους κοντούς να πατήσουν κάτω με αυτοπεποίθηση, αλλά και το κόψιμο του τιμονιού, που επιτρέπει απίστευτους ελιγμούς, ακόμη και στο πιο δύσκολο μποτιλιάρισμα. Το PCX περνάει από παντού γρήγορα και άνετα και μαζί με αυτό και ο αναβάτης του. Περνάει παράλληλα ιδιαίτερα ήσυχα και πολιτισμένα, αφού το μοτέρ ακούγεται ελάχιστα, οι κραδασμοί είναι ανύπαρκτοι και το κλασικό «κικικικι» της μίζας απουσιάζει χαρακτηριστικά κάθε φορά που το εκκινείτε. Ο μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας παράγει μπόλικη δύναμη και συνεργάζεται άψογα με το CVT κιβώτιο προσφέροντας δυνατές επιταχύνσεις, για τον κυβισμό του, ακόμη και με δύο άτομα στη σέλα. Η τελική περιορίζεται από την Honda στα 116 χλμ./ώρα, μια ταχύτητα που θα σας επιτρέψει να κινηθείτε με ασφάλεια και στη δεξιά λωρίδα του αυτοκινητόδρομου. Ασφάλεια προσφέρουν και τα συνδυασμένα φρένα που σταματούν γρήγορα το PCX ακόμη και από την τελική του. Η ποδιά προστατεύει καλά τα πόδια σε αυτές τις συνθήκες, όχι όμως και ολοκληρωτικά: το κεντρικό τούνελ δεν αφήνει τα πόδια σας να κρυφτούν εντελώς από την ροή του αέρα. Εκτεθειμένος θα μείνει και ο κορμός σας και το καλύτερο που έχετε να κάνετε για αυτό, ειδικά αν κινείστε πολύ με υψηλές ταχύτητες, είναι να τοποθετήσετε την έξτρα ζελατίνα από αξεσουάρ της Honda.

Τα δίκυκλα που έχουν προσαρμοστεί καλύτερα από όλα στους δρόμους της πόλης είναι τα μικρού κυβισμού scooters. Έχοντας οδηγήσει το PCX εντός και εκτός αστικού κέντρου, για αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα, τόσο στις προηγούμενες όσο και στην τελευταία του εκδοχή, απλά δεν μπορώ να διαφωνήσω με αυτό. Το ανανεωμένο 150άρι PCX, έχει ό,τι μπορεί να ζητήσει κανείς από ένα αστικό scooter: ευελιξία στο μέγιστο, φιλικότητα στα ίδια υψηλότατα επίπεδα και για όλα τα αναστήματα, ποιότητα κατασκευής με την υπογραφή της Honda και τεχνολογία που το κάνει να ξεχωρίζει, πέντε χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση. Η λύσεις που έχουν εφαρμοστεί το PCX επηρέασαν παράλληλα και άλλους κατασκευαστές κάτι που δείχνει πόσο πετυχημένες ήταν εξαρχής. Με την δυναμικότερη σχεδίασή, αλλά και όλες τις πρακτικές προσθήκες στις οποίες προχώρησε η Honda, το PCX δείχνει ότι μπορεί να συνεχίσει απτόητο την πορεία του και να εθίσει όποιον βρεθεί συνειδητοποιημένα στη σέλα του, έστω και για μια σύντομη βόλτα. Αστικό όπλο με τη βούλα, σε λογική τιμή, ψάχνει αναβάτη. Μήπως είστε εσείς;

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο PCX150
Αντιπρόσωπος ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΑΡΑΚΑΚΗ
Τιμή 3.040 ευρώ
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, 1ΕΕΚ, 2βάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 153
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 58 x 57,9
Συμπίεση (:1) 10,6
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 0,9
Εκκίνηση  ACG
Μετάδοση Ιμάντας
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Μήκος (mm) 1.930
Πλάτος (mm) 740
Ύψος  (mm) 1.100
Μεταξόνιο (mm) 1.315
Γωνία κάστερ (°) 27
Ίχνος  (mm) 86
Ύψος σέλας (mm) 760
Απόσταση εδάφους  (mm) 135
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 8
Βάρος, γεμάτο (kg) 130
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό πιρούνι διαμέτρου 31mm - διαδρομή 100mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ - διαδρομή 75mm
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 90/90-14M/C (46P)
Πίσω 100/90-14M/C (57P)
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα τριών εμβόλων - CBS
Πίσω Ταμπούρο διαμέτρου 130mm - CBS
   
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) 13,4/ 8.500
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) 1,4/5.000
   

 

honda_pcx150_test12.JPGhonda_pcx150_test16.JPGhonda_pcx150_test4.JPGhonda_pcx150_test18.JPGhonda_pcx150_test8.JPGhonda_pcx150_test11.JPGhonda_pcx150_test19.JPGhonda_pcx150_test1.JPGhonda_pcx150_test21.JPGhonda_pcx150_test20.JPGhonda_pcx_150_2016_test_city_rider.JPGhonda_pcx150_test17.JPGhonda_pcx150_test13.JPGhonda_pcx150_test9.JPGhonda_pcx150_test38.JPGhonda_pcx150_test15.JPG

 

honda_pcx150_test37.JPGhonda_pcx150_test23.JPGhonda_pcx150_test33.JPGhonda_pcx150_test27.JPGhonda_pcx150_test34.JPGhonda_pcx150_test36.JPGhonda_pcx150_test29.JPGhonda_pcx150_test22.JPGhonda_pcx150_test30.JPGhonda_pcx150_test28.JPGhonda_pcx150_test32.JPGhonda_pcx150_test24.JPGhonda_pcx150_test26.JPGhonda_pcx150_test25.JPGhonda_pcx150_test35.JPGhonda_pcx150_test31.JPG