city2 WHITE DDIAFANES

Kymco

 

kymco people one 125 test cityrider

Μια ιταλίδα απ’ την... Ταϊβάν!

 

Της Τζο Λαδά

Κι όμως, δεν πρόκειται για το μοντέλο κάποιας ιταλικής εταιρίας που το κατασκευάζει στην εξωτική Ταϊβάν. Αν και θα σε μπερδέψει πάραυτα με την κομψή του εμφάνιση, το People One 125i είναι το νέο μοντέλο της Kymco, που έρχεται για να εντυπωσιάσει με την εμφάνισή του, αλλά και με την οικονομία στην μετακίνηση. Δύο σε ένα, δηλαδή!


Φαίνεται πως η ασιατική εταιρία κάνει αποφασιστική είσοδο στην ευρωπαϊκή αγορά για το 2013, μετά και την παρουσίαση του K-XCT 300i, το επίσης νέο μοντέλο της για το 2013. Γιατί τον ευρωπαίο (και κυρίως τον Έλληνα...) δεν τον νοιάζει μονάχα η οικονομία. Δεν πά’ να μην έχει να πάρει ένα πιτόγυρο, τον καφέ του θα τον πιεί έξω και θα πρέπει να το κάνει με στυλ. Και αυτό το στυλ, το προσφέρει το νέο People One.

Εδώ λοιπόν η Kymco έρχεται να κάνει “κέντα” και μας παρουσιάσει ένα μοντελάκι που εμφανισιακά θα κλέψει καρδιές, καθώς δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους ευρωπαίους αντιπάλους του. Το ζεστό κόκκινο χρώμα των ποιοτικών πλαστικών περιφερειακών (διατίθεται και σε λευκό και μαύρο) έρχεται να δέσει με τις γυαλιστερές ασημένιες λεπτομέρειες στους καθρέφτες και στο κέντρο της μάσκας. Εκατέρωθεν αυτής συναντάμε τα φωτιστικά σώματα της μεγάλης σκάλας των φώτων, με ενσωματωμένα τα φλας. Μπροστά από το τιμόνι βρίσκεται το κεντρικό φωτιστικό σώμα κι αν δε μου το λέγανε, θα ορκιζόμουν πως κοίταζα ένα scooter της Ιταλικής Aprilia. Η ομορφιά του νέου Kymco People One 125 είναι μεγάλη και με την εμφάνισή του το scooter αυτό σε κερδίζει. Ξεφεύγει μάλιστα ένα βήμα μπροστά από τα μέχρι πρότινος γνωστά όρια της Kymco, και πλησιάζει πολύ τους Ιταλούς σχεδιαστές σε design.

Η συνολικά ποιοτική εικόνα του People One  συνεχίστηκε και στον πίνακα οργάνων, η παρουσία του οποίου σε κάνει να πιστεύεις ότι οδηγάς κάποιο πιο κλασικό σε σχεδίαση scooter, και όχι το εκλεπτισμένο People One. Βλέποντας την ποιότητά του πίνακα αναρωτιέσαι αν όντως αυτό το scooter κοστίζει μόλις 2.295€. Ο πίνακας είναι λιτός, επαρκής και λειτουργικός, αλλά διαφορετικός από το στυλ του People One παρωχημένος. Έχει στο κέντρο του τοποθετημένο το αναλογικό ταχύμετρο με τον αναλογικό επίσης χιλιομετρητή και πλαισιώνεται από μεγάλες ενδείξεις φλας, μεγάλης σκάλας φώτων και αναλογικό δείκτη βενζίνης. Στο ίδιο σκεπτικό κινούνται οι διάφοροι διακόπτες (φλας, φώτα, κόρνα, μίζα) οι οποίοι οποίοι όμως δείχνουν “δανεικοί” από παλαιότερα μοντέλα.

Ανεβαίνω στη σέλα και κατευθύνομαι προς το πλησιέστερο βενζινάδικο. Δε χρειάζεται να κατέβω γιατί η τάπα είναι μέσα σ’ ένα πορτάκι αριστερά στην ποδιά, αλλά για ν’ ανοίξω το πορτάκι πρέπει να λύσω τον κύβο του Ρούμπικ εκεί στο διακόπτη της μίζας. Οπότε κάτσε να κατέβω... ωπ, το πλαϊνό stand είναι πολύ μικρό κι αυτόματα αναδιπλούμενο, οπότε καλού – κακού, βάζω το κεντρικό που διατίθεται και αυτό στον standard εξοπλισμό, και είναι λειτουργικότατο και σηκώνει άνετα το One. Εκεί λοιπόν στον κεντρικό διακόπτη, βρίσκονται πολλά και διάφορα σχεδιάκια που μου υποδεικνύουν σε ποια θέση γίνεται τί (σημ: για να πάρει μπροστά πρέπει το κλειδί να είναι γυρισμένο προς τα δεξιά, μία θέση πριν το τέλος. Μου πήρε ώρα να το βρω!). Εν τέλει θα βρω τη σωστή θέση για το άνοιγμα του καπακιού της βενζίνης (τέρμα δεξιά), αφού ανοίξω και τη σέλα κάνα δυο φορές κατά λάθος – ανοίγει και αυτή από τον κεντρικό διακόπτη. Το πορτάκι κρύβει και μία υποδοχή για την τάπα του ρεζερβουάρ, να μην την κρατάς στο χέρι όσο γεμίζεις!

Μετά από τη σύντομη επίσκεψη στο βενζινάδικο και βγαίνοντας στην εθνική οδό, αντιλαμβάνομαι πώς πέρα από τον ηλεκτρονικό ψεκασμό το People One καταφέρνει να διανύσει 48 χιλιόμετρα με ένα μόλις λίτρο βενζίνης, όπως άλλωστε διατείνεται η Kymco, πράγμα που αυτόματα σημαίνει πως τα 6 λίτρα της χωρητικότητας του ρεζερβουάρ θα “με βγάλουν” για 288 χιλιόμετρα! Είναι η μακριά μετάδοση του κινητήρα που το επιτυγχάνει αυτό, στα πλαίσια πάντα του σκεπτικού της οικονομίας.

Τι σημαίνει για σένα αυτό; Ότι αφού ξεπεράσεις τη σχεδόν μισή κενή διαδρομή του γκαζιού και αρχίσεις να επιταχύνεις, θα φτάσεις σε φυσιολογικά χρονικά πλαίσια τα 40km/h. Από ‘κει κι έπειτα ξεκινά μια αργή και σταδιακή αύξηση των χιλιομέτρων, η οποία θέλει ιδιαίτερη προσοχή στις προσπεράσεις και τις αλλαγές λωρίδας. Δεν είναι φτιαγμένο, όμως, για εθνική οδό, δεν υποσχέθηκε κάτι τέτοιο και αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσω.

Περνώντας στο φυσικό περιβάλλον του People One 125i, που δεν είναι άλλο από την πόλη, μπορώ να πως πως με κάλυψε έως και με εξέπληξε σε κάποια σημεία. Είναι στενό και με μικρό μεταξόνιο (1.345mm), το οποίο μού επιτρέπει να ελίσσομαι μέσα στην κίνηση ανενόχλητα και χωρίς πολλή σκέψη. Στο βωμό των μικρών διαστάσεων, από την άλλη, θυσιάστηκε ο χώρος μέσα από την ποδιά, όπου και τοποθετούνται τα πόδια του αναβάτη. Πολλές είναι οι φορές που έβαζα τις μύτες των ποδιών προς τα έξω, εκτός δαπέδου – όπως και σε άλλα scooter της κατηγορίας του άλλωστε. Σαν συνέχεια και σε συνδυασμό με το στενό αλλά καθ’ όλα λειτουργικό τιμόνι, η θέση οδήγησης είναι αρκετά όρθια και αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να έχω καλό έλεγχο του People στις επιτόπου στροφές.
Το πλαίσιο είναι κλειστό χωροδικτύωμα και αποδεικνύεται αρκετά άκαμπτο και με πολύ καλή αίσθηση στις αλλαγές πορείας! Οι σφιχτές αναρτήσεις θα περάσουν κραδασμούς στο τιμόνι στους τραγικούς μας δρόμους αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα προδώσουν όσον αφορά τη στιβαρότητα του συνόλου. Διατηρούν την άνεση σε επιθυμητά επίπεδα όσο δεν υπάρχουν μεγάλες λακκούβες και σε γρήγορη οδήγηση αποδεικνύονται εξαιρετικές. Σε αυτό βοηθούν πολύ οι μεγάλοι τροχοί των 16 ιντσών μπροστά και 14 πίσω, που προσφέρουν κράτημα ενώ φροντίζουν ώστε να ανέβω σε κάθε πεζοδρόμιο χωρίς δεύτερη σκέψη!

Αααα, αυτή έχει παίξει πολύ τελευταία, αφού οι ζέστες κάνουν προτιμότερη τη μετακίνηση με μοτοσυκλέτα ακόμη και στους αμύητους στο σπορ. Έτσι λοιπόν, για την εβδομάδα που είχα το People One στην κατοχή μου, μπορούσε ν’ απολαύσει την άνετη και αντιολισθητική καλαίσθητη μαύρη ματ σέλα και να κρατιέται από τις μεγάλες και κομψές χειρολαβές, ενώ πατούσε στα αναδιπλούμενα μαρσπιέ χωρίς να φοβάται μήπως καεί στην εξάτμιση, αφού το πολύ κομψό προστατευτικό κάλυμα της εξάτμισης, κάνει καλά τη δουλειά του. Οι χειρολαβές αναπτύσσονται σε βάση για βαλίτσα, που όπως καταλαβαίνουμε από τα προηγούμενα, είναι απαραίτητη. Αυτό που αλλάζει στο δικάβαλλο είναι η διάθεση του αναβάτη: Αφήνεις τις προσπεράσεις στην άκρη, προτιμάς μία πιο ρομαντική διάθεση στη βόλτα σου, αφού η μακριά μετάδοση της απόδοσης περιορίζει αντίστοιχα τις επιδόσεις. Έχεις όμως ήρεμη και αθόρυβη βόλτα χωρίς κραδασμούς για αντάλλαγμα. Επίσης σημαντικό!

Στα φρένα χρειάζεται εξοικείωση. Γιατί μπορεί ο δίσκος των 226mm μπροστά να είναι ιδανικός για το συγκεκριμένο scooter αλλά το ταμπούρο πίσω, παρά την καλή απόδοση των 130mm της διαμέτρου του, δεν παύει να είναι πολύ διαφορετικό σε αίσθηση από το μπροστινό. Έτσι λοιπόν θα πρέπει κανείς να “γράψει” κάποια χιλόμετρα μέχρι να βρει την ιδανική αναλογία πίεσης στις μανέτες. Βέβαια, δεν κινδυνεύεις ποτέ, ακόμη και στα απότομα φρεναρίσματα, μιας και η προοδευτικότητα στην μείωση της απόστασης λειτουργεί υπέρ σου. 

Σαν ένα θετικό extraδάκι έρχεται ο ήχος των φλας, που θυμίζει κάτι από παρελθόν, αλλά είναι διακριτικός και ομολογώ πως ήταν χρήσιμος πολλές φορές, που ξέχναγα αναμμένο φλας.
Όσον αφορά τους αποθηκευτικούς χώρους, αυτοί είναι στα πρότυπα της κατηγορίας, κι έτσι, εκτός από άριστος σύντροφος στις καθημερινές μετακινήσεις, το People One μπορεί να φιλοξενήσει και μικρό jet κράνος κάτω από τη σέλα, άντε και τίποτα παρελκόμενα όπως αδιάβροχο γύρω-γύρω. Διαθέτει όμως και γάντζο στην ποδιά, ο οποίος θα φροντίσει για την συγκράτηση των πραγμάτων.

Παράλληλα με το αυταπόδεικτο, λοιπόν, της εξωτερικής του εμφάνισης, το Kymco People One 125i παρουσιάζει εξαιρετικές ικανότητες ευελιξίας και σταθερότητας στην οδήγησή του. Οι υψηλές επιδόσεις μπορεί να μην είναι το ατού του, ας θυμηθούμε όμως πως δεν πρόκειται για ένα scooter που υπόσχεται κάτι άλλο παρά οικονομική και ασφαλή κίνηση στην πόλη, με μια γερή δοση κομψότητας - και όλα αυτά σε εκπληκτική τιμή! Και τα επιτυγχάνει όλα!

Κατασκευαστής Kymco
Μοντέλο People One 125i
Αντιπρόσωπος Moto Trend
Τιμή / Εγγύηση 2.295€ / 2 χρονια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, αερόψυκτος, 2βάλβιδος
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή 52,4 x 57,8
Κυβισμός 124 cc
Σχέση συμπίεσης  
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική CDI
Εκκίνηση Μίζα
Κιβώτιο Αυτόματο
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός
Τελική Σχέση μετάδοσης Ιμάντας
   
Πλαίσιο  
Τύπος Κλειστό χωροδικτύωμα
Μήκος 2010 mm
Πλάτος 690 mm
Ύψος 1160 mm
Ύψος σέλας:  760 mm 
Μεταξόνιο:  1345 mm
Ρεζερβουάρ 6 λίτρα 
Βάρος * 115 kg 
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα, διαδρ. 95mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, διαδρ. 80mm
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά Δεκάμπρατση ζάντα- 90/90-16 TL
Πίσω Δεκάμπρατση ζάντα - 100/90-14 TL
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 226mm με δαγκάνα δύο εμβόλων
Πίσω Ταμπούρο διαμέτρου 130mm
   
Επιδόσεις  
Μέγιστη ισχύς στο στρόφαλο 7,0kW (9,55ps)/7500rpm
Μέγιστη ροπή στο στρόφαλο 9,8/6000rpm

kymco_people_one_125_test_cityrider_6.JPGkymco_people_one_125_test_cityrider_4.JPGkymco_people_one_125_test_cityrider_3.JPGkymco_people_one_125_test_cityrider_2.JPGkymco_people_one_125_test_cityrider_5.JPGkymco_people_one_125_test_cityrider_1.JPGkymco_people_one_125_test_cityrider.JPGkymco_people_one_125_test_cityrider_8.JPGkymco_people_one_125_test_cityrider_7.JPG

kymco_people_one_125_test_cityrider_6.JPGkymco_people_one_125_test_cityrider_12.JPGkymco_people_one_125_test_cityrider_4.JPGkymco_people_one_125_test_cityrider_3.JPGkymco_people_one_125_test_cityrider_13.JPGkymco_people_one_125_test_cityrider_2.JPGkymco_people_one_125_test_cityrider_5.JPGkymco_people_one_125_test_cityrider_1.JPGkymco_people_one_125_test_cityrider_11.JPGkymco_people_one_125_test_cityrider_10.JPGkymco_people_one_125_test_cityrider_9.JPGkymco_people_one_125_test_cityrider_8.JPGkymco_people_one_125_test_cityrider_7.JPG