city2 WHITE DDIAFANES

Kymco

 

kymco jetix 125 test cityrider

Παπί superbike!

 

Του Τάκη Μανιάτη 

Φωτογραφίες: Γιώργος Παπαδόπουλος

Το νέο παπί Jetix 125 της Kymco επαναπροσδιορίζει την κατηγορία και έρχεται να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των ακριβών μοντέλων με την εντυπωσιακή εμφάνιση, αλλά και των οικονομικών, με την πιο κλασική εμφάνιση. «Τα κάνω όλα και συμφέρω» είναι το σλόγκαν του Jetix 125, που πέρα από τη χαμηλή τιμή του, έχει να αντιπαρατάξει και μια πολύ καλή οδική συμπεριφορά.


Στην απαιτητική αγορά των παπιών, η συνταγή είναι κλασική, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις που δίνουν το στίγμα σε κάθε προϊόν. Ένα από αυτά είναι και η εμφάνιση και η εταιρία από την Ταϊβάν το γνωρίζει πολύ καλά. Έτσι το νέο Kymco Jetix 125 διακρίνεται από την εντυπωσιακή εμφάνισή του, αλλά όμως συνοδεύεται και από πλούσιο εξοπλισμό.

Μοντέρνο και με σπορ εμφάνιση θα χαρακτήριζε κανείς το Jetix, χάρη στη γεμάτη ακμές και κοψίματα σχεδίασή του, αλλά και στη λεπτή φιγούρα του, ενώ στοιχεία όπως το δισκόφρενο πίσω αλλά και η ανάρτηση με ένα αμορτισέρ τονίζουν ακόμα πιο πολύ την επιθετική του εμφάνιση. Όπως συνηθίζει η Kymco, δεν υπήρξε φειδωλή με τον εξοπλισμό και πέρα από τα παραπάνω, το Jetix 125 διαθέτει λεπτομέρειες όπως το στροφόμετρο και την ψηφιακή ένδειξη ταχύτητας στο κιβώτιο, αφήνοντας στον ανταγωνισμό να επιμένει ακόμα στα… λαμπάκια.

Βέβαια θα θέλαμε αντί της δεύτερης κλειδαριάς για τη σέλα, στο αριστερό πίσω μέρος της ποδιάς, το άνοιγμα να γίνεται από τη κεντρική κλειδαριά, όπως σε πολλά scooter, αλλά να υπάρχει και ένα ρολόι, καθώς σαν αστικό όχημα, αυτή η ένδειξη είναι πολύ χρήσιμη στον αργοπορημένο αναβάτη. Κάτω από τη σέλα βρίσκεται η τάπα του ρεζερβουάρ της βενζίνης, ενώ λίγο πιο μπροστά, συναντάμε έναν μικρό αποθηκευτικό χώρο.

Το Jetix 125 πέρα από την εμφάνιση και τον εξοπλισμό, ακολουθεί την κλασική συνταγή όσο αφορά στον κινητήρα και στο πλαίσιο. Τετράχρονος αερόψυκτος κινητήρας, με τον κύλινδρο οριζόντια τοποθετημένο είναι ο κοινός παρανομαστής σχεδόν όλων των παπιών, εκτός κάποιων hi-end μοντέλων που διαφοροποιούνται. Η λύση αυτή αφορά βέβαια στην εύκολη συντήρηση αλλά και στο χαμηλό κόστος παραγωγής, καθώς η απόδοση τέτοιων κινητήρων υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις ενός κατόχου παπιού. Στην περίπτωση του νέου παπιού της Kymco, η χωρητικότητα φτάνει στα 125 κυβικά εκατοστά, με τετράγωνες διαστάσεις (54x54, διάμετρος x διαδρομή) και απόδοση 8,18 ίππους. Υπάρχει ο επίσης κλασικός ημιαυτόματος συμπλέκτης με κιβώτιο 4 ταχυτήτων.

Η εκκίνηση γίνεται με μίζα αλλά υπάρχει και η μανιβέλα, που θα χρειαστεί μόνο στην περίπτωση που αδειάσει για κάποιο λόγο η μπαταρία. Για την τροφοδοσία συναντάμε ένα καρμπυρατέρ και τέλος η μετάδοση γίνεται με αλυσίδα. Κλασικές λύσεις δηλαδή, και αξιόπιστες. Το πλαίσιο είναι ατσάλινο με ένα κεντρικό σωλήνα και είναι καλά κρυμμένο κάτω από τα πλαστικά. Από το ίδιο υλικό είναι φυσικά και το ψαλίδι, μόνο που στην περίπτωση του Jetix, όπως προαναφέραμε πιο πάνω, δεν ακολουθείται η κλασική συνταγή των δύο αμορτισέρ, αλλά υπάρχει μόνο ένα μονό αμορτισέρ κεντρικά τοποθετημένο, το οποίο προσφέρει και μία σπορ νότα.

Aπό τα πρώτα μέτρα που θα βρεθείς στη σέλα του Jetix, αυτό που θα αντιληφθείς είναι η συμπαγής αίσθηση που σου προσφέρει. Η αλήθεια είναι πως θα περίμενε κανείς ότι η Kymco θα ακολουθούσε την πεπατημένη, δηλαδή με γνώμονα την οικονομία, θα κατασκεύαζε ένα φιλικό στην οδήγηση παπί που θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια “λαστιχένια” συμπεριφορά στο δρόμο, αλλά η ταϊβανέζικη εταιρία, γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι αυτή η κατηγορία θέλησε να δώσει το κάτι παραπάνω. Έτσι δεν είναι και τόσο έκπληξη πουτο Jetix προσφέρει την αίσθηση μικρής μοτοσυκλέτας. Το πλαίσιο χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο κατασκευαστικά, υπερκαλύπτει τις όποιες επιδόσεις αλλά και απαιτήσεις του αναβάτη. Οι σφικτές αναρτήσεις, αλλά και η ομοιογένεια του συνόλου, μαζί με το μικρό βάρος και το σωστό ζύγισμα, κάνουν το Jetix 125 να στρίβει με ασφάλεια και με μεγάλη ευκολία να πλαγιάζει και να ξύνει τα μαρσπιέ στην άσφαλτο, όπως ίσως κανένα άλλο παπί.

Σε αυτό βοηθούν βέβαια και τα λάστιχα της Michelin Gazelle που φορούσε το συγκεκριμένο παπί της δοκιμής μας και που προσφέρουν πολύ καλό κράτημα, ειδικά σε σχέση με τα made in China ελαστικά που συναντάμε ακόμη και σε πιο επώνυμα “παπιά”. Τώρα αν κάποιος θέλει να βελτιώσει κι άλλο αυτή την ικανότητα του Jetix στο στρίψιμο, δεν έχει παρά να τοποθετήσει τα Michelin Pilot και το παιχνίδι στις στροφές δεν θα έχει όρια, προκαλώντας ακόμα και μεγαλύτερες μοτοσυκλέτες σε συνθήκες και ταχύτητες πόλης – και αυτό δεν είναι πλάκα.

Σαν γνήσιο παπί, το Jetix γεννήθηκε για να κυκλοφορεί μέσα στα αστικά κέντρα. Μάλιστα σχεδιάστηκε να αισθάνεται άνετα μέσα στις πολύβουες ασιατικές μεγαλουπόλεις, οπότε η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας, δεν θα του δημιουργήσει κανένα θέμα και θα του φανεί ένα ατελείωτο παιχνίδι. Με κάπως μικρή γωνία περιστροφής του τιμονιού, κάποιες φορές σε δυσκολεύει στις πολύ κλειστές μανούβρες ανάμεσα από αυτοκίνητα, αλλά το μικρό βάρος και οι συμπαγείς διαστάσεις σε βοηθούν να ξεφύγεις με άνεση. Φυσικά σε αυτό βοηθά και ο ελαστικός κινητήρας που έχει γραμμική απόδοση, παρέχοντας την απαραίτητη πάντα δύναμη ώστε να κινηθείς γρήγορα, άνετα και με ασφάλεια.

Την τελευταία, επιβεβαιώνουν και τα δύο δισκόφρενα, που εντυπωσιάζουν με τη δύναμή τους. Γι΄ αυτό το λόγο το Kymco Jetix 125 έχει την ανάγκη καλών ελαστικών, ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα βοηθώντας τα εξαιρετικά φρένα, ώστε να αντεπεξέλθει στην γλιστερή αθηναϊκή άσφαλτο, αλλιώς η περίσσεια δύναμη θα γυρίσει μπούμερανγκ σε ένα ξαφνικό φρέναρισμα. Κατ’ άλλα, το Jetix είναι κάτι παραπάνω από ένα φθηνό, εύκολο και αξιόπιστο όχημα.

Με μια τόσο εντυπωσιακή εμφάνιση και με τόσο πληρέστατο και πλούσιο εξοπλισμό, θα περίμενε κανείς ότι η τιμή του Jetix 125 θα φιγουράριζε δίπλα στα οικονομικά μοντέλα των ιαπωνικών εταιριών. Κι όμως, παρόλο που η Kymco διαθέτει στο δικό της παπί ανάρτηση μοχλισμού και πίσω δισκόφρενο, εκεί που οι ιάπωνες-made in Indonesia έχουν να αντιπαρατάξουν δύο αμορτισέρ ή ταμπούρο αντίστοιχα, η τιμή αγοράς του Kymco Jetix 125 θα λέγαμε πως είναι άκρως δελεαστική: Με μόλις 1.475 ευρώ, αποκτάς το Kymco Jetix 125 και κυκλοφορείς, όχι μόνο με ευκολία και οικονομία μέσα στην πόλη, αλλά και με εντυπωσιακές επιδόσεις, κρατήματα και φρένα, που θα εκτιμηθούν δεόντος σε μια πιο σπορ χρήση. Κάτι βέβαια που θα το εκτιμήσουν οι απανταχού – τυχεροί - πιτσιρικάδες!

 

Κατασκευαστής Kymco
Μοντέλο Jetix 125
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟ TREND SA
Τιμή 1.475 €
 Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, αερόψυκτος, διβάλβιδος, 1EEK
Διάμετρος x Διαδρομή 53 x 53 
Κυβισμός 125
Σχέση συμπίεσης Δ.Α.
Τροφοδοσία Καρμπυρατέρ
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική
Εκκίνηση Μίζα, μανιβέλα
Κιβώτιο 4 ταχυτήτων
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός
Τελική Σχέση μετάδοσης Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος ατσάλινο σωληνωτό
Μήκος (mm) 1995
Πλάτος (mm) 690
Ύψος (mm) Δ.Α.
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 790
Μεταξόνιο (mm) 1295
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
Ρεζερβουάρ (lt) 4.2
Βάρος (kg)  
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω Μονό υδραυλικό αμορτισέρ
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά Κράματος αλουμινίου/ 70/90-17"
Πίσω Κράματος αλουμινίου/80/90-17"
   
Φρένα  
Μπροστά Δισκόφρενο 260 mm δύο  εμβόλων
Πίσω Δισκόφρενο 220 mm μονού  εμβόλου
   
Επιδόσεις  
Μέγιστη ισχύς στο στρόφαλο 8.17Hp @ 7000rpm
Μέγιστη ροπή στο στρόφαλο 0.86Kg @ 5.500rpm

 

kymco_jetix_125_test_cityrider.JPGkymco_jetix_125_test_cityrider_6.JPGkymco_jetix_125_test_cityrider_1.JPGkymco_jetix_125_test_cityrider_3.JPGkymco_jetix_125_test_cityrider_2.JPGkymco_jetix_125_test_cityrider_5.JPGkymco_jetix_125_test_cityrider_4.JPG

kymco_jetix_125_test_cityrider_9.JPGkymco_jetix_125_test_cityrider_6.JPGkymco_jetix_125_test_cityrider_7.JPGkymco_jetix_125_test_cityrider_1.JPGkymco_jetix_125_test_cityrider_8.JPGkymco_jetix_125_test_cityrider_10.JPGkymco_jetix_125_test_cityrider_3.JPGkymco_jetix_125_test_cityrider_2.JPGkymco_jetix_125_test_cityrider_5.JPGkymco_jetix_125_test_cityrider_4.JPG

{/slide}