city2 WHITE DDIAFANES

Kymco

kymco like 125 2014 test cityrider

Μοντέρνο και ρετρό!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Χαρακτήρας, στυλ και άποψη. Αυτούς τους χαρακτηρισμούς φαίνεται να πρεσβεύει στον υπερθετικό το Like 125 της Kymco, βάζοντας μία ποιοτική πινελιά στην καθημερινή μετακίνηση.


Η εμφάνιση του Like είναι από μόνη της αρκετή να σε κάνει να σταθείς για ώρα στην ντουλάπα, προκειμένου να στολιστείς κατάλληλα και να ταιριάξεις με αυτό, δημιουργώντας ένα ιδανικό σύνολο. Σήμερα στην διαδρομή σου, θα ξεχωρίζεις, είτε είσαι άντρας, είτε γυναίκα. Το στυλ άλλωστε δεν ξεχωρίζει φύλο, και το Like, δεν ξεχωρίζει αναβάτη. Οι απαλές γραμμές στην σχεδίασή του έχουν δώσει έναν ιταλικό αέρα που φυσάει χαλαρά και σου παίρνει τα μαλλιά – ή το καλοχτενισμένο μούσι, και σταματούν στα ξύλινα μοδάτα γυαλιά σου: Περισσότερο στυλ, απ’ ότι περιμένεις. Κι όμως, από αλλού το περιμένεις, από αλλού έρχεται, μιας και η Kymco με το Like καταφέρνει να προσφέρει ποιότητα και κορυφαίο φινίρισμα στα πλαστικά περιφερειακά, τόσο ώστε να φαίνεται για πολύ ακριβό scooter. Και όταν ακούσεις την τιμή του, στα 1.795euro, παθαίνεις αρχικά ένα ταράκουλο, και μετά αρχίζεις να ψάχνεις την αιτία της… οικονομίας.

Κι όμως, δεν έχει γίνει κάπου οικονομία στην κατασκευή, αφού η κατασκευή είναι πολύ ποιοτική, η ποιότητα βαφής κορυφαία, τα πλαστικά του εφαρμόζουν σωστά, και υπάρχει σημαντική προσπάθεια ώστε να μοιάζουν οι πλαστικές επιφάνειες, λες και είναι κατασκευασμένες από μέταλλο – ώστε να θυμίζουν τα παλιά scooter της δεκαετίας του ’60. Από εκεί φαίνεται πως σκαρφίστηκαν οι σχεδιαστές την τοποθέτηση των φλας πάνω στην ποδιά, την γρίλια για εισαγωγή αέρα στο μπροστινό τμήμα, τα απλά και αναλογικά όργανα που έχουν και αυτά τις ρίζες τους σε προηγούμενες δεκαετίες, για να εμπλουτιστούν με ψηφιακό ρολόι, ώστε να θυμίζει την σύγχρονη εποχή. Μέχρι και οι διακόπτες, είναι απλοί και λειτουργικοί, ταιριασμένοι άριστα στην αισθητική του Like 125.

Η ευκολία στην μετακίνηση είναι ο στόχος του Like 125 της Kymco το οποίο είναι ξεκάθαρο σε αυτά που σου προσφέρει: Μία άνετη θέση οδήγησης σε μέτριας σκληρότητας υλικό στην μακριά σέλα, που θα χωρέσει άνετα όμως δύο επιβαίνοντες. Μία σχάρα για φόρτωση η οποία θα βολέψει για μεταφορά πραγμάτων ή δέσιμο τους, αλλά και ένα ντουλαπάκι στο μπροστινό τμήμα, με πρίζα 12V για φόρτιση κινητού. Και άλλο ένα ντουλαπάκι κάτω από την σέλα, το οποίο θα χωρέσει άνετα ένα jet κράνος ή άλλα μικροπράγματα. Έχοντας τέτοια “όπλα”, χρήσιμα για την καθημερινή μετακίνηση, ο αναβάτης θα βολευτεί γρήγορα στην θέση οδήγησης η οποία θα αποδειχθεί βολική για μέτρια σωματότυπα, ιδανικό για κοπέλες.

Οι άνω του μετρίου αναβάτες θα το βρουν σχετικά μικρό σε διαστάσεις και τα γόνατά τους θα έχουν συχνά επαφή με την ποδιά. Το μεγάλο κόψιμο τιμονιού βοηθά στους ελιγμούς μέσα στην πόλη, και το μικρό του πλάτος θα συμβάλλει ώστε να ελίσσεται ξεκούραστα στις δύσβατες διαδρομές. Οι αναρτήσεις του είναι κάπως σκληρές για τις λακκούβες μίας πόλης και κάποιες φορές θα μεταφέρουν αντίστοιχα χτυπήματα στους επιβαίνοντες. Σε αυτό θα “βοηθήσουν” και οι μικροί τροχοί των 12 ιντσών, οι οποίοι “πέφτουν” μέσα στις λακκούβες σε σχέση με μεγαλύτερους, αλλά προσφέρουν την μοναδική ευκολία στην αλλαγή κλίσης και βοηθούν στην οδήγηση, επιτρέποντας τους χειρισμούς από μέτριου επιπέδου αναβάτες.

Το Like 125 έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την καθημερινή μετακίνηση και ως τέτοιο, οι επιδόσεις του είναι αυτές που θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση ανάμεσα από αυτοκίνητα ή στα φανάρια. Ο τετράχρονος αερόψυκτος μονοκύλινδρος κινητήρας με απόδοση 5,4 ίππων, έρχεται για να συμβάλλει στην ευκολία οδήγησης. Με δύναμη που αποδίδεται ομαλά από την πρώτη στιγμή που θα ανοίξεις το γκάζι, το Like δεν θα σε κάνει να κινδυνέψεις ποτέ, ούτε θα γλιστρήσει τον πίσω τροχό του από υπερβολή ή λάθος κινήσεις σε γλιστερό οδόστρωμα. Η δύναμη είναι όση χρειάζεται για να μετακινηθείς με ασφάλεια, και μάλιστα, έρχεται τόσο ομαλά, που κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο έχει κατασκευαστεί: Να κινεί το Like με ασφάλεια.

Η τελική του ταχύτητα ίσα που φτάνει τα 100χ.α.ω. νούμερο που προφανώς δεν ενοχλεί τον αναβάτη που το έχει επιλέξει για να μετακινείται μέσα στα όρια της πόλης, όπου οι ταχύτητες είναι μικρές. Μέχρι τα 60 – 80χ.α.ω., πάει αρκετά γρήγορα, ώστε να σου δώσει την άνεση που χρειάζεται. Από κει και πάνω, θα πρέπει να περιμένεις με το γκάζι ανοικτό, όπως συμβαίνει σε scooter τέτοιας κατηγορίας. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει είναι η κατανάλωση, η οποία βρίσκεται κοντά στα 3 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, νούμερο ιδανικό για να μετακινείσαι οικονομικά με στυλ. Τα φρένα του, είναι ανάλογα των επιδόσεων, με μαλακή αίσθηση που απαιτεί δύναμη στο μπροστινό δισκόφρενο, και πιο απότομη συμπεριφορά στο πίσω ταμπούρο. Σταματούν όμως το Like 125 εκεί που πρέπει και ταιριάζουν με τις επιδόσεις του.

Αν και όλα ξεκινούν από την τιμή και τα χρήματα που δίνει κάποιος για να αποκτήσει ένα scooter, στο Like 125 της Kymco, δεν είναι ακριβώς έτσι. Το Like 125 είναι πολύ ποιοτικό, όμορφο, σχεδιαστικά προχωρημένο προς… τα πίσω με μεγάλη επιτυχία, αλλά και σύγχρονο όσο επιτάσσουν οι εποχές. Είναι τίμιο ως προς αυτά που προσφέρει, και στα 1.795euro που κοστίζει, αντίπαλος του θα μπορούσε να είναι μόνο το Like 200, με 400euro περισσότερα και μόλις 40 κυβικά – στην πράξη – περισσότερα. Είναι πολλά τα Like, αλλά το 125 ξεχωρίζει!

Κατασκευαστής Kymco
Μοντέλο Like 125
Αντιπρόσωπος Moto Trend
Τιμή 1.795euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, αερόψυκτος, 2βάλβιδος
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 52,4 x 57,8
Κυβισμός (cc) 124 cc
Σχέση συμπίεσης (:1) 9,6
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική CDI
Εκκίνηση Μίζα
Κιβώτιο Αυτόματο CVT
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός
Τελική σχέση μετάδοσης Ιμάντας
   
Πλαίσιο  
Τύπος Κλειστό χωροδικτύωμα
Μήκος (mm) 1940
Πλάτος (mm) 695
Ύψος (mm) 1130
Ύψος σέλας (mm) 780
Μεταξόνιο (mm) 1320
Απόσταση εδάφους (mm) 145
Ρεζερβουάρ (lt) 8
Βάρος  (kg) 110
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα, διαδρ. 95mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, διαδρ. 80mm
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά 120/70-12
Πίσω 130/70-12
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 220mm με δαγκάνα δύο εμβόλων
Πίσω Ταμπούρο διαμέτρου 180mm
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη εργοστασίου (hp/σ.α.λ.) 5,4/7.500
Ροπή εργοστασίου (Nm/σ.α.λ.) 9,1/6500

vespa_primavera_150_2015_test_cityrider_1.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_6.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_4.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_5.JPGkymco_like_125_2014_test_cityrider.jpgvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_3.JPG

{

vespa_primavera_150_2015_test_cityrider_8.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_1.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_6.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_4.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_7.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_2.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_5.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_9.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_3.JPG