city2 WHITE DDIAFANES

Kymco

 

kymco xciting 400 kinisi 10

Επιτυχίας συνέχεια!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Θανάσης Μαρινόπουλος.

Ενάμιση χρόνο μετά, το XCiting 400i ABS της Kymco συνεχίζει να μας θυμίζει τους λόγους για τους οποίους το αγαπήσαμε!


Σοβαρότητα και ποιότητα στην καθημερινή μετακίνηση. Αυτό θα έπρεπε να ήταν το μότο της Kymco για την προώθηση του XCiting 400i ABS το οποίο, σε κερδίζει μόλις από τα πρώτα μέτρα της βόλτας. Άνετο, με μία μεγάλη σέλα που προσφέρει στήριξη στον αναβάτη ο οποίος κάθεται "μέσα", εκτείνοντας τα πόδια του στην ποδιά, χωρίς να ζορίζονται τα γόνατα. Άνετο και για το πάτημα των ποδιών στο έδαφος αφού η σέλα των 795 χιλιοστών ύψους, επιτρέπει σε κάθε ύψος αναβάτη να πατά εύκολα κάτω. Ξεκούραστο και για τον συνεπιβάτη, μιας και το μήκος και πλάτος σέλας που του αναλογεί, είναι υπέρ του δέοντος μεγάλο , προσφέροντας έτσι μία άνετη παραμονή, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Η ποιότητα και συναρμογή των πλαστικών περιφερειακών σε ''ψήνει'' για να το αποκτήσεις, και ψεγάδια, δεν θα βρεις επάνω του. Ή θα πρέπει να ψάχνεις κάτι με στόχο να εκθέσεις αυτό το άριστο scooter της Kymco, ή να υπάρχει κάποια αστοχία υλικού από την εταιρία. Αν όμως είσαι απαιτητικός αναβάτης, αμέσως θα διακρίνεις την ποιότητα κατασκευής στα όργανα, στους διακόπτες, στο όμορφο μπροστινό τμήμα του fering, στην ουρά με τις αεροδυναμικές χειρολαβές. Για να επεκταθείς στους αποθηκευτικούς χώρους που ξεκινούν από το ντουλαπάκι της ποδιάς και το χώρο κάτω από την σέλα, ο οποίος φιλοξενεί ένα full face κράνος και μαλακά πράγματα όπως αδιάβροχα ή διπλωμένο jacket. Στα θετικά η συγκράτηση της σέλας με αμορτισέρ αλλά και φωτισμό, όπως και η ποιοτική επένδυση στο εσωτερικό. Στα αρνητικά, το ότι δεν χωράει την μακρόστενη τσάντα με τα φωτογραφικά....


Το XCiting 400i ABS δεν είναι ένα ελαφρύ scooter, αφού φτάνει στα 193 κιλά χωρίς καύσιμο. Ωστόσο αυτά τα κιλά τα αισθάνεσαι μόνο όταν προσπαθείς να το κινήσεις με τον κινητήρα σβηστό, ιδιαίτερα αν το σπρώξεις για κάποιο λόγο. Το ζύγισμα του, από την στιγμή που οι τροχοί θα γυρίσουν, είναι πολύ καλό, και τα κιλά ως δια μαγείας εξαφανίζονται.

Ακόμη και ένας μέσου μεγέθους και δύναμης αναβάτης, μπορεί να το ελέγξει με ασφάλεια, αφού το πλαίσιο του έχει σχεδιαστεί ώστε να συγκεντρώνει το κέντρο βάρους χαμηλά, προσφέροντας άμεσο έλεγχο και βέλτιστη ασφάλεια. Και αυτό είναι κάτι που σε βοηθάει στις καθημερινές συνθήκες μετακίνησης, αφού αυτό που θα σε προβληματίσει περισσότερο, δεν είναι το βάρος, αλλά το μήκος του στα 2.220 χιλιοστά. Ανάμεσα σε σταματημένα αυτοκίνητα, χρειάζεται να ανοιχτείς λίγο περισσότερο για να στρίψεις χωρίς να ακουμπήσεις, ενώ το πλάτος του, στα 795 χιλιοστά, κοντράρει αυτό μικρότερων σε κυβισμό και όγκο scooter. Η διήθηση λοιπόν, ανάμεσα στα αυτοκίνητα, δεν θα είναι πρόβλημα.

Οι καθρέπτες χρειάζονται λίγη προσοχή μιας και υψώνονται αρκετά και φτάνουν στο ύψος αυτών των αυτοκινήτων. Κλείνουν αν χρειαστεί, ωστόσο, προσφέρουν αρκετά καλό οπτικό πεδίο στο πίσω μέρος. Η απουσία προστατευτικής ζελατίνας, αφήνει τον αέρα να σου περιορίζει την μετακίνηση εκτός πόλης, και να σου θυμίζει ότι για τέτοιου είδους μετακινήσεις, θα χρειαστεί τοποθέτηση μεγαλύτερης από τα γνήσια αξεσουάρ, ή after market.

Η οδήγηση ενός δίκυκλου εξαρτάται άμεσα από την λειτουργία του κινητήρα. Ο μονοκύλινδρος τετράχρονος χωρητικότητας 399 κυβικών εκατοστών, ανήκει στην γενιά των G5 κινητήρων της Kymco. Είναι δηλαδή ένας κινητήρας νέας τεχνολογίας που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια, ο οποίος αποδίδει τόσο γραμμικά που στο απότομο άνοιγμα του γκαζιού, από σταματημένος, δεν θα νιώσεις επιτάχυνση.

Η απόδοση του θα έρθει ομαλά και το XCiting θα σε μετακινήσει επιταχύνοντας σταθερά, χωρίς εξάρσεις. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο πίσω τροχός των 14 ιντσών δεν θα σπινάρει, ακόμη και αν το οδόστρωμα είναι αρκετά γλιστερό, ή βρεγμένο. Κανένα σύστημα περιορισμού του γλιστρήματος δεν υπάρχει, και ούτε και χρειάζεται είναι η αλήθεια, με την γραμμικότητα που χαρακτηρίζει τον κινητήρα του XCiting 400i ABS. Διαθέτει όση δύναμη χρειάζεσαι για να προσπεράσεις με ασφάλεια, να διανύσεις μεγάλες αποστάσεις χωρίς κούραση, και με ταχύτητες πάνω από τα 120χ.α.ω. σταθερά. Η τελική του ταχύτητα δεν είναι μεγάλη, αφού ίσα που ξεπερνά τα 150χ.α.ω. στις ευθείες, και μέχρι εκεί, δεν δείχνει να είναι ένα scooter για κόντρες - ούτε προτείνεται για τέτοιο - αν και βρίσκεται στο μέγεθος και στυλ του γρήγορου Yamaha TMAX 530.

Η ασφαλής και πολυτελής μετακίνηση είναι ο τομέας του και τα καταφέρνει εξαιρετικά. Έχοντας και ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες δύο εμβόλων μπροστά - είναι το πρώτο scooter που τις έβαλε! Φρενάρει με ακρίβεια εκεί που θες, ελαχιστοποιώντας τις αποστάσεις. Το ABS του λειτουργεί ομαλά χωρίς να επιμηκύνει αρκετά το φρενάρισμα, ή να δημιουργεί ανάδραση στις μανέτες που να καταντά ενοχλητική.


Η Kymco με το XCiting 400i ABS του 2015, συνεχίζει απλά την επιτυχία από εκεί που την άφησε. Λόγους να αλλάξει κάτι δεν είχε, αφού το scooter της ήταν ξεκάθαρο αναφορικά με τις δυνατότητες του, αλλά και την ποιότητα του. Όντας ένα scooter για άνετες καθημερινές μετακινήσεις εκτός πόλης, με δυνατότητες κίνησης και εντός με παραχωρήσεις, παραμένει ένα μοντέλο στην γκάμα της Kymco που προσφέρει τίμια τις υπηρεσίες του, στην ίδια τιμή που το γνωρίσαμε πέρσι, στα 5.495euro, χωρίς καμία αύξηση.

Κατασκευαστής Kymco
Μοντέλο Xciting 400i ABS
Αντιπρόσωπος Mototrend
Τιμή 5.695euro 
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, 4 βαλβίδες, OHC
Χωρητικότητα (cc) 399
Διάμετρος x διαδρομή (mm x mm) 84 x 72
Συμπίεση (:1) 12:01:00
Σύστημα λίπανσης Ξηρό κάρτερ
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Ηλεκτρονική ανάφλεξη Ηλεκτρονική
Εκκίνηση Μίζα
Μετάδοση Αυτόματη μεταβαλόμενη CVT
   
Πλαίσιο  
Μήκος (mm) 2.220
Πλάτος (mm) 795
Ύψος (mm) 1.285
Ύψος σέλας (mm) 795
Μεταξόνιο (mm) 1.565
Απόσταση εδάφους (mm) 140
Βάρος (kg) 193
Ρεζερβουάρ (lt) 12,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα, διαδρομή 110mm
Πίσω  Ψαλίδι με δύο αμορτισέρ, διαδρομή 107mm
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες δύο εμβόλων
Πίσω Δίσκος με δαγκάνα δύο εμβόλων
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-15
Πίσω 150/70-14
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη (kw/rpm) 26,5 / 7000
Ροπή (Nm/rpm) 37 / 6000

kymco_xciting_400_kinisi_7.JPGkymco_xciting_400_kinisi_8.JPGkymco_xciting_400_kinisi_6.JPGkymco_xciting_400_kinisi_2.JPGkymco_xciting_400_kinisi_4.JPGkymco_xciting_400_kinisi_3.JPGkymco_xciting_400_kinisi_5.JPGkymco_xciting_400_kinisi_11.JPGkymco_xciting_400_kinisi_1.JPGkymco_xciting_400_kinisi_9.JPGkymco_xciting_400_kinisi_12.JPGkymco_xciting_400_kinisi_10.JPG

kymco_xciting_400_lepto_9.JPGkymco_xciting_400_lepto_14.JPGkymco_xciting_400_lepto_17.JPGkymco_xciting_400_lepto_18.JPGkymco_xciting_400_lepto_13.JPGkymco_xciting_400_lepto_5.JPGkymco_xciting_400_lepto_15.JPGkymco_xciting_400_lepto_2.JPGkymco_xciting_400_lepto_16.JPGkymco_xciting_400_lepto_8.JPGkymco_xciting_400_lepto_10.JPGkymco_xciting_400_lepto_1.JPGkymco_xciting_400_lepto_12.JPGkymco_xciting_400_lepto_7.JPGkymco_xciting_400_lepto_11.JPGkymco_xciting_400_lepto_4.JPGkymco_xciting_400_lepto_6.JPGkymco_xciting_400_lepto_3.JPG