city2 WHITE DDIAFANES

Peugeot

Cannot find tests/scooter_papia/peugeot/citystar_150_2014/statika subfolder inside /home/cityrider/domains/cityrider.gr/public_html/images/stories/tests/scooter_papia/peugeot/citystar_150_2014/statika/ folder.
Admiror Gallery: 5.0.0
Server OS:nginx/1.24.0
Client OS:Unknown
PHP:5.6.40-68+ubuntu22.04.1+deb.sury.org+1
Cannot find tests/scooter_papia/peugeot/citystar_150_2014/odigika subfolder inside /home/cityrider/domains/cityrider.gr/public_html/images/stories/tests/scooter_papia/peugeot/citystar_150_2014/odigika/ folder.
Admiror Gallery: 5.0.0
Server OS:nginx/1.24.0
Client OS:Unknown
PHP:5.6.40-68+ubuntu22.04.1+deb.sury.org+1
IMG 5166-web

Πολυτέλεια στην πόλη

 

Του Αλέξη Γλυνιαδάκη

Πόσοι χώροι, πόση πολυτέλεια και πόσες επιδόσεις μπορούν να χωρέσουν μέσα στο κέντρο της πόλης και μέσα στην κατηγορία τιμής μέχρι και 2.500 ευρώ;
Η Peugeot με το Citystar των 150 κυβικών, κάνει μια απόπειρα να εξερευνήσει τα όρια της κατηγορίας και καταφέρνει να σηκώσει ψηλά τον πήχη.

Η ζωή και η δουλειά στην πόλη δημιουργεί απαιτητικές καταστάσεις. Περιορισμένοι χώροι για στάθμευση, πυκνή κίνηση, λακκούβες, ανηφόρες, κατηφόρες, βροχές και καταιγίδες, ελάχιστος χρόνος για να τον σπαταλάς στις μετακινήσεις και πανάκριβη βενζίνη δημιουργούν τον καμβά της αστικής μετακίνησης.
Η ανάγκη για ένα μέσο που να εκτελεί το καθημερινό πήγαινε-έλα χωρίς όμως ο ιδιοκτήτης να παραιτηθεί από το ντύσιμο και την προσωπικότητά του, είναι όλο και πιο επιτακτική.

Όσο η μετακίνηση με το αυτοκίνητο γίνεται απαγορευτική, τόσο το σκούτερ που θα πάρει τη θέση του χρειάζεται να προσφέρει και περισσότερα. Χώρους για αποθήκευση των αναγκαίων, χώρους για να κάτσουν δύο άτομα άνετα, προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, χαμηλή κατανάλωση, επιδόσεις. Και το ΣΚ να μπορούμε να πάμε μια Ραφήνα με το έτερο ήμισυ χωρίς γκρίνιες. “Και φυσιολογική τιμή, παρακαλώ”, ακούγεται μια φωνή από τα πίσω καθίσματα. “Η εταιρεία μας έκοψε τα μπόνους και μάλλον θα μας βάλει σε part time mode”. Οπότε, αφήστε τις σκέψεις για μεγάλα GT scooter και πάμε να βρούμε κάτι που να αντέχει η τσέπη μας και να προσφέρει όλα τα παραπάνω. Με στυλ, έτσι;

Η Peugeot με το Citystar έρχεται να απαντήσει στις ανάγκες του ανθρώπου της πόλης, αποδεχόμενη την πρόκληση που λέγεται “όσο γίνεται περισσότερα, δίνοντας όσο γίνεται λιγότερα χρήματα”.
Οπότε απαιτείται μια σοβαρή ματιά, από όσους ψάχνουν την απόλυτη λύση για τη μετακίνηση, στο ψυχολογικό όμως αλλά και απόλυτα ρεαλιστικό όριο των 2.500 ευρώ.


Κοιτώντας το Citystar, οι αισθήσεις προσλαμβάνουν εικόνα μεγαλύτερου δικύκλου. Έχει δωρική αισθητική, με γρίλιες στη μάσκα και τετράγωνα κοψίματα, χορταστικό συνολικό μήκος αλλά όχι μεγάλο πλάτος και σέλα που σε προδιαθέτει για άνεση και χώρους. Μετρήσαμε ωφέλιμο μήκος σέλας 740mm, οπότε υπάρχει άπλετος χώρος για δύο. Το ύψος της σέλας είναι στα 800 mm, οπότε δε θα δημιουργηθούν προβλήματα σε μέτρια αναστήματα. Ακόμα όμως κι αν κάποιος αντιμετωπίσει πρόβλημα ύψους, μπορεί απλά να κάτσει αρκετά μπροστά, όπου η σέλα κατηφορίζει. Τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη είναι χορταστικά και μια επίσης χορταστική αλουμινένια χειρολαβή προδιαθέτει το δεύτερο άτομο για άνετη μετακίνηση εντός ή εκτός πόλης.

Η ζελατίνα εμπρός από τον αναβάτη δίνει επίσης την αίσθηση προστασίας από τα φαινόμενα. Τα βασικά στοιχεία είναι εδώ και ικανοποιούν με την πρώτη ματιά. Από κει και πέρα, τα περισσότερα στοιχεία είναι συμβατικά. Τηλεσκοπικό συμβατικό πιρούνι, αρκετά μεγάλης όμως διαμέτρου 37 χιλιοστών, και δύο αμορτισέρ πίσω με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων. Διαθέτει και από ένα δισκόφρενο εμπρός και πίσω, 240 και 210 χιλιοστών αντίστοιχα, με μεταλλικά σωληνάκια. Οι τροχοί των13 ιντσών εμπρός και πίσω, αποτελούν τη χρυσή τομή, ώστε να μη “θαφτούν” σε ανωμαλίες και από την άλλη πλευρά να δίνουν χώρο στα πλαστικά επάνω από αυτούς. Και στο Citystar, ο χώρος που περισσεύει πάνω από τον πίσω τροχό και κάτω από τη σέλα, είναι πραγματικά αρκετός.

Ανοίγοντας τη σέλα με τον κεντρικό διακόπτη, θα χωρέσουμε από κάτω ένα full face και ένα μικρό jet κράνος. Ή όλο τον εξοπλισμό παραλίας, όπως μπουρνούζια, αντιηλιακά και περιοδικά, κάνοντας τις διακοπές τόσο πιο άνετες. Για το κινητό μας, υπάρχει ξεχωριστό ντουλαπάκι που δεν κλειδώνει, στα αριστερά κάτω από το τιμόνι, με πρίζα φόρτισης μέχρι 50W. Στην ποδιά επίσης, υπάρχει και ο κλασικός γάντζος για τις σακούλες του super market.


Αυτός, μαζί με το επίπεδο δάπεδο, αυξάνει κι άλλο τις δυνατότητες φόρτωσης. Στα αριστερά κάτω από τη σέλα, θα βρούμε το πορτάκι της τάπας βενζίνης και πίσω του τη βιδωτή τάπα. Εδώ έχουμε μία μικρή ένσταση: Το πορτάκι ανοίγει μεν χωρίς να κατέβετε από τη σέλα αν είστε λίγο ευλύγιστοι, η τάπα όμως αποκλείεται να βιδωθεί ή να ξεβιδωθεί σε αυτή τη στάση. Επιπλέον, το σπείρωμα της τάπας χρειάζεται βελτίωση.

Χρειάζεται επιδεξιότητα για να βιδωθεί με την πρώτη. Στα όργανα, τα πράγματα είναι λίγο αντισυμβατικά. Το σύμπλεγμα τριών κύκλων που αποτελεί τα όργανα, περιλαμβάνει αναλογικό ταχύμετρο στον αριστερό κύκλο, ρολόι, θερμοκρασία περιβάλλοντος, προειδοποίηση για παγετό, ολικό και μερικό χιλιομετρητή και στάθμη βενζίνης στο μεσαίο κύκλο και ενδεικτικές λυχνίες στο δεξιό κυκλικό όργανο.
Εξαιρετικός όγκος πληροφοριών, αλλά θα προτιμούσαμε το ταχύμετρο στο κέντρο. Όπως είναι, χρειάζεται κάποια συνήθεια για γρήγορη λήψη όλων αυτών των πληροφοριών. Οι διακόπτες έχουν όλες τις κλασικές λειτουργίες: Φλας με κουμπί ακύρωσης, κόρνα, μίζα, εναλλαγή μεσαίας-μεγάλης σκάλας. Τα φλας διαθέτουν και βομβητή, κάτι που θα χρειαστεί στον αφηρημένο που ξεχνάει να ακυρώσει το φλας. Στους διακόπτες θα βρούμε επίσης δύο εξαιρετικά καλοδεχούμενες λειτουργίες. Η πρώτη είναι το σινιάλο, η στιγμιαία δηλαδή ενεργοποίηση της μεγάλης σκάλας και μάλιστα εκεί που βρίσκεται στις μεγάλες μοτοσυκλέτες, στο δείκτη του αριστερού χεριού. Η δεύτερη είναι ο διακόπτης run-off που έχουν όλες οι μοτοσυκλέτες, αλλά όχι όλα τα σκούτερ – ιδιαίτερα χρήσιμο για κάποιους που σταματούν συνεχώς.

Το θεωρούμε εξαιρετικά περίεργο που δεν έχουν όλα τα σκούτερ, με δεδομένο ότι ειδικά σε αυτά, δεν υπάρχει δυνατότητα από τον οδηγό χειροκίνητης αποσύμπλεξης του μοτέρ από τον πίσω τροχό.
Οπότε, αν για παράδειγμα κολλήσει το γκάζι και δεν υπάρχει ο διακόπτης αυτός, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα από ότι σε μια συμβατική μοτοσυκλέτα, όπου κάποιος μπορεί να πατήσει συμπλέκτη και με το ελεύθερο χέρι να κλείσει τον κεντρικό διακόπτη.
Στο Citystar πάντως, αυτός ο κίνδυνος έχει αντιμετωπιστεί, με το κόκκινο κουμπί στη δεξιά πλευρά του τιμονιού.


Μηχανικά, τα πράγματα βρίσκονται επίσης στη συμβατική πλευρά. Ο αερόψυκτος κινητήρας 151 κυβικών εκατοστών με ψεκασμό, έχει ονομαστική ιπποδύναμη 11, 3 ίππων και καταγωγή από το Tweet, και αναλαμβάνει να κινήσει το σύνολο. Η εξάτμιση διαθέτει ένα μεγάλο προφυλακτήρα για την προστασία των ποδιών του συνεπιβάτη που κατεβαίνει ή ανεβαίνει στη σέλα. Τέλος, το κεντρικό σταντ είναι εξαιρετικά εύχρηστο και υπάρχει και πλάγιο σταντ με διακόπτη που απενεργοποιεί την ανάφλεξη, όταν αυτό ανοίξει.
Ανεβαίνοντας στη σέλα του Citystar, δύσκολα κάτι θα ξενίσει. Η σέλα και το τιμόνι είναι στο σωστό ύψος και υπάρχει αρκετός χώρος για τα πόδια στο επίπεδο πάτωμα της ποδιάς.

Μετριότερα αναστήματα αναβατών ίσως να παραπονεθούν για το φάρδος της σέλας, που μειώνει τη δυνατότητα των ποδιών να ακουμπήσουν κάτω. Αναγκαία όμως παραχώρηση, αν θέλουμε όλον αυτό το χώρο κάτω από τη σέλα.
Βάζουμε λοιπόν την τσάντα μας και ότι άλλο κρατάμε κάτω από τη σέλα και ξεκινάμε για τη δουλειά.
Η σέλα έχει αρκετά σφιχτό αφρό. Κάνει όμως περίεργους ήχους αν πιεστεί στα πλάγια της από τα πόδια του οδηγού, οπότε συμπεραίνουμε ότι χρησιμοποιήθηκε μαλακό υλικό για τη βάση της σέλας.

Ο κινητήρας λειτουργεί με πολύ χαλαρότερους ρυθμούς, από ότι σε ένα Speedfight 125 για παράδειγμα.
Από την άλλη μεριά η επιπλέον ροπή που διαθέτει του επιτρέπει κάτι τέτοιο, χωρίς να υποφέρουν οι επιταχύνσεις. Τα επιπλέον 25 κυβικά του φαίνονται και βοηθούν σε μια πιο χαλαρή εμπειρία οδήγησης.
Άλλωστε όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά του Citystar είναι περισσότερο casual, παρά sport.
Τη γενική χαλαρότητα της οδήγησης βοηθά επίσης η ευελιξία των 13ρηδων τροχών που σε καμία περίπτωση δεν εξελίχθηκε σε νευρικότητα, αλλά και η καλή ακτίνα στροφής που επιτρέπει άνετα ελιγμούς ανάμεσα στα αυτοκίνητα, κάτι στο οποίο βοηθάει και η λεπτή σιλουέτα του σκούτερ.


Εντυπωσιακό είναι το εμπρός φρένο από δύναμη και αίσθηση, δίνει εξαιρετικές τιμές φρεναρίσματος αν το εμπιστευτεί ο αναβάτης. Κακό χωρίς δύναμη και αίσθηση το πίσω, δε βοηθά ιδιαίτερα το έργο του εμπρός φρένου, απλά παίζει βοηθητικό ρόλο σταθεροποίησης.
Τα τακάκια ακούγονται αρκετά αν ζοριστούν, κάτι που διαπιστώσαμε και στο Speedfight. Οι αναρτήσεις έχουν καλή σε γενικές γραμμές λειτουργία. Μικρή παρατήρηση για το πίσω μέρος είναι ότι το βρήκαμε σκληρό στην εργοστασιακή ρύθμιση, ενώ δε βοηθά ιδιαίτερα έτσι στην πρόσφυση του ελαστικού Hutchinson στο δρόμο. Οπότε, χαλαρώσαμε δύο κλικ την προφόρτιση των αμορτισέρ και απολαύσαμε την άνεση, αλλά και περισσότερη ειδοποίηση για το σημείο που πατάει ο τροχός, ειδικά πριν γλιστρήσει.

Στην εμπρός πλευρά, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, αφού ακόμα και δικάβαλο, το πιρούνι κρατήθηκε στο ύψος του και δεν επέτρεψε στο εμπρός μέρος να χαράξει ανεξάρτητη πορεία.
Δικάβαλο είπαμε; Δύο σχόλια: Ο επιβάτης είναι ευτυχισμένος, απολαμβάνοντας μεγάλο μήκος σέλας με παχύ και επίπεδο υλικό, άνετη και μεγάλη χειρολαβή και μαρσπιέ με άνετες γωνίες.
Η θέση των μαρσπιέ του συνεπιβάτη όμως, τοποθετεί τα πόδια του συνεπιβάτη ακριβώς στις γάμπες του αναβάτη, όταν αυτός τα κατεβάσει για να πατήσει στο έδαφος. Λεπτομέρεια, που σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει την εξαιρετική συμπεριφορά του Citystar στην καθημερινότητά μας. Και κάτι τελευταίο όσον αφορά στην πόλη:
Η απόσταση του Citystar από το έδαφος του επιτρέπει να ανεβοκατεβαίνει ψηλά πεζοδρόμια, χωρίς ανατριχιαστικούς ήχους. Ευχαριστούμε Peugeot.

Το δεύτερο δυνατό σημείο του Citystar μετά την κίνηση στην πόλη, είναι οι βόλτες, κοντινές αλλά και πιο μακρινές. Ο κινητήρας για αρχή, με τη μακριά ρύθμιση της μετάδοσης και την επιπλέον ροπή, νοιώθει στο στοιχείο του. Εύκολα προσπεράσματα, χαμηλή κατανάλωση και ελάχιστοι κραδασμοί, όλα στοιχεία για άνετη κάλυψη διαδρομών. Η τελική του ταχύτητα, που έφτασε στα χέρια μας τα 122 χ.α.ώ., δίνει δυνατότητες για κίνηση στην εθνική ή σε ανοιχτούς δρόμους χωρίς φόβο. Η οδική συμπεριφορά τέλος σε υψηλές ταχύτητες είναι απροβλημάτιστη, χωρίς ενδείξεις “πλεύσης” ασάφειες ή κουνήματα. Οι χώροι για αναβάτη και αποσκευές συντείνουν επίσης στην εικόνα ενός μικρού Grand Turismo σκούτερ.


Εντάξει, δεν είναι ολική η κάλυψη που προσφέρει η ζελατίνα στον αναβάτη, αλλά παρέχει μια αρκετά ικανή προστασία με τους στρόβιλους του αέρα να συναντώνται περίπου στο μέτωπο του αναβάτη, και να δημιουργείται μια περιοχή ηρεμίας κάτω από αυτό. Η ποδιά δίνει επίσης έναν ικανό χώρο προστασίας των ποδιών που μπορούν να απομονωθούν πλήρως από αέρα και νερά. Το Citystar δεν είναι μια σπορ κατασκευή, αλλά η γεωμετρία του, ο σκελετός και οι αναρτήσεις του σε καμία περίπτωση δε θα προβληματίσουν ή θα μειώσουν την ευχαρίστηση της εξόρμησης εκτός των τειχών της πόλης.
Με λίγα λόγια, ο σκοπός επετεύχθη.

Η Peugeot παρουσίασε και μας προσφέρει ένα σκούτερ που κοστίζει κάτω από 2.500 ευρώ, κινείται με εξαιρετική άνεση στο κέντρο, τα περίχωρα και οπουδήποτε αποφασίσετε, καίει περίπου 4 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα με μικτή χρήση, είναι όμορφο και επιτρέπει και στον ή στη σύντροφό σας να σας ακολουθήσει οπουδήποτε κι αν πάτε.
Να σημειωθεί εδώ η επιθετική τιμολογιακή πολιτική της ΤΕΟΜΟΤΟ, που προσφέρει το Citystar σε χαμηλότερη τιμή από την υπόλοιπη Ευρώπη (Ιταλία και Γαλλία: 2.780 ευρώ).

Από τη μικρή μας εμπειρία επίσης, να σημειώσουμε ότι εύκολα θα μεταφέρει τα χρειαζούμενα για την παραλία και θα σας περπατήσει και σε αρκετά ανώμαλη επιφάνεια, λόγω ύψους από το έδαφος.
Οπότε, μην το σκέφτεστε. Citystar 150, σακβουαγιάζ και βουρ για το νησί, όσο προλαβαίνετε.
Από Σεπτέμβρη, βλέπετε και πόσο εύκολα θα πάτε στη δουλειά!

Κατασκευαστής Peugeot SA
Μοντέλο Citystar 150
Αντιπρόσωπος TEOMOTO AE
Τιμή βασικής έκδοσης 2.489
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος οριζόντιος, 1 εκκεντροφόρος, 2 βαλβίδες / κύλινδρο, αερόψυκτος
Κυβισμός (c.c.) 151
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) Δ.Α.
Συμπίεση (:1)  Δ.Α.
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  1 σε 1 με καταλύτη
Λίπανση  Υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα και μανιβέλα
Συμπλέκτης  Φυγοκεντρικός
Μετάδοση Ιμάντας
Πρωτεύουσα μετάδοση CVT 
Τελική μετάδοση Γρανάζια
Πλαίσιο
Τύπος   Ατσάλι
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1430
Ύψος (mm) 1300
Ύψος σέλας (mm) 795
Μήκος (mm) 1985
Πλάτος (mm) 750
Βάρος (kg)   150
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  9
Αναρτήσεις
Μπροστά  Τηλεσκοπικό πηρούνι διαμέτρου 37mm /  καμία ρύθμιση
Πίσω Δύο αμορτισέρ χωρίς μοχλισμό / Ρύθμιση προφόρτισης
Ελαστικά 
Μπροστά 120/70-13
Πίσω  130/60-13
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 240mm με  δαγκάνα 2 εμβόλων 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 210mm με δαγκάνα 2 εμβόλων
Εξοπλισμός
Αναλογικό ταχύμετρο, ολικός και μερικός χιλιομετρητής, ώρα, ένδειξη στάθμης βενζίνης, θερμοκρασίας περιβάλλοντος, προειδοποίηση παγετού, προειδοποίηση χιλιομέτρων έως το service, φώτα, φλας (ξεχωριστά το καθένα), πίεση λαδιού
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  11,3/
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ)  Δ.Α.