city2 WHITE DDIAFANES

Suzuki

Cannot find tests/scooter_papia/suzuki/2016/burgman400_za_abs/statikes subfolder inside /home/cityrider/domains/cityrider.gr/public_html/images/stories/tests/scooter_papia/suzuki/2016/burgman400_za_abs/statikes/ folder.
Admiror Gallery: 5.0.0
Server OS:nginx/1.24.0
Client OS:Unknown
PHP:5.6.40-68+ubuntu22.04.1+deb.sury.org+1
Cannot find tests/scooter_papia/suzuki/2016/burgman400_za_abs/action subfolder inside /home/cityrider/domains/cityrider.gr/public_html/images/stories/tests/scooter_papia/suzuki/2016/burgman400_za_abs/action/ folder.
Admiror Gallery: 5.0.0
Server OS:nginx/1.24.0
Client OS:Unknown
PHP:5.6.40-68+ubuntu22.04.1+deb.sury.org+1

 

IMG 4092 web

Ανέσεις και χώροι

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
φωτό: Τάκης Μανιάτης
 
Tο original mega scooter που άρχισε τον χορό των πολλών κυβικών, κοιτά κατάματα τον ανταγωνισμό και το 2016, προτάσσοντας ως μεγάλα όπλα του τις ανέσεις και τους χώρους που διαθέτει. Το μοντέλο ΖΑ της δοκιμής μας είναι το κορυφαίο σε εξοπλισμό 400άρι Burgman.
 
Όταν το 1998 πρωτοεμφανίστηκε το μεγαθήριο τότε Burgman, όλοι έμειναν άφωνοι από τα 400cc του κινητήρα του. Πολλά κυβικά για scooter, όπως και να το πάρει κανείς. Οι πωλήσεις δικαίωσαν όμως την Suzuki, και το παράδειγμα της το μιμήθηκαν πολλοί. Τα mega scooter έγιναν της μόδας. Και το Burgman; Τα χρόνια πέρασαν, το GT scooter της Suzuki βελτιώθηκε έσω και έξω, μπορώντας έτσι να κοιτάζει κατάματα τον ανταγωνισμό.

Ο μεγάλος χώρος κάτω από την σέλα παίρνει 2 full-face κράνη, ενώ ο αυτόματος φωτισμός που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σέλας αποτελεί μια ευπρόσδεκτη χρηστική νότα.

IMG 4197 web

Οι αποθηκευτικοί χώροι περιλαμβάνουν ακόμα όχι ένα, αλλά... τρία ντουλαπάκια στην ποδιά, εκ των οποίων το ένα κλειδώνει με το κλειδί. Εξίσου εντυπωσιακοί με τους χώρους των αποσκευών, είναι όμως και οι χώροι των αναβατών. Τεράστια σέλα δύο επιπέδων, για αναβάτη και συνεπιβάτη, με μπόλικο αφρώδες, οδηγεί σε καταστάσεις νιρβάνας, καθώς θυμίζει θρόνο και κάτι παραπάνω.

IMG 4178 web

Θα βολέψει δύο μεγαλόσωμα άτομα, τα οποία θα ευχαριστηθούν την κάθε βόλτα. Μόνο αρνητικό το γεγονός πως παρά το χαμηλό ύψος της σέλας, εκείνη είναι τόσο φαρδιά, που ανοίγει αρκετά τα πόδια του αναβάτη, οπότε ο υπογράφων με ύψος 1.70 πάταγε με σχετική δυσκολία όλο το πέλμα του ενός ποδιού. Στα θετικά σημειώστε και τις χειρολαβές αλλά και την πλάτη που διαθέτει ο συνεπιβάτης.


Το χειρόφρενο είναι χρηστικότατο, δυνατό και ακινητοποιεί το scooter ακόμα και σε σχεδόν κάθετες ανηφόρες. Τα θερμαινόμενα γκριπ του Burgman ZA ABS είναι ρυθμιζόμενα σε 3 σκάλες, ενώ σινιάλο, αλάρμ και ρολόι είναι πια must.

IMG 4167 web

Καλό είναι το οπτικό πεδίο που προσφέρουν οι καθρέπτες του Burgman, ενώ ζελατίνα και ποδιά σώζουν κυριολεκτικά το image σας, αφού προσφέρουν ασπίδα προστασίας από νερά, λάσπες και αέρα. Και να μην ξεχνάμε και τον έξυπνο κεντρικό διακόπτη της Suzuki που με μια κίνηση του κλειδιού σφραγίζει, αποτρέποντας τις συνηθισμένες προσπάθειες παραβίασης του.

IMG 4111 web

Τα όργανα τώρα είναι πολυτελή και ευδιάκριτα, θυμίζοντας με τη διάταξη τους... αυτοκίνητο, αν και χρήζουν αισθητικής ανανέωσης, καθώς το design είναι σχετικά παλιό, και ο όγκος πληροφοριών θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος για τη συγκεκριμένη κατηγορία, που προσφέρεται και για ταξίδι.

 
Το Burgman στρίβει με ασφάλεια και δεν τρομάζει τον αναβάτη του, ακόμα κι αν αυτός αποφασίσει να σπρώξει λίγο τις καταστάσεις. Σε βίαιη επιτάχυνση σε κακό οδόστρωμα με ανωμαλίες ο πίσω τροχός θα παρουσιάσει κάποιες αναπηδήσεις, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Burgman δεν έχει φτιαχτεί για να οδηγείται από αγριεμένα δεκαεξάχρονα που καρυδώνουν ότι γκαζιέρα βρεθεί στον δρόμο τους.

IMG 3959 web

Όσο τα πνεύματα είναι πιο ήρεμα, το Suzuki δείχνει τον καλό του εαυτό, και η ηρεμία πνεύματος που προσφέρει είναι αναντικατάστατη σε χαοτικές μητροπόλεις όπως η Αθήνα. Το γκάζι δεν του λείπει, και θα σας ταξιδέψει άνετα με 120-130 χλμ/ώρα, χωρίς φόβο και πάθος. Τα φρένα, με τη συνδρομή του συστήματος ABS προσφέρουν ασφάλεια, και ικανοποιητικές αποστάσεις φρεναρίσματος στον αναβάτη.

IMG 4056 web

Στις στροφές οι ελαστικότητες του πλαισίου θα γίνουν αισθητές αλλά όχι ανησυχητικές, αφού μέχρι και τα 130, το Burgman στρίβει εμπνέοντας εμπιστοσύνη. Από εκεί και μετά (στο κοντέρ η ταχύτητα ξεπερνάει τα 150 χλμ/ώρα), το Suzuki αρχίζει να έχει κάποιες ταλαντώσεις, προοδευτικά όμως και χωρίς δράματα.

IMG 4102 web

Μια χαρά θα τα καταφέρει το ZA ABS στην πόλη, καθώς παρά τον όγκο του το τιμόνι κόβει πολύ και θα σας διευκολύνει στο μποτιλιάρισμα. Προσοχή θέλουν οι καθρέπτες για να μην βρουν σε εκείνους των αυτοκινήτων. Στον αυτοκινητόδρομο και στον επαρχιακό, η υψηλή τελική και οι δυνατές επιδόσεις του μοτέρ θα σας βοηθήσουν να κινηθείτε με την απαραίτητη ενεργητική ασφάλεια, και θα σας δώσουν την ώθηση ακόμα και για μακρινά ταξίδια -άψογη η προστασία από τα στοιχεία της φύσης και μοναδική η άνεση στην πολύωρη παραμονή πάνω στο Burgman.


Πόσο κοστολογείται λοιπόν το Burgman 400 ZA ABS; Αν και οι χώροι και οι ανέσεις που προσφέρει βρίσκονται σαφώς στο άνω άκρο της κατηγορίας, το ίδιο συμβαίνει και με τα 7.295 ευρώ που κοστίζει το scooter της Suzuki, το οποίο και είναι το ακριβότερο scooter στην κατηγορία.

IMG 4133 web

Εν τέλει, το scooter της Suzuki αποτελεί ένα πραγματικό εργαλείο για όλες τις ανάγκες του σύγχρονου απαιτητικού αναβάτη της κατηγορίας, αφού προσφέρει κορυφαίες ανέσεις και τεράστιους χώρους αλλά και τις απαραίτητες επιδόσεις μαζί με την σωστή δόση οδικής ασφάλειας (ABS γαρ) τόσο στην πόλη όσο και στο ταξίδι. Καταφέρνει έτσι να οδηγεί το μυαλό του αναβάτη του σε μια κατάσταση απόλυτης ηρεμίας, διώχνοντας το άγχος μακριά. Τέκνο του πρώτου διδάξαντα στα mega-scooter, διεκδικεί δυναμικά το μερίδιο του στην αγορά των GT Scooters του 2016.

Κατασκευαστής Suzuki
Μοντέλο Burgman 400i ABS
Αντιπρόσωπος Όμιλος Σφακιανάκη
Τιμή 7.295 euro (6.995 βασική έκδοση)
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, τετραβάλβιδος, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός (c.c.) 400
Συμπίεση (:1) 12,5
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 81 x 77,6
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Αυτόματο
Κιβώτιο ταχυτήτων _
Μετάδοση Ιμάντας
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο, σωληνωτό
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Πλάτος  (mm) 760
Μεταξόνιο (mm) 1585
Ύψος (mm) 1385
Ύψος σέλας (mm) 710
Απόσταση εδάφους (mm) 125
Βάρος (kg) 222 (γεμάτο)
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 13,5 / Δ.Α.
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω Μονό αμορτισέρ
Ελαστικά  
μπροστά 120-80-14
Πίσω 160/60-15
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 260mm / δαγκάνα δύο εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 230mm / δαγκάνα ενός εμβόλου
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) 34 / 7.300
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) 6,3 / 5.800