city2 WHITE DDIAFANES

SYM

sym citycom s 300i euro 4 17

Αυτοκινητάκι σε δύο ρόδες

 

Κείμενο: Τζέην Σαμπανίκου

Φωτογραφίες: Θοδωρής Ξύδης

Με πρόγραμμα, στρατηγική και συνέπεια ένα από τα πιο ολοκληρωμένα, τίμια και ευέλικτα μεσαία scooter της αγοράς εξελίχθηκε στην καλύτερη δυνατή εκδοχή του: με ABS και προδιαγραφές Euro 4. Όχι, δεν διαθέτει σύστημα infotainment αλλά ούτε και πόρτες.

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι οδηγοί αυτοκινήτου αστικού περιβάλλοντος λοξοκοιτάνε από το παράθυρο τα δίτροχα που τους προσπερνούν στο μποτιλιάρισμα, που καταλήγουν πρώτα στο φανάρι, που καίνε λίγα και αποδίδουν πολλά. Η εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος, το δίπτυχο δηλαδή που συνιστά ένα από τα ιερά δισκοπότηρα των νεωτερικών δυτικών κοινωνιών, σπρώχνει τους οδηγούς αυτοκινήτων στις εκθέσεις των μεσαίων-μεγάλων scooter και το αυτοκίνητό τους στο γκαράζ.

Όσοι από αυτούς όμως δεν έχουν καθόλου εμπειρία από μοτοσυκλέτα και τις αναπόφευκτες «εκπτώσεις» που την συνοδεύουν καταρχήν σε επίπεδο παροχών, δεν δείχνουν πρόθυμοι να συμβιβαστούν με λιτούς εξοπλισμούς, λειψή πληροφόρηση από τα όργανα, φώτα καντηλάκια και ανύπαρκτους χώρους αποσκευών. Ψάχνουν ουσιαστικά για ένα μικρό αυτοκίνητο μεταμφιεσμένο σε δίτροχο. Το Citycom S300i ABS του 2017 με τους 16άρηδες τροχούς θα ικανοποιήσει με το παραπάνω αυτό το απαιτητικό κοινό και θα καταφέρει να μπει στην καρδιά τους. Γιατί τους υπόλοιπους, τους συνειδητοποιημένους μοτοσυκλετιστές που εκτιμούν ακομπλεξάριστα τις αρετές των scooter, τους έχει ήδη κερδίσει.


Το Citycom 300 συστάσεις δεν χρειάζεται αφού έχει ήδη αποδείξει την αξία του από το 2008 που κυκλοφόρησε. Η εξέλιξή του ακολουθεί έκτοτε τις επιταγές του σωστού marketing: με βελτιώσεις-κλειδιά και ποιοτική αναβάθμιση είχε φτάσει σε κορυφαία για την κατηγορία του επίπεδα με αποκορύφωμα την επιλογή του κινητήρα F4 των 27,5 ίππων και τα συνδυασμένα φρένα (CBS). Δικαίως κέρδισε την εμπιστοσύνη του κοινού και έγινε best seller.

Η εμπορική επιτυχία του ήταν αυτή που έκρινε την επιλογή του εργοστασίου της Taipei να μην αφήσει το ευπώλητο μοντέλο της έξω από τον χορό των νέων ευρωπαϊκών ταξινομήσεων, οι οποίες από την αρχή του 2017 έχουν ως προϋπόθεση την προσαρμογή στις προδιαγραφές Euro 4 για τους μεγάλους κατασκευαστές. Η ντιρεκτίβα προβλέπει υποχρεωτική χρήση ABS για τα scooter πάνω από 125 κ.εκ, αλλά και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων που σχετίζονται με χαμηλότερη κατανάλωση, μειωμένες εκπομπές ρύπων και αναθυμιάσεων, εφαρμογή διαγνωστικού πρωτοκόλλου αλλά και αξιοπιστία σε βάθος χρόνου.

Αν και η βραχυπρόθεσμη ισχύ τους (το 2020 θα αντικατασταθούν από τις ακόμη πιο αυστηρές προδιαγραφές Euro 5) δεν ευνοεί τις επενδύσεις, ωστόσο στην περίπτωση του Citycom S300i Euro 4 το ισοζύγιο αναμένεται ενεργητικό για την SYM. Επιπροσθέτως, αυτά τα τρία χρόνια, τα τμήματα έρευνας και εξέλιξης των εργοστασίων θα δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να βρουν τα ισοδύναμα για τη χαμένη απόδοση και το αυξημένο κόστος, συνεπώς μέσω της διαδικασίας αυτής θα εξελιχθεί το είδος.

Για την συμμόρφωση με τις προδιαγραφές Euro 4, το Citycom S300i έπρεπε να σκοτώσει ένα άλογο σε σχέση με το Euro3 μοντέλο αλλά η ροπή των 2,6 κιλών αντισταθμίζει την απώλεια. Η επιτάχυνση είναι σβέλτη και γραμμική χωρίς υστερίες μέχρι τα 120χαω και με λίγη υπομονή παραπάνω, σε μια εθνική οδό, ο δείκτης του κοντέρ θα φτάσει τα 140χαω.

Ο τετράχρονος, τετραβάλβιδος κινητήρας F4 είναι αποδοτικός και αθόρυβος ιδιαίτερα στις χαμηλές στροφές. Τα φρένα, που έκαναν και το προηγούμενο μοντέλο να ξεχωρίζει, με την προσθήκη του ABS και το μεγαλύτερο μπροστινό δισκόφρενο των 280mm είναι από μόνα τους λόγος για το αγοράσεις, ενώ οι τιμές κατανάλωσης στα χαρτιά (3,6 λίτρα/100 χλμ.) είναι οι χαμηλότερες στην κατηγορία.


Το Citycom S300i Euro 4 είναι λόγος για να βγεις από το σπίτι είτε για τις καθημερινές υποχρεώσεις, είτε για να διεκπεραιώσεις επιτέλους εκείνη την αγγαρεία που εκκρεμεί εδώ και καιρό γιατί «πού θα βάλω τα πράγματα», είτε για να πεταχτείς να δεις έναν φίλο που χαθήκατε από καιρό γιατί «ωχ μωρέ τώρα, ποιός περιμένει το λεωφορείο κι άντε να πληρώνω ταξί για να γυρίσω», ή «πού να παρκάρω εκεί με το αυτοκίνητο» ή «ποιος φοράει τώρα την πανοπλία για τη μοτοσυκλέτα, πού να κουβαλάω και το κράνος, έχω κι ανάδρομο Ερμή» και λοιπές συνήθεις δικαιολογίες.

Το Citycom S300i ABS λόγω της ευκολίας χρήσης, της προσαρμοστικότητας και των εντυπωσιακών παροχών του αποτελεί κίνητρο για δράση. Έχει εξαιρετική, ουδέτερη συμπεριφορά, εξοικειώνεσαι με την πρώτη βόλτα, είναι ιδιαίτερα άνετο στην επεισοδιακή ελληνική άσφαλτο, ενώ η ωραιότατη συνεργασία του πλαισίου και των αναρτήσεων –τα αμορτισέρ ρυθμίζονται ως προς την προφόρτισή τους- το κρατάει σταθερά στον δρόμο.

Είναι ιδανικό για ψηλούς αναβάτες αφού τα πόδια του οδηγού χωράνε δίχως ακροβατικά και χωρίς να βρίσκουν στην ποδιά ή το τιμόνι, ενώ και η φαρδιά, άνετη και όμορφη σέλα εξυπηρετεί τα ψηλότερα αναστήματα αφού εν στάσει ανοίγει την γωνία των ποδιών. Είναι από αυτά τα scooter που «κάθεσαι» πάνω τους, δεν «μπαίνεις» μέσα τους.

Το ύψος του αναβάτη αναφέρεται και στη αρκετά ψηλή και ποιοτική ζελατίνα, η οποία προστατεύει μεν αρκούντως από τον αέρα, αλλά στις σφιχτές αστικές διαδρομές που το απαιτούμενο είναι η ορατότητα ίσως προβληματίσει μερικούς. Η τοποθέτηση της πάνω στο τιμόνι πάντως, ενδεχομένως να ευθύνεται για τη μεταφορά κραδασμών στις τελικές ταχύτητες.

Ο πίσω επιβάτης απολαμβάνει τόσο το μηχανικό κουμπί που ανοίγει τα μαρσπιέ αλλά και την άνεση της σέλας και τη θέση καθίσματος που ανοίγει τους οπτικούς ορίζοντές του χωρίς να το κεφάλι του να περισσεύει σαν κεραία.

Σε επίπεδο εξοπλισμού το SYM Citycom S300i Euro 4 καλύπτει τόσο τις ανάγκες των «αυτοκινητάδων» όσο και τις κρυφές επιθυμίες των μοτοσυκλετιστών: Ο χώρος κάτω από τη σέλα χωράει ένα fullface street κράνος και, ενώ είναι σχετικά ρηχός, είναι τόσο φαρδύς που αξιοποιείται ποικιλοτρόπως. Τα όργανα είναι πλήρη και ευανάγνωστα με τον καλαίσθητο βραδινό φωτισμό τους να παραπέμπει σε γιορτινό στολισμό. Τα μπροστινά φώτα «ανοίγουν δρόμους» στο σκοτάδι και το όμορφο LED πίσω φως κάνει το scooter αναγνωρίσιμο.

Πέρα από όλα τα παραπάνω, τα χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι το Citycom S300i ABS απευθύνεται και σε οδηγούς αυτοκινήτων που θα το χρησιμοποιήσουν για εναλλακτική μετακίνηση, ή απλώς «για να κάνουν τη δουλειά τους», είναι τόσο τα χρώματά του που παραπέμπουν σε επιλογές εργοστασίων αυτοκινήτων όσο και οι μικρές προσεγμένες λεπτομέρειες που μαρτυρούν την φροντίδα των κατασκευαστών. Η ποιότητα κατασκευής και οι σχεδιαστικές τσαχπινιές αντισταθμίζουν το αδιάφορο πλην όμως σοβαρό παρουσιαστικό του. Μέχρι που όλη αυτή η σοβαροφάνεια διαλύεται λυτρωτικά με τον πολύ δυνατό ήχο του αναμμένου φλας που αντιλαλεί στις γειτονιές. Πολλή πλάκα!


Ήρθε η ώρα να πάμε στο ταμείο. Αν και η συμμόρφωση με τις προδιαγραφές Euro 4 ανεβάζει ιδιαίτερα το κόστος για τους κατασκευαστές -και κατ’ επέκταση και για τους καταναλωτές- η τιμή του νέου SYM Citycom S300i Euro 4 κρατιέται κοντά στις 4.000 ευρώ. Ταυτόχρονα σε προκαλεί -αν και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα- να το προικίσεις με after market χειμερινά αξεσουάρ και να το μετατρέψεις σε απόλυτο εργαλείο αστικών και περιαστικών μετακινήσεων χειμώνα-καλοκαίρι. Και όπως σχολίασε κι ένας φίλος: «Όταν τα αγοράκια ακούν για κάτι τη λέξη “εργαλείο” αυτομάτως το θεωρούν Τίμιο. Και το Citycom S300i ABS είναι εργαλείο!»

sym_citycom_s_300i_euro_4_30.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_35.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_43.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_17.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_34.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_26.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_42.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_44.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_24.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_32.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_27.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_41.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_20.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_29.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_13.JPG

sym_citycom_s_300i_euro_4_lep_9.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_lep_12.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_lep_6.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_lep_15.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_lep_11.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_lep_5.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_lep_13.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_lep_16.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_lep_14.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_lep_10.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_lep_4.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_lep_7.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_lep_1.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_lep_3.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_lep_8.JPGsym_citycom_s_300i_euro_4_lep_2.JPG

Κατασκευαστής SYM
Μοντέλο Citycom S 300i ABS E4
Αντιπρόσωπος Γκοργκόλης Α.Ε.
Τιμή 3.995 ευρώ
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, ΕΕΚ, 4βάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 278,3
Διάμετρος x διαδρομή (mm) Δ.Α.
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Ιμάντας
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Μήκος (mm) 2.220
Πλάτος (mm) 770
Ύψος  (mm) 1.460
Μεταξόνιο (mm) 1.500
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 800
Απόσταση εδάφους  (mm) 145
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 10
Βάρος, γεμάτο (kg) 189
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό πιρούνι
Πίσω Δύο αμορτισέρ 
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 110/70-16’’ 
Πίσω 140/70-16’’
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 260mm, διπίστονη δαγκάνα, ABS
Πίσω Δίσκος 260mm, διπίστονη δαγκάνα, ABS
   
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) 27,9/7.750
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) 2,8/6.500