city2 WHITE DDIAFANES

Vespa

vespa lx 150 3v test cityrider Κλασικές αξίες

 

 



Του Βασίλη Κωστάκου

Η "μικροκαμωμένη" έκδοση της Vespa, η LX, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, χάρη στον νέο κινητήρας της με την κωδική ονομασία «3V». Κλασική εμφάνιση, πρακτικότητα και ευελιξία, συμπληρώνονται τώρα από επιδόσεις, καθιστώντας την LX, έναν αξιόμαχο αντίπαλο στα οχήματα πόλης. Πάντα με τη μορφή και το ύφος της Vespa.  


Αναμφίβολα η Vespa είναι ένα από τα οχήματα που χρήζουν παγκόσμιας αναγνώρισης. Και δεν είναι τόσο οι πωλήσεις που ξεπερνούν τα 17 εκατομμύρια, από την παραγωγή του πρώτου μοντέλου, όσο το στυλ αλλά και η έννοια ενός διαχρονικού και αξιόπιστου οχήματος. Για αυτό, όχι άδικα, η Piaggio τον τελευταίο καιρό επενδύει πάρα πολύ στο όνομα Vespa, παρουσιάζοντας νέες εκδόσεις αλλά και νέους κινητήρες, πάντα βέβαια στο ίδιο κλασικό μοτίβο σχεδίασης, που δεν άλλαξε ούτε το 1996, όταν η Vespa άφησε το πρωταρχικό της σχεδιασμό και μπήκε στον κόσμο των scooter. Η Vespa LX είναι η εξέλιξη εκείνου του μοντέλου, πάντα το γνωστό χαλύβδινο σασί, που είναι και το σήμα κατατεθέν. Από κει και ύστερα οι Ιταλοί σχεδιαστές παίζουν με τις λεπτομέρειες για να δημιουργήσουν μια μοντέρνα έκδοση σε ένα κλασικό σχέδιο. Έτσι οι αναβάτες που έχουν βρεθεί σε ένα μοντέλο προγενέστερο, με δίχρονο κινητήρα, δεν θα δυσκολευτούν καθόλου στην LX, καθώς θα ανακαλύψουν την ίδια θέση οδήγησης. Μικρό τιμόνι, χαμηλά τοποθετημένο, αλλά άπλετος χώρος για τα πόδια του οδηγού. Μικροί τροχοί για ευελιξία, καθώς και μικρό μεταξόνιο. Ακόμα και το χαρακτηριστικό ντουλαπάκι στην ποδιά υπάρχει, μόνο που σε αυτή τη νέα έκδοση της Vespa, κατω από τη σέλα υπάρχει ένα ς μεγάλος αποθηκευτικός χώρος που χωρά μέχρι και – συγκεκριμένου όγκου – full face κράνη.


Η κατηγορία των 125/150 κυβικών εκατοστών είναι χρόνια τώρα η πιο διάσημη κατηγορία στη γειτονική μας χώρα. Ότι μανία είχαμε στην Ελλάδα με τα παπιά, είχανε και οι Ιταλοί πιτσιρικάδες με τα 125άρια, που τα χρησιμοποιούσαν σαν μια βάση για τις πιο απίστευτες μετατροπές. Ειδικά τα παλιά χρόνια με τους δίχρονους κινητήρες, τα κιτ της Malossi και της Polini πουλιόντουσαν σαν ζεστά κουλούρια. Τα πράγματα άλλαξαν όταν ήρθαν στο προσκήνιο οι τετράχρονοι κινητήρες με τις οικολογικές τους “ανησυχίες”. Λίγο η έμφαση στην οικονομία, λίγο η εναρμόνιση με τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές, η οδήγηση ενός 125αριού ναι μεν σου άφηνε χρήματα στην τσέπη αλλά και η υπνηλία ήταν συχνό φαινόμενο. Τα πάντα όμως φαίνεται να αλλάζουν καθώς ο ανταγωνισμός, για ένα μικρό και φθηνό μεταφορικό μέσο, ολοένα και αυξάνεται. Έτσι η Piaggio αφού μελέτησε καλά τις ανάγκες της αγοράς, παρουσίασε ένα καινούργιο κινητήρα που σίγουρα θα κάνει πολλούς να δουν με άλλο μάτι τα 125άρια scooter αλλά και τα σχεδόν δίδυμα αδέρφια τους, τα 150άρια. Ο νέος κινητήρας έχει την κωδική ονομασία 3V, που δεν είναι παρά ο συνολικός αριθμός των βαλβίδων στη κεφαλή. Η προσθήκη της δεύτερης βαλβίδας στην εισαγωγή φυσικά έχει να κάνει με την ευκολότερη ροή του μίγματος αέρα/καυσίμου στον κύλινδρο, για καλύτερη καύση, κάτι που σημαίνει επιδόσεις αλλά και οικονομία. Ο τετράχρονος αερόψυκτος έχει τετράγωνες “διαστάσεις” (58Χ58,6) και συνολική χωρητικότητα 155 κ.εκ. Η τροφοδοσία γίνεται με ψεκασμό, και η μέγιστη ισχύς φθάνει σχεδόν τους 13 ίππους, με ροπή 12,8 Nm.


Φυσικό είναι κάθε φορά που τα εργοστάσια παρουσιάζουν ένα προϊόν, να αναφέρουν ότι είναι καλύτερο, ομορφότερο, δυνατότερο. Και συνήθως έτσι είναι, απλά στην πράξη οι προσδοκίες της θεωρίας δεν συμβαδίζουν τόσο με τις προσδοκίες του αγοραστικού κοινού. Όσο αφορά όμως τον κινητήρα της Vespa LX 150 3V, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Ανεβαίνεις στη σέλα, πατάς το μπουτόν της μίζας (μαζί με το φρένο) και ο κινητήρας έρχεται στη ζωή, με ένα ήσυχο γουργουρητό. Μέχρι να βάλεις κράνος και γάντια, άντε και να σηκώσεις και το κινητό -που συνήθως κτυπά μόλις βάλεις το κράνος, ο κινητήρας έχει ζεσταθεί. Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία με γάντια και κράνος - λέγοντας από μέσα σου ότι όποιος και να πάρει ξανά θα χρειαστεί να περιμένει, και ανοίγεις τέρμα το γκάζι έχοντας κατά νου τις επιδόσεις ενός μικρού τετράχρονου scooter. Το αποτέλεσμα είναι ότι εάν δεν κρατούσες το τιμόνι, ή ήσουν συνεπιβάτης και δεν είχες το νου σου να κρατιέσαι από τον αναβάτη, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είχες βρεθεί στην άσφαλτο, πιθανώς με κάποιο ακροβατικό, από αυτά που βλέπουμε συνήθως στο Youtube. Στην πρώτη ευκαιρία που θα σταματήσεις, θα επαναλάβεις το ίδιο καθώς θα αμφιβάλεις για κάτι που εσύ ο ίδιος βίωσες. Μόλις το φανάρι γίνει πράσινο, θα ανοίξεις τέρμα το γκάζι, η LX θα πεταχτεί μπροστά, αφήνοντας πίσω της όλα τα αυτοκίνητα αλλά και όλα τα άλλα δίτροχα και εσύ θα προσπαθείς να λύσεις το μυστήριο. Σίγουρα θα καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι καθώς η μικρή Vespa έχει σαν πεδίο της το κέντρο της πόλης, οι μηχανικοί της ιταλικής εταιρίας έχουν επικεντρωθεί στην επιτάχυνση και την αξιοποίηση της δύναμης χαμηλά, οπότε υποθέτεις ότι με τέτοια επίδοση η LX θα έχει χαμηλή τελική ταχύτητα. Στην πρώτη μεγάλη ευθεία ανοίγεις ξανά τέρμα το γκάζι και περιμένεις να δεις το δείκτη του κοντέρ να σταματά κοντά στα 90. Ο δείκτης όμως περνά τα 90, τα 100 και αρχίζει να φλερτάρει τα 110, που και αυτά θα τα περάσει με λίγο υπομονή. Δεν εξηγείται αλλιώς, οι Ιταλοί έριξαν τον κινητήρα τους μέσα στη μαρμίτα με το μαγικό φίλτρο που είχε πέσει και ο Οβελίξ και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.


Όσοι έχουν οδηγήσει την παλιά δίχρονη Vespa θα θυμούνται πόσο πολύ έκοβε το τιμόνι της. Τη ίδια συμπεριφορά έχει και η Vespa LX 150 3V, λες και οι Ιταλοί μηχανικοί είχαν στο μυαλό τους να αντιγράψουν σε όλα της τα σημεία τη ΡΧ. Το ίδιο μοντέλο μας θύμισε άλλωστε και το “άρπαγμα” στο άνοιγμα του γκαζιού, λόγω δίχρονου κινητήρα όμως σε εκείνη την PX. Το νέο μοντέλο όμως έχει 11 ιντσών τροχό εμπρός, προσφέροντας λίγο καλύτερη αίσθηση αλλά και φαρδύτερο πέλμα. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει την LX να ελίσσεται ανάμεσα στα σταματημένα αυτοκίνητα με τέτοια ευκολία που πολύ λίγα δίτροχα μπορούν να την ακολουθήσουν. Μικροί τροχοί, μικρό μεταξόνιο, μικρό βάρος αλλά και το χαλύβδινο σασί προσφέρουν μια “ξυραφένια” αίσθηση στη μικρή Vespa, που έχει αρχίσει να στρίβει λίγο πριν ακόμα το σκεφτείς. Είπαμε παιδί της πόλης, για αυτό μην ζητήσετε όμως να ταξιδεύει στους αυτοκινητόδρομους σαν ένα GT scooter. Κοντά στην τελική της είναι νευρική, αλλά όπως θα σας πουν και οι παλιοί αυτό δεν είναι πρόβλημα, αφού το ίδιο αντιμετώπιζαν και με τη ΡΧ, και αυτό δεν τους εμπόδισε να γυρίσουν όλο τον κόσμο. Η LX πάντως έχει μια πιο συμπαγή αίσθηση, χάρη και στον μεγαλύτερο συγκριτικά τροχό εμπρός, αλλά και στην καλύτερη κατανομή βάρους. Τέλος να αναφέρουμε ότι τα φρένα θα βολέψουν όλους όσους δεν έχουν πολύ εμπειρία στην οδήγηση δικύκλων, τόσο με τη δύναμη τους, όσο και με τον τρόπο λειτουργία τους.


Η “μικρή” έκδοση της Vespa LX ξέρει να κερδίζει τον αναβάτη, όχι μόνο με την κλασσική διαχρονική εμφάνισή της, αλλά και με την απόδοσή της. Γρήγορη, πρακτική, ευέλικτη, και οικονομική. Κάτι σαν τα πρώτα μοντέλα της Vespa. Τώρα πάλι, εάν προτιμάτε κάτι πιο κλασσικό υπάρχει και η έκδοση S, με τετράγωνο φανάρι και καθρέπτες και τη “παλιομοδίτικη” σέλα. Για κάτι πιο δυνατό υπάρχει το μοντέλο GTS, με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα κινητήρα που έχει ποτέ φορεθεί σε Vespa. Αλλά η 3V, λόγω της κλασικής εμφάνισης, της διαχρονικής παρουσίας αλλά και του σύγχρονου και δυνατού κινητήρα, είναι απολαυστική.

 

Κατασκευαστής Piaggio
Μοντέλο Vespa LX 150 ie 3V
Τιμή 3.690euro
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος 4-χρονος   3-βάλβιδος με 1 ΕΕΚ
Κυβισμός 155 κ.εκ
Διάμετρος/Διαδρομή 58Χ58,6 mm
Σχέση συμπίεσης 10,5:1
Τύπος μετάδοσης Συνεχώς Μεταβαλλόμενη
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική CDI, μεταβαλλόμενη
Σύστημα ψύξης Αερόψυκτος
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τύπος συμπλέκτη Αυτόματος Φυγοκεντρικός
   
Πλαίσιο  
Τύπος Χαλύβδινο πρεσαριστό
Μήκος (mm) 1770
Ύψος σέλας (mm) 760
Μεταξόνιο (mm) 1280
Βάρος κενό (kg) 114
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 8,2 lt
   
Αναρτήσεις  
Εμπρός Βραχίονας με αμορτισέρ διαδρομής 82 χιλ.
Πίσω Αμορτισέρ διαδρομής 69,5 χιλ.
   
Φρένα  
Εμπρός Δίσκος 200mm, με δαγκάνα δύο αντικρυστών εμβόλων
Πίσω Ταμπούρο 110 χιλ.
   
Ελαστικά  
Μπροστά Χωρίς αεροθάλαμο 110/70-11''
Πίσω Χωρίς αεροθάλαμο 120/70-10''
   
Επιδόσεις  
Μέγιστη ισχύς 12,9 hp (9,5 kW) / 7750 rpm
Μέγιστη ροπή 12,8 Nm / 6250 rpm

vespa_lx_150_3v_test_cityrider_2.JPGvespa_lx_150_3v_test_cityrider_4.JPGvespa_lx_150_3v_test_cityrider_1.JPGvespa_lx_150_3v_test_cityrider_3.JPGvespa_lx_150_3v_test_cityrider.jpg

vespa_lx_150_3v_test_cityrider_2.JPGvespa_lx_150_3v_test_cityrider_4.JPGvespa_lx_150_3v_test_cityrider_10.JPGvespa_lx_150_3v_test_cityrider_9.JPGvespa_lx_150_3v_test_cityrider_5.JPGvespa_lx_150_3v_test_cityrider_1.JPGvespa_lx_150_3v_test_cityrider_8.JPGvespa_lx_150_3v_test_cityrider_7.JPGvespa_lx_150_3v_test_cityrider_3.JPGvespa_lx_150_3v_test_cityrider_6.JPG