city2 WHITE DDIAFANES

Vespa

 

vespa gts 300 super 2015 test cityrider

Super εμφάνιση, Super άνεση!

Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Θανάσης Μαρινόπουλος

Τέσσερα χρόνια μετά την 1η θέση στην κατηγορία scooters – Μοτοσυκλέτα της χρονιάς 2011, στο γερμανικό περιοδικό Motorrad και στον διαγωνισμό "Motorrad des Jahres 2011", η Vespa GTS 300 επιστρέφει “Super” ανανεωμένη, οπτικά, ηλεκτρονικά και τεχνολογικά!


Με τον δείκτη του ταχυμέτρου κολλημένο ανάμεσα στα 110 και 120 χ.α.ω. η Vespa GTS 300 Super ie με – δεν θα τους έλεγες “’κανονικούς” σε μέγεθος αναβάτες, ανηφορίζει ταχύτατα και ασταμάτητα την λεωφόρο Συγγρού – ακούραστα, γρήγορα, σταθερά. Ο κινητήρας των 300 κυβικών εκατοστών – 278 στην πραγματικότητα που είναι γνωστός από την χρήση του στο Piaggio Group, παρέχει αδιάκοπα δύναμη προκειμένου οι προσπεράσεις να γίνονται με ασφάλεια, φροντίζοντας ταυτόχρονα για να παραμένει η ενεργητική ασφάλεια σε υψηλά επίπεδα. Η σταθερότητα υποδειγματική, το ίδιο και η αλλαγή κατεύθυνσης με αυτά τα χιλιόμετρα, δείχνοντας πως, παρά το μεγάλο βάρος, το στιβαρό πλαίσιο της Vespa GTS 300, αντέχει την “σκληρή δουλειά”, παρά τους μικρούς, 12 ιντσών τροχούς. Αυτοί, αν και τις περισσότερες φορές δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις στην οδήγηση, εδώ, το μόνο που καταφέρνουν είναι αρχικά, να σου δείχνουν ότι οι αντιδράσεις του τιμονιού, είναι γρήγορες. Σε γενικό βαθμό όμως, συμβάλλουν στην ομαλότητα της οδήγησης, διατηρώντας παράλληλα την άνεση σε κορυφαία επίπεδα.

Η απόσβεση των ελαστικών με υψηλό προφίλ 16άριδες τροχούς, ας πούμε, είναι μεγαλύτερη, αλλά είναι οι αναρτήσεις που δημιουργούν ένα σύνολο που εκπλήσσει με την συμπεριφορά του. Παραμένει ένα αμορτισέρ στο μπροστινό σύστημα τύπου μπράτσου, το οποίο όμως είναι βελτιωμένο, ενώ τα δύο αμορτισέρ στο πίσω τμήμα, είναι ίδια με της παλιάς GTS. Η άνεση όμως είναι αναβαθμισμένη, και η GTS αδιαφορεί για λακκούβες και ανωμαλίες του δρόμου, τόσο με έναν, όσο και με δύο επιβαίνοντες. Και οι λακκούβες που βλέπεις και σε φοβίζουν, περνάνε από τις αναρτήσεις φιλτραρισμένες, δίχως να μεταφέρονται αυτούσιες στο σώμα του αναβάτη. Και όλα αυτά, ακόμη και στην τελική της που ξεπερνά τα 140 χ.α.ω. σε περιπτώσεις, αφού η μετάδοση, δεν έχει ως στόχο την μεγαλύτερη τελική ταχύτητα, αλλά την επιτάχυνση και την ευκολία στην οδήγηση μέσω της “σπιρτάδας”.


Οδηγώντας με ταχύτητα, διαπιστώνεις ότι η GTS παρέχει άμεσα την δύναμή της, χάριν και στην αυτόματη μετάδοση η οποία δεν χάνει χρόνο να μεταφέρει την απόδοση στον δρόμο. Έτσι, μέσα στην πόλη, οι επιταχύνσεις θα σε κάνουν να πετάγεσαι πρώτος από κάθε φανάρι, εκμεταλλευόμενος τόσο την δύναμη και την μετάδοση, όσο και την πρόσφυση που αποκτά ο τροχός με το άνοιγμα του γκαζιού. Είναι το νέο σύστημα ASR το οποίο διαθέτει πλέον η Vespa GTS 300 Super ie, του οποίου η λειτουργία γίνεται αισθητή στο απότομο άνοιγμα του γκαζιού. Ο τροχός προσπαθεί να σπινάρει λόγω της αμεσότητας της απόδοσης της δύναμης, αλλά το σύστημα ASR τον συγκρατεί ηλεκτρονικά, περιορίζοντας την ολίσθηση. Η ενεργοποίηση γίνεται σχεδόν ανεπαίσθητα – το μόνο που νιώθεις είναι η παρεμβολή του συστήματος που κόβει στιγμιαία την απόδοση.

Το σύστημα είναι σωτήριο σε γλιστερούς δρόμους μιας και χωρίς αυτό, ο τροχός μπορεί να σπινάρει ανεξέλεγκτα με αρνητικές συνέπειες. Με αυτό το σύστημα επίσης, η Vespa αποκτά έλεγχο της απόδοσης που μόνο το Piaggio Group διαθέτει, αυξάνοντας την ασφάλεια. Αν βέβαια ο αναβάτης το επιθυμεί, μπορεί να το απενεργοποιήσει, πατώντας εν λειτουργία, το μπουτόν της μίζας. Στα αρνητικά του μόνο, η προσπάθεια του αναβάτη να ανέβει πεζοδρόμιο, όπου, μόλις ο τροχός ακουμπήσει επάνω, αντί να “σπρώξει” την Vespa να ανέβει, την αφήνει καθηλωμένη εκεί, δείχνοντας ότι απαιτεί λίγη φόρα πριν για να το καταφέρει. Το σύστημα ABS που τοποθετήθηκε επίσης στον GTS 300 Super ie, δίνει στον αναβάτη την δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τα εξαιρετικά φρένα της Vespa, χωρίς να φοβάται για πιθανό μπλοκάρισμα. Οι μικροί τροχοί δίνουν τέτοια αίσθηση, και πλέον, μπορείς να πατήσεις φρένο ακόμη και υπό κλίση, άφοβα.


Αν και σύγχρονη τεχνολογικά, η Vespa GTS 300 Super ie καταφέρνει να συνδυάζει με άριστο τρόπο το κλασικό και μοναδικό στυλ “εποχής”, αποπνέοντας ταυτόχρονα φρέσκο αέρα και κομψότητα. Οι μοναδικές γραμμές που ξεχωρίζουν το μοντέλο παραμένουν τονίζοντας το διαχρονικό στυλ, με αλλαγές στα “σημεία”.

Το μπλε μεταλλικό χρώμα στο σώμα της Vespa σε μαγνητίζει ενισχύοντας την διαφορετικότητα και διατηρώντας τον αποφασιστικό χαρακτήρα της. Η νέα “γραβάτα” στο μπροστινό τμήμα της ποδιάς διαθέτει και νέας σχεδίασης κυρτές γρίλιες, ενώ οι τροχοί απέκτησαν μαύρα μπράτσα. Η σέλα άλλαξε τον χρωματισμό της, αποκτώντας λευκό σιρίτι, ενώ συνεχίζει να χωρά έναν επιβάτη άνετα, και δύο… με τίποτα! Το πίσω τμήμα της είναι μαλακό και όταν συμπιέζεται γίνεται κατηφορικό, αναγκάζοντας τον συνεπιβάτη να κρατιέται με νύχια και με δόντια. Η ξεκούραστη στάση του σώματος του αναβάτη, αφήνει το σώμα του να μετακινηθεί ελαφρώς πίσω καλύπτοντας το περισσότερο μέρος της σέλας – όπως ακριβώς φαίνεται η σχεδίασή της στις φωτογραφίες, περιορίζοντας και άλλο τον συνεπιβάτη. Τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη που κρύβονται έντεχνα στο πλαίσιο, όταν ανοίξουν, ενοχλούν τον οδηγό – καθώς πατάς τα πόδια σου στο έδαφος στα φανάρια, βρίσκουν οι γάμπες σου στα παπούτσια του συνεπιβάτη.

Έχεις επίσης περιορισμένο χώρο φόρτωσης για κράνος κάτω από τη σέλα, αφού μόνο ένα μικρού μεγέθους jet κράνος θα χωρέσει εκεί – ούτε full face, αλλά ούτε μεγάλο jet χωράει. Ο χώρος όμως είναι αρκετός για αδιάβροχα, τσάντα ή άλλα πράγματα, ενώ η απουσία αμορτισέρ, σίγουρα είναι μία παράληψη στην εξαιρετικής ποιότητας και κατασκευής Vespa GTS 300 Super ie. Το πίσω φωτιστικό σώμα απέκτησε μεγαλύτερο κάλυμμα με χρωμιωμένο φιλέτο, ενώ, πλέον διατίθεται στο μπροστινό ντουλαπάκι, και θύρα USB για φόρτιση κινητού. Το κρύσταλλο του προβολέα είναι πιο σκούρο, ενώ τα μπροστινά φλας, απέκτησαν LED λάμπες αλλά και φώτα ημέρας που τονίζουν την διαφορετικότητα και συνδέουν δύο εποχές.


Η νέα Vespa GTS 300 Super ξεχωρίζει από το χαρακτηριστικό λογότυπο Super στο πίσω μέρος, σε κόκκινο χρωματισμό – όπως και το ελατήριο της μπροστινής ανάρτησης. Η πλατφόρμα Mutimedia που διατίθεται ως έξτρα στα αξεσουάρ της, είναι μία πλατφόρμα πολυμέσων με την ονομασία VMP, η οποία επιτρέπει διάφορες χρήσεις στον ιδιοκτήτη. Μέσω του smartphone, ο αναβάτης μπορεί να συνδεθεί με την Vespa του απεικονίζοντας τις πληροφορίες που αφορούν στο scooter, όπως την ταχύτητα, τις στροφές του κινητήρα, την στιγμιαία και μέση κατανάλωση, την μέση ταχύτητα, την στιγμιαία ιπποδύναμη και ροπή, αλλά και άλλες λειτουργίες όπως χάρτες, που έχουν ούτως ή άλλως στα smartphones. Ο αναβάτης μπορεί ακόμη και να κάνει διάγνωση της κατάστασης της Vespa, αλλά και να ελέγξει την πίεση των ελαστικών ή την φθορά του, μέσω αισθητήρων.

Αισθητικά, η Vespa GTS 300 Super ie, είναι οπωσδήποτε διαχρονική, διατηρώντας το στυλ της εποχής της, απαράλλακτο. Συνδυασμένη με νέα τεχνολογία και φέροντας όλα τα συστήματα ασφαλείας και πληροφόρησης που μπορούμε να βρούμε σε μία κανονική μοτοσυκλέτα του Piaggio Group, καταφέρνει να συνδέει δύο διαφορετικές εποχές με άριστο τρόπο, διατηρώντας παράλληλα το στυλ της μοναδικό.
Στυλ, γοητεία, ψαγμένο ντύσιμο αλλά και ασφάλεια και επιδόσεις; Όλα Super για την νέα Vespa GTS 300 Super ie, με τιμή που στα 5.180euro, δείχνει να περιλαμβάνει ότι ακριβώς θα ήθελε ο ψαγμένος hipster αναβάτης, στο επίσης ψαγμένο και διαφορετικό δίτροχο του.

Κατασκευαστής Piaggio
Μοντέλο Vespa GTS 300 Super ie ABS / ASR
Τιμή 5.180euro
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος 4-χρονος  4βάλβιδος με 1 ΕΕΚ
Κυβισμός (cc) 278
Διάμετρος / Διαδρομή (mm x mm) 75 x 63
Σχέση συμπίεσης (:1) Δ.Α.
Μετάδοση  Αυτοματη συνεχώς μεταβαλλόμενη
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική
Σύστημα ψύξης Υγρόψυξη
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τύπος συμπλέκτη Αυτόματος Φυγοκεντρικός
   
Πλαίσιο  
Τύπος Χαλύβδινο πρεσαριστό
Μήκος (mm) 1.930
Ύψος σέλας (mm) 790
Μεταξόνιο (mm) 1.370
Βάρος κενό (kg) Δ.Α.
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 9,5 lt
   
Αναρτήσεις  
Εμπρός Βραχίονας με αμορτισέρ
Πίσω Δύο αμορτισέρ 
   
Φρένα  
Εμπρός Δίσκος 220mm με δαγκάνα δύο αντικρυστών εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος 220mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και ABS
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-12''
Πίσω  130/70-12''
   
Επιδόσεις  
Μέγιστη ισχύς 22 / 7500
Μέγιστη ροπή 2,27 / 5.000

vespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_7.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_1.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_5.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_2.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_9.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_10.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_3.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_6.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_8.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_4.JPG

vespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_14.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_7.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_1.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_16.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_5.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_2.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_9.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_10.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_3.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_6.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_8.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_12.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_13.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_4.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_11.JPGvespa_gts_300_super_2015_test_cityrider_15.JPG