city2 WHITE DDIAFANES

Πελοπόννησος

Cannot find taxidiotika/katsoulas/kinouria subfolder inside /home/cityrider/domains/cityrider.gr/public_html/images/stories/taxidiotika/katsoulas/kinouria/ folder.
Admiror Gallery: 5.0.0
Server OS:nginx/1.24.0
Client OS:Unknown
PHP:5.6.40-68+ubuntu22.04.1+deb.sury.org+1
pyrgos trikaliti 1-web

Ψηλά, στον Άγιο Πέτρο!


Του Δημήτρη Κατσούλα

Ο χειμωνιάτικος ήλιος με το ζόρι έγλειφε την κορυφή του «Τρελού» (Υμηττός) , οι ακτίνες του χτυπούσαν με μανία τους καθρέπτες της κόκκινης μοτοσυκλέτας και ακολουθούσαν το διάβα μου θέλοντας να κοντράρουν τo μονοκύλινδρο άτι. Μέχρι το Παράλιο Άστρος, η συντροφιά του ήλιου ήταν μόνιμη όμως κάπου εκεί με παράτησε για να παίξει με τα σύννεφα…

Στο παράλιο Άστρος , το σημαντικότερο θερινό θέρετρο της Αρκαδίας ξεκινά και η γνωριμία μου με τον τόπο. Το πρώτο πράγμα που αντίκρισα ερχόμενος ήταν το μεσαιωνικό κάστρο στην κορυφή του λόφου Νησί , το κάστρο των Ζαφειρόπουλων. Η ιστορία του χάνεται στους αιώνες και ξεκινά το 424π.Χ. από το τείχος των Αιγινητών, και το 1256 ανακατασκευάζεται από τους Φράγκους που το βαπτίζουν «Castello Della Estella» (το κάστρο του Άστρου). Στις αρχές της επανάστασης του 1821, οι αφοι Ζαφειρόπουλοι αναλαμβάνουν την εκ νέου ανακαίνιση του, με σκοπό να οχυρωθούν κατά του Ιμπραήμ και του στρατού του.

Το αμυντικό αυτό συγκρότημα περιλαμβάνει στα πέτρινα σωθικά του 3 κατοικίες , έχει στα «πόδια» του τον Αργολικό κόλπο και την οροσειρά του Πάρνωνα. Φυσικά ,δεν έχει ανακαινιστεί, δεν έχει εκμεταλλευτεί από τους αρμόδιους, δεν φυλάσσεται και απλά αποτελεί ένα κουφάρι της ιστορίας μας. Ακόμα ένα, γιατί προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των ιστορικών μνημείων που μένουν ανεκμετάλλευτα.
Κατηφορίζοντας από το φρούριο , μέσα σε ένα μικρό αλσύλλιο υπάρχει ο παλιός φάρος, ένα πέτρινο κτίσμα του 1865. Καθοδηγούσε τους θαλασσοδαρμένους ναυτικούς μέχρι και το 1990 και πλέον αποτελεί ένα ακόμα μνημείο της περιοχής που δυστυχώς έχει βανδαλιστεί από γκράφιτι ανεγκέφαλων νεαρών. Δίπλα από τον φάρο συναντάμε ένα θερινό θεατράκι που κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου φιλοξενεί πλήθος εκδηλώσεων και παραστάσεων, και κάτω από το θέατρο ξεκινά το γραφικό λιμάνι του Παράλιου Άστρους, όπου αλιευτικά σκάφη, ιστιοπλοϊκά και σκάφη αναψυχής, βρίσκουν θαλπωρή στην ασφάλεια του λιμένα, από τους μανιασμένους ανέμους.

Η τουριστική υποδομή της πόλης είναι υποδειγματική, πλήθος καταλυμάτων απλώνονται κατά μήκους της προκυμαίας, μπόλικα café bar και εστιατόρια, καταστήματα με σουβενίρ και τοπικά προϊόντα. Σε μια από τις καφετέριες απόλαυσα τον καφέ μου αγναντεύοντας τον Αργολικό κόλπο, σχεδιάζοντας την επόμενη στάση μου στις παρυφές του Πάρνωνα.

Με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, ακολουθώ την επαρχιακή οδό Άστρους - Τρίπολης με σκοπό να επισκεφθώ την Μονή Μαλεβής.
Η επί του Πάρνωνος μονή, αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα Μοναστήρια της περιοχής. Το πρώτο μοναστήρι ανεγέρθηκε το 717μ.Χ. και ήταν απομονωμένο στο δάσος του Μαλεβού. Με τα χρόνια οι μοναχοί απεβίωσαν, το ψύχος, η βροχή και ο αέρας, καθιστούσε δύσκολη την διαβίωση, και έτσι η παλιά μονή εγκαταλείφτηκε. Ένας θρύλος λέει πως η θαυματουργή εικόνα που υπήρχε στα σπλάχνα του Ιερού, μετά το τραγικό τέλος των μοναχών έφυγε και σταμάτησε στην θέση που είναι η Μονή σήμερα. Παρόλο που οι πιστοί την μετέφεραν στο αρχικό της σημείο, η εικόνα έφευγε ξανά και ξανά, κι έτσι αποφάσισαν οι πατέρες να χτίσουν το μοναστήρι και να τοποθετήσουν την εικόνα εκεί όπου είχε επιλέξει αυτή - και όλα αυτά το 1116μ.χ.! Κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας, η Μονή υπέστη πολλές καταστροφές ενώ το 1826 πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ.

Χτισμένη σε υψόμετρο 950 μέτρων και πλαισιωμένη από ένα μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο δάσος με δενδρόκεδρους, η Μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και κατοικείται από γυναίκες μοναχές. Η φήμη της θαυματουργής εικόνας προσελκύει χιλιάδες προσκυνητές τον χρόνο και πλέον είμαι και εγώ ένας από αυτούς. Άναψα το κερί μου και προσδοκώ στην Θεία φώτιση!
Ανηφορίζοντας άφησα πίσω μου την Παναγιά και κατευθύνθηκα προς τον Άγιο Πέτρο, όχι τον πασίγνωστο του Παραδείσου, αλλά τον άγνωστο, του Πάρνωνα!

Ο Άγιος Πέτρος είναι ένα γραφικό κεφαλοχώρι που βρίσκεται σε ένα πανέμορφο και καταπράσινο τοπίο. Καστανιές, μηλιές, κερασιές αλλά και πλατάνια, συνθέτουν έναν μοναδικό καμβά που απλά μαγεύει τα βλέμματα των επισκεπτών. Η ιστορία του τόπου μακραίωνη, Σπαρτιάτες και Αργείοι τρωγόντουσαν για το ποιος θα τον αποκτήσει, τοπικοί κλεφτοκαπετανέοι αντιστάθηκαν στους Τουρκαλβανούς, ενώ κατά την Ιταλογερμανική κατοχή, η αντίσταση των κατοίκων ήταν μεγάλη και δυστυχώς την πλήρωσαν με την εκτέλεση τους.

Σήμερα, ο Άγιος Πέτρος παρουσιάζει υψηλή τουριστική κίνηση, και για τον λόγο αυτό χτίστηκαν συγκροτήματα από πέτρινες μεζονέτες, ένα ξενοδοχείο, ενώ γύρω από την κεντρική πλατεία του χωριού, υπάρχουν μπόλικες ταβέρνες για να εκπληρώσουν κάθε στομαχική διαταραχή!
Πέρα όμως από το ανάγλυφο της περιοχής , τα τοπικά εδέσματα και τα αγροτικά προϊόντα άξια προσοχής αποτελούν:

• Ο παραδοσιακός πύργος του Τρικαλίτη (ή Αγά), ένα διώροφο πυργόσπιτο του 18ου αιώνα, με πολεμίστρες αλλά και ζεματίστρα. Το οχυρωματικό χτίσμα μαράζωνε για δεκαετίες (περίεργο…) όμως με την συμβολή του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ανακαινίστηκε και πλέον λειτουργεί σαν πολιτιστικό κέντρο.

• Ο επιβλητικός Ναός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (κεντρική πλατεία) αλλά και κάποιες πέτρινες βρύσες και αρχοντικά σπίτια.

Αναχωρώντας με «ικανοποιημένο» στομάχι από τον Άγιο Πέτρο και μέσω της επαρχιακής οδού Άστρους - Τριπόλεως κατευθύνθηκα προς τα Άνω Δολιανά, ακόμα έναν τουριστικά ανεπτυγμένο τόπο της Αρκαδίας. Το πέτρινο χωριό είναι σκαρφαλωμένο στα 1050 μέτρα και αποτελεί μια ακόμα πολύχρωμη πινελιά στον Αρκαδικό καμβά. Πλαισιώνεται από έλατα, καστανιές αλλά και καταρράκτες, και μπορεί να κατοικείται από λιγοστούς ανθρώπους, αλλά είναι ένας ιδανικός χειμερινός προορισμός για ξεκούραση, περισυλλογή αλλά και δραστηριότητες, όπως π.χ.: πεζοπορία, ποδήλατο βουνού, 4χ4 αλλά και εντουροβόλτες στα άπειρα μονοπάτια του Πάρνωνα. Σε ένα από τα καφενεία του χωριού και λίγο πριν ο ήλιος χαθεί από τον ορίζοντα, ήπια έναν ελληνικό καφέ ,άφησα το βλέμμα μου να χαθεί στην απεραντοσύνη του οροπεδίου της Τρίπολης, του Μαινάλου και του Αρτεμισίου και πήρα τον δρόμο της επιστροφής προς την Αθήνα απελευθερωμένος από τα βάρη της πόλης.


Χιλιομετρικές αποστάσεις
• Παράλιο Άστρος: 170χλμ (από Αθήνα)
• Άγιος Πέτρος: 200χλμ (από Αθήνα)
• Άνω Δολιανά:180χλμ (από Αθήνα)

Παράλιο Άστρος http://www.paralioastros.com/gr/
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 2755051111
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ 2755051445

Διαμονή – Φαγητό
Ταβέρνες στον Άγιο Πέτρο
• Ταβέρνα «ο Καράς και ο Πάρνωνας»
• Ταβέρνα «Σπάρτακος»

Διαμονή στον Άγιο Πέτρο:
• Ξενοδοχείο «Μαλεβός Παραδοσιακά διαμερίσματα» αριθμός δωματίων 4 (τηλέφωνο 27920-31155)
• «Πάρνων» αριθμός δωματίων 24 (τηλέφωνο 27920-31245)