city2 WHITE DDIAFANES

Στερεά Ελλάδα

city trip penteli 13

Η κοντινή μας "απόδραση"

 

Η Πεντέλη (Πεντελικό όρος) βρίσκεται βορειοανατολικά της Αθήνας και είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Αττικής με υψόμετρο 1.109 μέτρα. Είναι γνωστό για το μάρμαρο του, που χρησιμοποιήθηκε και στην αρχαιότητα για την κατασκευή λαμπρών κτηρίων όπως ο Παρθενώνας της Ακρόπολης.

Στο πυραμοειδές σχήμα του είναι ορατά τα σημάδια από τις εξορύξεις για το ξακουστό πέτρωμα, ενώ τη γύμνια του τοπίου ενισχύουν και οι καταστροφικές πυρκαγιές προηγούμενων ετών που ουσιαστικά αφάνισαν τα δέντρα από την πλευρά που βλέπει προς την Αθήνα. Παρ΄ όλα αυτά το βουνό έχει μια δικιά του γοητεία και μια χαρακτηριστική ενέργεια για πολύ κόσμο, σύμφωνα με πολλούς θρύλους.

Το πιο ενδιαφέρον επισκέψιμο σημείο της Πεντέλης είναι τα εκκλησάκια του Αγίου Σπυρίδωνα και Αγίου Νικολάου στην είσοδο ενός σπηλαίου, που φημολογείται ότι ήταν το κρησφύγετο του λήσταρχου Νταβέλη. Το εκκλησάκι του Αγ.Σπυρίδωνα είναι του 10ου ή 11 ου αιώνα. Στη σπηλιά μπορεί να φτάσει κανείς από ένα μικρό χωματόδρομο από τον κεντρικό δρόμο, και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο δρόμος μέχρι την κορυφή, όπου βρίσκονται οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις που πλέον έχουν εγκαταλειφτεί, είναι γεμάτος στροφές και σίγουρα θα συναντήσεις αυτοκίνητα και άλλες μοτοσυκλέτες  που ανεβαίνουν ψηλά για να απολαύσουν ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα στην Αττική.

city_trip_penteli_1.jpgcity_trip_penteli_9.jpgcity_trip_penteli_6.jpgcity_trip_penteli_13.jpgcity_trip_penteli_16.jpgcity_trip_penteli_12.jpgcity_trip_penteli_10.jpgcity_trip_penteli_5.jpgcity_trip_penteli_2.jpgcity_trip_penteli_15.jpgcity_trip_penteli_7.jpgcity_trip_penteli_3.jpgcity_trip_penteli_11.jpgcity_trip_penteli_4.jpgcity_trip_penteli_14.jpgcity_trip_penteli_8.jpg