city2 WHITE DDIAFANES

Στερεά Ελλάδα

citytrip plaka 8

Γραφικότητα και ιστορία 

Οι Αέρηδες είναι συνοικία της Πλάκας, που την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα ήταν το κεντρικό σημείο της Αθήνας.Το όνομα Αέρηδες οφείλεται στο “Ωρολόγιο  του Κυρρήστου”, χαρακτηριστικό μνημείο που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της ρωμαϊκής αγοράς. Μεγάλα, πλούσια νεοκλασικά σπίτια συμπληρώνουν το παζλ των πλακιώτικων δρόμων γύρω από την περιοχή αυτή που γνώρισε μεγάλες δόξες με την κατασκευή της οδούΑιόλου.

Το “Ωρολόγιο του Κυρρήστου” ανεγέρθη από τον αστρονόμο Ανδρόνικο, από την Κύρρο στην Συρία, και είναι ένα οκτάγωνοκτίσμα που σε κάθε πλευρά του υπάρχουν ανάγλυφοι οι οκτώ άνεμοι με τις ονομασίες τους: Βορρέας (βόρειος), Καικίας (βορειοανατολικός), Απηλιώτης (ανατολικός),Εύρος (νοτιοανατολικός), Νότος (νότιος), Λιψ (Λίβας, νοτιοδυτικός), Ζέφυρος (δυτικός), και Σκίρων (βορειοδυτικός). Είναι κατασκευασμένο από πεντελικό μάρμαρο και έχει ύψος 12 μέτρα και πέρα από την κατεύθυνση του ανέμου ήταν και ηλιακό ρολόι. Μάλιστα για τις ημέρες που τα σύννεφα κάλυπταν τον ήλιο υπήρχε υδραυλικός μηχανισμός για να αντικαθιστά τοηλιακό ρολόι. Θεωρείται ότι είναι ο αρχαιότερος μετεωρολογικόςσταθμός του κόσμου.

Στο κέντρο της συνοικίας των Αέρηδων βρίσκεται και η Ρωμαϊκή Αγορά, όπου βρίσκεται το “Ωρολόγιο του Κυρρήστου”. Στα ρωμαϊκά χρόνια εδώ γινόντουσαν οι εμπορικές συναλλαγές, και ενώνονταν με την Αρχαία Αγορά μέσω ενός δρόμου. Ακόμα σώζονται σειρά κιόνων ιωνικού ρυθμού όπως και η πύλη , που ονομάζεται πύλη της Αρχηγέτιδος Αθηνάς. Στην εποχή του αυτοκράτορα Αδριανού η αγορά μεγάλωσε και γι’ αυτό και στην αρχή του 19ου αιώνα ονομάστηκε συνοικία Ανδριανού. Πέρα από το “Ωρολόγιο του Κυρρήστου” υπήρξαν και άλλα σημαντικά κτίσματα όπως ο Μεντρεσές Αθηνών που είχε μετατραπεί σε φυλακές. Εκεί οι απαγχονισμοί των καταδίκων γινόντουσαν σε παρακείμενο αιωνόβιο πλάτανο, απ’ όπου βγήκε και η φράση “χαιρέτα μας τον πλάτανο”.

citytrip_plaka_14.jpgcitytrip_plaka_6.jpgcitytrip_plaka_11.jpgcitytrip_plaka_8.jpgcitytrip_plaka_5.jpgcitytrip_plaka_10.jpgcitytrip_plaka_1.jpgcitytrip_plaka_12.jpgcitytrip_plaka_3.jpgcitytrip_plaka_15.jpgcitytrip_plaka_2.jpgcitytrip_plaka_7.jpgcitytrip_plaka_4.jpgcitytrip_plaka_9.jpgcitytrip_plaka_16.jpgcitytrip_plaka_13.jpg