Εκτός Ελλάδος

diodia 4

“Έχουμε από τις πλέον χαμηλές χρεώσεις στην ΕΕ” απαντά το Υπουργείο

Περίπου 100 είναι συνολικά οι λειτουργικοί σταθμοί διοδίων στο οδικό δίκτυο της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και των πλευρικών, ενώ ο αριθμός τους παρουσιάζει σαφώς… αυξητικές τάσεις. 

Οι οδηγοί αναφέρουν ότι ένα ταξίδι μέσω των βασικών οδικών αξόνων της χώρας, έχει καταστεί πλέον “πολυτέλεια”, συγκρίνοντας μάλιστα πολλές φορές το συνολικό κόστος του, με αυτό ενός αεροπορικού εισιτηρίου για τον ίδιο προορισμό! 

Πολλά παράπονα υπάρχουν επίσης και για τα διόδια που εισπράττονται κανονικά και… προκαταβολικά, σε δρόμους στους οποίους τα όποια έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί σε όλο τους το μήκος, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία τους να μην πληρούν τα θεσπισμένα από την ΕΕ πρότυπα ασφαλείας. 

Σε ότι αφορά στο υψηλό αντίτιμο των διοδίων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, απαντά ότι οι χρεώσεις είναι από τις πλέον χαμηλές στην ΕΕ, με τον μέσο όρο χρέωσης ανά χιλιόμετρο να ανέρχεται στα 6.5 λεπτά, όταν στην Ιταλία η τιμή αυτή διαμορφώνεται στα 6.7, στην Γαλλία στα 8.5, στην Πορτογαλία στα 8.9 και στην Ισπανία στα 11.2 λεπτά.