efthigramisi diplwmatwn 00001  Με δίπλωμα Β θα οδηγείς δίκυκλα των κατηγοριών ΑΜ & Α1

Ένα νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών που κατατέθηκε στις 2/3/2021 στη Βουλή, δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους διπλώματος αυτοκινήτου να οδηγούν και δίκυκλο με ορισμένες προϋποθέσεις.

Πρόκειται για το σχέδιο νόμου για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα (ΣΒΑΚ) και τη μικροκινητικότητα, που μέσα στα άλλα περιέχει και ρύθμιση για την εξίσωση του διπλώματος αυτοκινήτου (Β) με τα διπλώματα ΑΜ (πενηντάρι δίκυκλο / μοτοποδήλατο) και Α1 (δίκυκλο 125), με κάποιες βασικές προϋποθέσεις.

Έτσι λοιπόν ένας οδηγός αυτοκινήτου που είναι άνω των 27 ετών και έχει άδεια οδήγησης Β για διάστημα 6 ετών και άνω, θα μπορεί να οδηγεί μοτοποδήλατο / 50άρι χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση!

Για να οδηγήσει δίκυκλο Α1, θα πρέπει πέρα από τα 27 έτη και τα 6+ χρόνια κατοχής της άδειας οδήγησης Β, να κάνει 3 μόλις μαθήματα πρακτικής εκπαίδευσης.

Επιπλέον δεν απαιτείται η κατοχή άδειας οδήγησης για την οδήγηση μοτοποδηλάτων με μέγιστη εκ κατασκευής ανώτατη ταχύτητα έως 25 km/h, ενώ εάν ο ενδιαφερόμενος είναι κάτω των 18 ετών (επιτρέπεται από τα 16) θα πρέπει να υπάρχει η έγγραφη συναίνεση του προσώπου που ασκεί την επιμέλειά του.

Κάπως έτσι λοιπόν κάμφθηκαν οι αντιδράσεις των εκπαιδευτών (με τα 3 μαθήματα για το Α1), και αναμένουμε σύντομα μια καλοδεχούμενη εισροή νέων αναβατών στις τάξεις του δικύκλου.