Harley Davidson

Geneva3

Επιδόσεις και πρώτες ενδείξεις για τιμή 

Είναι μάλλον το σημαντικότερο νέο για την Αμερικανική εταιρεία φέτος και φυσικά μιλάμε για την έλευση του πρώτου της ηλεκτρικού μοντέλου, LiveWire.

Από το 2015 που πρωτοπαρουσιάστηκε έχει περάσει σαράντα κύματα, ξεκινώντας από την ωμά ανατρεπτική δήλωση του προέδρου της εταιρείας το 2016 πως το ηλεκτρικό τους μοντέλο δε θα μπει στην παραγωγή σύντομα γιατί θα είναι πολύ ακριβό και με μικρή αυτονομία, οπότε θα περιμένουν να προχωρήσει πρώτα η τεχνολογία των μπαταριών.

Βέβαια, πρωτότυπα LiveWire έκαναν την εμφάνισή τους σε διάφορές εκδηλώσεις και μάλιστα συχνά ήταν διαθέσιμα για στατικά test rides, δηλαδή λειτουργία και προσομοίωση οδήγησης της μοτοσυκλέτας σε στατικό σημείο.

Πέρυσι ήρθε η ανατροπή της ανατροπής, όταν ανακοινώθηκε πως τελικά το σχέδιο παίρνει μπροστά και πως η μοτοσυκλέτα θα έρθει άμεσα στην παραγωγή. Παρουσιάστηκε ένα κάπως αλλαγμένο εμφανισιακά μοντέλο και ένας νέος κύκλος προώθησης ξεκίνησε, αυτή τη φορά όχι ως τεχνολογικό concept του μέλλοντος, αλλά ως ένα αυριανό μοντέλο που θα μπορείς να αγοράσεις.

Geneva2

Στην πρόσφατη έκθεση CES 2019 στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ η H-D έδωσε στη δημοσιότητα την τιμή του στην Αμερικανική αγορά και μια ελάχιστη γεύση τεχνικών χαρακτηριστικών και τώρα, στο Geneva International Motor Show 2019, αποκαλύπτει νέα τεχνικά στοιχεία που καιρό περιμέναμε να ακούσουμε.

Το LiveWire διαθέτει ήδη φόρμα προπαραγγελίας και τώρα μαθαίνουμε πως θα έρθει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές αγορές στο τελευταίο τρίμηνο του 2019. Για την τιμή του δεν ειπώθηκε κάτι νέο, έτσι εύλογα υποθέτουμε πως τα $29,799 (τιμή ΗΠΑ) ισχύουν ακόμη – και με την ισοτιμία της 7/3/2019 μεταφράζονται σε περίπου €26,350. Βέβαια, το πώς θα διαμορφωθεί αυτή η τιμή με τους ευρωπαϊκούς φόρους είναι ένα άλλο ζήτημα που προφανώς θα μάθουμε όταν η μοτοσυκλέτα φτάσει στα μέρη μας.

Από πλευράς επιδόσεων σημειώνουμε:

- Τελική ταχύτητα 177 km/h
- 0-100 km/h σε 3 δευτερόλεπτα
- 100-130 km/h σε 1.9 δευτερόλεπτα
- Αυτονομία 225 km στην πόλη και 142 σε συνδυασμένο κύκλο πόλης-αυτοκινητοδρόμου

Το LiveWire θα διαθέτει κύκλωμα ταχείας φόρτισης DC Fast Charge (με βύσμα J1772, ή CCS2 type 2 ως είναι πιο γνωστό στην Ευρώπη), με το οποίο θα απαιτούνται 40 λεπτά για φόρτιση στο 80% ή 60 για πλήρες αποτέλεσμα.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως κάθε έμπορος του δικτύου της H-D που θα πουλά το LiveWire θα είναι υποχρεωμένος να διαθέτει και έναν ανάλογο σταθμό φόρτισης.

Geneva1

Η μοτοσυκλέτα θα διαθέτει κιβώτιο μίας σχέσης, άρα όχι λεβιέδες και συμπλέκτες κλπ, ενώ ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει αδρανειακή μονάδα ελέγχου 6 αξόνων (IMU), η οποία θα ενορχηστρώνει cornering ABS, traction control και drag-torque slip control.

Οι αναρτήσεις του περιλαμβάνουν πιρούνι Showa SFF-BP (εκ του Separate Function Fork - Big Piston) και αμορτισέρ Showa BFRC (Balanced Free Rear Cushion). Τα φρένα του έρχονται με την υπογραφή της συνεργάτιδας της H-D, Brembo, στη μορφή δύο τετραπίστονων monobloc δαγκανών σε δίσκους 300 mm.

Η συνδεσιμότητά του ανατίθεται στην πλατφόρμα H-D Connect, η οποία συνδέει τη μοτοσυκλέτα με το έξυπνο τηλέφωνο του αναβάτη της και μεταφέρει πληροφορία σχετικά με τα τεχνικά μέρη της (φόρτιση, διαγνωστικά κλπ), καθώς και αντικλεπτική ασφάλεια μέσω καθορισμού της θέσης της από το ενσωματωμένο GPS.

Τέλος, επειδή H-D χωρίς ήχο δε γίνεται, η εταιρεία μας υπενθυμίζει πως το LiveWire θα παράγει έναν νέο χαρακτηριστικό ήχο κατά την επιτάχυνσή του, ο οποίος χαρακτηρίζεται στο δελτίο Τύπου ως “φουτουριστικός” και “signature Harley-Davidson”, ό,τι κι αν σημαίνουν αυτά.

Κατά πώς φαίνεται, ό,τι απορίες έχουμε (και είναι κάμποσες), θα απαντηθούν εντός του τρέχοντος έτους.