Ρεπορτάζ

Cannot find reportaz/2015/castrol/bloodhound/ subfolder inside /home/cityrider/domains/cityrider.gr/public_html/images/stories/reportaz/2015/castrol/bloodhound// folder.
Admiror Gallery: 5.0.0
Server OS:nginx/1.24.0
Client OS:Unknown
PHP:5.6.40-68+ubuntu22.04.1+deb.sury.org+1

 

1436 39 web

Τρεις μέρες στο Ζάππειο

 

Του Τάκη Μανιάτη

Από τις 12 έως και τις 14 Ιουνίου, το Castrol Edge Bloodhound SSC, βρέθηκε στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο Ζάππειο, όπου όσοι επιθυμούσαν μπορούσαν να το δουν από κοντά. Γιατί; Γιατί έχει τελική ταχύτητα 1600 χιλιόμετρα την ώρα!

Υπερηχητικό powercar


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα βρέθηκε το υπερηχητικό powercar BLOODHOUND SCC, που φιλοδοξεί να πιάσει ταχύτητα 1600 χλμ/ώρα και να καταρρίψει το παγκόσμιο επίγειο ρεκόρ σε δοκιμή που θα πραγματοποιηθεί σε λίγο καιρό, μέσα στο 2015 στη Ν.Αφρική. Το υπερηχητικό αυτοκίνητο παρέμεινε για τρεις μέρες στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου, ώστε οι λάτρεις της ταχύτητας, ανεξαρτήτως τροχών, να το θαυμάσουν.

Δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από την επίσημη παρουσίαση, μιας και μιλάμε για ένα μοναδικό στο είδος του αυτοκίνητο, του οποίου τα στοιχεία είναι ικανά να σε ''κολλήσουν'' για ώρες: 1600 χιλιόμετρα τελικής (ο στόχος), 135.000 ίπποι, ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης της Jaguar απόδοσης 750 ίππων για... τρόμπα καυσίμου (!!), και κατανάλωση καυσίμου, 1,5 τόνος σε 55 δευτερόλεπτα!!! Το Bloodhound είναι κατασκευασμένο στο Μπρίστολ της Αγγλίας και διαθέτει στροβιλοκινητήρα της Roll Royce, συστοιχία πυραυλοκινητήρων αλλά και τον κινητήρα 750 ίππων στα έγκατα του, αποτελώντας ένα παγκόσμιο φαινόμενο δύναμης και ταχύτητας, που έρχεται να καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην επίγεια ταχύτητα, σπάζοντας κατά 1,4 φορές το φράγμα του ήχου.

Ζυγίζοντας 7.75 τόνους, με μήκος 13,5 μέτρα, καταφέρνει να διανύει το μίλι (1.600 μέτρα) σε 3,7 δευτερόλεπτα, να καίει 1,5 τόνο καυσίμου σε 55 δευτερόλεπτα, και να ''πηδάει'' 4,5 γήπεδα ποδοσφαίρου κάθε δευτερόλεπτο! Τα video που είδαμε σχετικά με την επιτάχυνση, τόσο από σταματημένο, όσο και κόντρα σε μία σφαίρα από Magnum 45άρι, μας έδειξε ότι τίποτα στον κόσμο δεν μπορεί να το κοντράρει!

"Καλεσμένος" της Castrol


Το Bloodhound SSC έφερε στην Ελλάδα η Castrol, μία από τις κορυφαίες μάρκες λιπαντικών στον κόσμο. Η εταιρεία, που έχει μακρόχρονη παράδοση στους αγώνες ταχύτητας και έχει συμβάλει στην κατάρριψη του ρεκόρ επίγειας ταχύτητας 21 φορές στη διάρκεια του 20ου αιώνα, συμμετέχει εκ νέου στο project Bloodhound, αναλαμβάνοντας την διάθεση των απαιτούμενων λιπαντικών. Ειδικά για έναν τόσο δυνατό, απαιτητικό και ακριβό κινητήρα που παράγει συνολική ισχύ 135.000 ίππους, χρησιμοποιείται το Castrol EDGE με ΤΙΤΑΝΙUM FSTTM.

Με τη δύναμη του τιτανίου στη σύνθεσή του, εμποδίζει τη διάσπαση και διπλασιάζει την αντοχή της λιπαντικής μεμβράνης, συμβάλλοντας στη μεγιστοποίηση της απόδοσης του κινητήρα, ακόμα και στις πιο αντίξοες ή απαιτητικές συνθήκες οδήγησης. Το Castrol EDGE, όντας έως και 45% ισχυρότερο στη μείωση της επαφής μέταλλου και διατηρώντας τη δύναμή του έως και 140 ώρες περισσότερο από κάθε άλλο λιπαντικό, αποτελεί μια σπουδαία καινοτομία της Castrol.
Υπενθυμίζεται ότι το ρεκόρ επίγειας ταχύτητας είναι 1.228χλμ/ώρα και το κατέχει από το 1997 το μοντέλο Thrust SSC και η ομάδα του Διευθυντή του Προγράμματος Bloodhound Richard Noble με οδηγό τον Andy Green και με τη συμμετοχή της Castrol. Η ίδια ομάδα θα προσπαθήσει με το Bloodhound SCC να σπάσει εκ νέου το ρεκόρ υπερβαίνοντας ακόμα και την ταχύτητα του μαχητικού F-104 Starfighter, το οποίο είχε πετάξει μόλις πάνω από το επίπεδο του εδάφους σε ταχύτητα 988 μιλίων/ώρα.

Δηλώσεις


Ο κος Σπύρος Μιχαλακάκης, Διευθυντής Λιπαντικών Νοτίου Ευρώπης - Πρόεδρος
& Διευθύνων Σύμβουλος ΒΡ Ελληνικής ΑΕ, δήλωσε: «Δεν είναι τυχαίο που η Castrol είναι κορυφαία στις προτιμήσεις του ελληνικού κοινού, καταναλωτών και επαγγελματιών του κλάδου γι αυτό και είμαστε πολύ χαρούμενοι που φιλοξενούμε το Bloodhound στην χώρα μας και δίνεται η ευκαιρία στο Ελληνικό κοινό να δει από κοντά πώς τα υψηλής απόδοσης προϊόντα μας θέτουν νέα πρότυπα και όρια στην μηχανοκίνηση.
Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την υψηλή τεχνολογία και τεχνογνωσία μας για να διευρύνουμε συνεχώς τους ορίζοντες των προϊόντων και υπηρεσιών μας, εξασφαλίζοντας μέγιστα οφέλη στους καταναλωτές και στους συνεργάτες μας.»

Η Castrol υποστηρίζει το project Bloodhound γιατί την συναρπάζουν οι δράσεις που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μέσω της τεχνολογίας. Με τέτοιες κινήσεις ελπίζει να επηρεάσει τους νέους και τα παιδιά, να ξυπνήσει το πάθος τους ώστε να γίνουν καλοί μηχανικοί με όραμα. Παράλληλα, με τέτοιες κινήσεις θέλει να τιμήσει τους μηχανικούς που μέχρι τώρα έχουν επαναπροσδιορίσει τα όρια της δραστηριότητας τους, βελτιώνοντας συνέχεια την δουλειά τους.

Με το Bloodhound SSC να αναμένεται να κάνει τις δοκιμές του στην Αφρική, βρέθηκε η έρημος που θα το φιλοξενήσει η οποία καθαρίστηκε σε έκταση 24ρων εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, από 315 ανθρώπους, οι οποίοι συνέλλεξαν συνολικά, 15.800 τόνους πέτρες! Η επιλογή της Αφρικής αντί για την πασίγνωστη Bonneville στην Αμερική, όπου γίνονται παγκόσμια ρεκόρ, είναι πως η στρώση αλατιού που υπάρχει εκεί, δεν προσφέρει την απαιτούμενη πρόσφυση για να παραμείνει το Bloodhound ακλόνητο στο έδαφος. Ειδικά γι' αυτές τις ταχύτητες, άλλαξαν το πέλμα των ατσάλινων τροχών από επίπεδο, σε κύλο - όπως στα λάστιχα, ώστε να ανοίγουν ένα πάτημα στο έδαφος και να διατηρούν έτσι την σταθερότητα.
Όλα είναι έτοιμα λοιπόν για να γράψει νέο επίγειο ρεκόρ το Bloodhound SSC στην Αφρική, με τις μέρες να πλησιάζουν για την επίσημη δοκιμή του.

Φωτογραφίες

Video


AdmirorGallery 5.0.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.