city2 WHITE DDIAFANES

Εταιρίες - Διάφορα

synepibatis 22

Είναι ωραία με παρέα, αρκεί να είμαστε ασφαλείς

Εντάξει, τα δίτροχα είναι συνδεδεμένα με την solo απόλαυση (μην πάει ο νου σας σε χυδαία πράγματα) και η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα από αυτά, αποδίδουν τον μέγιστο των δυνατοτήτων τους όταν οδηγούνται με έναν μόνο αναβάτη στην σέλα. Ωστόσο πολλές φορές, θέλουμε να μοιραστούμε την εμπειρία και με άλλους, να ταξιδέψουμε με παρέα ή απλά παρίσταται η ανάγκη να μεταφέρουμε ένα δεύτερο άτομο.

Η διαδικασία μετακίνησης με δεύτερο άτομα λοιπόν, προκειμένου να είναι ευχάριστη και για τους δύο και πάνω απ΄όλα, ασφαλής, θα πρέπει να γίνεται έχοντας κατά νου ορισμένα πράγματα.

Κατ΄αρχήν θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η παρουσία του συνεπιβάτη αλλάζει το κέντρο βάρους και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας μας, αφού προσθέτει ένα σεβαστό αριθμό κιλών, πίσω και ψηλά. Παράλληλα, το πρόσθετο βάρος, μεταβάλει τις αποστάσεις φρεναρίσματος αλλά και την επιτάχυνση, με αρνητικό τρόπο.

Μια κίνηση που μπορούμε να κάνουμε για να αντισταθμίσουμε ένα μέρος αυτών των αλλαγών, είναι να προφορτίσουμε το ελατήριο -ή τα ελατήρια αν πρόκειται για δύο μονά αμορτισέρ- στην πίσω ανάρτηση. Αυτή είναι μια διαδικασία που απαιτεί την χρήση ειδικού εργαλείο (γαντζόκλειδο), ενώ η πρόσβαση στο σημείο εφαρμογής δεν είναι η πλέον εργονομική.

Μερικές μοτοσυκλέτες, φέρουν σε εύκολα προσβάσιμο σημείο μια στρόφιγγα που προφορτίζει με υδραυλικό τρόπο το ελατήριο της ανάρτησης, όποτε όλα γίνονται πολύ πιο εύκολα και πολύ ταχύτερα. Επειδή βέβαια δεν γράφουμε “ακαδημαϊκά”, οδηγούμε και εμείς μοτοσυκλέτα, ξέρουμε ότι κανείς δεν πρόκειται να αλλάξει την προφόρτιση στη περίπτωση μια σύντομης βόλτας με συνεπιβάτη, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις ας είμαστε απλά προετοιμασμένοι για τις αλλαγές στην συμπεριφορά.

Ωστόσο αν πρόκειται για μια μεγάλη βόλτα / ταξίδι, δεν θα πρέπει να το αμελούμε.

Τώρα σε ότι αφορά στον συνεπιβάτη, αν πρόκειται για κάποιον επίσης οδηγό μοτοσυκλέτας ή για ένα άτομο με μακρά θητεία στην πίσω σέλα, το πιθανότερο είναι ότι θα γνωρίζει τους βασικούς “κανόνες συμπεριφοράς”. Αν πρόκειται όμως για κάποιον / κάποια που δεν έχει πρότερη εμπειρία τότε το καλύτερο είναι να γίνει μια μικρή… ενημέρωση πριν να ανέβει πάνω στην σέλα ώστε να εξηγηθούν ορισμένα πράγματα.

-Ο συνεπιβάτης θα πρέπει να κάθεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον οδηγό
-Θα πρέπει να ακολουθεί το σώμα του οδηγού στις κινήσεις του και να μην αυτονομείται κάνοντας τα δικά του. Στις στροφές θα πρέπει να πλαγιάζει μαζί και όχι από την αντίθετη πλευρά… για ισορροπία (μας έχει συμβεί, το έχουμε ακούσει!).
-Θα πρέπει να στηρίζεται από τις χειρολαβές και ει δυνατόν δε θα πρέπει να μεταφέρει τάσεις στον αναβάτη κατά την επιτάχυνση ή την επιβράδυνση.

Βέβαια και εμείς με την σειρά μας, ως οδηγοί, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μεταφέρουμε συνεπιβάτη. Θα πρέπει να οδηγούμε ομαλά, με ήπιες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, καθώς και προσεκτική χρήση του συμπλέκτη στις αλλαγές, ώστε να μην αναγκάζουμε τον συνεπιβάτη να… παλεύει για να κρατηθεί πάνω στην μοτοσυκλέτα.

Μην ξεχνάτε, ότι ανεβάζοντας έναν άπειρό συνεπιβάτη στην μοτοσυκλέτα ή το scooter σας, στην ουσία “διαφημίζετε” του δύο τροχούς, οπότε φροντίστε η εμπειρία να είναι θετική, καθώς μπορεί εξ αιτία σας, αύριο να έχουμε έναν νέο αναβάτη στον δρόμο ή κάποιον που δεν θέλει ούτε να ακούει για “μηχανάκια”. Από εσάς εξαρτάται…

Επίσης, κανένας δεν πρόκειται να εκτιμήσει τις ικανότητες σας και να σας απονείμει το μετάλλιο του “χερά” αν βαλθείτε να του δείξετε πόσο γρήγορα μπορείτε να οδηγήσετε ενώ επιβαίνει στο δίτροχο σας. Μάλλον ηλίθιο θα σας πει και με το δίκιο του, ειδικά οι κοπέλες στις οποίες έχουμε μια τάση να επιδεικνυόμαστε, πολλές φορές με τον πιο λάθος τρόπο.

Απαράβατος κανόνας! Δεν ανεβάζουμε κανέναν και ποτέ πάνω στην μοτοσυκλέτα, στο scooter ή στο παπί μας, αν δεν φοράει τουλάχιστον κράνος. Γνωρίζουμε ότι πολλές φορές μπορεί να παραστεί ανάγκη ξαφνικά, ότι μπορεί να είναι για 5 λεπτά δρόμο μόνο αλλά τα ατυχήματα δεν κάνουν εξαιρέσεις αναλόγως της σοβαρότητας και την απόστασης του δρομολογίου. Μιλάμε για ανθρώπους για τους οποίους εσείς έχετε έμμεσα αλλά ουσιαστικά, την ευθύνη, μην το ξεχνάτε αυτό!