city2 WHITE DDIAFANES

Δίκυκλο

city2

Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά τους; 

Τα δίτροχα είναι μια “σοφή” επιλογή για την καθημερινή μας μετακίνηση. Έχουν μικρό κόστος χρήσης, πάνε παντού και δεν “φοβούνται” την κίνηση. Ποια κατηγορία όμως είναι η καλύτερη για αυτή την χρήση; Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για μια αλλά για τέσσερις, τις οποίες και σας τις παρουσιάζουμε αναλυτικά, στο θέμα που ακολουθεί, εστιάζοντας στο τι μπορούν να σας προσφέρουν, που τα πάνε πολύ καλά και που όχι.

Το τι θα επιλέξετε έχει να κάνει με τις ανάγκες σας και ποιά κατηγορία από αυτές που ακολουθούν, τις καλύπτει σε μεγαλύτερο βαθμό.

Ας τις δούμε λοιπόν:

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις και περιγραφές για τη συγκεκριμένη κατηγορία η οποία είναι η πιο δημοφιλής στην χώρα μας, με την έννοια του ότι την γνωρίζουν και την αναγνωρίζουν ακόμα και οι γιαγιάδες σε ακριτικά χωρία της ελληνικής επικράτειας. Όχι τυχαία βέβαια. 

PAP1

Το παπί, όπως και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, εκτιμήθηκε και αγαπήθηκε για τα μοναδικά χαρακτηριστικά του, όντας ένα δίτροχο - “εργάτης” ικανό να αντεπεξέλθει στα πάντα! Το ημιαυτόματο κιβώτιο του, το μικρό του βάρος και το γεγονός του ότι η κεντρική δοκός του πλαισίου βρίσκεται χαμηλά επιτρέποντας να ανέβεις πάνω του χωρίς δυσκολία, είναι στοιχεία που κάνουν την οδήγηση του πανεύκολη ακόμα και για τους αρχάριους.

PAP2

 Από την άλλη, η απλότητα και οι δοκιμασμένες επί δεκαετίες μηχανικές επιλογές που εφαρμόζονται στο παπί, είναι στοιχεία που προσδίδουν παροιμιώδη αξιοπιστία και αντοχή, καθώς και πολύ φθηνή συντήρηση ή όταν χρειαστεί, επισκευή. Ανταλλακτικά για παπί μπορεί να βρει κανείς παντού, ενώ οποιοσδήποτε με λίγες μηχανικές γνώσεις μπορεί να του... “βάλει χέρι”.

Με όλα αυτά τα δεδομένα και αν λάβει κανείς υπόψη και την χαμηλή κατανάλωση των αερόψυκτων μονοκύλινδρων κινητήρων, το κόστος χρήσης του παπιού, είναι -με διαφορά- το χαμηλότερο από όλα τα δίτροχα της αγοράς και αυτό από μόνο του, αποτελεί ένα σημαντικό λόγο για να αποκτήσει κάποιες ένα παπί.

Η ευελιξία του είναι πολύ μεγάλη και οι τροχοί17 ιντσών προσδίδουν σταθερότητα, αφού δεν επηρεάζονται από κακοτεχνίες και λακκούβες. Με το παπί μπορεί μπορεί να κινηθεί κάποιος με μεγάλη άνεση στην πόλη, στο δευτερεύων οδικό δίκτυο ή ακόμα και σε χωματόδρομους, ναι, πάει και αντέχει! Το μόνο θέμα είναι οι μεγάλες αποστάσεις και η εθνική. Όχι ότι το παπί δεν μπορεί, απλά ο αναβάτης θα κουραστεί…

Τα (+) των παπιών
-Μικρό κόστος χρήσης
-Αντοχή
-Αξιοπιστία
-Ευκολία οδήγησης
-Προσαρμοστικότητα

Τα (-) των παπιών
-Μεγάλες αποστάσεις
-Δεν έχουν την “πολυτέλεια”, την αισθητική και τον εξοπλισμό άλλων κατηγοριών

Τα scooter είναι πλέον μια κατηγορία πολυπληθής και με αρκετές υποκατηγορίες, για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά EΔΩ. Υπάρχουν ωστόσο μερικά βασικά χαρακτηριστικά που αφορούν όλα τα scooter και αυτά θα παραθέσουμε και θα αναλύσουμε στο συγκεκριμένο θέμα. 

SCOOT1

Ξεκινάμε από την πρακτικότητα: Αποθηκευτικός χώρος κάτω από την σέλα, ντουλαπάκια και γάντζοι στην ποδιά, επίπεδο σε πολλές περιπτώσεις πάτωμα ποδιάς, Ναι τα scooter είναι τα πλέον πρακτικά δίτροχα που λύνουν πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας αναβάτης στην καθημερινότητα του, όπως μεταφορά αντικειμένων, αποθήκευση κράνους κατά τις στάσεις και πολλά άλλα.

SCOOT2

Συνεχίζουμε με την άνεση, όπου και αυτή βρίσκεται κατά κανόνα, σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μεγάλες και παχιές σέλες συνδυάζονται με “χαλαρή” θέση οδήγησης, με αποτέλεσμα ακόμα και η πολύωρη οδήγηση να μην κουράζει. Αυτό που επίσης δεν κουράζει σε ένα scooter, είναι η οδήγηση του. Πλήρως αυτόματο, με τα φρένα μπροστά και πίσω να ελέγχονται από τα χέρια, δεν απασχολεί τον οδηγό του με πολύπλοκους συντονισμούς των άκρων και είναι κατά γενική ομολογία η πιο ευκολοδήγητη κατηγορία δίτροχων.

Στο δρόμο η συμπεριφορά τους ποικίλλει ανάλογα της κατηγορίας στην οποία ανήκουν. Υπάρχουν scooter με συμπεριφορά που “βάζει τα γυαλιά” σε πολλές μοτοσυκλέτες και άλλα που είναι “δίτροχοι καναπέδες” που δεν αισθάνονται καλά υπό πίεση. Σε ότι αφορά στην συντήρηση, τα scooter δεν είναι μοντέλα που επιτρέπουν εύκολη πρόσβαση στα μηχανικά τους μέρη αφού αυτά καλύπτονται από πλαστικά και καπάκια.

Οι κινητήρες τους είναι οικονομικοί τα service τους όμως είναι πιο ακριβά από αυτά ενός παπιού, ενώ σε περίπτωση πτώσης / ατυχήματος, η επαναφορά στην αρχική κατάσταση κοστίζει αρκετά, ακριβώς λόγω των πλαστικών που πρέπει να αντικατασταθούν.

Τα (+) των scooter
-Άνεση
-Πρακτικότητα
-Χώροι
-Ευκολία οδήγησης
-Σχεδίαση / Εξοπλισμός

Τα (-) των scooter
-Η αυτόματη μετάδοση αφαιρεί ένα στοιχείο ελέγχου στην οδήγηση
-Κόστος επισκευής σε περίπτωση πτώσης
-Πολυπλοκότητα (σε σχέση με τα παπιά)

Πρόκειται για μοτοσυκλέτες χωρίς fairing, απλές στην κατασκευή, που έχουν ως σκοπό την καθημερινή μετακίνηση και όχι μόνο. Το μεγαλύτερο τους ατού; Είναι... μοτοσυκλέτες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στην κατασκευαστική τους δομή και στα περιφερειακά τους. Η συμπεριφορά τους στο δρόμο είναι σε γενικές γραμμές αρκετά καλή με αναρτήσεις και φρένα που μπορούν να αντεπεξέλθουν και στο “κάτι παραπάνω”, αν αυτό ζητηθεί, ενώ το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων και ο συμπλέκτης, προσφέρουν ένα ακόμα στοιχείο ελέγχου στην οδήγηση.

 COMM1

Οι κυβισμοί ποικίλλουν, από 125 μέχρι και 500+ κ.εκ. με τα μεγάλης χωρητικότητας μοντέλα να είναι φυσικά ικανά και για μεγάλες βόλτες ή ταξίδια. Τα περισσότερα μοντέλα της κατηγορίας είναι απλά σε κατασκευή, ενώ από ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας, φέρουν ABS και πιο σπάνια Traction Control.

COMM2

H φιλοσοφία τους είναι προσανατολισμένη προς την οικονομία αλλά τα μοντέλα 300 κ.εκ. + δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα παπιά και τα μικρά scooter σε αυτό τον τομέα, παρουσιάζοντας μεγαλύτερο κόστος χρήσης, με αντάλλαγμα επιδόσεις και καλύτερη συμπεριφορά στο δρόμο. Στην καθημερινή μετακίνηση, τα commuter μπορούν να αντιμετωπίσουν με ευκολία την κίνηση και το γκάζι τους, είναι ένα στοιχείο που προσθέτει πόντους στην ενεργητική ασφάλεια.

Εκεί που πάσχουν όμως, είναι στους αποθηκευτικούς χώρους και στην πρακτικότητα, συγκριτικά πάντα με τα παπιά και το scooter. Θα πρέπει λοιπόν να υπολογίσει κανείς την αγορά εξτρά εξοπλισμού, όπως top case, tank bag κτλ αν θέλει να μεταφέρει πράγματα ή να αποθηκεύει το κράνος του στις στάσεις.

Τα (+) των commuter / naked
-Οδηγική συμπεριφορά
-Επιδόσεις
-Ενεργητική ασφάλειαI
-Ικανότητα για κάτι περισσότερο από απλή μετακίνηση

Τα (-) των commuter / naked
-Χρειάζονται εξτρά εξοπλισμό για να αποκτήσουν πρακτικότητα
-Μεγαλύτερο κόστος χρήσης (συγκριτικά με παπιά και scooter)

Τα On-Off μοντέλα προσφέρονται ιδανικά για διττή χρήση, με μοιρασμένες δυνατότητες τόσο στην άσφαλτο όσο και στο χώμα. Ακόμα όμως και αν δεν σκοπεύει κανείς να κινηθεί εκτός δρόμου, τα “χωμάτινα” χαρακτηριστικά τους έχουν θετικό αντίκτυπο στον δρόμο. Οι μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και ο μπροστινός τροχός 19 ή 21 ιντσών, αντιμετωπίζουν με μεγάλη ευκολία λακκούβες και κακοτεχνίες, ενώ σε συνδυασμό με την μεγάλη απόσταση από το έδαφος το ανέβα – κατέβα σε κράσπεδα και πεζοδρόμια, είναι πολύ εύκολη και ακίνδυνη υπόθεση. 

OF1

Η θέση οδήγησης είναι πολύ άνετη με τον κορμό σε όρθια θέση και τα άκρα σε φυσιολογικές θέσεις που δεν κουράζουν. Το – μεγάλο – φαρδύ τιμόνι, προσφέρει εξαιρετικούς μοχλούς που διευκολύνουν τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας, ενώ το άνω του μέσου όρου ύψος, σημαίνει ότι τα άκρα του τιμονιού θα περνάνε πάνω από τους καθρέπτες των αυτοκινήτων όταν διασχίζει κανείς τους διαδρόμους ανάμεσα τους.

OF2

Τα περισσότερα On-Off, έχουν ζελατίνες και fairing προσφέροντας κάλυψη από τον αέρα και αυτό σημαίνει ότι η κίνηση σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας ή οι εξορμήσεις εκτός πόλης δεν θα κουράσουν τους επιβαίνοντες, οι οποίοι, έχουν αρκετό χώρο στην διάθεση τους και -συνήθως- σχάρα για το δέσιμο μερικών πραγμάτων.

 Όπως και στα commuter βέβαια, θα πρέπει να τοποθετηθούν top case ή tank bag για να αυξηθούν οι μεταφορικές / αποθηκευτικές δυνατότητες. Τα On-Off είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο ταιριαστές κατηγορίες μοτοσυκλετών για την χώρα μας και μέσα στο πολύ μεγάλο εύρος των δυνατοτήτων τους, συμπεριλαμβάνεται και η καθημερινή μετακίνηση στις πόλεις και όχι μόνο. Ποια είναι τα αρνητικά τους; Ότι προσπαθώντας να τα κάνουν όλα αρκετά καλά, δεν κάνουν τίποτα εξαιρετικά.

Τα (+) των On-Off
-Πολύ μεγάλο εύρος χρήσης
-Προσαρμοστικότητα
-Απόσβεση κακοτεχνιών των δρόμων
-Άνετη θέση οδήγησης

Τα (-) των On-Off
-Η πολυχρηστικότητα σημαίνει και συμβιβασμούς σε κάθε πεδίο