city2 WHITE DDIAFANES

Beta

 

beta urban mens test cityrider Μαθήματα ευελιξίας

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Τραβάει τα βλέμματα παρά την λυτή του σχεδίαση και τον μικρό κυβισμό. Ελίσσεται με χαρακτηριστική άνεση ανάμεσα σε σταματημένα αυτοκίνητα και τα πεζοδρόμια αλλά ακόμη και τα σκαλιά είναι πεδίο απόλαυσης για το Beta Urban 125. Η απόλαυση στην καθημερινή μετακίνηση έχει όνομα και λέγεται Urban!

Από τότε που οι αναβάτες οδηγήθηκαν στους μεγάλους κυβισμούς, τα “μικρά” έχασαν τον λόγο ύπαρξης ή κατάντησαν να αποτελούν την δεύτερη μοτοσυκλέτα για την καθημερινή χρήση. Παπιά και scooters γέμισαν τους δρόμους αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε μία “άλλη” μέση Ανατολή. Ο χαρακτήρας και το στυλ στην καθημερινή μετακίνηση όμως, έχουν και άλλους τρόπους έκφρασης. Η στροφή των μεγάλων εταιριών σε μοτοσυκλετάκια με κινητήρες 125 που φέρουν στοιχεία από τις μεγάλες τους αδελφές, είναι χαρακτηριστική τα τελευταία χρόνια. Η χρηστικότητα και απλότητα που διακρίνει τις μοτοσυκλέτες αυτές, σε street ή enduro και supermotard εκδόσεις, βάζουν στη ζυγαριά άλλη μία σημαντική επιλογή για τους αγοραστές. Και εδώ, οι επιλογές είναι πάλι πολλές, με τα χαρακτηριστικά να στοχεύουν πάλι σε διαφορετικό κοινό και τις μικρές μοτοσυκλέτες να θυμίζουν έντονα ρέπλικες των μεγάλων.
Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα σημαντικό ατού για τον νεοεισερχόμενο αναβάτη στο χώρο της μοτοσυκλέτας. Δίνει όμως και μία επιλογή στον ¨παλιό¨ ο οποίος μπορεί πλέον αντί για παπί να επιλέξει κάτι ασφαλέστερο για “δεύτερο”.
Με σωστά φρένα, πλαίσιο και αναρτήσεις που αξίζουν αναφοράς, διαστάσεις ικανές για μεταφορά δύο ατόμων και κινητήρα με ροπή και ελαστικότητα για ασφάλεια στις προσπεράσεις. Όπως κάθε εταιρία παράγει μία μοτοσυκλέτα βασιζόμενη στην εμπειρία της έτσι και η ιταλική Beta, εκμεταλλευόμενη την τεράστια εμπειρία στους αγώνες trial και τους αντίστοιχους τίτλους που έχει στο παγκόσμιο στερέωμα, έδωσε στην αγορά το Urban. Όπως μας τονίζει άλλωστε και το όνομά του, το Urban είναι κατασκευασμένο για την πόλη, με στόχο να μετατρέψει τις καθημερινές μετακινήσεις σε απόλαυση.


Λιλιπούτειο, σπαρτιάτικο, μαζεμένο σε διαστάσεις και παρ’ όλ’ αυτά, επιβλητικό. Το Beta Urban είναι ένα τροφαντό trial που μεταφέρει αυτούσιο το στυλ της κατηγορίας αυτών των ιδιαίτερων μοτοσυκλετών.
Όλη του η παρουσία βασίζεται πάνω στην φιλοσοφία των trial και έτσι, η εμφάνισή του παραπέμπει απευθείας σε ένα τέτοιο. Είναι στενό, στα 800mm, όντας πιο λεπτή σιλουέτα ακόμη και από τα πιο λεπτά enduro. Είναι μικρό σε μήκος στα 2010mm και με μεταξόνιο που αγγίζει τα 1345mm δημιουργεί ένα σύνολο μαζεμένο στο μάτι αλλά και σε όγκο. Και το κυριότερο, είναι πολύ ελαφρύ, στα 101 κιλά, κάτι που δίνει τη δυνατότητα να οδηγηθεί και από μικρόσωμους αναβάτες. Με το ύψος της σέλας να βρίσκεται στα 800mm, σίγουρα θα αποτελέσει μία ιδανική λύση και για τον γυναικείο πλυθησμό μιας και ο συνδυασμός των παραπάνω, είναι αναμφίβολα βολικός.
To μικρό Beta είναι ιδιαίτερα στενό και χάνεται ανάμεσα στα πόδια. Οι μεγάλοι μοχλοί που δημιουργεί το τιμόνι, το μεγάλο του κόψιμο, το μικρής χωρητικότητας και ανύπαρκτο σε όγκο, ρεζερβουάρ, δημιουργούν ένα σύνολο που εύκολα θα μπορούσε να θυμίσει ποδήλατο.
Όντας μικρό και ελαφρύ, στο Urban δεν απουσιάζει η ποιότητα τόσο στην συναρμογή των ελαχίστων πλαστικών του, στον εξοπλισμό που περιλαμβάνει ακόμη και ψηφιακό ταχύμετρο, ούτε καν στις αναρτήσεις και τα φρένα.
Είναι καλοφτιαγμένο και αποτελεί έναν ισχυρό ανταγωνιστή για την κατηγορία, αλλά δεν προσφέρει μόνο ποιότητα.


Η επιλογή των περιφερειακών μερών του έχει γίνει με λεπτομέρεια και έτσι συναντάμε ένα μπροστινό σύστημα διαμέτρου 38mm και ένα μονό αμορτισέρ με μοχλισμό. Οι διαδρομές των αναρτήσεων βρίσκονται στα 170 και 185mm επιτρέποντας έτσι την άνεση στην οδήγηση αλλά και την λειτουργία σε χωμάτινες συνθήκες. Με τους τροχούς να έχουν διαστάσεις 19 και 16 ιντσών, και δύο δίσκους διαστάσεων 245 και 220mm, συμπληρώνεται το Beta Urban 125.
Τα χαρακτηριστικά του πλαισίου προδίδουν περισσότερες δυνατότητες off road από όποια άλλη κατασκευή της κατηγορίας (π.χ. Derbi Senda, Yamaha XT 125). Μέχρι και τα ελαστικά με περισσότερο χωμάτινη χάραξη από τους ανταγωνιστές, αυτό δείχνει.
Το στενό και ισχυρό πλαίσιο κατασκευασμένο από ατσάλινους δοκούς που περιλαμβάνει τον τετράχρονο κινητήρα χωρητικότητας 125 κυβικών δημιουργεί μία κανονική μοτοσυκλέτα σε μικρές διαστάσεις. Ο τελευταίος μάλιστα, κατασκευασμένος από την Motori Minareli, είναι ο ίδιος που χρησιμοποιείται και στο Yamaha XT 125 (το Derbi κατασκευής Piaggio Group).
Είναι μονοκύλινδρος, αερόψυκτος, με δύο βαλβίδες και τροφοδοσία από καρμπυτερατέρ της Mikuni. Μία απλή κατασκευή για αυξημένη αξιοπιστία και επιδόσεις χωρίς ιδιαίτερη κατανάλωση. Διαθέτει μίζα για την εκκίνηση και μία ευμεγέθη μανιβέλα για την περίπτωση όπου η πρώτη αρνηθεί την συμβολή της.
Ο κινητήρας ωστόσο, είναι ό’τι βαρύτερο φέρει πάνω η μοτοσυκλέτα, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλει στο σωστό ζύγισμα του Urban για έλεγχο της μικρής μοτοσυκλέτας.


Έχοντας μία μικρή μοτοσυκλέτα κάτω από τα πόδια του, ο αναβάτης μπορεί εύκολα να ελιχθεί ανάμεσα σε ότι εμπόδιο βρεθεί μπροστά του. Το Urban όντας μαζεμένο, και με ατελείωτο κόψιμο τιμονιού που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 90 μοίρες σε κάθε πλευρά, είναι νερό στο ποτάμι. Ακολουθεί κάθε πορεία που επιλέγεις χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και καταφέρνει να ξεμπλοκάρει από την κίνηση με άνεση. Το κοντό μεταξόνιο και η σχεδόν κάθετη τοποθέτηση του μπροστινού συστήματος, του δίνουν τη δυνατότητα να “κόβει” επιτόπου δοκιμάζοντας τον αναβάτη σε ασκήσεις ισορροπίας. Μπορεί να ελιχθεί σαν αίλουρος και να περιορίσει την δράση του μόνο από το πολύ πλατύ τιμόνι, απαραίτητο για τους προαναφερθέντες ελιγμούς. Ο κινητήρας του αποδίδει άνετα στις χαμηλές στροφές ενώ η ελαστικότητά του στο άνοιγμα του γκαζιού, είναι ικανοποιητική για τον κυβισμό. Σωστά κλιμακωμένο είναι και το κοντό 5άρι κιβώτιο ταχυτήτων, ώστε να διαχειρίζεται λογικά την δύναμη. Αν και δεν ανακοινώνεται ιπποδύναμη σχεδόν σε όλες αυτές τις μοτοσυκλέτες, τα 12 άλογα που βρήκαμε στα χαρτιά, φαίνονται περισσότερα στην πραγματικότητα. Όπως είναι αναμενόμενο, οι επιταχύνσεις μέσα στην πόλη είναι το φαί του Beta ενώ η πορεία σε μεγάλες αποστάσεις, το κόκκαλο που κάθεται στο λαιμό. Ωστόσο, δεν θα πει όχι σε μικρές αποστάσεις με την 5η σχέση του να λειτουργεί ξεκούραστα σε ταχύτητες μέχρι τα 100 χ.α.ω. Τον περιορισμό περισσότερο θα τον επιβάλλει η στενή και μικρή σέλα, αν και η αντιπροσωπεία διαθέτει μακρύτερη ως έξτρα, ιδανική για μεταφορά συνεπιβάτη.


Ωστόσο, το μικρό Beta Urban 125 είναι ένα μοτοσυκλετάκι που σου βγάζει έναν άλλο εαυτό, σου ξυπνάει τα παιδικά ένστικτα και σου δίνει τη δυνατότητα να μετακινηθείς με κέφι. Η ευκολία στους χειρισμούς, η άνεση στα πεζοδρόμια και οι μαλακές αποσβέσεις των αναρτήσεων, θα εκτιμηθούν από τους αναβάτες. Μπορείς μαζί του να παίξεις ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας χωρίς φόβο τα πεζοδρόμια της γειτονιάς, να παίξεις σημαδεύοντας μικρούς βράχους δοκιμάζοντας τις δυνατότητες σου στο trial και να χωθείς με περισσή ασφάλεια σε χωματόδρομους. Αυτός άλλωστε ο περιηγητικός χαρακτήρας ταιριάζει άψογα στο Urban το οποίο μπορεί με άνεση να σε πάει ακόμη και σε στενά μονοπάτια, ή μικρές off road διαδρομές. Ο συνδυασμός της μετακίνησης με ασφάλεια και παιχνίδι, με απόλαυση και ποσοστά αδρεναλίνης, δημιουργούν ένα τίμιο πακέτο. Ειδικά όταν όλα τα παραπάνω δεν απαιτούν τριψήφια νούμερα ιπποδύναμης και κορυφαίες επιδόσεις για να εμφανιστούν, συμπεραίνουμε πως το Beta Urban 125, είναι μία μοναδική συνταγή για τους πιο ψαγμένους.
Με όνομα κατατοπιστικότατο, το Beta Urban 125 στα 3.390 euro αποτελεί μία διαφορετική λύση στην καθημερινή μετακίνηση.

Κατασκευαστής BETA
Μοντέλο Urban Mens 125
Αντιπρόσωπος The Fuoristrada Co
Τιμή 3.390
Εγγύηση 2 χρόνια
www.betamotor.com  
   
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, διβάλβιδος, αερόψυκτος
Κυβισμός (κ.εκ.) 124
Συμπίεση (:1) 10
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 54x54
Τροφοδοσία καρμπυρατέρ Mikuni UCAL 5Nh ø26-38
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική Moriyama F5HH
Εκκίνηση Μίζα / μανιβέλα
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Λίπανση υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος μηχανικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 5
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια (20/68)
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα (15/52)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο κεντρικής δοκού
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (χιλ) Δ.Α.
Μήκος (χιλ) 2010
Πλάτος (χιλ) 800
Μεταξόνιο (χιλ) 1345
Ύψος (χιλ) 1115
Ύψος σέλας (χιλ) 835
Απόσταση από έδαφος (χιλ) 290
Βάρος (κ) 101
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 6 / 1,5
Χωρητικότητα λαδιού (λτ) 0.85
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό μπροστινό σύστημα της Paioli, διαμέτρου 38mm, διαδρομή 170mm
Πίσω Αμορτισέρ Sachs με μοχλισμό, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 185mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 80/100-19
Πίσω 120/90-16
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 245mm /δαγκάνα ενός εμβόλου
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm / δαγκάνα ενός εμβόλου
   
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

 


beta_urban_mens_test_cityrider_4.JPGbeta_urban_mens_test_cityrider_1.JPGbeta_urban_mens_test_cityrider_3.JPGbeta_urban_mens_test_cityrider.jpgbeta_urban_mens_test_cityrider_2.JPG