city2 WHITE DDIAFANES

Kawasaki

 

kawasaki vulcan s 2016 test

Ο απλωτός τρίτος δρόμος

Του Σπύρου Τσαντήλα
Φωτό: Κώστας Γκαζής

Το πακέτο πλαισίου και κινητήρα που έχουμε γνωρίσει καλά στα ER-6 και Versys 650 βρήκε από πέρυσι μια νέα εφαρμογή. Η τρίτη μοτοσυκλέτα της Kawasaki με τον νοστιμότατο δικύλινδρο σε σειρά των 649 κ.εκ. και των 61 ίππων αυτή τη φορά μπαίνει σε μια διαφορετική συλλογιστική.

Από το roadster ER-6 και το ψηλό Versys, ήρθε η ώρα για μια πιο χαλαρή και απλωτή προσέγγιση στο όλο θέμα. Το Vulcan S είναι ένα τυπικό cruiser, όπως αυτό χαρακτηρίζεται από τη χαμηλή σέλα, τα μαρσπιέ που φέρνουν τα πόδια μπροστάκαι την τυπικά ανοικτή γωνία του πιρουνιού.

Με όπλο ένα ανταγωνιστικό και αξιόπιστο πακέτο πλαισίου-κινητήρα, το VulcanS επιθυμεί να καλύψει εκείνο το φάσμα αναβατών που δε νοιάζονται και τόσο για την πιο σπορ θέση οδήγησης μιας γυμνής street ή τις ταξιδιάρικες διαθέσεις του ψηλότερου αδελφού.


Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ταυτοποιήσει κανείς τα γονίδια αυτής της μοτοσυκλέτας. Κοιτώντας το Vulcan στην καρδιά του ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας δίνει αμέσως στίγμα, ενώ το ατσάλινο πλαίσιο με τις χαρακτηριστικές οριζόντιες πλαϊνές δοκούς χαμηλά εκατέρωθεν των κυλίνδρων δεν αφήνει καμιά αμφιβολία – είναι το ίδιο που φορά το Versys και το προηγούμενης γενιάς ER-6.

Η Kawasaki σκέφτηκε έξυπνα όταν αναζήτησε τη μοτοσυκλέτα που θα καλύψει το κενό των cruiser στη γκάμα της και στράφηκε σε μια επιλογή που δε θα κόστιζε πολλά σε εξέλιξη και κατά συνέπεια θα έβγαινε στην αγορά με μια λογική τιμή.

Το πλαίσιο είναι μια τροποποιημένη μορφή αυτού του Versys, ενώ ο κινητήρας είναι ουσιαστικά ο ίδιος. Οι μόνες διαφορές αφορούν σε προσαρμογές στις συγκεκριμένες ανάγκες, ήτοι την cruiser γεωμετρία στο πλαίσιο και το σκάλισμα του κινητήρα για περισσότερο ψωμί χαμηλά και λιγότερο ψηλά.

Στα 705 χιλιοστά ύψους η σέλα αυτή δύσκολα θα προβληματίσει κάποιον αναβάτη. Ακόμη και γι’ αυτούς που θα βρουν το Vulcan S μεγάλο για το σώμα τους πάντως, η Kawasaki έχει μεριμνήσει.

Τα μαρσπιέ ρυθμίζονται σε τρεις θέσεις (στάνταρ, 25 χιλιοστά μπροστά ή πίσω) με μερικές μόνο βίδες. Το μόνο προαπαιτούμενο αφορά στο μοχλικό του λεβιέ ταχυτήτων, καθώς για να πάνε οι μαρσπιέδες πιο πίσω ή μπροστά θα χρειαστεί να αγοραστεί (έξτρα) μια κοντύτερη ή μακρύτερη αντίστοιχα ράβδος που συνδέει τον λεβιέ με την έξοδο του κιβωτίου.

Αντίστοιχα υπάρχει διαθέσιμο ένα έξτρα τιμόνι που φέρνει τα χειριστήρια 44 χιλιοστά πιο κοντά στη σέλα.

Τέλος, η Kawasaki έχει στη λίστα των αξεσουάρ της δύο εναλλακτικές σέλες, οι οποίες φέρνουν τον αναβάτη λίγο πιο μπροστά ή λίγο πιο πίσω – ανάλογα με την ασυμβατότητα που αντιμετωπίζει ο αναβάτης, πολύ κοντός ή πολύ ψηλός.

Για τα 182 εκατοστά του ύψους μου η στάνταρ θέση οδήγησης μου κούμπωσε άριστα από την πρώτη στιγμή και δε νομίζω πως προσωπικά θα επέλεγα κάποιο άλλο εξάρτημα για να την αλλάξω. Φυσικά το γούστο είναι προσωπικό του καθενός, οπότε καλή η κίνηση της Kawasaki να προσφέρει τέτοιον βαθμό προσαρμοστικότητας.

Πρωταρχικός σκοπός του VulcanS είναι η καθημερινή μετακίνηση. Στο αστικό περιβάλλον η μοτοσυκλέτα αυτή είναι τόσο άνετη όσο και ευέλικτη, χάρη κυρίως στον υπέροχο κινητήρα της.

Ο δικύλινδρος σε σειρά είναι εμφανώς διαφορετικός από την εφαρμογή του στο Versys, καθώς εδώ οι χαμηλές και μεσαίες του δείχνουν πιο ψωμωμένες, με κόστος την απώλεια μερικών χιλιομέτρων τελικής. Το Vulcan S δύσκολα θα περάσει τα 170, ωστόσο η αυξημένη του ροπή μεταφράζεται σε περισσότερη ελαστικότητα σε όλη σχεδόν τη διαδρομή μέχρι την τελική. Αυτή η ροπάτη διάθεση κάνει τα κιλά να εξαφανίζονται εν κινήσει, παρότι στα 228 δεν το λες και ελαφρύ.

Έχοντας τα κόκκινα μόλις στις 7500 σ.α.λ. είναι προφανές πως έτσι κι αλλιώς η έννοια «ψηλά» για τον κινητήρα αυτόν είναι σχετική, με την καλή του περιοχή να ξεκινά από τις 4000 και να τελειώνει ουσιαστικά μετά τις 6500. Ως εκεί όμως υπάρχει άφθονη ελαστικότητα, η οποία το κάνει να αισθάνεται ανάλαφρο μέσα στην κίνηση και ελαχιστοποιεί την ανάγκη για αλλαγές σχέσεων.

Σχετικά μαλακές αναρτήσεις, δυνατά φρένα και ένα πολύ καλό ABS ως συνοδεία κλείνουν το πακέτο που κάνει την καθημερινή μετακίνηση ασφαλές παιχνίδι.

Αυτή πρέπει να είναι η πρώτη σκέψη που κάνει κανείς βλέποντας μια ανοικτή γωνία κάστερ – η οποία φτάνει στις 31 μοίρες στο Vulcan, έναντι των 25 στα Versys και ER-6. Η αλήθεια της Φυσικής είναι αναπόδραστη, οπότε θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς να στρίψει καλύτερα με το cruiser, αλλά ας μην αποκλείουμε το ενδεχόμενο να βρει κανείς διασκέδαση και με τα πόδια μπροστά.

Στο επαρχιακό στροφιλίκι το Vulcan S προσφέρει σταθερότητα, χάρη στο μεγάλο μεταξόνιο καιτην προβλέψιμη συμπεριφορά από τις αναρτήσεις του, έτσι με τον τρόπο του δίνει αρκετά περιθώρια για παιχνίδι στον αναβάτη του.

Μπαίνει στη στροφή αποφασιστικά και κρατά τη γραμμή του μάλλον καλύτερα από πολλά cruiser (πολλών περισσοτέρων ευρώ) που έχουμε οδηγήσει. Διότι πολύ απλά έχει ένα μεγάλο ατού στη φαρέτρα του:

Το νιώθεις ένα κομμάτι και συμπεριφέρεται οσαύτως, με αποτέλεσμα να μπορεί να ανταποκριθεί στις ορέξεις ενός κινητήρα που ανά πάσα ώρα και στιγμή είναι έτοιμος και πρόθυμος για σκανταλιές.

Ναι, το Vulcan S δεν είναι για να το παρακάνεις στη στροφή, αλλά ακόμη και τότε η ράθυμη γεωμετρία του σημαίνει αντίστοιχα ράθυμες αντιδράσεις.

Χαλαρά θα μπει, εξίσου χαλαρά θα σε προειδοποιήσει πως πλησιάζεις τα όριά του.

Μια μοτοσυκλέτα 650 κ.εκ. με 61 άλογα φυσικά και προσφέρεται για ταξίδι, ειδικά όταν διαθέτει μια τόσο ξεκούραστη θέση οδήγησης όπως στο Vulcan S. Οι μακρινές ή κοντινές αποδράσεις είναι απλή υπόθεση και ο κινητήρας αυτός έχει αποδείξει το ποιόν του χρόνια τώρα στην αγορά.

Όσο η ταχύτητα ταξιδίου του δεν ξεπερνά τα 140 χ.α.ώ. όλα είναι υπέροχα. Ακόμη και χωρίς την έξτρα ζελατίνα (που προσφέρεται σε διάφορα ύψη), το γυμνό Vulcan S σε αυτές τις ταχύτητες δεν κουράζει τον αναβάτη που κάθεται μέσα και όχι πάνω στη μοτοσυκλέτα. Οι μακριές δύο τελευταίες σχέσεις (αμφότερες σε overdrive λόγους κάτω του 1) κάνουν το ρολάρισμα ιδιαιτέρως αγχολυτικό στον ανοικτό δρόμο, ενώ κραδασμοί θα κάνουν την υψίσυχνη εμφάνισή τους μόνο όταν πλησιάζεις την τελική του.

Με ικανότητες φόρτωσης πάνω-κάτω ανάλογες με κάθε γυμνή μοτοσυκλέτα, εδώ ο συνεπιβάτης θα βρει μια σέλα που είναι ευρύχωρη και σαφώς πιο άνετη απ’ όσο μπορεί να προδιαθέτει οπτικά. Με την προσθήκη μάλιστα ενός sissy-bar και σχάρας από τη λίστα των αξεσουάρ της Kawasaki, η πρακτική του πλευρά διευρύνεται ακόμη περισσότερο.

Το Vulcan S έκαψε κατά μέση τιμή 5.4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα στη διάρκεια της δοκιμής μας, οπότε με το 14λιτρο ρεζερβουάρ έχουμε μια αυτονομία που εύκολα φλερτάρει με τα 250 χιλιόμετρα. Ταξιδεύοντας μάλιστα γύρω στα 120 χ.α.ώ. η ένδειξη ECO στα όργανα μας πληροφορεί πως κάνουμε και οικονομία στα καύσιμα, με την κατανάλωση να πέφτει άνετα κάτω από τα 5 lt / 100 km.

Η αγορά των cruiser προφανώς αφορά ένα συγκεκριμένο πελατολόγιο που είτε γοητεύεται από την “easy rider” αισθητική και λογική οδήγησης, είτε εκτιμά τις ευκολίες που του προσφέρει σε εργονομικό επίπεδο. Η λογική λέει πως αυτή η μοτοσυκλέτα δεν είναι η κατάλληλη επιλογή για να κυνηγιέσαι στην Επίδαυρο με το ER-6 του κολλητού, ούτε και πρόκειται ποτέ να φορτωθεί και να ταξιδέψει με τη χάρη του Versys.

Το Vulcan S συνιστά μια άριστη καθημερινή μοτοσυκλέτα, ένα υπέροχο cruiser για βολτάρισμα και, γιατί όχι, και μακρύτερες αποδράσεις. Τα ατού του ξεκινούν από την φιλικότητά του, χτίζουν πάνω στην αποδεδειγμένη αξιοπιστία και οικονομία του κινητήρα και ολοκληρώνονται από τη συνέπεια και ασφάλεια που το χαρακτηρίζουν σε ό,τι κι αν του ζητήσεις.

Με τιμή αγοράς 7.990 ευρώ για την έκδοση με ABS (που δοκιμάζουμε εδώ) και 7.490 για τη βασική, το Vulcan S προσφέρεται για εισαγωγή στον κόσμο των cruiser μοτοσυκλετών από μια μέση κατηγορία κυβισμού που δεν καίει τσέπες, σε ένα πλήρες πακέτο, με το γκάζι που πρέπει από έναν κινητήρα με σαφώς πιο σπορτίφ καταβολές.

Μοντέλο Kawasaki Vulcan S 2015
Αντιπρόσωπος ΤΕΟΜΟΤΟ Α.Ε.
Τιμή (euro) 7.290 - 7.790 (ABS)
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Δικύλινδρος, DOHC, οκταβάλβιδος
Κυβισμός(κ.εκ.) 649
Διάμετρος x διαδρομή (mm x mm) 83 x 60
Συμπίεση (:1) 10,8
Τροφοδοσία ψεκασμός με σώματα διαμέτρου 38mm της Keihin
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1
Λίπανση  αντλία λαδιού
Εκκίνηση  μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο 6 σχέσεις
Πρωτεύουσα σχέση 2.095 (88/42)
1η σχέση 2.438 (39/16)
2η σχέση 1.714 (36/21)
3η σχέση 1.333 (32/24)
4η σχέση
1.111 (30/27)
5η σχέση 0.966 (28/29)
6η σχέση 0.852 (23/27)
Τελική μετάδοση 3.067 (46/15)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Περιμετρικό, ατσάλινο, με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) 2.310
Πλάτος (mm) 880
Ύψος  (mm) 1.100
Μεταξόνιο (mm) 1.575
Γωνία κάστερ (°) 31
ίχνος (mm) 120
Ύψος σέλας (mm) 705
Απόσταση εδάφους (mm) 130
Βάρος (kg)  225 / 228 (ABS)
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 14
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα της ΚΥΒ, διάμετρος 41mm, καμία ρύθμιση
Πίσω Μονό αμορτισέρ έκκεντρα τοποθετημένο της ΚΥΒ, προφόρτιση ελατηρίου σε 7 θέσεις
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 300mm με δαγκάνα δύο εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 250mm με δαγκάνα ενός εμβόλου
   
Τροχοί  
Μπροστά 120/70-18
Πίσω 160/60-17
   
Εξοπλισμός Αναλογικό στροφόμετρο, δύο οθόνες υγρών κρυστάλλων με ενδείξεις για ταχύμετρο, θερμόμετρο, ολικό και δύο μερικοί χιλιομετρητές, στάθμη καυσίμου, ρολόϊ, τρέχουσα, μέση κατανάλωση, υπολοιπόμενη αυτονομία, θερμοκρασία περιβάλλοντος, ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά, φώτα, φλας, ρεζέρβα, πίεση λαδιού, υψηλή θερμοκρασία και καλή λειτουργία μονάδας ECU
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 61 / 7.500
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  6,4 / 6.600

kawasaki_vulcan_s_2016_15.JPGkawasaki_vulcan_s_2016_1.JPGkawasaki_vulcan_s_2016_5.JPGkawasaki_vulcan_s_2016_12.JPGkawasaki_vulcan_s_2016_2.JPGkawasaki_vulcan_s_2016_11.JPGkawasaki_vulcan_s_2016_10.JPGkawasaki_vulcan_s_2016_18.JPGkawasaki_vulcan_s_2016_8.JPGkawasaki_vulcan_s_2016_test.jpgkawasaki_vulcan_s_2016_9.JPGkawasaki_vulcan_s_2016_13.JPGkawasaki_vulcan_s_2016_7.JPGkawasaki_vulcan_s_2016_19.JPGkawasaki_vulcan_s_2016_4.JPGkawasaki_vulcan_s_2016_20.JPGkawasaki_vulcan_s_2016_6.JPGkawasaki_vulcan_s_2016_3.JPGkawasaki_vulcan_s_2016_17.JPGkawasaki_vulcan_s_2016_16.JPG