city2 WHITE DDIAFANES

Piaggio

 

piaggio nrg 50 test cityrider

...πάμε Πάρο; (!!)

 

Της Τζο Λαδά

Αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη όταν αντίκρισα το Piaggio NRG-50. Αναμνήσεις από εφηβικές διακοπές, “νοικιάρικα” μηχανάκια με δανεικά διπλώματα, μηδενικές ταχύτητες και κατέβασμα το δικάβαλο στην ανηφόρα αλλά…. ήσουν άρχοντας! Γιατί απλά δεν ήσουν με το ΚΤΕΛ! “Που πήγαν τα πενηντάρια;” αναρωτιόμουν εδώ και καιρό. “Επέστρεψαν!”, απαντάει η Piaggio.


Στα αγαπημένα 90’s πήγαινες στο σχολείο κι έβλεπες παρκαρισμένα στο πεζοδρόμιο δεκάδες μοτοσυκλετάκια: από Chally, ζετάκια, Runner, Typhoon, παπιά μέχρι TDR 50, WR, Bros 400 και... Ducati 916 για τους προύχοντες! Δεν είχε σημασία πόσα ήταν τα κυβικά σου, με δυο ρόδες πάνω σε μια μπετόβεργα να πάρκαρες απ’ έξω το πρωί και γινόσουν αμέσως “πιλοτάρχης” στα μάτια των συμμαθητών!
Στα νόμιμα –πάντα!- πλαίσια, το μοτέρ σου έφτανε τα 50 κυβικά και το δίπλωμα το έπαιρνες από την Τροχαία. Πόσες παρακινδυνευμένες βόλτες δεν κάναμε τότε, πόσους από εμάς δεν απείλησαν οι γονείς μας ότι θα βάλουν φωτιά να το κάψουν το εργαλείο γιατί γυρίσαμε σπίτι με γρατζουνισμένους αγκώνες και γόνατα, κι ένα κομμάτι πλαστικό στο χέρι... Αυτές οι αναμνήσεις και το περιορισμένο βαλάντιο ήταν μάλλον που απέτρεψαν τους νέους γονείς από το να ικανοποιήσουν τις μοτοσυκλετιστικές ανησυχίες των τέκνων τους, των οποίων το αίμα όμως βράζει κι αναζητά ένα μοτεράκι έστω τόσο δα να του σβήσει την κάψα για μηχανοκίνηση.

Και να ‘σου τώρα η Piaggio να ανάβει φωτιές στα ελληνικά σπίτια με τον καινούριο της εφηβικό πόθο: το NRG 50. Μη σε ξεγελούν, μαμά, τα αγωνιστικά χρώματα που θυμίζουν το ελαιόψυκτο GSX-R που είχε ο μπαμπάς όταν γνωριστήκατε. Το NRG είναι μικρούλι, μόλις 50 κυβικάκια κουβαλάει στο μοτεράκι του και… υπόσχομαι να είμαι καλό παιδί!
Ο αεραγωγός ανάμεσα από τα φωτιστικά σώματα στη μάσκα του NRG προσφέρει την απαραίτητη ψύξη στον κινητήρα, ενώ ταυτόχρονα προσδίδει “αγριάδα” στην όλη του εμφάνιση, ενώ τα φλας έχουν ενσωματωθεί στο πλαστικό της ποδιάς έτσι ώστε να μην περισσεύει τίποτα και μας χαλάει την αεροδυναμική! Ανεβαίνω στην υπερ-άνετη μαύρη ματ αντιολισθητική σέλα κινούμενη ένα “τακ” πιο ψηλά απ’ ότι με έχουν συνηθίσει τα περισσότερα σημερινά scooter. Ναι, από τότε… στην Πάρο (!) χρειαζόταν αυτό το “τακ” πιο ψηλά. Όχι, τελικά δεν ψήλωσα εγώ από τότε, τα scooter είχαν χαμηλώσει αρκετά...
Το δάπεδο είναι επενδεδυμένο με λαμαρίνα τύπου “νυχάκι”, το οποίο παραπέμπει σε πάτωμα “αγωνιστικού” συνεργείου ή, ακόμα καλύτερα, νταλίκας αγωνιστικής ομάδας – άντε, σε έξτρα αλουμινένια πατάκια στα πεντάλ των “γρήγορων” αυτοκινήτων. Φτιάξε με, Piaggio, φτιάξε με! Η τάπα του ρεζερβουάρ είναι “αγωνιστικού τύπου” με τη σειρά της, έχει φύγει από κάτω από τη σέλα κι έχει μεταφερθεί χαμηλά στην ποδιά κι έτσι δεν θα χρειαστεί να κατέβω στο βενζινάδικο για να κάνω refill. Ευτυχώς, αφού το NRG δεν διαθέτει πλαϊνό stand παρά μόνο κεντρικό, το οποίο με δυσκολεύει ενίοτε λόγω του μεγάλου ύψους του συνόλου της μοτοσυκλέτας. Όπως τότε...

Θεέ μου, πόσα χρόνια είχα να δω γυριστή εξάτμιση (τύπου “snakebite” για τους πιο διαβασμένους...); Έχει και μονό αμορτισέρ που εδράζεται στο μονόμπρατσο ψαλίδι, που παράλληλα περιλαμβάνει και την μετάδοση της κίνησης από το μοτέρ στον πίσω τροχό. Και μανιβελίτσα αριστερά, αν δεν τα καταφέρεις με τη μίζα... Αλλά δεν έχω πρόβλημα με αυτό και το NRG παίρνει μπροστά σαν σπίρτο, βγάζοντας τις πρώτες “δίχρονες” ανάσες του από το μικροσκοπικό τελικό της εξάτμισης. “Αααααααααααααχ!” πήραμε μυρωδιά αγαπημένης διχρονίλας, που στις “κυριούλες” του σχολείου μύριζε κι έβαζαν λάδι με άρωμα λουλουδιών στα δικά τους scooter... Βρε ουστ!
Κατεβάζω το scooter απ’ το stand και ανοίγω το γκάζι. Νευρική, καθαρή δίχρονη η πρώτη απόκριση. Στην πορεία τα πράγματα αλλάζουν, καθώς κινούμαι κυρίως σ’ ένα φάσμα 50-52km/h. Από τα 55 km/h και πάνω έχω αρχίσει και κάνω πολλή φασαρία και νομίζω πως το NRG σε λίγο θ’ απογειωθεί! Το πιέζω κι άλλο σε παρατεταμένη κατηφόρα και καταφέρνω να δω 72km/h και 12,000rpm στο τεράστιο ψηφιακό μου κοντέρ, ενώ νομίζω πως θα πάρω τον κινητήρα σε ζεμπίλι. Λάθος, γιατί πολύ συχνά “κλείδωσε” σε αυτά τα χιλιόμετρα το κινητηράκι και δεν έβγαλε “κιχ”. Πάντως, θυμόμουνα να τα βγάζουν πιο εύκολα αυτά τα χιλιόμετρα τα μικρά 50άρια τότε. Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες, όμως, ώθησε την Piaggio σε νέες, οικολογικές τεχνολογίες που σέβονται μεν το περιβάλλον, φιμώνουν δε την απόδοση του κινητήρα. Έτσι όπως τα κάναμε με το περιβάλλον, καλά να πάθουμε!

Θυμάστε κάπου μέσα στον Κ.Ο.Κ που λέει ότι όταν είσαι στα 40 μέτρα από ένα φανάρι και αυτό από πράσινο γίνει κίτρινο, τότε πρέπει ν’ αρχίσεις να επιβραδύνεις; Θυμάστε να το κάνατε ποτέ; Ε, με το NRG δεν έχεις άλλη επιλογή. Συνηθισμένη από μεγαλύτερα scooter και μοτοσυκλέτες (και κακομαθημένη ελληνίδα ούσα), πήγα ν’ ανοίξω το γκάζι μόλις είδα πορτοκαλί. Μέχρι να φτάσω στα 5 μέτρα από το φανάρι, αυτό είχε γίνει κόκκινο κι ευτυχώς που η Piaggio έχει βάλει στο NRG δισκοφρενάρες μπροστά και πίσω (220mm μπροστά και 170mm πίσω) και ακινητοποιούμαι επί τόπου! Κρύος ιδρώτας στάζει στο μέτωπο, κι ας έχει 40 βαθμούς και η άσφαλτος βράζει!
Και μιας και μιλάμε για Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία για να μη φοράει το κράνος του ο αναβάτης του NRG, αφού με ένα απλό πάτημα του κλειδιού προς τα μέσα όταν είναι στη θέση Off ή Lock (δεν υπάρχουν άλλες θέσεις, απλά τα πράγματα!) η σέλα ανοίγει και αποκαλύπτεται χώρος ικανός να αποθηκεύσει ένα full face κράνος κι ένα φούτερ κι ένα αδιάβροχο κι άλλα κι άλλα..

Τώρα που είπα για τα φρένα... Με εξέπληξε τόσο ευχάριστα η απόδοσή τους που βάλθηκα να τα πατάω με όλη μου τη δύναμη για να δω πότε θα “διπλώσει” το μηχανάκι και να κινδυνέψω. Ε, αυτό δεν έγινε ποτέ! Θα μου πεις “αφού πας με 50 χιλιόμετρα, τι περιμένεις να συμβεί;” Κι όμως φίλε μου, θα μπορούσε! Είναι απίστευτη η αίσθηση και η προοδευτική απόδοση των φρένων, τέτοια που μοιάζει με πολύ μεγαλύτερης (και ακριβότερης...) μοτοσυκλέτας. Απλά, συγχαρητήρια Piaggio!
Είτε το πιστεύεις είτε όχι, το NRG έχει USD μπροστινό κι ας είναι πιο μικρό κι από μικρό! Το πλαίσιο είναι αρκετά στιβαρό και συνεργάζεται τέλεια με τις αναρτήσεις, δίνοντας ένα αρκετά δεμένο και εξαιρετικά ασφαλές κι ευκολοδήγητο σύνολο στα πλαίσια και τις απαιτήσεις της πόλης.
Οι 13ηδες τροχοί δεν θα “μασήσουν” στα δύσκολα αλλά θα μεταφέρουν στο τιμόνι και τα οπίσθιά σου τα διάφορα σαμάρια και λακκούβες. Αν δεν ήταν τόσο καλές οι αναρτήσεις, αυτό θα μεταφερόταν και στο πλαίσιο και συνεπώς και στην πορεία της μοτοσυκλέτας. Όμως τα φαρδιά ελαστικά, διαστάσεων 120 και 140 μπροστά και πίσω, φροντίζουν για την απορρόφηση των περισσότερων κραδασμών, αλλά και την διατήρηση της πορείας σε ασφαλή επίπεδα.

Κι όμως, είναι πενηντάρι. Απλά πανέμορφο, πανεύκολο, με την μοναδική δυνατότητα να σας ταξιδεύει στο όνειρο των δίτροχων που θα έρθουν στα χέρια σας αργότερα, και 100% safeproof για εφηβικές ανησυχίες. Αν είχε και περισσότερο γκάζι... Τότε όμως θα ήταν μόνο για ενήλικες. 16ρηδες... Feast yourselves και… ετοιμαστείτε για Πάρο όπου θα το συναντήσετε σίγουρα!

Κατασκευαστής Piaggio
Μοντέλο NRG 50
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή / Εγγύηση 2.290€ / 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, αερόψυκτος
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή 40mm x 39.3mm
Κυβισμός 49,4cc
Σχέση συμπίεσης  Δ.Α.
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική
Εκκίνηση Μίζα / Μανιβέλα
Κιβώτιο Αυτόματο
Τελική Σχέση μετάδοσης Αυτόματο φυγοκεντρικό CVT
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος 1790mm
Πλάτος 750mm
Ύψος Δ.Α.
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος Δ.Α.
Ύψος σέλας:  795 mm 
Μεταξόνιο:  1280 mm
Ρεζερβουάρ 6.7 λίτρα 
Βάρος 98 kg 
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα, διάμετρος 30mm, διαδρομή 75mm
Πίσω Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 60mm
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά 120/70 –13”
Πίσω 140/60 –13”
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 220mm με δαγκάνα ενός εμβόλου
Πίσω Δίσκος 175mm με δαγκάνα ενός εμβόλου

piaggio_nrg_50_test_cityrider_9.JPGpiaggio_nrg_50_test_cityrider_5.JPGpiaggio_nrg_50_test_cityrider_11.JPGpiaggio_nrg_50_test_cityrider_2.JPGpiaggio_nrg_50_test_cityrider_4.JPGpiaggio_nrg_50_test_cityrider_3.JPGpiaggio_nrg_50_test_cityrider_6.JPGpiaggio_nrg_50_test_cityrider_8.JPGpiaggio_nrg_50_test_cityrider.JPGpiaggio_nrg_50_test_cityrider_7.JPGpiaggio_nrg_50_test_cityrider_1.JPGpiaggio_nrg_50_test_cityrider_10.JPG

piaggio_nrg_50_test_cityrider_9.JPGpiaggio_nrg_50_test_cityrider_5.JPGpiaggio_nrg_50_test_cityrider_2.JPGpiaggio_nrg_50_test_cityrider_4.JPGpiaggio_nrg_50_test_cityrider_3.JPGpiaggio_nrg_50_test_cityrider_6.JPGpiaggio_nrg_50_test_cityrider_8.JPGpiaggio_nrg_50_test_cityrider_7.JPGpiaggio_nrg_50_test_cityrider_1.JPGpiaggio_nrg_50_test_cityrider_10.JPG