city2 WHITE DDIAFANES

SYM

 

 

sym symphony sr 125 Sport και οικονομία

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Απλότητα, αιχμηρή σύγχρονη αισθητική αλλά και δυναμική οδήγηση προσφέρει το νέο Symphony SR 125 της SYM το οποίο βελτιώνεται σε κινητήρα και αναρτήσεις και επανέρχεται δριμύτερο!

Με προκλητική εμφάνιση, πολλαπλή χρηστικότητα αλλά και ακόμη πιο εκπληκτική τιμή, έρχεται να πάρει τα ηνία στην κατηγορία των 125 κυβικών.
Τι ψάχνεις να βρεις για την καθημερινή σου μετακίνηση; Ποιότητα, δύναμη, σταθερότητα, ομορφιά και μία πολύ καλή τιμή κτήσης. Όλα αυτά έρχεται να τα προσφέρει το ανανεωμένο SYM Symphony SR 125 το οποίο από την πρώτη επαφή σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί θα έπρεπε να σπαταλήσεις ακόμη 1.500 έως 2.000euro για να αποκτήσει κάποιον άλλο ανταγωνιστή.

Βλέπεις εύκολα πως η Ταϋβανέζικη εταιρία δεν έκανε περικοπές σε κάτι για να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα την τιμή του, αντιθέτως, το έχει προσέξει παντού. Τα αιχμηρά πλαστικά του έχουν πολύ καλή εφαρμογή, όπως και τα αυτοκόλλητα, ενώ οπτικά το scooter της SYM είναι και πολύ όμορφο στο λευκό – κόκκινο, αλλά αναδύει και σπορ χαρακτηριστικά. Είναι στενό ώστε να περνάει άνετα στην κίνηση, είναι ψηλό και σταθερό χάριν στους τροχούς 16 ιντσών. Τα δισκόφρενα τύπου μαργαρίτα με τον κόκκινο χρωματισμό απλά προσθέτουν μπόνους στην ήδη καλή εμφάνιση που ενισχύεται και με ασφάλεια.
Σε γενικές γραμμές, το Symphony SR 125 σε προκαλεί να το οδηγήσεις και να κινηθείς μαζί του, μιας και ακόμη από την εμφάνιση δείχνει ενδιαφέρον.


Η φαρδιά άνετη σέλα, αρκετή για δύο επιβαίνοντες, με την κόκκινη ραφή, δένει άριστα με την εικόνα, ενώ η αλουμινένια σχάρα, θα βολέψει για την μεταφορά πραγμάτων ή την τοποθέτηση βαλίτσας. Το πίσω φωτιστικό σώμα είναι αιχμηρό σε περιλαμβάνοντας και τα φλας στον όγκο του, δίνοντας έτσι ένα καλλίγραμμο πίσω μέρος. Στα ίδια αιχμηρά πρότυπα κυμαίνεται και το μπροστινό φωτιστικό σώμα το οποίο προσφέρει και δυνατό φωτισμό. Τα φλας εδώ βρίσκονται τοποθετημένα στο τιμόνι.
Ένα αναλογικό κοντέρ με ψηφιακές ενδείξεις για την ώρα, τα χιλιόμετρα, το καύσιμο, βρίσκεται διαθέσιμο για τον αναβάτη. Η SYM έχει προσέξει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια τοποθετώντας ηλεκτρικό σύστημα για το άνοιγμα της σέλας, πατώντας προς τα κάτω τον αριστερό διακόπτη, των φώτων. Ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει και την χειροκίνητη διαδικασία, γυρνώντας το κλειδί, αλλά το πάτημα του διακόπτη βολεύει. Ωστόσο, στον χώρο κάτω από τη σέλα που θα χωρέσει άνετα ένα jet κράνος ακόμη και μεγάλων διαστάσεων, ο αναβάτης θα βρει και ένα κουμπί – έξυπνο αντικλεπτικό σύστημα -, το οποίο κόβει το ρεύμα κι έτσι δεν μπορεί κάποιος να το βάλει μπροστά. Από χώρους πάντως μια χαρά τα πάει το Symphony SR μιας και στην ποδιά συναντάμε ένα ευμεγεθές ντουλαπάκι το οποίο χωρίζεται σε δύο τμήματα. Εκεί θα χωρέσουμε γάντια, κινητά και άλλα μικροπράγματα.


Το SR κινείται από έναν τετράχρονο μονοκύλινδρο κινητήρα ο οποίος έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παλαιότερο μοντέλο με αποτέλεσμα να αποδίδει έναν ίππο περισσότερο. Η μέγιστη ιπποδύναμη βρίσκεται στους 10,5HP στις 8500 r.p.m και η ροπή στα 8,93 Nm στις 7000 r.p.m. Τα νούμερα αντιστοιχούν σε πολύ καλές επιδόσεις μέσα στην πόλη αφού στο άνοιγμα του γκαζιού το SR επιταχύνει γραμμικά μεν, γρήγορα δε. Στην αρχή της επιτάχυνσης δεν θα φοβίσει τους νέους αναβάτες ενώ θα αποδειχθεί και σωτήριο σε γλιστερό οδόστρωμα. Όταν ο δείκτης του ταχυμέτρου περάσει τα 20 χ.α.ω. η επιτάχυνση θα έρθει πιο γρήγορα και θα δώσει τον χαρακτηρισμό sport στο SR - είναι και ο λόγος για τον οποίο αποδίδει καλύτερα, μιας και ο ένας ίππος ήρθε από την αύξηση των στροφών, αφού το παλαιότερο μοντέλο απέδιδε 9,5 ίππους στις 7.500σ.α.λ. Αντίστοιχα μεταφέρθηκε πιο ψηλά κατά 500 σ.α.λ. και η καμπύλη της ροπής, δίχως να μειωθεί η ευχρηστία του. Αυτό που προκαλεί εντύπωση πάντως είναι ότι ακόμη και σε συχνές στάσεις σε φανάρια, συνεχόμενες επιταχύνσεις, οδήγηση με το γκάζι στο τέρμα, ο κινητήρας του διατηρεί την ίδια απόδοση παρότι αερόψυκτος. Δείχνει πως είναι ένα “εργαλείο” που θα συνεχίσει να εξυπηρετεί ακούραστο τον ιδιοκτήτη του, σε κάθε συνθήκη. Ακόμη και στις γρήγορες διαδρομές, θα ξεπεράσει εύκολα τα 100χ.α.ω. με τον δείκτη του κοντέρ να φλερτάρει στα 120χ.α.ω. με σχετική άνεση. Ακόμη και με δύο επιβαίνοντες τα 125 κυβικά θα φροντίσουν για την ομαλή μετακίνηση σε κάθε τύπου διαδρομή και θα σε μεταφέρουν με ασφάλεια, ακόμη και αν θες να κάνεις προσπεράσεις.


Η ασφάλεια στην οδήγηση του SR είναι δεδομένη. Το ισχυρό ατσάλινο πλαίσιο φροντίζει για την σταθερότητα και οι αναρτήσεις δείχνουν σεταρισμένες σωστά. Το μπροστινό σύστημα ήταν ήδη καλό και στιβαρό ακόμη και στα δυνατά φρεναρίσματα. Τα αμορτισέρ απέκτησαν νέες ρυθμίσεις και προσφέρουν περισσότερη άνεση αλλά και προοδευτικότητα. Για όσους επιθυμούν περισσότερο βάρος αναβατών, μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση της προφόρτισης των ελατηρίων. Ωστόσο, οδηγικά το SR 125 εμφανίζεται σβέλτο, με κοφτερή συμπεριφορά και ιδανική θέση οδήγησης. Οδηγώντας το όλη μέρα δεν θα σε κουράσει ενώ θα περάσει και από τα πιο στενά σημεία εύκολα.

Το πλάτος του που μπορεί να συγκριθεί με αυτό ενός παπιού αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού και οι μικρές διαστάσεις του θα βοηθήσουν στο μποτιλιάρισμα. Και αντί να έχει μειονέκτημα στις ανοιχτές διαδρομές, αυτό διατηρεί την σταθερότητά του μέχρι την τελική και στρίβει με ακρίβεια με τριψήφια νούμερα. Οι τροχοί των 16 ιντσών με τα μαλακά ελαστικά διατηρούν την πρόσφυση, και είναι πολύ καλά για πρώτη τοποθέτηση. Για όσους επιθυμούν βελτίωση, μπορούν προχωρήσουν σε κάποιο επώνυμο ελαστικό με καλύτερα χαρακτηριστικά. Τα φρένα του, εκτός από κόκκινα, “μαργαριτένια” και sport, προσφέρουν δύναμη στο φρενάρισμα. Και το στιβαρό σύνολο, δείχνει πιο καλά στημένο από αντίστοιχα scooter μεγαλύτερου κυβισμού.


Όλα μπαίνουν κάτω από έναν παράγοντα που λέγεται κόστος. Το Symphony SR 125 είναι όντως ένα πολύ όμορφο scooter, ομορφότερο για μας από τα αντίστοιχα απλά Symphony, S και Classic με τα οποία διαφοροποιείται τόσο στο μπροστινό μέρος, φωτιστικά σώματα και ποδιά, όσο και στους χρωματισμούς αλλά και στο χρώμα. Είναι σίγουρα πιο καλό από το παλιό μοντέλο, και θα μπορούσες να πεις ότι αυτό που θα το τελειοποιούσε θα ήταν η ύπαρξη του συστήματος αντιμπλοκαρίσματος ABS. Όντος απουσιάζει, αλλά τόσο η πολύ προοδευτική λειτουργία των φρένων, όσο και η μοναδική τιμή στα 1.645euro (μετρητοίς) απομακρύνουν όποια αρνητική σκέψη και ανάγουν το SR 125 σε μία από τις κορυφαίες αγορές.

Κατασκευαστής SYM
Μοντέλο Symphony SR 125
Αντιπρόσωπος Γκοργκόλης Α.Ε.
Τιμή 1945euro / 1695euro - τιμή μετρητοίς
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος τετράχρονος, διβάλβιδος, αερόψυκτος
Διάμετρος x Διαδρομή 52,4mm x 57,8mm
Κυβισμός 124.6cc
Σχέση συμπίεσης Δ.Α.
Τελική ταχύτητα ~120 km/h
Τροφοδοσία Καρμπυρατέρ
Μετάδοση Αυτόματη μεταβαλλόμενη CVT
Κατανάλωση 3,6l/100km
Εκκίνηση Μίζα - μανιβέλα
Χωρητικότητα λαδιού 1,0 lit
   
Πλαίσιο  
Πλαίσιο Ατσάλινο, σωληνωτό
Μεταξόνιο 1.300 mm
Πλάτος 690 mm
Μήκος 2.000 mm
Ύψος 1.125 mm
Ελάχιστη απόσταση εδάφους Δ.Α.
Ύψος σέλας Δ.Α.
Βάρος (χωρίς υγρά) 109 kg
Ρεζερβουάρ 5,5 lt
   
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα, διαδρομή τροχού 100mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίων, διαδρομή τροχού 75mm
   
Τροχοί  
Μπροστά 110/70-16
Πίσω 110/70-16
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 226mm με δαγκάνα δύο εμβόλων
Πίσω Δίσκος 226mm με δαγκάνα δύο εμβόλων
   
Επιδόσεις  
Ανακοινώσιμη ισχύς 10,5HP/8500r.p.m
Ανακοινώσιμη ροπή 8,93Nm/7.000r.p.m

sym_symphony_sr_125_test_cityrider_5.JPGsym_symphony_sr_125_test_cityrider_7.JPGsym_symphony_sr_125_test_cityrider_1.JPGsym_symphony_sr_125_test_cityrider_6.JPGsym_symphony_sr_125_test_cityrider_2.JPGsym_symphony_sr_125_test_cityrider_8.JPGsym_symphony_sr_125.JPGsym_symphony_sr_125_test_cityrider_4.JPGsym_symphony_sr_125_test_cityrider_3.JPG

sym_symphony_sr_125_test_cityrider_13.JPGsym_symphony_sr_125_test_cityrider_15.JPGsym_symphony_sr_125_test_cityrider_14.JPGsym_symphony_sr_125_test_cityrider_5.JPGsym_symphony_sr_125_test_cityrider_11.JPGsym_symphony_sr_125_test_cityrider_10.JPGsym_symphony_sr_125_test_cityrider_12.JPGsym_symphony_sr_125_test_cityrider_7.JPGsym_symphony_sr_125_test_cityrider_1.JPGsym_symphony_sr_125_test_cityrider_6.JPGsym_symphony_sr_125_test_cityrider_2.JPGsym_symphony_sr_125_test_cityrider_8.JPGsym_symphony_sr_125_test_cityrider_9.JPGsym_symphony_sr_125_test_cityrider_4.JPGsym_symphony_sr_125_test_cityrider_3.JPG