city2 WHITE DDIAFANES

v2X  Συνδέοντας τα οχήματα με τα πάντα!

Σε μια κίνηση που θυμίζει επιστημονική φαντασία προχωρά η Honda που ξεκίνησε δοκιμές σε συνεργασία με την SoftBank Corp., συνδέοντας πεζούς και παρακείμενα κινούμενα οχήματα μέσω τεχνολογιών 5G και V2X, με τα οχήματα να εντοπίζουν, να προειδοποιούν και να αποφεύγουν τους διαβάτες, ακόμα κι αν δεν έχουν οπτική επαφή μαζί τους!

Χάρη στην ταχύτητα επικοινωνίας που προσφέρει το δίκτυο 5G, και σε συνεργασία με δίκτυο επικοινωνίας V2X (Vehicle to Everything, συνδέοντας δηλαδή οχήματα με ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, δηλαδή με άλλα οχήματα, με υποδομές, με πεζούς, κλπ.), Honda & Softbank συνδέουν τα οχήματα με τους πεζούς, για να προειδοποιούν αλλήλους για ενδεχόμενη σύγκρουση, τόσο μέσω καμερών, όσο και με το στίγμα που θα δίνουν οι πεζοί μέσω των smartphones τους!

Οι δοκιμές λαμβάνουν χώρα στην πίστα δοκιμών της Honda στην πόλη Takasu, στο Hokkaido, με αυτές να εστιάζουν σε τρία σενάρια:

Πρώτο σενάριο - Μείωση συγκρούσεων με πεζούς που είναι ορατοί στο όχημα

Σε συνθήκες όπου το κινούμενο όχημα “βλέπει” τον πεζό, κι όταν η on-board κάμερα του οχήματος (το σύστημα λαμβάνει και τα δεδομένα από οχήματα με κάμερες αναγνώρισης οχημάτων / πεζών / εμποδίων), αναγνωρίζει τον κίνδυνο σύγκρουσης. Έτσι, όταν ο πεζός προσπαθεί να περάσει τον δρόμο μπροστά στο κινούμενο όχμμα, εκείνο στέλνει προειδοποίηση στο smartphone του πεζού μέσω του δικτύου 5G. Έτσι ο πεζός μπορεί να αντιληφθεί τον κίνδυνο. Φυσικά θα πρέπει να φέρει πάνω του το κινητό του, το οποίο να μην είναι σε σίγαση.

Δεύτερο σενάριο - Μείωση συγκρούσεων με πεζούς που δεν είναι ορατοί στο όχημα

Σε συνθήκες όπου το όχημα δεν μπορεί να αντιληφθεί τον πεζό, όταν για παράδειγμα ο τελευταίος περπατά ανάμεσα σε παρκαρισμένα οχήματα, το όχημα ελέγχει τα υπόλοιπα παρακείμενα smartphones, όπως των άλλων πεζών και των παρακείμενων οχημάτων, μήπως αυτά μπορούν να δουν τον πεζό. Αν σε αυτά “φαίνεται” ο πεζός, τότε το σύστημα προειδοποιεί τόσο τον πεζό που κινδυνεύει, όσο και το όχημα που κινδυνεύει να συγκρουστεί μαζί του.

Αν υπάρχει κάποιο δεύτερο όχημα σε θέση που βλέπει τον πεζό, εκείνο το όχημα με τη σειρά του δίνει το στίγμα του πεζού στα οχήματα που δεν βρίσκονται σε οπτική επαφή μαζί του.

Τρίτο σενάριο - Μείωση συγκρούσεων με πεζούς, με διαμοιρασμό πληροφοριών για περιοχές μη ορατές στα οχήματα

Τα κινούμενα οχήματα στέλνουν πληροφορίες για περιοχές με μειωμένη ορατότητα στο δίκτυο 5G, και ο MEC Server του δικτύου οργανώνει την πληροφορία και ειδοποιεί οχήματα που οδηγούνται στην περιοχή.

Όταν ένα όχημα λάβει την πληροφορία και πλησιάζει σε περιοχή με μειωμένη ορατότητα, ελέγχει τον MEC Server για να εντοπίσει παρακείμενους πεζούς. Αν υπάρχει πεζός στην περιοχή, ο Server προειδοποιεί τόσο τον πεζό όσο και το όχημα.

Αυτές οι αστραπιαίες επικοινωνίες είναι δυνατές χάρη στην ταχύτητα του δικτύου 5G, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να σταλούν πληροφορίες για περιοχή μειωμένης ορατότητας σε οχήματα που δεν διαθέτουν κάμερες με λειτουργία αναγνώρισης εμποδίων / πεζών, κάτι που θα μειώσει τις συγκρούσεις και τα ατυχήματα και με οχήματα παλαιότερης τεχνολογίας.

Honda και Softbank στοχεύουν να ολοκληρώσουν τις δοκιμές τους, συνδέοντας το δίκτυο 5G με το δίκτυο V2X μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2022.

Αναμένουμε να δούμε το φιλόδοξο και τεχνολογικά κορυφαίο σχέδιο να εφαρμόζεται σύντομα στην πράξη, περνώντας αρχικά σε αυτοκίνητα παραγωγής, και κατόπιν και στις μοτοσυκλέτες.