city2 WHITE DDIAFANES

imiagogoi 2  Ανασαίνει η βιομηχανία οχημάτων, που έχει σοβαρές ελλείψεις και καθυστερήσεις παραδόσεων

Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών που προκλήθηκε όταν κάηκε μια μεγάλη παραγωγική μονάδα στην Ιαπωνία επηρεάζει δραματικά την παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή οχημάτων.

Στις 19 Μαρτίου 2021 το εργοστάσιο της Renesas Electronic Corp. στην πόλη Naka της Ιαπωνίας έγινε παρανάλωμα του πυρός, με απρόβλεπτες συνέπειες στην παγκόσμια βιομηχανία.

Η Renesas είναι η τρίτη μεγαλύτερη προμηθεύτρια ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (τσιπ) για την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και η πρώτη στον κόσμο σε συσκευές ελέγχου (controllers), γεγονός που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις όταν διακόπηκε βίαια η παραγωγή της.

Το αποτέλεσμα προκάλεσε παγκόσμια έλλειψη σε δομικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα και, σε συνδυασμό με τα πολλά προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία στις μεταφορές, δημιούργησε μια πολύ σκοτεινή εικόνα με ελλείψεις στην παραγωγή, ανατιμήσεις και μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις νέων μοντέλων μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων.

Η παράλληλη δραματική αύξηση της αγοράς των προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών στη διάρκεια των lockdown επιδείνωσε την κατάσταση, καθώς η πλειοψηφία των τσιπ πήγαν σε αυτό το κομμάτι της παραγωγής, με αποτέλεσμα να δυσκολέψει περαιτέρω η κατάσταση για τη βιομηχανία οχημάτων. Πολλοί κατασκευαστές έχουν προβεί σε μειώσεις παραγωγής, ενώ συχνά αναγκάζονται να επιλέξουν ποια μοντέλα θα κατασκευάσουν πρώτα, επιλέγοντας συχνά να δώσουν προτεραιότητα σε αυτά με το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση της Renesas, από τις 27 Μαΐου έχουν παραληφθεί όλα τα νέα μηχανήματα προς αντικατάσταση των καμμένων, καθώς συνεχίζονται οι πυρετώδεις εργασίες για την αποκατάσταση της παραγωγής. Ως αυτή τη στιγμή οι Ιάπωνες δηλώνουν πως έχουν επιστρέψει στο 88% της παραγωγικής τους ικανότητας προ πυρκαγιάς, ενώ υπολογίζουν πως ως τα μέσα Ιουνίου θα έχουν πιάσει ξανά το 100%.

Ωστόσο πολλοί ειδικοί εικάζουν πως αυτό δεν θα λύσει αυτομάτως όλα τα προβλήματα, καθώς υπάρχει μεγάλη αναμονή για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Ήδη η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. τρέχει ένα πρόγραμμα για αύξηση της παραγωγής της προκειμένουν να γεμίσει το κενό, ωστόσο η κανονικότητα δεν αναμένεται να επανέλθει πριν το τρίτο τρίμηνο του 2021, δηλαδή το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Πηγή: The Asahi Shimbun