city2 WHITE DDIAFANES

tweel

Δεν τρυπάνε – δεν σκάνε

 

Η Michelin δουλεύει εδώ και καιρό πάνω σε μια τεχνολογία, που αντικαθιστά τον  αέρα στα ελαστικά, με συνθετικά “νεύρα”, τα οποία και απορροφούν τους κραδασμούς, κρατώντας παράλληλα το πέλμα στη θέση του.

Όπως ανακοίνωσε η Michelin λοιπόν, τα πρωτοποριακά της ελαστικά Tweel, είναι πλέον διαθέσιμα σε διαστάσεις για ορισμένα UTV μοντέλα, όπου UTV, είναι η κατηγορία των τετράτροχων (γουρούνων) με καθίσματα σε παράλληλη διάταξη, σκέπαστρο και χρηστικό χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Tweel είναι “ελαστικά” με ενιαίο σώμα, ουσιαστικά δηλαδή η ζάντα τους και το κέντρο όπου βιδώνουν τα μπουλόνια, είναι ενσωματωμένα όλα μαζί σε μια μονάδα.

Για αυτό ίσως και το κόστος τους είναι μεγάλο, στα 750 δολάρια, ενώ η Michelin ανακοινώνει ότι δεν είναι όλα τα μοντέλα UTV συμβατά με τα Tweel, τουλάχιστον προς το παρόν και δε πρέπει να ξεπερνά κανείς τα 60 χιλιόμετρα τελικής με αυτά τοποθετημένα σε ένα όχημα.

Λέτε να τα δούμε Tweel ελαστικά και για μοτοσυκλέτες; Μάλλον θα αργήσουμε πολύ, αφού απαραίτητα προϋπόθεση για κάτι τέτοιο, είναι το τοξοειδές πέλμα (η κορώνα) και όχι το επίπεδο. Αυτό περιπλέκει κάπως τα πράγματα…

Ακολουθεί ένα video με τα Tweel στην πράξη: