city2 WHITE DDIAFANES

p5pb16365637

Νέο “πεταλάτο” ρεκόρ ταχύτητας!

H αμερικανίδα Denise Muller – Korenek, που έχει κατακτήσει στο παρελθόν αρκετά  πρωταθλήματα στη ποδηλασία δρόμου και βουνού, είναι πλέον η κάτοχος του ρεκόρ ταχύτητας με ποδήλατο.

Με ένα ειδικά σχεδιασμένο ποδήλατο, η Denise ξεπέρασε κατά 27,3 χιλιόμετρα το προηγούμενο ρεκόρ του Fred Rompelberg που κρατούσε από το 1995. Το όλο εγχείρημα έλαβε χώρα στο πεδίο άλατος της Bonneville στην Utah των ΗΠΑ, πριν λίγες ημέρες.

Τα ρεκόρ αυτά, έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο επίτευξης, αφού είναι αδύνατο για τον άνθρωπο να επιταχύνει ένα ποδήλατο σε αυτές τις ταχύτητες, λόγο αεροδυναμικής και απόδοσης watt των ποδιών. Απλά δεν γίνεται να παραχθεί τέτοια ισχύς από τους μυς.

Οπότε μια περίπτωση είναι να χρησιμοποιείται η βαρύτητα, με κατάβαση σε πλαγιές βουνών μεγάλης κλίσης, όπως στο video που ακολουθεί:

O Eric Barone, στα 227+ χλμ./ώρα σε πλαγιά βουνού 

Μια άλλη περίπτωση, είναι τα ποδήλατα να ρυμουλκούνται από μηχανοκίνητο όχημα, το οποίο προσφέρει μέσω ειδικής κατασκευής “απάνεμες συνθήκες” (slip streaming ουσιαστικά).

O "δικός μας" Guy Martin, στην προσπάθεια κατάρριψης του βρετανικού ρεκόρ ταχύτητας ποδηλάτου με έλξη 

Σε αυτή την περίπτωση ο/η ποδηλάτης, καλείται μετά την απελευθέρωση από την έλξη του οχήματος να διατηρήσει ή να αυξήσει την ταχύτητα, κάνοντας πετάλι.

H Denise κατέρριψε το ρεκόρ σε αυτή την δεύτερη κατηγορία, της έλξης δηλαδή από μηχανοκίνητο όχημα. Ένα dragster αυτοκίνητο την τράβηξε μέχρι τα 260+ χλμ./ώρα και στην συνέχεια το ποδήλατο αποδεσμεύτηκε, με την Denise όχι μόνο να διατηρεί αυτή την ταχύτητα αλλά να επιταχύνει, ποδηλατώντας, μέχρι τα 296 χλμ./ώρα!

Η κλιμάκωση της μοναδικής σχέσης του ποδήλατου ήταν απλά αδιανόητη, με έναν λόγο 62:12, που σήμαινε ότι με μια περιστροφή των πεταλιών, αρκούσε για να διανυθούν σχεδόν 40 μέτρα! Προφανώς κανείς δεν μπορεί να ξεκινήσει ένα ποδήλατο με τόσο βαρύ πετάλι για αυτό και το συγκεκριμένο… γρανάζωμα, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο πάνω από τα 160 χλμ./ώρα.

Ακολουθεί το video με την επιτυχημένη προσπάθεια της Denise:



Για τη ιστορία πάντως, η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη ταχύτητα ποδηλάτου, είναι 334,6 χλμ./ώρα, τα οποία όμως επιτεύχθηκαν “εργαστηριακά”, πάνω σε σταθερό ποδηλατικό προπονητήριο από τον Bruce Bursford το 1996.


5777451993 f60c16a8b8 bΤο ποδήλατο του Bruce Burford, το οποίο λέγεται ότι κόστιζε 1.000.000+ ευρώ! Πανάκριβο για κάτι στατικό...