city2 WHITE DDIAFANES

KTM

ktm 200 duke test cityrider You ‘ve got that little “something”…

 

Της Τζο Λαδά

Όταν με τις πρώτες ζέστες του καλοκαιριού ήρθε στα χέρια μου το KTM Duke 125, το κατευχαριστήθηκα! Πραγματική μικρογραφία των μεγαλύτερων αδελφών του, μου χάρισε μια εβδομάδα του αγαπημένου παιχνιδιού “Θα Ντριφτάρω Σε Κάθε Γωνία” και με δυσκολία το αποχωρίστηκα. Ο αχόρταγος νους μου, όμως, δε μπορούσε παρά να ζητάει λίγο ακόμα: Λίγο ακόμα ΓΚΑΖΙ. “Be careful what you wish for”, όπως λένε και στην Καλαμάτα όμως κι έτσι με το που μπήκε το φθινόπωρο πήρα αυτό που ζήτησα: Το Duke 200!


Όταν οδηγούσα το Duke 125, είχα καταλάβει ότι απλά δεν γίνεται να έχει πέσει τόση μελέτη και τόση προσοχή στη λεπτομέρεια της μικρής αυτής μοτοσυκλέτας, που θα δώσει ένα πραγματικά υπέρ του δέοντος αποτέλεσμα, χωρίς να υπάρχει προοπτική περεταίρω εξέλιξης. Το πράγμα φώναζε από μόνο του: Θα έρθει και μεγαλύτερο Duke.
Σα να μας κλείναν το μάτι πονηρά από την Αυστρία (ή από την Ινδία, μιας κι εκεί φτιάχνονται όλα τα “δουκάκια”) όταν μας έδιναν το 125, η γενική διαπίστωση ήταν ότι το πακέτο ήταν too much γι’ αυτά τα κυβικά. Και από τότε που σκεπτόμουν έτσι για το μικρό Duke 125, το κορυφαίο πλαίσιο και τα περιφερειακά του, άρχισαν να εμφανίζονται φωτογραφίες αλλά και φήμες για περισσότερα κυβικά – στο ίδιο καλούπι. Από Duke 200 έως και 390 κυβικά ακούσαμε τις τελευταίες μέρες, και το τελευταίο, ακόμη δεν έχει μπει στην παραγωγή. Εγώ όμως βρήκα αυτούσια στο 200άρι το ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα, το ανεστραμμένο πιρούνι της WP, το ομώνυμο αμορτισέρ, τις δισκάρες και τα φρένα της Brembo κι, επιτέλους, το γκάζι που ζητούσα!


Η αίσθηση του στενού ρεζερβουάρ ανάμεσα στα πόδια μου μού είναι οικεία, μιας και δεν είμαι και πρώτο μπόι! Σε συνδυασμό με το πληθωρικό τιμόνι και το γεγονός ότι τα 810mm του ύψους της σέλας μού επιτρέπουν να πατήσω σταθερά και τα δύο πόδια μου κάτω, μού δίνει αμέσως την αίσθηση του ελέγχου της μοτοσυκλέτας κι έτσι παίρνω ένα ακόμη 10% αυτοπεποίθησης. Αφού μπορώ να σφίξω άνετα με τα πόδια μου το εργονομικά τέλεια σχεδιασμένο ρεζερβουάρ ώστε ν’ αφήσω χαλαρά τα χέρια μου στην τιμονάρα, νομίζω πως μπορώ να κατακτήσω τον κόσμο!
Ξέρω τι να περιμένω ανοίγοντας το διακόπτη, γι’ αυτό και χαμογελάω καθώς το κάνω. Η τεράστια ψηφιακή οθόνη φωτίζεται πορτοκαλί, μου επιβεβαιώνει πως το μηχανάκι είναι “Ready to Race” και μου βγάζει πάνω παπάδες με φουρό: ταχύμετρο, ολικό και μερικό οδόμετρο, στροφόμετρο, ώρα, δείκτη βενζίνης και καθώς πατάω το “mode” πάνω αριστερά  είναι σα να μου λέει “Τι θες τώρα, έχουμε απ’ όλα” και πηγαίνει από μορφή σε μορφή σταδιακά! Λεπτά σε αναλογία με μέση ταχύτητα, μέση ταχύτητα με κατανάλωση ανά 100km, κατανάλωση/100km με km/lt, km/lt με ολικά km, ολικά με αναλογία κατανάλωσης ανά km, κατανάλωση ανά km με λεπτά χρήσης  και φτάσαμε στην αρχή ξανά. Ζαλίστηκα! Α! Άσε που σου λέει και σε πόσα χιλιόμετρα θέλει service…


Αυτό που δεν περίμενα ήταν η απόκριση στο γκάζι. Με το πρώτο γύρισμα του γκριπ το δουκάκι δουλεύει γραμμικά κι αγριεμένα, ξεπερνώντας κατά πολύ τη λειτουργία του 125άρη προκατόχου του, που “ξύπναγε” από τις 5000rpm και μετά.
Η πρώτη σχέση θα “δει” μέχρι τα 45km/h και σε ανοιχτο δρόμο γρήγορα θα περάσεις από όλες τις σχέσεις για να φτάσεις τα σεβαστά 137km/h τελικής του 200άρη κινητήρα, δίνοντάς σου την αίσθηση ότι οδηγείς μάλλον δίχρονη παρά τετράχρονη μοτοσυκλέτα. Αυτό θα ξενίσει το συνεπιβάτη σου, τον οποίον πριν ξεκινήσετε παραμύθιαζες ότι θα πηγαίνεις αργά! Εντάξει, δείχνω λίγη κατανόηση γιατί κάθεται και σε μια φλίδα για σέλα, οπότε μπορώ να κρατήσω τον υπέρμετρο ενθουσιασμό μου για τις prive μου βόλτες...
Μόνη μου όμως, ανοίγω το γκάζι και το Dukaki πετάγεται γρήγορα μπροστά δίχως κομπιάσματα και νιώθω ότι στο γύρισμα του γκριπ, δεν κρατιέται! Το κιβώτιο ταχυτήτων μπορεί να “τελειώσει” ακόμη και σε μικρές ευθείες, κι έτσι, το παιχνίδι από φανάρι σε φανάρι αποκτά πλέον νόημα με το 200άρι! Αν σκεφτείς ότι πρόκειται ουσιαστικά για τον ίδιο κινητήρα με εσωτερικές αλλαγές στα κινούμενα μέρη, τότε το αποτέλεσμα είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με το αρχικό project του 125!


Αν σε εξιτάρει ο πολύστροφος κινητήρας που σου δίνει εξαιρετική ενεργητική ασφάλεια, κάτσε να δεις και τα υπόλοιπα. Το ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα σε συνδυασμό με τις πολύ καλές αναρτήσεις της White Power (USD μπροστά, παρακαλώ και με μαύρες μπουκάλες...ευχαριστώ.) θα σε βάλουν και θα σε βγάλουν από κάθε πιθανή στροφή ασπροπρόσωπο. Δε θα νιώσεις ποτέ κραδασμούς σε επίπεδο που θα νομίσεις ότι είναι όλα μια ψευδαίσθηση (“τι διάολο, δεν θα κουνήσει;”).
Οι φρενάρες με δίσκους διαμέτρου 280mm μπροστά και 230mm πίσω ΠΑΛΙ θα είναι υπέρ-αρκετές (χμμμμμμ... μήπως έχουν και κάτι άλλο στο μυαλό τους εκεί στας Αυστρίας;)  και εξαιρετικές σε αίσθηση. Και τα ελαστικά τα παίρνει copy-paste από το 125, με 110/70 17” μπροστά και 150/60 17” πίσω με την ίδια αίσθηση σιγουριάς παντού και πάντα. Κι όμως, ακόμη και με τον 200άρι κινητήρα, το προαναφερθέν πακέτο πάλι δείχνει λίγο μπροστά στα κυβικά και στην αυξημένη ιπποδύναμη, και πάλι μας αφήνει να ονειρευόμαστε για την οδήγηση μίας μεγαλύτερης έκδοσης σε κυβισμό.


Στην αρχή η αυστριακή εταιρία μας έδωσε το απίστευτα καλοστημένο 125 “δουκάκι” της, το οποίο μας “κακόμαθε” με τη στιβαρότητα, τις φρενάρες του, το ανεστραμμένο πιρούνι, την “κοφτερή” ομορφιά του και τα ατέλειωτα παιχνίδια σε κάθε ευκαιρία. Και τώρα τι κάνει; Τα κρατάει όλα κι απλά “πετάει” άλλο ένα +60% με 75 κυβικά επάνω στο μοτέρ για να μας δώσει και το απαραίτητο γκάζι! Τι άλλο θες;
Στα 4.290 euro που κοστίζει, το KTM Duke 200 κάνει απόσβεση στα χρήματά του από τα πρώτα χιλιόμετρα της real-life μοτοσυκλετιστικής απόλαυσης και διασκέδασης που θα σου προσφέρει. Κι αν σου πω ότι περιμένουμε και το 350 ή 390...θα περιμένεις να πάρεις εκείνο; Απόλαυσε τώρα το 200άρι και βλέπουμε!

Κατασκευαστής ΚΤΜ
Μοντέλο Duke 200
Αντιπρόσωπος ΚΤΜ SEE
Τιμή 4.290euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υδρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 200
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 72Χ49
Συμπίεση Δ.Α.
Τροφοδοσία Ιnjection
Εκκίνηση Μίζα
Μετάδοση Aλυσίδα
Σχέσεις 6
Πρωτεύουσα μετάδοση 22/72
Τελική σχέση 14/43
   
Πλαίσιο  
Τύπος ατσάλινο χωροδικτύωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1361
Γωνία κάστερ 25
Ίχνος (mm) 100
Ύψος σέλας (mm) 810
Απόσταση εδάφους (mm) 170
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 10,5
Βάρος (kg) 125
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα WP 41mm, διαδρομή τροχού, 150mm
Πίσω μονό αμορτισέρ WP, διαδρομή τροχού, 150mm
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 110/70-17"
Πίσω 150/60-17"
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 280mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 230mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo

ktm_200_duke_test_cityrider_10.JPGktm_200_duke_test_cityrider_2.JPGktm_200_duke_test_cityrider_3.JPGktm_200_duke_test_cityrider_7.JPGktm_200_duke_test_cityrider.JPGktm_200_duke_test_cityrider_8.JPGktm_200_duke_test_cityrider_6.JPGktm_200_duke_test_cityrider_9.JPGktm_200_duke_test_cityrider_4.JPGktm_200_duke_test_cityrider_5.JPGktm_200_duke_test_cityrider_1.JPG

ktm_200_duke_test_cityrider_10.JPGktm_200_duke_test_cityrider_13.JPGktm_200_duke_test_cityrider_2.JPGktm_200_duke_test_cityrider_3.JPGktm_200_duke_test_cityrider_11.JPGktm_200_duke_test_cityrider_7.JPGktm_200_duke_test_cityrider_14.JPGktm_200_duke_test_cityrider_8.JPGktm_200_duke_test_cityrider_12.JPGktm_200_duke_test_cityrider_6.JPGktm_200_duke_test_cityrider_9.JPGktm_200_duke_test_cityrider_4.JPGktm_200_duke_test_cityrider_5.JPGktm_200_duke_test_cityrider_1.JPG