city2 WHITE DDIAFANES

Yamaha

 

yamaha mt03 test cityrider

Roadster motard

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος, αρχείο

Ως μικρός αδελφός του “τεράστιου” MT-01 των 1700 κυβικών, αλλά και των πρόσφατων, MT-09 και MT-07, το “03”μ, είναι αυτό που θα σε συντροφεύσει καθημερινά, με στυλ, άνεση και ευχρηστία στον προορισμό σου.


Είναι η κατηγορία commuter – αυτή των μοτοσυκλετών που θα χρησιμοποιήσεις καθημερινά για να κάνεις τις δουλειές, η οποία συνήθως, δεν κάνει κάτι συγκεκριμένο καλά – αλλά λίγο απ’ όλα και συνήθως, χωρίς κέφι. Θα τοποθετούσαμε σε αυτήν ένα προηγούμενης γενιάς τετρακύλινδρο Honda CB400F, ένα πιο πρόσφατο δικύλνδρο εν σειρά, Kawasaki ER6n, ή ακόμη και ένα δικύλινδρο V, Suzuki SV 650. Και από μονοκύλινδρα, ένα Husqvarna Strada 650, ένα KTM 690 Supermoto, ένα Aprilia Strada ή ακόμη και ένα XT 660X. Κοινά και διαφορές; Όλα κινούνται με χαρακτηριστική άνεση σε καθημερινές συνθήκες, άλλα με περισσότερο, και άλλα με λιγότερο “fun factor”, με συντελεστή διασκέδασης στην οδήγησή τους. Αλλά τα μονοκύλινδρα, λόγω βάρους, όγκου, κατανάλωσης και ροπής, τις περισσότερες φορές, αποδεικνύονται πιο χρηστικά.

Όπως τα τρία που μοιράζονται τον ίδιο κινητήρα – Aprilia Strada, Yamaha XT660X, Yamaha MT-03: Τον τελευταίο υγρόψυκτο μονοκύλινδρο 660 κυβικών του XT 660R. Μόνο που αν θέλουμε να ταιριάξουμε περισσότερο τα μοντέλα, θα πρέπει να βγάλουμε από τις επιλογές μας το XT660X, για να βρούμε περισσότερα κοινά του MT-03, με το Strada. Και για να το ξεκαθαρίσουμε κι άλλο, θα δούμε ότι, το Strada, έχεις περισσότερες καταβολές μοτοσυκλέτας δρόμου – παρά super motard, που δείχνει ότι είναι. Έτσι, το MT-03, βρίσκεται σε μία κατηγορία παριστάνοντας το “commuter” όντας όμως ένα χρηστικότατο “roadster motard”, με αυξημένο δείκτη διασκέδασης, διαθέτοντας στοιχεία και από τις δύο κατηγορίες!

Η Yamaha παρουσίασε το MT-03 το 2006, αμέσως μετά την επίσημη παρουσίαση του κτηνώδους MT-01 των 1670 κυβικών εκατοστών. Ως “το μικρό”, το 03 ήρθε για να προσφέρει την διαφορετική αντίληψη για την καθημερινή μετακίνηση, στους αναβάτες των πόλεων. Σε αντίθεση με τα τετρακύλινδρα και δικύλινδρα, αλλά και τα προαναφερθέντα μονοκύλινδρα που βρίσκονται κοντά του στην “κατηγορία”, το MT-03 είναι πιο ξεκάθαρο: Ούτε ταξίδι θα σε πάει, ούτε την αδρεναλίνη στα ύψη θα σου ανεβάσει. Θα σε μετακινήσει όμως με άνεση και θα αυξήσει την διάθεσή σου για παιχνίδια, κλέβοντας κάτι από κάθε άκρο της κατηγορίας.

Έχοντας τον μονοκύλινδρο κινητήρα των 45 ίππων του XT 660, η δύναμή του φαίνεται πως δεν είναι λίγη. Ούτε τέτοια που θα σε απογειώσει βέβαια, αφού η γραμμικότητα και η ήρεμη λειτουργία του ψεκασμού, κάνουν το MT-03 να οδηγιέται πανεύκολα μέσα στην πόλη. Ενώ στο XT έχουμε συναντήσει κομπιάσματα και “βηξίματα”, στο MT-03 ο μονοκύλινδρος λειτουργεί εξαιρετικά, κάτι που έχουμε συναντήσει άλλωστε και στο Aprilia Strada, που διαθέτει διαφορετικό πρόγραμμα στην ηλεκτρονική ανάφλεξη. Στο MT-03 δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο, ωστόσο, θεωρούμε σίγουρη την βελτίωση του ψεκασμού, αφού έτσι δείχνει και στην οδήγηση.

Η ροπή του από τις χαμηλές στροφές σε βοηθά να οδηγάς σβέλτα μέσα στην πόλη, ενώ η διάρκεια της απόδοσης έρχεται να σου δώσει το παιχνίδι που θες. Το σκληρό κιβώτιο ταχυτήτων παραμένει πιστό στις αλλαγές χωρίς να χάνει κάποια, ο συμπλέκτης είναι μαλακός, η λειτουργία του κινητήρα θα σε κρατήσει “ζωντανό” παρέχοντας συνεχόμενα την δύναμη που το σύνολο απαιτεί – και πολλές φορές, διαχειρίζεται με άνεση.

Γύρω από τον κινητήρα, έχει “στηθεί” ένα πολύ μαζεμένο σύνολο, αφού το MT-03 δεν είναι μία μεγάλη μοτοσυκλέτα, αλλά ένα commuter εντυπωσιακά στενό και προσεγμένο. Δεν είναι τόσο οι δύο εντυπωσιακές εξατμίσεις που σου μαγνητίζουν το μάτι, αλλά το αλουμινένιο ψαλίδι και το παράλληλα με το έδαφος – δίπλα στην κεφαλή, στην δεξιά μεριά του κινητήρα, αμορτισέρ. Για πρώτη φορά, συναντάμε τέτοιας τοποθέτησης αμορτισέρ, μιας και έτερο, έχουμε δει τόσο στο Kawasaki ER6 / Versys, αλλά και στο Yamaha TMAX, στο κάτω μέρος του κινητήρα όμως.

Η τοποθέτηση αυτή, που έγινε για να μειώσει το μήκος της μοτοσυκλέτας, συγκέντρωσε περισσότερο βάρος στο κέντρο μάζας, αλλά και το μήκος του, είναι μικρό. Αξίζει να αναφερθεί, ότι είναι μόλις 55 χιλιοστά πιο μακρύ από το δικύλινδρο MT-07, το οποίο σημειωτέων, είναι και μοντέλο 2014. Ωστόσο, το MT-03 είναι σφικτό από αναρτήσεις και πλαίσιο, και η οδήγηση του μόνο sport μπορεί να χαρακτηριστεί. Τόσο το αμορτισέρ, όσο και το συμβατικό μπροστινό σύστημα, έχουν σκληρές ρυθμίσεις, και όσο πηγαίνεις αργά, σου μεταφέρουν τις ανωμαλίες του δρόμου. Όσο το πιέζεις, δουλεύει καλύτερα, και αγνοεί όποια ανωμαλία υπάρχει, και παίρνει νέα ταυτότητα και διαβατήριο για extreme οδηγικές καταστάσεις.

Είναι άκαμπτο, δύσκολα θα σε προδώσει και θα το εμπιστευτείς, αφού και τα φρένα του – τα μπροστινά προέρχονται από το προηγούμενο Fazer 600, με δύο δίσκους διαμέτρου 298mm και δαγκάνες δύο εμβόλων, θα συμβάλλουν τα μέγιστα. ABS δεν υπάρχει ακόμη, οπότε θα χρειαστεί προσοχή με τα ελαστικά δρόμου που χρησιμοποιεί, σε γλιστερές συνθήκες. Αυτό που αξίζει αναφοράς ακόμη, είναι η θέση οδήγησης: Το MT-03 είναι χαμηλό, στα 805mm, και μπορείς να πατάς άνετα κάτω. Ακόμη και μία κοπέλα, θα βολευτεί άνετα πάνω του, και τα πόδια του αναβάτη, θα κουμπώσουν κάτω από το ρεζερβουάρ, δίνοντας σωστή συγκράτηση. Το βραβείο όμως το παίρνει το φαρδύ τιμόνι, το οποίο, προσφέρει λαβές για επιθετική οδήγηση, η οποία τελειοποιείται με την τοποθέτηση του σώματος προς τα εμπρός, φορτίζοντας έτσι τον μπροστινό τροχό, δίνοντας πρόσφυση. Τι άλλο θες για παιχνίδι!

Στην καθημερινή μετακίνηση, εκτός από την φιλικότητα και την ευχρηστία, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που λαμβάνονται υπόψιν για αγορά μοτοσυκλέτας. Το MT-03 είναι οικονομικό, αφού με την ροπή του, επιτρέπει λειτουργία σε χαμηλές στροφές, κι έτσι καταφέρνει να πέφτει κάτω από τα 5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα. Ταυτόχρονα, η τιμή κτήσης του, ανέρχεται στα 5.390euro, νούμερο ιδιαίτερα λογικό αν αναλογιστεί κανείς την ποιότητα, την μοναδικότητα της σχεδίασης, αλλά και το fun factor χαρακτήρα του, σε μία τιμή που ανταγωνίζεται ακόμη και τα μεσαία scooter. Προσφέροντας ταυτόχρονα μία μαλακή θέση με χειρολαβές για τον συνεπιβάτη που θα πάρει του μαζί σε όποια απόσταση του ζητηθεί, το MT-03 παραμένει ως σήμερα μία από τις πιο λογικές και τίμιες επιλογές.

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο MT-03
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική Α.Ε.Ε.
Τιμή 5.380euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Υ/Ψ, SOHC, 4Β/Κ
Κυβισμός (cc) 660
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 100x84
Συμπίεση (:1)  10
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός TCI
Σύστημα εξαγωγής  2 σε  1
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 5 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 2.080
1η σχέση 2.500
2η σχέση 1.625
3η σχέση 1.150
4η σχέση 0.909
5η σχέση 0.769
Δευτερεύουσα μετάδοση 3.130
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο τύπου "διαμάντι"
Κάστερ (°)  26
Ίχνος (mm) 97
Μεταξόνιο (mm) 1.420
Ύψος σέλας (mm) 805
Μήκος (mm) 2070
Πλάτος (mm) 860
Ύψος (mm) 1115
Απόσταση εδάφους (mm) 200
Βάρος (kg)   174,5
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  15lt
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 3,4lt
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό μπροστινό σύστημα με διάμετρο 43mm, διαδρομή  τροχού 130mm
Πίσω  Μονό αμορτισέρ οριζόντια τοποθετημένο, με διαδρομή τροχού 120mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-17
Πίσω  160/60-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 298mm με  δαγκάνες δύο εμβόλων / γλίστρα
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 245mm με δαγκάνα ενός εμβόλου 
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, ψεκασμού, χιλιομετρητή ρεζέρβας, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  48 / 6250
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  5,73 / 5.500

yamaha_mt03_test_cityrider_5.JPGyamaha_mt03_test_cityrider_4.JPGyamaha_mt03_test_cityrider_6.JPGyamaha_mt03_test_cityrider.jpgyamaha_mt03_test_cityrider_2.JPGyamaha_mt03_test_cityrider_3.JPGyamaha_mt03_test_cityrider_8.JPGyamaha_mt03_test_cityrider_1.JPGyamaha_mt03_test_cityrider_7.JPG

yamaha_mt03_test_cityrider_5.JPGyamaha_mt03_test_cityrider_4.JPGyamaha_mt03_test_cityrider_14.JPGyamaha_mt03_test_cityrider_11.JPGyamaha_mt03_test_cityrider_12.JPGyamaha_mt03_test_cityrider_6.JPGyamaha_mt03_test_cityrider_2.JPGyamaha_mt03_test_cityrider_10.JPGyamaha_mt03_test_cityrider_3.JPGyamaha_mt03_test_cityrider_8.JPGyamaha_mt03_test_cityrider_13.JPGyamaha_mt03_test_cityrider_15.JPGyamaha_mt03_test_cityrider_1.JPGyamaha_mt03_test_cityrider_7.JPGyamaha_mt03_test_cityrider_16.JPGyamaha_mt03_test_cityrider_9.JPG