city2 WHITE DDIAFANES

Aprilia

aprilia scarabeo 200 2014 test cityrider

Εργαλείο με φινέτσα

Του Τάκη Μανιάτη

Ο μικρο-μεσαίος εκπρόσωπος της πιο στυλάτης σειράς scooter στοχεύει ψηλά. Με ανανεωμένη σχεδίαση, πιο κοντά σε κλασικά μοτίβα, με ένα κινητήρα που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς σε επιδόσεις. Με την δελεαστική τιμή του σίγουρα αποτελεί μια πρακτική επιλογή για όσους ψάχνουν ένα ευέλικτο μέσο για την καθημερινή μετακίνηση τους.

Αναμφίβολα, η σειρά Scarabeo από το πρώτο της κιόλας μοντέλο, πίσω στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ξεχώριζε για την ιδιότυπη, χαρακτηριστική θα λέγαμε σχεδίαση. Μια εμφάνιση που συνδύαζε κλασικά και μοντέρνα στοιχεία και δημιουργούσε έτσι ένα αποτέλεσμα που σίγουρα δεν περνούσε αδιάφορα. Ή το ερωτευόσουν, ή το μισούσες. Στα χρόνια που πέρασαν, η εκκεντρική αυτή εμφάνιση “έβαλε νερό στο κρασί της” και ακολούθησε πιο συμβατικές γραμμές, κάτι που φυσικά οφείλεται και στο γεγονός ότι το βενετσιάνικο εργοστάσιο πέρασε στα χέρια της Piaggio. Σε αυτή τη τελευταία έκδοση, το Scarabeo 200 διακατέχεται πλέον από μια ωριμότητα που θα μπορούσε να πεις κανείς, ότι οφείλεται και στην μακροχρόνια παρουσία της σειράς στη αγορά. Οι στρογγυλεμένες επιφάνειες παραμένουν αλλά πλέον δεν θα ενοχλήσουν κάποιον που αναζητά κάτι κλασσικό. Εξάλλου, πέρα από την εμφάνιση, ο εξοπλισμός (μαζί με την μειωμένη τιμή) του Scarebeo θα ικανοποιήσει κάθε υποψήφιο αγοραστή.

Από τα συνδυασμένα φρένα, έως πρακτικά θέματα, όπως η μικρή ζελατίνα πάνω στο τιμόνι ή το ντουλαπάκι στο πίσω μέρος της ποδιάς. Φυσικά υπάρχει και ο κλασικός αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, αν και στην περίπτωση του Scarabeo οι 16άρηδες τροχοί μειώνουν κατά πολύ τον όγκο του, οπότε μόνο κάποια συγκεκριμένα jet κράνη μπορούν να φιλοξενηθούν. Ένας πλούσιος πίνακας οργάνων με ευανάγνωστες ενδείξεις παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για ταχύτητα, θερμοκρασία και στάθμη καυσίμου, ενώ μια LCD οθόνη εμφανίζει ψηφιακά τον ολικό και μερικό χιλιομετρητή, την τάση μπαταρίας, την θερμοκρασία. Η μεγάλη διαφορά είναι πως στο δεξί μέρος του τιμονιού, συναντάμε και τον διακόπτη απ’ όπου ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει την χαρτογράφηση (ECO/ SPORT) της ηλεκτρονικής μονάδας ελέγχου του κινητήρα.


Ο κινητήρας του Scarabeo παρουσιάστηκε το 2009 και είναι μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος με 4 βαλβίδες και απόδοση 19 ίππους στις 9.000 σ.α.λ. και 1,7 kgm ροπής στις 7.000 σ.α.λ. Νούμερα εντυπωσιακά εάν σκεφτεί κανείς ότι ο ιταλικός κινητήρας ουσιαστικά δεν είναι ένας 200άρης αλλά μόλις 181 κυβικών εκατοστών. Παρ’ όλα αυτά, αυτό που τον κάνει ξεχωριστό είναι η διπλή χαρτογράφηση της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, για όσους θέλουν οικονομία ή επιδόσεις. Φυσικά με τη χρήση του ψεκασμού. αυτή η πρακτική θα επεκταθεί και σε άλλα μοντέλα scooter (αλλά και μοτοσυκλετών) αλλά προς το παρόν, μόνο ο κάτοχος του Scarabeo 200 μπορεί να καυχιέται για κάτι τέτοιο.

Η μονάδα ανάφλεξης έρχεται από την Magnetti Marelli και έχει μεταβλητό αβάνς, το κάρτερ είναι υγρό, και φυσικά η μετάδοση γίνεται μέσω αυτόματου φυγοκεντρικού κιβωτίου. Η εκκίνηση γίνεται μόνο με μίζα, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς η τάση της μπαταρίας αναγράφεται στο πίνακα οργάνων. Στην πράξη, μπορεί το Scarabeo λόγω κυβισμού να τοποθετείται στα μικρά scooter, αλλά στις διαστάσεις του δεν είναι καθόλου μικρό. Κάτι που φυσικά λειτουργεί ευεργετικά για τους ψηλόσωμους αναβάτες που θα βολευτούν μια χαρά πάνω στο ιταλικό scooter. Άπλετο χώρο έχει στη διάθεσή του και ο συνοδηγός, και καθώς είθισται, τα πλαϊνά της σχάρας προεκτείνονται εμπρός και δημιουργούν δύο πρακτικές χειρολαβές. Η σέλα είναι αρκετά φαρδιά και άνετη, και δεν θα κουράσει ακόμα και σε πολύωρη χρήση. Τα πόδια βολεύονται μια χαρά πίσω από την ποδιά ενώ το τιμόνι δεν είναι πολύ ψηλά, ούτε όμως και χαμηλά ώστε να κτυπά στα πόδια του οδηγού. Μόνο χαμηλά αναστήματα λοιπόν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με το ύψος της σέλας καθώς δεν θα πατούν άνετα με τα πόδια στο έδαφος.

Κατά τ’ άλλα η αίσθηση που αποκομίζει ο αναβάτης, είναι η αίσθηση που έχει κάθε scooter της Piaggio, δηλαδή μια καλή οδική συμπεριφορά χάρη σε ένα πλαίσιο που προσπαθεί να συνδυάσει την ακαμψία (για scooter) με την άνεση. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι περισσότεροι κάτοχοι του Scarabeo θα μείνουν ευχαριστημένοι οδηγώντας το μικρό Scarabeo ενώ οι πιο ψαγμένοι θα κοιτάξουν για ένα ζευγάρι πιο καλά ελαστικά που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τη sport συμπεριφορά.


Αυτό που θα εντυπωσιάσει όλους είναι η δύναμη του 200άρι κινητήρα που σε παραπέμπει σε άλλα μεγαλύτερου κυβισμού μοντέλα. Οι 19 ίπποι από τον τετράχρονο κινητήρα είναι υπεραρκετοί για το μικρό Scarabeo που έχει σαν αβαντάζ και το μικρό βάρος, κι έτσι, δεν είναι δύσκολο να βάλει τα γυαλιά σε μεγαλύτερα scooter. Δεν έχει απότομο ξέσπασμα στο άνοιγμα του γκαζιού, οπότε βοηθά τους λιγότερο έμπειρους αναβάτες, ενώ η συνεχής γραμμική απόδοση, είναι ικανή να κάνει το Scarabeo να φτάσει γρήγορα και εύκολα τα 120 χλμ/ώρα. Σε αυτή τη ταχύτητα θα εκτιμηθεί η ζελατίνα, που παρά το μικρό της μέγεθος παρέχει πολύ καλή προστασία. Βέβαια καθώς είναι τοποθετημένη στο τιμόνι, κάνει το scooter νευρικό στις μεγάλες ταχύτητες αλλά χωρίς όμως να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.

Στην επιλογή “Sport” η επιτάχυνση είναι ελαφρώς καλύτερη, όπως μικρότερη είναι και η κατανάλωση στη λειτουργία “Eco”, αλλά καθώς μιλάμε για ένα αυτόματο δίτροχο, είναι δύσκολο κάποιος να αντιληφθεί αυτές τις διαφορές που έτσι και αλλιώς δεν είναι μεγάλες. Τυπική αίσθηση Piaggio και στα φρένα, με το εμπρός να στερείται δύναμης, μια επιλογή που η ιταλική εταιρεία χρησιμοποιεί στα scooter της για να αποφεύγονται τα μπλοκαρίσματα του εμπρός τροχού από άπειρους αναβάτες. To Scarabeo όμως προχωράει ένα βήμα πιο μακριά την ασφάλεια, καθώς τα φρένα του είναι συνδυασμένα και για αυτό το λόγο η μανέτα του πίσω φρένου ενεργοποιεί και ένα από τα 3 έμβολά της εμπρός δαγκάνας, προσφέροντας ένα πιο ουδέτερο, άφοβο και ασφαλές φρενάρισμα.


Χαμηλώνοντας η Piaggio Hellas την τιμή του Scarabeo 200 πριν από μερικούς μήνες, ουσιαστικά επιχειρεί ένα μικρό επανα-λανσάρισμα στην αγορά μιας σειράς scooter που μέχρι τώρα απευθυνόταν σε μια συγκεκριμένη ομάδα υποψήφιων αγοραστών, που έδιναν μεγάλη βαρύτητα στην εμφάνιση και τον σχεδιασμό. Με το λιγότερο εξεζητημένο στυλ, το Scarabeo 200 ie Dual map φιλοδοξεί να γίνει ένα πρακτικό και ευέλικτο scooter για την καθημερινή μετακίνηση μέσα στην πόλη και με μια τιμή (2.425 €) που ανεβάζει ψηλά τον πήχη για τον ανταγωνισμό. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα ποιοτικό ιταλικό 200άρι που προσφέρει επιδόσεις και ανέσεις μεγαλύτερου κυβισμού!

Κατασκευαστής Aprilia
Μοντέλο Scarabeo 200ie Dual Map
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή 2.425euro
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος 4-χρονος 4-βάλβιδος με 1 ΕΕΚ, υγρόψυκτος
Κυβισμός 180,8cc
Διάμετρος/Διαδρομή (mm) 63x58
Σχέση συμπίεσης 12:01
Τύπος μετάδοσης Συνεχώς Μεταβαλλόμενη
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική CDI, μεταβαλλόμενη με δύο χάρτες - Sport / ECO
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τύπος συμπλέκτη Αυτόματος φυγοκεντρικός
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ανοιχτό, σωληνωτό με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) 2025
Ύψος σέλας (mm) 725
Μεταξόνιο (mm) 1380
Βάρος κενό (kg) 154
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 7,5
   
Αναρτήσεις  
Εμπρός Συμβατικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 35mm, διαδρομή 100mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτιση σε 4 θέσεις, διαδρομή 90mm
   
Φρένα  
Εμπρός Υδραυλικό δισκόφρενο 260mm, με πλευστή δαγκάνα τριών εμβόλων  και συνδυασμένο σύστημα πέδησης
Πίσω Υδραυλικό δισκόφρενο 220mm, με πλευστή δαγκάνα δύο αντικριστών εμβόλων  και συνδυασμένο σύστημα πέδησης
   
Ελαστικά  
Μπροστά Χωρίς αεροθάλαμο 110/80-16''
Πίσω Χωρίς αεροθάλαμο 120/80-16''
   
Επιδόσεις  
Μέγιστη ισχύς 19hp / 9.250rpm
Μέγιστη ροπή 1,7kg / 7.500 rpm

aprilia_scarabeo_200_2014_test_cityrider_5.JPGaprilia_scarabeo_200_2014_test_cityrider_4.JPGaprilia_scarabeo_200_2014_test_cityrider_1.JPGaprilia_scarabeo_200_2014_test_cityrider_7.JPGaprilia_scarabeo_200_2014_test_cityrider_2.JPGaprilia_scarabeo_200_2014_test_cityrider_6.JPGaprilia_scarabeo_200_2014_test_cityrider_3.JPGaprilia_scarabeo_200_2014_test_cityrider.jpg

aprilia_scarabeo_200_2014_test_cityrider_5.JPGaprilia_scarabeo_200_2014_test_cityrider_4.JPGaprilia_scarabeo_200_2014_test_cityrider_1.JPGaprilia_scarabeo_200_2014_test_cityrider_7.JPGaprilia_scarabeo_200_2014_test_cityrider_2.JPGaprilia_scarabeo_200_2014_test_cityrider_8.JPGaprilia_scarabeo_200_2014_test_cityrider_6.JPGaprilia_scarabeo_200_2014_test_cityrider_3.JPG