city2 WHITE DDIAFANES

BMW

bmw c400x 5

Για βιαστικούς και γρήγορους!

Του Thierry Sarasyn 
Mετάφραση / Επιμέλεια: Κώστας Γαμβρούλης 
Φωτογραφίες: BMW Motorrad 

Αισθάνεστε μια καθημερινή βιασύνη στους αστικούς και περιαστικούς δρόμους; Είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα, όχι ανησυχητικό, αρκεί αν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά. To ΒΜW C400X, αποτελεί μια από τις καλύτερες… συνταγογραφήσεις και θα δείτε άμεσα αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας μέρα!

H σχεδίαση του C400X, δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που λέμε “εύπεπτη”, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για scooter, ένα όχημα δηλαδή που απευθύνεται σε πληθώρα αναβατών, με διαφορετικά γούστα. Η πεπατημένη οδός σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι να βρεθεί ένας σχεδιαστικός “μέσος όρος”. Tο ζητούμενο δεν είναι να αρέσει σε όλους, αλλά να μην ενοχλεί και να μην προκαλεί κανέναν. Ας το πούμε αισθητικό συμβιβασμό. H BMW δεν ακολούθησε αυτό τον δρόμο, “επιλέξαμε να ξεχωρίζουμε” ήταν αυτό που δήλωσαν οι υπεύθυνοι του project C400X, όταν ρωτήθηκαν για την σχεδίαση του.

bmw c400x 6

Η αλήθεια είναι ότι δεν μοιάζει με τίποτα άλλο, η πρόθεση τον ανθρώπων της BMW να ξεχωρίσουν, αν μη τι άλλο εκπληρώνεται στο ακέραιο. Οι μόνες σχεδιαστικές συγγένειες, είναι με μοντέλα μοτοσυκλετών της BMW, μπορεί κάποιος να βρει στοιχεία από F800R ή ακόμα και από την σειρά των GS, πάνω στο C400X. Το σίγουρο είναι πως αναγνωρίζεται ως μέλος της οικογενείας των Bαυρών, φέροντας αυτή την χαρακτηριστική industrial / γωνιώδη σχεδίαση. Για όσους έχουν ενστάσεις ως προς την αισθητική, να τους θυμίσουμε ότι αυτή η σχολή στα On-Off, είναι ότι πιο “hot” εδώ και χρόνια…
Όχι φυσικά! To C400X, έχει στην standard έκδοση του εξοπλισμό που κρίνεται επαρκέστατος για την κατηγορία του και η BMW έχει φροντίσει –κατά παράδοση- να δημιουργήσει και μια πολύ εντυπωσιακή λίστα προαιρετικού εξοπλισμού. ABS, Traction Control, LED φώτα και flash μπροστά και πίσω.

bmw c400x 9

Στα εξτρά, η λίστα είναι πολύ μεγάλη, θερμαινόμενα grip, θερμαινόμενη σέλα, ψηλότερη ζελατίνα, χαμηλότερη σέλα (από 775 στα 760 χλστ.), top box  και επίσης, το σύστημα connectivity, που συνίσταται από μια μεγάλη, έγχρωμη TFT οθόνη που αντικαθιστά τον stansdard πίνακα οργάνων, με το αναλογικό ταχύμετρο και την ψηφιακή LCD οθόνη στα δεξιά του. Με το connectivity, όπως υπονοεί και ο τίτλος του, προσφέρονται μεγάλες δυνατότητες διασυνδεσιμότητας με smart συσκευές, μέσω blue tooth σύνδεσης. Κατεβάζοντας κανείς συγκεκριμένες εφαρμογές στο κινητό του,  μπορεί να προβάλει στην TFT οθόνη πληροφορίες πλοήγησης και να κάνει διαχείριση τηλεφωνικών κλήσεων και αρχείων μουσικής. Η δε χρήση κράνους με ενσωματωμένο σύστημα intercom, αυξάνει όπως είναι αντιληπτό την εμπειρία του “connectivity”.
Το C400X ανήκει στα GT scooter, αλλά όχι στα πληθωρικά και αυτό ισχύει τόσο για τις εξωτερικές διαστάσεις του, όσο και για τους χώρους του. Χωρίς να θεωρείται σε καμία περίπτωση άβολο ή “στενάχωρο”, o χώρος που έχει ο αναβάτης στην διάθεση του, δεν φτάνει στα επίπεδα των αμιγώς “ξαπλωτών” scooter αντίστοιχου κυβισμού. Μιλάμε κυρίως για τα πόδια, που δεν έχουν την άπλα για να τεντώσουν στην ποδιά, ενώ το έντονο “σκαλοπάτι” που διαχωρίζει την σέλα του οδηγού από αυτή την συνοδηγού, βάζει όρια στο πόσο πίσω μπορεί να τραβηχτεί ο αναβάτης.

bmw c400x 18

Μιλώντας για την σέλα, αυτή είναι άριστη σε ότι αφορά στην άνεση και στην στήριξη που προσφέρει. Κάτω από αυτή, βρίσκεται ένας αποθηκευτικός χώρος ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει ένα jet και ένα full face κράνος αλλά το δεύτερο, μόνο σε στάση. Όπως και το C650 Sport, το C400X, φέρει το σύστημα flex case, δηλαδή το πάτωμα του πίσω τμήματος του αποθηκευτικού χώρου, είναι πτυσσόμενο και ανοίγει προς τα κάτω, αυξάνοντας την χωρητικότητα του ώστε να μπορεί να δεχθεί ένα full face κράνος. Τονίζεται και πάλι όμως, ότι αυτό γίνεται μόνο σε στάση, αφού με την χρήση του συστήματος flex case, το πτυσσόμενο τμήμα πλησιάζει πολύ τον πίσω τροχό. Συνεχίζοντας στους αποθηκευτικούς χώρους, υπάρχουν εσωτερικά της ποδιάς δύο αρκετά ευρύχωρα ντουλαπάκια τα οποία κλειδώνουν από τον κεντρικό διακόπτη.
Οι τροχοί είναι διαστάσεων 15” μπροστά και 14” πίσω, με τις αναρτήσεις να αποτελούνται από τηλεσκοπικό πιρούνι 35 χλστ. μπροστά και δύο αμορτισέρ πίσω. Τα φρένα αποτελούνται από δύο δίσκους 265 χλστ. μπροστά με τετραπίστονες δαγκάνες και μονό δίσκο 265 χλστ. επίσης πίσω, με μονοπίστονη δαγκάνα και όπως ήδη γράφτηκε, ελέγχονται από μονάδα ABS.

bmw c400x 17

Η BMW στέκεται στο γεγονός ότι οι δίσκοι μπροστά έχουν εσκεμμένα σχεδιασθεί και στηριχτεί με τρόπο που να αφήνει μεγάλη κενά στην εσωτερική τους περιφέρεια, για την εύκολη και απροβλημάτιστη χρήση αντικλεπτικών συστημάτων. Αυτό λέγεται σημασία στην λεπτομέρεια και η BMW έχει μακρά παράδοση στον συγκεκριμένο τομέα!
Ο μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας του C400X, έχει χωρητικότητα 350 κ.εκ. και αποδίδει 34 ίππους στις 7.500 σ.α.λ. και 3,5 kg-m στις 6.000 σ.α.λ., με τους μηχανικούς της BMW να κάνουν λόγο για μια “χρυσή τομή” μεταξύ απόδοσης και οικονομίας. Παρά το ότι δεν καταφέραμε να διαπιστώσουμε το σκέλος της οικονομίας (πάντως η επίσημη κατανάλωση που ανακοινώνει η BMW είναι πολύ καλή), τον ισχυρισμό περί απόδοσης, τον διαπιστώσαμε σίγουρα! Το μοτέρ είναι πολύ ισχυρό και σε συνδυασμό με την πολύ καλή μετάδοση, έχει ως αποτέλεσμα μια πολύ σβέλτη φύση για το C400X, το οποίο επιταχύνει πειστικά από στάση αλλά και εν κινήσει, χωρίς να παρουσιάζονται τρύπες ή ανομοιομορφίες στην απόδοση. Τα 100 χλμ./ώρα τα φτάνει πριν το καταλάβεις και συνεχίζει δυναμικά μέχρι τα 145, όπου και η ισχύς γίνεται επίπεδη και σταδιακά εξασθενεί. Για 350άρης, ο κινητήρας τα πάει περίφημα και είναι αρκούντως “ζωηρός”, χωρίς μάλιστα να βγάζει κραδασμούς.

bmw c400x 1

Αυτός ο ενθουσιώδης χαρακτήρας του μοτέρ, θα “χαραμιζόταν” αν το πλαίσιο και τα περιφερειακά δεν μπορούσαν να σταθούν αντάξια του. Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην περίπτωση του C400X! To πλαίσιο είναι πολύ στιβαρό και οι μηχανικοί της BMW ανέφεραν ότι σχεδιάστηκε για να διαχειρίζεται περισσότερη ισχύ (λέτε να δούμε C650X στο μέλλον;). Η κατανομή του βάρους είναι 50/50 και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά προσδίδουν μια ουδέτερη αλλά δεκτική στις επιθυμίες του οδηγού συμπεριφορά. Σε συνδυασμό με την πολύ καλή απόδοση αναρτήσεων και φρένων, το C400X μπορεί να αποδειχθεί πολύ διασκεδαστικό σε δρόμο με στροφές, χωρίς αυτή του η ιδιότητα να σημαίνει αστάθεια ή ανησυχία στις υψηλότερες ταχύτητες. Το μόνο που θα ενοχλήσει στην γρήγορη κίνηση σε περιαστικούς δρόμους η ακόμα και στην εθνική, σε κάποιο ταξίδι, είναι η ελλιπής προστασία από την ζελατίνα. Η ποδιά προφυλάσσει αρκετά καλά κορμό και κάτω άκρα, αλλά κεφάλι και ώμοι δέχονται πολύ αέρα. Αν σκοπεύει κάποιος να κινείται με το C400X σε γρήγορες διαδρομές επί μακρόν, καλό θα ήταν να υπολογίσει και το κόστος της εξτρά, ψηλότερης ζελατίνας, στην αγορά του. Το ABS αποδίδει πολύ καλά, θα ήταν έκπληξη αν συνέβαινε το αντίθετο, και το traction control, φάνηκε αχρείαστο στους καλούς δρόμους που οδηγήσαμε το scooter. Ωστόσο στην βρεγμένη άσφαλτο της Ελλάδας, σίγουρα θα αποδείξει εμπράκτως την χρησιμότητα του ως σύστημα ασφαλείας.
Ως scooter της BMW, οι προσδοκίες για αυτό ήταν πολύ μεγάλες για όσους το οδηγήσαμε. Μετά από αρκετά χιλιόμετρα στην σέλα του και έχοντας χρησιμοποιήσει πολύ αυστηρά κριτήρια στην διαδικασία αξιολόγησης του, μπορούμε να πούμε ότι το ΒΜW C400X, είναι ένα εξαιρετικό scooter, ικανό να ταράξει τα νερά με την παρουσία του στην κατηγορία όπου ανήκει. Οδηγική συμπεριφορά, κινητήρας, ποιότητα κατασκευής, βρίσκονται σε πολύ ψηλά επίπεδα απόδοσης και παρουσίας. Στην Ελλάδα, το scooter θα λανσαριστεί πολύ σύντομα στην αγορά, με τιμή η οποία θα βρίσκεται κοντά στα 7.000 ευρώ. Πολύ ψηλό το τίμημα αλλά και πολύ καλές οι πρώτες εντυπώσεις! Μετά από τις πρώτες άριστες εντυπώσεις λοιπόν, αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία την δοκιμή του και επί ελληνικού εδάφους!

Κινητήρας: 1Κ, 4Τ, Υ/Ψ, 4β 
Χωρητικότητα: 350 κ.εκ. 
Ισχύς: 34 ίπποι / 7.500 σ.α.λ.
Ροπή: 3,5 kg-m / 6.000 σ.α.λ. 
Μήκος: 2.210 χλστ.
Πλάτος: 835 χλστ. 
Ύψος Σέλας: 775 χλστ.
Βάρος: 204 κιλά (γεμάτο) 
Ρεζερβουάρ: 12,8 λίτρα
bmw_c400x_15.jpgbmw_c400x_10.jpgbmw_c400x_14.jpgbmw_c400x_13.jpgbmw_c400x_5.jpgbmw_c400x_11.jpgbmw_c400x_17.jpgbmw_c400x_1.jpgbmw_c400x_16.jpgbmw_c400x_8.jpgbmw_c400x_9.jpgbmw_c400x_6.jpgbmw_c400x_12.jpgbmw_c400x_4.jpgbmw_c400x_7.jpgbmw_c400x_3.jpgbmw_c400x_2.jpgbmw_c400x_18.jpg